Slovenija

Najboljši potrošnik je tisti, ki nima za kruh!?

Ljubljana, 17. 07. 2009 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada se je z jamstveno shemo odločila pomagati tistim, ki zaradi slabih finančnih razmer ne morejo do stanovanjskega kredita ali pa zaradi izgube zaposlitve ne zmorejo odplačevati svojih obveznosti. Vprašanje je, komu shema zares pomaga?

Namen predlagane jamstvene sheme je ohranjanje običajne ravni potrošnje, torej zapravljanja tudi tistih, ki so s krizo najbolj prizadeti. Marsikdo se sprašuje, zakaj država meni, da so ravno v času krize tisti, ki jim banke tudi v časih gospodarske rasti niso dajale kreditov, sedaj lahko spodbujevalci nepremičninskega trga?

 

Čakate na stanovanje?
Čakate na stanovanje? FOTO: Reuters

Kdo bo upravičen do državnega poroštva?

Tisti, ki ste izgubili zaposlitev zaradi stečaja ali prisilne poravnave podjetja ter nimate sklenjenega delovnega razmerja ali ne opravljate samostojne dejavnosti (s. p.), boste lahko prejeli 100-odstotno jamstvo države za reprogramiranje kreditov, vendar le za kredite, katerih glavnica ne bo presegla 10.000 evrov.
Zaposleni za določen čas bodo jamstvo prejeli le, če njihovi skupni dohodki v zadnjih treh mesecih niso presegli 1,5-kratnika povprečne mesečne plače. Povprečna mesečna neto plača je 920 evrov.

Med prejemniki državne garancije bodo tudi tisti, ki svoj stanovanjski problem rešujejo prvič, ter mlade družine. O velikih pasteh jamstvene sheme ter o tem, kaj jamstvena shema pomeni za nepremičninski trg, preberite v članku Končno lažje do stanovanja? na cekin.si.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katarina Vrhovsek 1
15. 08. 2009 12.38
BOJKOTIRAJTE NEPREMIČNINARJE!!!
braindestroyer
13. 08. 2009 13.08
Tonček,a si ti na tripu? Včasih take sekaš...
braindestroyer
13. 08. 2009 13.07
Metadon je eden največjih businessov!
Tonček Balonček
18. 07. 2009 21.13
Za 350 EUR dobiš armaturo in beton! Kvadratni meter parketa stane najmanj 30 EUR, enaka cena je pa za struganje, lakiranje plus obrobe! Pa prodaj svoje stanovanje (staro) po 350 EUR/kvadrat. Ko sme pred par elti elal neko novo stanovanje, me ej samo anpeljava sode in kanalizacije stala 5000 EUR, Elektrika seveda enako, Kdor sma ni gradil, s emu ne sanja, kakšni stroški so to. Saj esamo kritina stane po nekaj 10 EUR na kv. meter, kje pa jhe ostrešje? Da ne omenjam komunalnih prispevkov, dovoljenj, projektov itd.! Nekateri očlitno mislijo, da je stanovanje vrednostno ekvivalent malo boljšim avtomobilom!
Prvo Borec
18. 07. 2009 10.33
Proizvodna cena stanovanja je 350 € in še to je nabita cena. Nemška podjetja ponujajo hiše po 550 € po kvadratu. NOVA !! Vedno se reče : boj se svojih ljudi , ne tujih !!
emma_ana
18. 07. 2009 10.18
aja, pa pozabila sem še na to kako država plačuje narkomanim metadon in jim plačuje potne stroške da se grejo zadrogirat, namest da bi jih razmetal po kmetijah pa u hmelj da bi jim drogo iz glave izbil. katastrofa. v politiki so pa samo da se kažejo pa hinavsko režijo.
Buena Vita
18. 07. 2009 09.18
za krizo v sloveniji je kriva izrecno ta vlada,ker je butasta po domače in preveč grabežljiva,preveč je obljubljala pred volitvami izato je kravje kupčije treba poplačat,s tem se pa uničuje gospodarstvo drgač je slovensko gospodarstvo zelo različno,brez megalomanov,le kak se najde,s pametno politiko in normalnimi gospodarstveniki se bi to lepo dalo pšotegniti naprej ker pa sam minister sovraži v toliki meri slovenijo da celo z kaslec firmamo davke plačuje otri državi,potem vam je jasno koga ste volili,UNIČEVALCE
Jules_Verne
17. 07. 2009 21.43
V Ameriki je kriza na trgu nepremičnin nastala ker "kreditno sposobni " niso več mogli odplačevati svojih posojil, posledično so cene nepremičnin padle in na koncu so bile vredne manj kot pa posojilo, ki so ga ti ljudje plačevali, seveda ker so bila ta posojila dobro "zavarovana", celo tako dobro, da se kreditojemalcem na koncu ni več splačalo kredita odplačevati in so nepremičnino preprosto prepustili bankam, ki pa seveda z njimi niso imele kaj početi posledično so cene še bolj padle.... To kar pa sedaj dela vlada je neumnost, predpostavljajo, da bo ta kriza kar čez noč minila, da bodi vsi ti ljudje v nekaj mesecih dobili službe in bili sposobni odplačevati kredite. Ne vem ali mislijo, da bomo čez pol leta spet imeli 5% rast, močno dvomim, okrevanje ko bo bo verjetno počasno zlasti pri nas. Če se to nebo izšlo bomo kasneje še v večjem dreku. Vlada skuša na vsak način ohraniti status quo, kje so neke nove paradigme o katerih so govorili?
Milan Koleznik
17. 07. 2009 19.38
To vse je za pohvalit vlado,tudi za odkritje kriminala gospodarskega,a želimo slišati rezultate,pohvalno po dolgem času.
Buena Vita
17. 07. 2009 17.45
NE UČIT TONČKA
Tonček Balonček
17. 07. 2009 17.40
Zdaj mi je pa bolj jasno, hvala, vedno sem bil prepričan, da je je kriza v ZDA vodena iz Murgel! Še večji vpliv imajo pa ti tipi na Irsko ter Baltik, da ne omenjam Madžarske, blizu meje je bil doma celo Kučan, zdaj jih je pa praktično gospodarsko uničil. Ta Forum21 je dejansko grobar ne le slobvenslega, marveč vsega zahodnega gospodarstva!
emma_ana
17. 07. 2009 17.22
Tonček Balonček kriza je nastala ker so tajkuni pobasal ves denar da delavci nimajo denarja, da upokojenci morajo delati, mladi pa nimajo službe, in s čim naj pol ljudje zapravljamo in kupujemo vsaj osnovne stvari za preživetje?? na ta račun so propadle tudi firme kot je mura itd!! si pa pravi poznavalec, resno..
Tonček Balonček
17. 07. 2009 17.12
Ta miselnost je kapitalizem pripšeljala krizo! Brez ustvarjanja nove vrednosti ni reprodukcije, to je vendar popolnoma jasno!
emma_ana
17. 07. 2009 16.36
kak ste eni bolani, nekateri bi pa zelo radi odplačevali kredit pa ga nikjer ne dobijo, pa nekateri bi zelo radi prišli do svojega stanovanja pa ne morejo ker so banke zategnjene in ne dobijo kredita. ta zakon je že kul, sam bi res mogli vodit eno evidenco, za tiste ki ne plačujejo redno, da se jim pol na podlagi tega ne odobri kredita ali pa prekine kreditno pogodbo. edino pravilno. sem zelo vesela. jaz imam neto plače 1000 evrov vsak mesec pa mi banka ne da posojila niti za eno leto, ker mi skos vlečejo za določen čas v službi.
Replica
17. 07. 2009 16.21
V Sloveniji mi živeti ni ...lalalala...lepa pesmica ne...
porka.malorka
17. 07. 2009 15.11
Najhuš mi je pa to ko berem te prispevke. Ko na koncu piše "končno do stanovanja" Takoj se mora ta poklepna nepremičninska družba vtaknit. Takoj bi radi zaslužil. Ej stanovanja so precenjena imate preveč dobička. Spustite ceno pa bodo ljudje kupovali. Sedaj NI čas za kupovanje stanovanja