Slovenija

Nalepkam se ne piše dobro

Ljubljana, 18. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po skrajšanem postopku naj bi v parlamentu spremenili zakon in odpravili nekoristne avtomobilske nalepke.

Anton Rop (LDS): Z ukinitvijo nalepk se bomo vrnili nazaj
Anton Rop (LDS): Z ukinitvijo nalepk se bomo vrnili nazaj FOTO: POP TV

Strankarski kolegij državnega zbora je na današnji seji odločil, da bo parlament spremembe zakona o varnosti cestnega prometa, s katerimi želi vlada ukiniti po njenem mnenju povsem nepotrebne in predrage prometne nalepke, obravnaval po skrajšanem postopku na naslednji seji zbora.

Skrajšani postopek obravnave zakonske novele, ki jo je minuli četrtek pripravila vlada, so podprli člani kolegija iz vrst strank vladajoče koalicije (SDS, NSi, SLS, DeSUS) in opozicijske SNS, medtem ko sta predstavnika opozicijskih LDS in ZLSD glasovala proti. Ob razpravi o postopku pa se je tudi vnela razprava o sami nujnosti zakonskih sprememb.

Mirko Zamernik (SDS): Za ničvredne nalepke plačujemo preveč
Mirko Zamernik (SDS): Za ničvredne nalepke plačujemo preveč FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine LDS Anton Rop je parlamentarno večino neuspešno prepričeval, naj državni zbor ne hiti z ukinjanjem nalepk. "Z ukinitvijo nalepk se bomo vrnili nazaj, ko bo znova treba vsako leto podaljševati prometno dovoljenje," je pripomnil Rop. Za skrajšani postopek po Ropovem mnenju ni podlage, čemur sta pritrdila tudi podpredsednik DZ Marko Pavliha (LDS) in vodja poslanske skupine ZLSD Miran Potrč. "Morali bi počakati s spremembami in jih proučiti tudi v luči možnih sprememb na področju cestninjenja," je menil Potrč.

Generalna sekretarka vlade Mateja Tamara Fajs je povedala, da so spremembe usmerjene k "uresničevanju protibirokratskega programa, saj se prometno nalepko nadomešča s prometnim dovoljenjem". Ukinjajo pa se tudi krajevne oznake in se uvaja enotno oznako za celotno Slovenijo ter še dodatna možnost omogočanje registracije vozila kjerkoli v Sloveniji.

Zamernik: Nalepke so vredne 500 SIT, zanje plačujemo po 2500 SIT

Takšno mnenje pa ne delijo v vladni koaliciji niti ne v opozicijski SNS. Mirko Zamernik (SDS) se strinja z ukinitvijo sistema, ki povzroča le prevelike stroške državljanom ob vsakokratni registraciji vozila. "Za nalepke, ki dejansko stanejo 500 tolarjev, plačujemo kar 2500 tolarjev," je dejal Zamernik. Tudi Alojz Sok (NSi) se strinja s čimprejšnjo odpravo nelogičnega dvojnega sistema. "Hkrati imamo prometno dovoljenje in prometno nalepko, za katero so davkoplačevalci doslej že odšteli par milijard," je dejal Sok. "Gre za dobrodošlo spremembo", je stališče SNS pojasnila Barbara Žgajner Tavš.