Slovenija

'Najprej bodo na udaru delavci'

Ljubljana, 05. 01. 2010 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi sindikalist Dušan Semolič napoveduje težko, neprijazno in konfliktno leto. ''Država ne more priti iz krize tako, da ljudje ostanejo v krizi. Postajamo narod socialnih podpirancev.'' Zato se bodo uprli.

"Dosedanja sporočila delodajalcev in vlade zbujajo veliko skrb, negotovost," je opozoril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Prepričan je, da bo napovedana izhodna strategija z osredotočanjem na zmanjšanje proračunskega primanjkljaja v prvi vrsti "udarila po delavcih". Prav tako bodo po njegovem položaj delavcev slabšale načrtovane strukturne spremembe. "Smo proti odločitvam, ki bi pod pretvezo izhoda iz krize pahnila ljudi v še večjo krizo. Država ne more priti iz krize tako, da ljudje ostanejo v krizi." Zato se bodo sindikati temu uprli.

Delavski protest v Ljubljani novembra lani
Delavski protest v Ljubljani novembra lani FOTO: Dare Čekeliš
Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Dare Čekeliš

Država je takoj našla okoli 250 milijonov evrov za dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke (NLB), "nepremostljiva ovira" pa je najti 400 milijonov evrov za dvig minimalne plače, je dodal. "Največ se lomi okoli minimalne plače. Dostojna minimalna plača preprečuje revščino, zagotavlja, da ljudje živijo od svojega dela, da ne potrebujejo pomoči države. Postajamo narod socialnih podpirancev." Veliko pričakuje od petkovega nadaljevanja pogajanj o minimalni plači. "Po dogovoru bo vlada prišla z novo ponudbo in od te ponudbe bo odvisno marsikaj v letošnjem letu." Pomembni bodo tudi pogovori z delodajalci, s katerimi se bodo v sredo sestali na pogovorih o novi tako imenovani splošni kolektivni pogodbi, ki bo v letošnjem letu za delavce brez panožne kolektivne pogodbe določala najnižje standarde usklajevanja plač, regresa in povračil stroškov, povezanih z delom.

O pričakovanjih in zahtevah v letošnjem letu so spregovorili tudi izvršni sekretarji ZSSS. Milan Utroša je opozoril na vmešavanje politike v delovanje sindikatov, kadrovsko sestavo njihovih vodstev ter tudi financiranje. Po mnenju Lučke Böhm bodo pogajanja o pokojninski reformi in spremembah zdravstvenega sistema odločilna za odgovor na vprašanje, ali se bo ohranila socialna država, pri čemer obljublja boj za zaščito interesov zavarovancev v pokojninskem in zdravstvenem sistemu.

Andrej Zorko glede napovedanih sprememb zakonodaje s področja sociale, trga dela in delovnih razmerij pričakuje, da bodo ljudem omogočile socialno in ekonomsko varnost. "O prožnem trgu dela ne moremo govoriti, ne da bi najprej poskrbeli za socialno varnost," je dejal. Opozarja tudi na neučinkovito delovanje inšpektorata za delo, ki da večkrat ne ukrepa tudi ob prijavah kršitev ali delodajalce ob kršitvah le opozarja, ne izreka pa jim kazni.

Ladislav Rožič pričakuje, da bodo uspeli z dvigom minimalne plače, in napovedal pogovore o novem plačnem modelu, Marjan Urbanč pa je poudaril potrebo po sprejetju novega zakona o udeležbi delavcev pri dobičku, ki bi uzakonil obvezno udeležbo, ter potrebo po omogočanju izobraževanja in vključitvi nacionalnih poklicnih kvalifikacij v kolektivne pogodbe.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rpusnik2
24. 03. 2010 20.54
KO BODO VSI TI POSLANCI IN MINISTRI OPRAVJALI TEŽKA DELA,POTEM BOMO PA VIDELI KOLIKO ČASA BI DELAI.MINISTER ZA DELO KAR NAJ DELA .LAHKO DO 100 LET SAMO NAS FIZIČNE DELAVCE NAJ PUSTI PRI MIRU.ČE BO ZAKON SPREJET SE NAJ OBLAST PRIPRAVI NA VELIKO VSTAJA -PUNTA ZATO BOMO POSKRBELI SINDIKALISTI. LAHKO JE VAM STAKIM LAHKEM DELOM IN VELIKIM PLAČAM SE NORCE DELAT IZPOVPREČNIH DELAVCE KI PLAČUJEMO DAVKE ZA VAS.
robba
06. 01. 2010 10.05
Če firma nima tolk, da da 600e za delavca, bi trebala zamenjat upravo, vodstvo. 600e bruto, kolkr je zdaj minimalc, ni niti tolk kokr dobijo v italiji al avstriji neto, da smo si na jasnem. Tisti k bluzite o neki izobrazbi, vsa čast izobraženim, sam pol pljunte neki od sebe, ker po tej vaši logiki, bi moral npr. Štern dobiti vsaj 10ke, saj ima dva doktorata, pa en magisterij, ja.in res, semolič naj pokaže plačo, skupaj s Pavčkom, Miličem, Smoletom...
super_tip
05. 01. 2010 23.10
Sedaj pa je res že skrajni čas ,da se delavci uprejo tem brezobzirnim iskoriščevalcem !!!
periot
05. 01. 2010 20.16
Abenowskee ja za tebe so ljudje ki so delavci v proizvodnjih v gradbeništvu na kmetijah itd... neizobraženi mislim da se ne zavedaš da so to ljudje ki proizvajajo ki ustvarjajo ki predelujejo hrano da izobraženi na poc....e! Če ne bi bilo takšnih (neizobraženih v sloveniji bi slovenije že zdavnaj ne bilo več) Sramota je da se gre za 600eu pa da delavec ves mesec dela pa iz svojo plačo nemore preživet ja to je sramota za vas ki mislite da ste izobraženi ste pa samo pogoltni gledate samo na svojo rit fuj fujTudi vam bo enkrat odklenkalo vsaj je vsake stvari enkrat konec.
zbodljaj
05. 01. 2010 19.41
provladni Semolič se bo spet upiral neki fiktivni državi
milimix
05. 01. 2010 19.22
SEMULIČ BO ŠEL IN ORGANIZIRAL REFERENDUM JAST PA BOM ŠEL NA VEČERJO .
ajezenponar
05. 01. 2010 18.45
Pri nas je važno v kateri stranki si, sindikati skrbijo za svoje stolčke, delajo pakte z upravo, namesto da bi bili na strani delavcev. Pa še ena cvetka iz SŽ - sezname za čakanje delajo direktorčki, kateri nimajo veze z kadrovanjem, sploh niso glede kadrovanja usposobljeni, temveč samo na strankarsko pripadnost in kako mu lezeš v rit. Pa tudi glede same strokovnosti teh direktorčkov se je za vprašati. Zato pa so SŽ tam kjer so. Ne zaradi delavcev, kateri delajo po najboljših močeh, temveč zaradi nesposobnega vodstva in sindikatov, kateri so samo sebi namen.
ajezenponar
05. 01. 2010 18.44
Pri nas je važno v kateri stranki si, sindikati skrbijo za svoje stolčke, delajo pakte z upravo, namesto da bi bili na strani delavcev. Pa še ena cvetka iz SŽ - sezname za čakanje delajo direktorčki, kateri nimajo veze z kadrovanjem, sploh niso glede kadrovanja usposobljeni, temveč samo na strankarsko pripadnost. Pa tudi glede same strokovnosti teh direktorčkov se je za vprašati. Zato pa so SŽ tam kjer so. Ne zaradi delavcev, kateri delajo po najboljših močeh, temveč zaradi nesposobnega vodstva in sindikatov, kateri so samo sebi namen
petdan
05. 01. 2010 18.35
Sploh ne potrebujemo kaj dosti modrovati, ker je edina rešitev v tem, da oklestimo birokracijo v državici. Potem ne bo več delodajalcem problem dati delavcem plačo s katero bodo lahko preživeli. Glavno mesto Avstrije Dunaj ima več prebivalcev kot cela Slovenija, daleč večji brotoprodukt na prebivalca in lahko si predstavljamo kaj bi se jim zgodilo v kolikor bi imeli zaposleno tako glomazno birokracijo kot jo ima naša državica. Nobena vlada pri nas doslej, se ni resno lotila reševanja tega problema, in se tudi nobena bodoča ne bo; v vse pore razpreden klientelizem tega ne dovoljuje.
zahod.west
05. 01. 2010 17.39
Delavci sploh ne vedo še koga imajo kot predstavnika in koga so izvolili. Samo osel gre dvakrat na led, ampak zgleda, da osel precej bolj pameten.
ajezenponar
05. 01. 2010 16.31
@ pajtlerblanka - ko bi le bilo tako kot ti praviš. Bo šlo bolj po strankarski liniji, ti si moj in boš ostal, pa tudi če mešaš zrak, važno da si naš. Pridna mravljica bo pa na Parmovi..Taka je žal relanost v državnih firmah.
zagi12
05. 01. 2010 16.18
EH SAJ SE PA TAK ITAK VE KA SE LOHK OD NASE VLADE IN MINISTROV PRČAKUJE KDA PAJE ŽE DRŽAVA ZE KAJ DALA REVEŽU
Buena Vita
05. 01. 2010 16.10
Buena Vita
05. 01. 2010 16.09
PO MOJE ,PO MOJI LOGIKI SE BO SAMO ZREDIRALO PO FIRMAH,,TA SLABI BODO LETELI,TA DOBRI BODO PA DOBILI PLAČE KOT ZAHTEVAJO IN KOLIKO VELJAJO
Buena Vita
05. 01. 2010 16.07
ala,delavci,naprej,,,, tako kot v velenju,uprite se SINDIKATE PA V DIR,,NAŽENTE JIH,SO VAŠI NEPRIJATELJI
ajezenponar
05. 01. 2010 16.06
Sindikati zopet sklepajo pakte z upravo podtjeta, vsaj na SŽ je tako. Namesto, da bi se borili za delavske pravice, bolj skrbijo za svoje stolčke....Saj vsi sposobni bodo tako in tako zapustili potapljajaoče železnice, tako da bo ogrožena sama varnost prevoza potnikov in tovora.
ajezenponar
05. 01. 2010 16.00
SIndikati SŽ spet sklepajo komprise v vodstvom, namesto, da bi bili na strani delavcev, so na strani vodstva....Seveda ko skrbijo za svoje položaje in jih boli za delavce...Važno da oni ostanejo na svojih položajih in mešajo zrak. Ostali bodo itak samo še nesposobni in tako bo tudi ogrožena varnost prometa potnikov in tovora.
VolilecSI
05. 01. 2010 16.00
ŽIVELA II. REPUBLIKA! Dol z vladnimi paraziti in bleferjem Semoličem!
arbenowskee
05. 01. 2010 14.57
tole zahtevanje zvisevanja minimalne place je naravnost smesno. Veliko bolj smotrno bi blo, ce bi povisal dodatke na delovno dobo ipd. Ce bodo kr tako - na lepe oci - povecal minilano placo neizobrazenim za 30%, bodo tud srednji sloj hotu 30% visjo placo. to je pa lahko ze vec kot 600€ neto po delavcu. tega pa delodajalci ne bodo dopustil in zato se lahko delavci vozjo po trepalnicah pa ne bodo vidl teh 600€. sindikati tako samo mecejo pesek delavcem v oci, namesto da bi se dejansko boril za njihove pravice in si postavl kaksen bolj realen cilj.
Braveheart
05. 01. 2010 14.52
Sindikati bi lahko že zamenjali to rdečo barvo, saj nas ravno ta, oranžno-rdeča pelje v to napačno, neko levo smer.