Slovenija

Naj se pri plači pozna

Ljubljana, 13. 12. 2007 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Združenje delodajalcev predlaga, da se plače izplačujejo v večji odvisnosti od uspešnosti posameznega delavca.

Delodajalci predlagajo nov predlog plačnega modela za zasebni sektor.
Delodajalci predlagajo nov predlog plačnega modela za zasebni sektor. FOTO: Reuters

Združenje delodajalcev Slovenije je pripravilo nov predlog plačnega modela za zasebni sektor, ki omogoča, da se plače izplačujejo v večji odvisnosti od uspešnosti posameznega delavca in od doseženih rezultatov poslovanja. Po novem predlogu naj bi se višina osnovne plače delavca določala za zahtevnost dela, delavčevi osebni rezultati pa naj bi se v celoti upoštevali v delovni uspešnosti, tudi v primeru, ko delavec ne bi dosegal pričakovanih rezultatov, so danes zapisali v sporočilu za javnost.

V primeru, da bi delavec napredoval na istem delovnem mestu, bi se povečal njegov variabilni del plače in ne osnovna plača, kot zdaj velja v večini primerov.

Gospodarske družbe so že dlje časa opozarjale, da v zasebnem sektorju na področju plač obstaja vsebinski in terminološki nered. V 28 kolektivnih pogodbah dejavnosti so plačni modeli med seboj zelo različni. V večini kolektivnih pogodbah dejavnosti so plače še vedno določene z obveznimi razmerji med tarifnimi razredi. Tako so plače vseh delavcev odvisne od plačila za najenostavnejše delo, navajajo v sporočilu.

Komisija za plačno politiko pri združenju delodajalcev, ki ji predseduje Frenk Guštin iz Krke, bo preverila, ali je predlog plačnega modela sprejemljiv za delodajalce celotnega zasebnega sektorja. Usklajen delodajalski predlog bodo sindikalni stranki predložili v pogajanje in v preučitev, da bi s sindikati usklajen predlog zavezoval obe strani na pogajanjih vseh kolektivnih pogodb dejavnosti v zasebnem sektorju.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
13. 12. 2007 14.11
en velik BLA BLA BLA, SRAMOTA, kot da so otroci!
vipeer@email.si
13. 12. 2007 12.46
Model plačevanja po uspešnosti je najboljši možni. TODA. Problem nastane, ko delodajalec neprestano viša normo za uspešnost. 1 teden je bila norma 100 izdelkov pa so delavci naredili 120 in bili veseli ker so uspešni ter še bolj veseli ker bodo dobili bonus za 20% presežen plan na podlagi katerega bo delodajalec seveda zaslužil še več. Delodajalec je pač pohlepnež in bo dvignil normo na 120. Delavci bodo torej morali narediti 20% več za isto osnovno plačo in le če bodo naredili 144 (24 več in ne le 20 kot prvi teden) bodo upravičeni do 20% bonusa. Začarani krog se bo tako zavrtel dokler bo le mogoče. Na koncu bodo delavci dosegali 80-90% trenutne norme, ki bo v bistvu 200 ali 300% prvotne produktivnosti za isto osnovno plačo. Kar poglejte si po podjetjih sicer pa tisti, ki že delate v proizvodnji to dobro veste. Žal je sistem plačevanja na akord dober za vse le v teoriji in le za nekatere v praksi. Podobno kot socializem. Sicer pa delodajalci že vedo zakaj predlagajo takšen sistem. Če bo prišlo do realizacije se bodo plače le znižale. Sicer pa kako naj en zaposleni na traku naredi 300 izdelkov, naslednji na liniji pa je priden in naredi 500? Ni mogoče. Če bi delodajalci hoteli nagrajevati delavce glede na uspešnost jih v tem ne ovira noben predpis. Brez težav z vsakim zaposlenim sklenejo individualno pogodbo, ki jo bo vsak priden delavec z veseljem podpisal, s pogojem, da bo njegovo nadstandardno delo ustrezno nagrajeno.
matjaz@artoblikovanje.net
13. 12. 2007 12.25
Bla, bla, bla....doktorat bodo prej naredili. Če bi se šlo za njihove žepe bi že zdavnaj bilo vse urejeno kot bi moglo bit.