Slovenija

Največ nepravilnosti v Celju

Ljubljana, 12. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zavod za zdravstveno zavarovanje je predstavil izsledke nadzora nad predpisovanjem zdravila eritropoetin, ki so ga opravili v šestih bolnišnicah. Kot je za 24 ur povedal direktor zavoda Franc Košir, so največ nepravilnosti ugotovili v bolnišnici Celje.

Celjska bolnišnica bo vrnila porabljeni denar

Direktor ZZZS Franc Košir
Direktor ZZZS Franc Košir FOTO: POP TV

Nadzorniki so ugotovili, da je bilo skoraj 300 receptov od 400, kolikor je bilo napisanih neupravičeno, izdanih v Splošni bolnišnici Celje. Bolnišnica bo tako morala vrniti 76 milijonov tolarjev, o drugih ukrepih pa bo odločalo ministrstvo za zdravje.

Kot so v Splošni bolnišnici Celje zapisali v izjavi za javnost, zaradi kršitev, ki jih je odkril nadzor, bolniki nikakor niso bili oškodovani. Kršitve so se po njihovih zagotovilih zgodile nenamerno in brez osebnih okoriščanj, denar pa bodo v skladu s pogodbenimi določili vrnili. Prav tako bodo v bolnišnici naredili vse potrebno, da do podobnih nepravilnosti v prihodnje ne bo prihajalo.

ZZZS o predpisovanju eritropoetina

V prvem delu nadzora so nadzorni zdravniki pregledali dokumentacijo o predpisovanju eritropoetina v dializnih centrih bolnišnic v Izoli, Novem mestu, Celju, Kliničnem centru v Ljubljani, Murski Soboti in Novi Gorici.

Nadzor je pokazal, da zdravniki ne dokumentirajo dovolj dobro predpisovanja zdravil, med njimi tudi eritropoetina. To pomanjkljivost so zasledili v vseh preiskanih ustanovah, je še povedal direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Franc Košir.

Najbolj natančno dokumentacijo vodijo v izolski bolnišnici, kjer nepravilnosti niso ugotovili, v Novem mestu so nepravilnosti zanemarljive, v Novi Gorici so znašale okoli milijon, v Kliničnem centru v Ljubljani pa pet milijonov tolarjev, je še pokazala preiskava.

Kot je povzel direktor ZZZS, rezultati opravljenih izrednih nadzorov kažejo, da je bila afera sproducirana po nepotrebnem. Zavod, ki tovrstne nadzore opravlja v skladu z zakonodajo, je namreč tudi v preteklosti že ugotovil podobne nepravilnosti, vendar pa zaradi tega ni skliceval novinarskih konferenc, saj so v tako velikem in zapletenem sistemu, kot je zdravstveni, vedno mogoče nepravilnosti. Vendar takšne nepravilnosti modri politiki rešujejo v skladu s pravili.

Keber dvomi v rezultate nadzora

Na poročilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje se je odzval tudi minister za zdravje. Rezultati nadzora po mnenju ministra vzbujajo kar nekaj dvomov. Ugotovitve nadzornih zdravnikov so sicer potrdile sum ministrstva o dvojnem obračunavanju zdravila, na drugi strani pa je čudno, da nadzorniki dvojnega zaračunavanja zdravila niso odkrili v Izoli in Murski Soboti, meni minister.

O vpletenosti športnikov

Košir je na novinarski konferenci tudi dejal, da želijo dokazati, da eritropoetin za športnike in ostale zavarovance, ki ga sicer ne potrebujejo za zdravstvene namene, ni bil predpisovan.

"Eritropoetin je na listi prepovedanih poživil Mednarodnega olimpijskega komiteja. Je naravni hormon, ki se tudi sicer izloča v telesu in spodbuja sintezo in razvoj eritrocitov. Zdravilo se uporablja pri anemiji ali okvarah ledvic. Uporablja se tudi pri prepovedanih postopkih za zvišanje športnih dosežkov, vendar je ta delež minimalen. Vsi akreditirani antidopinški laboratoriji po svetu so opravili 120.000 testiranj letno, odkritih je bilo okrog dva odstotka kršitev, od tega deleža pa le 0,4 odstotni delež predstavljajo polipeptidni hormoni, med katere sodita tudi eritropoetin in rastni hormon. Menim, da je tudi delež takih primerov pri nas majhen, vsekakor pa želimo v tretji fazi nadzorov, ki jih bodo opravili v izvenbolnišničnih, specialistično-ambulantnih dejavnostih, natančno ugotoviti, kakšno je stanje pri nas. Menim, da je delež zlorab majhen," je pojasnil predsednik antidoping komisije Olimpijskega komiteja Slovenije Joško Osredkar.

Nadzor v šestih bolnišnicah je pokazal tudi pomankljivo dokumentiranje predpisovanja zdravil in v nekaterih bolnišnicah tudi pomankljivo medicinsko dokumentacij
Nadzor v šestih bolnišnicah je pokazal tudi pomankljivo dokumentiranje predpisovanja zdravil in v nekaterih bolnišnicah tudi pomankljivo medicinsko dokumentacij FOTO: 24ur.com

Eritropoetin je na pozitivni listi zdravil, ki jih zavarovanim osebam plačuje ZZZS, poleg dializnih bolnikov zdravilo prejemajo tudi drugi bolniki, kot so denimo onkološki, slednjim pa ga zdravniki specialisti predpisujejo na recept, v nekaterih bolnišnicah pa so ga zaračunavali dvojno in s tem prikrajšali zdravstveno blagajno. Zorman je pojasnil, da gre 75 odstotno porast predpisovanja tega zdravila glede na leti 2000 in 2001 pripisati večjemu številu bolnikov in predvsem povečanju zdravniških indikacij. Košir je menil, da bo, podobno kot pri drugih zdravilih, ki ne zdravijo, ampak so namenjeni preventivi, potrebno določiti obseg indikacij, saj bo mogoče iz zdravstvene blagajne plačati storitve le v takem obsegu, kot ga pri nas še zmoremo.