Slovenija

'Naj se izenačijo pravice otrok'

Ljubljana, 19. 09. 2006 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SMS je dopolnila predlog novele zakona o vrtcih, ki predvideva brezplačno predšolsko varstvo za vse otroke.

Na podlagi poziva predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija so v zunajparlamentarni SMS predlog novele zakona o vrtcih, ki predvideva brezplačno predšolsko varstvo za vse otroke, dopolnili z oceno finančnih posledic in prikazom ureditve v sistemih nekaterih evropskih držav. Potem ko bodo dopolnjeno pobudo danes vložili v DZ, pričakujejo, da bo Cukjati določil 60-dnevni rok za zbiranje 5000 podpisov podpore, kolikor jih potrebujejo za vložitev zakonskega predloga v parlamentarni postopek.

V SMS želijo s svojim predlogom omogočiti večjo vključenost v predšolsko vzgojo.
V SMS želijo s svojim predlogom omogočiti večjo vključenost v predšolsko vzgojo. FOTO: POP TV

Ocenili finančne posledice predloga

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil predsednik SMS Darko Krajnc, so se v javnosti pojavljale napačne, pretirane ocene finančnih posledic, ki naj bi jih imel njihov predlog. Po besedah pobudnika akcije za brezplačne vrtce kranjskega mestnega svetnika Bena Fekonje, bi neposredna uvedba brezplačne predšolske vzgoje in izobraževanja državni proračun v letu 2008 bremenila za približno 25 milijard tolarjev.

Predsednik SMS Darko Kranjc.
Predsednik SMS Darko Kranjc. FOTO: POP TV


Ker pa predlagajo tudi prenos pristojnosti (obveznosti in predvidoma virov) z lokalnih skupnosti na državo, bi bila obveznost državnega proračuna višja in bi v letu 2008 predstavljala 79,08 milijarde tolarjev. V SMS so pri tem upoštevali tudi predvideno sedemodstotno povečanje vključenosti otrok v vrtce, ki ga po uveljavitvi zakona predvidevajo v letu 2008. Podobno projekcijo so pripravili tudi za leto 2009.

V SMS so znova pojasnili, da želijo s svojim predlogom omogočiti večjo vključenost v predšolsko vzgojo, predvsem pa doseči, da bi se pravice za otroke vseh starostnih skupin izenačile. Po besedah Krajnca se navezujejo na področje srednjega šolstva, ki prav tako "ni obvezno, a vseeno ni plačljivo". Nedopustno se jim zdi, da se med najmlajšimi otroci izvaja diferenciacija zaradi visokih cen vrtcev in zaradi plačljivosti nasploh.

Fekonja je pri tem omenil tudi primere nekaterih drugih evropskih držav, kjer je denimo predšolska vzgoja za drugo starostno skupino - od tretjega do petega oziroma šestega leta - brezplačna.

V SMS pričakujejo, da bo imel predlog številne pozitivne posledice - lažje odločanje družin za otroke, večji delež otrok, ki bodo deležni socializacije v tem zanje zelo pomembnem obdobju, pa tudi lažji in uspešnejši povratek ter vrnitev mater v poklicno življenje.

Predstavniki SMS so predsedniku DZ pobudo za začetek zbiranja podpisov v podporo predlogu novele zakona o vrtcih izročili 12. septembra. Cukjati jih je dva dni zatem pozval k dopolnitvi pobude. Zdaj so v stranki prepričani, da izpolnjujejo vse pogoje, pogovori na terenu pa po njihovih navedbah kažejo tudi, da bi si ljudje želeli spremembe, da pa se velikokrat počutijo nemočne.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
20. 09. 2006 08.08
darepart: Davki na delo že sedaj znašajo 70%, 50% na plačo 20% na porabo ( DDV ) - tako v grobem ni nič ni narobe če proračun kaj povrne v korist srednjega sloja. Zaposleni imajo zelo malo samostojnosti pri razpolaganju z ustvarjenim. Z ohranjeno progresijo dohodnine za "bogate delavce", ki imajo otroke v vrtcih ali pa se njihovi otroci vozijov šolo z avtobusi ter nimajo štipendij pa naj vsaj izenači otroške dodatke ( DODATKI SO NAMENJENI OTROKOM - MAR NE !? ) ali pa jih odpravi, ker s tem prerazporejanjem javnega denarja ni socialno pravična do vseh družin, ki zaslužijo več od 200.000 SIT - in so najbolj zaslužni za gospodarsko rast in novo vrednost - te oblast NEPRIMERNO Z ZASLUGAMI tolče denarno in motivacijsko navzdol - NEVERJETNO JE, DA JI PRI TEM STOJIJO OB STRANI SINDIKATI. Z dajanjem denarja " najnižjemu sloju " - praviloma so to tisti, ki nočejo redne zaposlitve v obliki PROGRESIVNIIH OTROŠKIH DODATKOV lepo izenači pol populacije, da živi enako slabo: Tako so si skoraj isti tisti, ki za ta denar delajo in tisti ki ne ( strokovno se temu reče - dobivajo socialne transfere ). Posredno pa oblast podpira sivo ekonomijo uradno zelo revnih s.p. - jev, zlaganih samohranilk in podobnih socialnih slojev - vsa debata davčne reforme se je odvijala le okrog plač, kot da se s plačo da obogateti. Ljudje bogataši v naši lepi Sloveniji so nastali povsem drugače.
Modri ogenj
19. 09. 2006 15.21
marko - pa ne more biti človek lep pa pameten hkrati. darepart - ej, si se imel tega spomnit prej preden smo dvignili javne izdatek na 3.500 Mrd, tako da se prav zlo ne bo poznalo še teh 25 Mrd. Kar se pa racionalizacije tiče se lahk začne pri naši neskončno raskošni univerzitetni mreži (kje si še videl državo, ki ima komplet generacije na TASTONJ fakultetah). In to očitno nekvalitetni ko vsi naredijo. Pa pol lahko dost prišparamo tud pri upokojncih, pa vojakih, policajih, kmetih, cestah. Na vsekem od teh področij bi lahko proškrtnili vse 25% pase ne bi bistveno poznalo (bi imeli še 3/4 prejšnega dnarja). iti davki na 70% pol pa
marko15h
19. 09. 2006 14.13
Dober predlog, čuden predlagatelj...
AndrejPaTo
19. 09. 2006 14.07
Vse zastonj, pa davke na 70% pa bo.