Slovenija

Za praznike v hribe? Naj vas spomladanske razmere v dolini ne zavedejo

Ljubljana, 26. 04. 2024 17.35 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V visokogorju še vedno vladajo zimske razmere, obstaja tudi velika nevarnost proženja snežnih plazov. Ne podcenjuje niti zahtevnejših ciljev na nižji nadmorski višini. Marsikoga bodo v hribe zvabile odprte planinske koče, zato na Planinski zvezi Slovenije opozarjajo, da se v hribe in gore odpravite premišljeno in v primerni opremi.

V visokogorju in sredogorju je v zadnjih dneh zapadlo veliko snega, zato ponekod velja tretja stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov. Predvsem na strmih pobočjih obstaja velika verjetnost spontanega plazenja nesprijetega snega, okoli vrhov in grebenov pa so mesta z napihanim snegom, kjer se plazovi lahko sprožijo že pod majhno obremenitvijo. 

Vzpon opravite v zgodnjih jutranjih urah, saj se lahko sneg hitro zmehča.
Vzpon opravite v zgodnjih jutranjih urah, saj se lahko sneg hitro zmehča. FOTO: Bobo

Če se boste v prihodnjih dneh odpravili v gore oziroma hribe, na Planinski zvezi Slovenije (PZS) svetujejo, da svojo pot vnaprej načrtujte. "V dolini nekomu povemo, kam se odpravljamo, kakšni so naši cilji in kdaj se nameravamo vrniti. Izlet prilagodimo svojim izkušnjam in znanju, nato fizičnim sposobnostim, saj so te marsikdaj višje od pričakovanega. Na pot ne glede na aktivnost, naj bo to hoja, kolesarjenje, tek se odpravimo z nahrbtnikom, v katerem naj bo vedno obvezna planinska oprema: osebni komplet prve pomoči, naglavna svetilka z rezervno baterijo, alu-folija ali velika črna vreča ali bivak vreča za toplotno zaščito v primeru nesreče ali nenačrtovanega bivaka, mobilni telefon s polno baterijo, tiskani planinski zemljevid novejše izdaje in kompas, železna rezerva, tj. visokoenergijska hrana z dolgim rokom trajanja, in zadostna količina brezalkoholne, izotonične tekočine." Ob tem ne pozabite na zaščito pred soncem, vetrom in mrazom ter primerno obutev. 

V visokogorje se odpravite dovolj zgodaj

Prav ustrezna priprava in oprema bosta pripomogli k varnemu obisku gora, kjer je sneg zjutraj trd in pomrznjen, na prisojnih legah pa se lahko že zgodaj dopoldne ojuži, opozarja strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec Matjaž Šerkezi. Svetuje, da vzpon na območju strmih pobočij in zasneženih grap opravite v zgodnjih jutranjih urah, saj se lahko sneg hitro zmehča do te mere, da cepin in dereze ne morejo več opravljati svojih nalog. "V mislih je treba imeti tudi čas povratka za varno vrnitev s strmih zasneženih terenov, kot je npr. Triglav, moramo nevaren del ture končati v času, ko je sneg še trd in kompakten. V lepem in toplem vremenu je to lahko že v poznih jutranjih urah." V primeru, da ocenite, da se za vzpon ali sestop že prepozni, Šerkezi svetuje, da z odpravo počakate.  

V prihodnjih dneh bodo nekatere koče odprte.
V prihodnjih dneh bodo nekatere koče odprte. FOTO: Bobo

Pazljivo pa tudi pri obisku zahtevnejših ciljev na nižji nadmorski višini. "Če se odpravite na eno od obljudenih zavarovanih plezalnih poti oz. ferat, imejte v mislih, da zanjo potrebujete izkušnje. V nasprotnem primeru se nanjo raje podajte skupaj z usposobljenim vodnikom, pri katerem preverite kompetence."  Ob tem ne pozabite na čelado, plezalni pas in samovarovalni komplet. Če se da, se izogibajte gneči in preverite, da izbrana pot zadostuje vsem varnostnim zahtevam "in ni ena izmed tistih domače izdelave z neprimerno opremo in njeno namestitvijo," še dodaja Šerkezi.

Nekatere koče bodo že odprle svoja vrata

Medtem ko bodo planinske koče v visokogorju v začetku maja še zaprte, bodo nekatere, ki se nahajajo v sredogorju, že pozdravile prve obiskovalce. Dušan Prašnikar s PZS zaradi novozapadlega snega planincem vseeno svetuje, naj pred obiskom gora preverijo, katere koče bodo obratovale.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
27. 04. 2024 08.39
Super skrajni čas, da neprimerno opremljeni pametnjakoviči plačajo reševanje iz svojega žepa.
Delavec_Slo
26. 04. 2024 20.01
+1
No a spet vabite, pol pa spet reševanje!
Krofnica
26. 04. 2024 18.29
+3
Niti 's' od spomladanskih razmer. -.-