Slovenija

Perovič odstopil, Slivnik nastopil

Ljubljana, 20. 01. 2006 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nadzorni svet Dela je sprejel odstop predsednika uprave Peroviča in na ta položaj imenoval člana uprave Slivnika.

Pred pričetkom seje nadzornega sveta Dela
Pred pričetkom seje nadzornega sveta Dela FOTO: Dare Čekeliš

Nadzorni svet (NS) časopisno-založniške hiše Delo se je tokrat prvič sestal z novimi predstavniki kapitala, potrjenimi na skupščini konec lanskega decembra. Na 12. redni seji je svet sprejel kar štiri odstope. Odstopili so predsednik uprave Dela Tomaž Perovič, ki naj bi odstopil iz osebnih razlogov, predsednik NS Robert Šega, članica uprave za poslovne zadeve Nataša Šuklje Velkavrh in član uprave za trženje Matija Vojska.

Imenovanje Slivnika je bilo po besedah predsednika izvršnega odbora aktiva novinarjev Dela Jožeta Polgajena "pričakovano, čeprav je aktiv novinarjev že pred nekaj meseci ob njegovem prehajanju v člana uprave izrazil precej nezaupanja v njegove poglede in sposobnosti".

Svet je za novega predsednika uprave družbe imenoval dosedanjega člana uprave Danila Slivnika. Za predsednika NS so izvolili Borisa Zupančiča. Šuklje Velkavrhova in Vojska še naprej ostajata člana uprave pristojna za svoje področje do sredine marca. 

Danilo Slivnik - novi predsednik uprave Dela
Danilo Slivnik - novi predsednik uprave Dela FOTO: Dare Čekeliš

Zupančič: Uprava ne bo enočlanska

Zupančič je pojasnil, da uprava Dela ne bo enočlanska, kar tudi po statutu ne more biti, stališče NS pa je, da bi bila nova uprava dvočlanska. Delo bo tako v petih dneh objavilo javni razpis za nove člane uprave.

Razmere na Delu so po oceni novinarjev slabe. Menijo, da se politika s svojimi pritiski skriva za lastniki in uporablja svoj vpliv nanje. Upravi in nadzornemu svetu so zato v torek posredovali zahteve za ureditev razmer, v nasprotnem primeru pa razmišljajo tudi o stavki.

Novi predsednik NS je še pojasnil, da so dnevni red 12. redne seje razširili in poleg prvotno predvidenih dveh točk – ustanovitev novega NS in razno, v okviru katere so razpravljali tudi o zamenjavi vodstva v Delu – obravnavali tudi objavo javnega pisma novinarjev Dela. Zupančič je ob tem poudaril, da so na seji zanikali navedbe, da gre pri vodenju te hiše za politično kadrovanje, ker, tako Zupančič, nobeden od članov uprave in NS ni politik. Dodal je, da gre za osebe, ki so večinoma gospodarstveniki, profesorji, iz vrst medijev in tako zavrnil obtožbe novinarjev.

Slivnik: Ni razlogov za stavko

Novinarji na Delu zahtevajo ureditev razmer na delovnem mestu, v nasprotnem primeru bodo resno razmilslili o stavki. Slivnik sicer meni, da novinarji nimajo nobenih racionalnih razlogov za stavko. Prepričan je, da gre v primeru zahtev, ki sta jih v začetku tedna na upravo pisno naslovila aktiv in sindikat novinarjev Dela, za stvari, ki se lahko rešijo v okviru podjetja. "To pismo je brez potrebe škodovalo ugledu časnika Delo," je po seji nadzornega sveta povedal Slivnik.

Stavba Dela
Stavba Dela FOTO: POP TV

Ob tem je še ocenil, da je pismo novinarjev precej kontroverzno. Pojasnil je, da ti na začetku sami interpretirajo, da so poslovni rezultati slabi, da so delno tudi sami odgovorni za to, "potem pa se zapletejo z izjavami, da bi v bistvu kljub vsemu hoteli boljše, višje plače ali vsaj takšne, kot so".

Kdo bo novi odgovorni urednik?

Novi odgovorni urednik naj bi bil znan kmalu, saj je to trenutno glavna naloga novega predsednika uprave Danila Slivnika. To naj bi se zgodilo v naslednjih 14 dneh. O kandidatih pa bo nato odločal NS na svoji naslednji seji. Slivnik danes ni želel komentirati govoric, ki krožijo o možnih kandidatih. Do nadaljnjega na tem mestu ostaja Darijan Košir, ki ga Slivnik kot kandidata ni izključil, saj je njegovo delo v zadnjih mesecih tudi pohvalil.

Na svetu delavcev le Perovič

O razmerah v hiši pa se je pred sejo nadzornikov sestal tudi svet delavcev Dela. Sestanka se je kljub vabilu vsem članom uprave udeležil le njen predsednik Tomaž Perovič, preostalih treh članov uprave pa ni bilo, je povedal predsednik sveta delavcev Veso Stojanov. Slivnik je kasneje pojasnil, da je bil zadržan in se sveta delavcev ni mogel udeležiti.

Tomaž Perovič
Tomaž Perovič FOTO: Dare Čekeliš

Perovič je sicer zbrane seznanil z nekaterimi načrtovanimi ukrepi v letu 2006, ki so del letnega načrta družbe in ga mora potrditi še nadzorni svet. Glede tretje zahteve izmed štirih, ki sta jih izvršna odbora sindikata in aktiva novinarjev Dela posredovala upravi v torek, je Perovič po Stojanovih besedah med drugim pojasnil, da se plače niso nikomur zmanjšale, malenkost naj bi se zmanjšal le stimulacijski del, čeprav celotna analiza še ni opravljena.

Nova lastniška podoba, nova imena v NS

Sestava nadzornega sveta se je spremenila potem, ko je KD Holding sredi lanskega novembra s pridobitvijo skoraj 20 odstotkov delnic vstopil v lastniško strukturo Dela. Predsedniku Robertu Šegi in predstavnikoma zaposlenih Ženji Leiler Kos in Milanu Gradu so se pridružili še Boris Zupančič, Žan Jan Oplotnik in Dejan Jelovac. Novi nadzorniki so zamenjali Tomaža Koširja, Toneta Turnška in Tomaža Kuntariča.