Slovenija

Nadzornici našli nepravilnosti

Ljubljana, 11. 03. 2008 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nadzornici sta na Onkološkem inštitutu ugotovili dve nepravilnosti v zvezi s hranjenjem kartotek.

Ponedeljkov obisk državnih nadzornic iz urada informacijske pooblaščenke na Onkološkem inštitutu (OI) je bil posledica prijave, ki jo je inštitut prejel s strani Kanala A. Nadzornici sta pri pregledu ugotovili dve napravilnosti, povezani s hranjenjem zdravstvene dokumentacije na inštitutu. Kot so sporočili iz slednjega, so ju že odpravili.

V inšpekcijskem postopku sta nadzornici Kanalu A zasegli zdravstveno kartoteko, ki je bila inštitutu odtujena prejšnji petek, in jim jo tudi vrnili, so sporočili z OI.
V inšpekcijskem postopku sta nadzornici Kanalu A zasegli zdravstveno kartoteko, ki je bila inštitutu odtujena prejšnji petek, in jim jo tudi vrnili, so sporočili z OI. FOTO: Kanal A

Spor med inštitutom in komercialno televizijo je sprožil nepooblaščen vstop ekipe oddaje Svet v prostore inštituta. Po navedbah OI so "nepooblaščene osebe vstopile v inštitut in se v njem zadrževale kljub opozorilom varnostnikov, brez dovoljenja posnele medicinsko dokumentacijo Onkološkega inštituta, jo odtujile in javno prikazovale". Zaradi tega je vodstvo OI ovadilo oddajo Svet na Kanalu A.

V uradu informacijske pooblaščenke so v ponedeljek pojasnili, da so se za pregled stanja na OI odločili po prijavi, ki so jo prejeli s strani Kanala A. "To je klasičen inšpekcijski pregled, katerega namen je preveriti, ali so bili osebni podatki – v tem primeru zdravstvene kartoteke, res nezavarovani, dostopni na hodnikih oz. ali ni bil ustrezno preprečen dostop nepooblaščenih oseb," so pojasnili.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

euro
12. 03. 2008 06.53
Lastnina (tudi državna) je v demokraciji sveta stvar. Kdor nepooblaščeno posega po njej (jo krade), mora za to odgovarjati (brez izjem).