Slovenija

Nadzor zaradi konoplje

Celje, 19. 10. 2005 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.R./D.S.
Komentarji
0

Potem ko je iz policijske garaže izginil zaplenjen avtomobili, je v policijskem skladišču v Celju izginila droga.

Uničevanje nasada konoplje na celjskem območju
Uničevanje nasada konoplje na celjskem območju FOTO: PU Celje

Po neverjetnem izginotju pregrešno dragega bentleya iz garaže Policijske uprave Nova Gorica, so na celjski policijski upravi ugotovili, da so jim neznanci iz policijskega skladišča odnesli zaplenjeno konopljo.

Neznanci so še na nepojasnjen način vlomili v skladišče v okolici Celja, v katerem celjska policijska uprava hrani zaseženo konopljo. Odnesli so več kot 350 sadik konoplje. V skladišču je bilo sicer preko 2200 zaseženih sadik.

Kriminalistična preiskava že poteka, direktor Policijske uprave Celje Stanislav Veniger pa je odredil tudi notranji strokovni nadzor. "Niti v sanjah si nisem mislil, da moji kolegi hranijo del zaseženih sadik v enem objektu, ki je sicer zaklenjen in ograjen, vendar z vidika hrambe takšnih pridelkov povsem neprimeren," je povedal Veniger.

Požeta marihuana
Požeta marihuana FOTO: PU Celje

Prvi mož celjskih policistov je že odredil, da se vsa preostala konoplja - ostalo je več kot 1850 sadik - pripelje v prostore policijske uprave, se zapakira v škatle, stehta in se odpelje v ustrezno varovan tehnični prostor oz. v hrambo v centralno skladišče.

Po mnenju Venigerja je problem sušenja in hrambe sadik konoplje velik, ne samo za celjsko policijsko upravo, ampak tudi za vse druge enote. Policija namreč, ko gre za večje nasade, nima primernih prostorov za hrambo. "Ne glede na to sem razočaran oz. smatral sem, da bi me kot direktorja te uprave opozorili na ta problem, ki se kot kaže vleče že od lani. Sem pa že našel ustrezno rešitev - objekt, ki je tudi tehnično varovan, kjer se konoplja lahko suši in hrani," je pojasnil Veniger.

Indijsko konopljo so policisti pred kratkim poželi na širšem celjskem območju. V Slovenskih Konjicah, Vojniku in na Kozjanskem so zasegli več nasadov te prepovedane rastline in več deset kilogramov posušenih vršičkov.


Dejal je tudi, da je hrambo konoplje na lokaciji v bližini Celja že lani poleti, ko so celjski policisti odkrili in zasegli večji nasad konoplje, odobril delavec sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Celje.

Veniger je tudi poudaril, da bo počakal z izsledki komisije za notranji strokovni nadzor, potem pa se bo odločil o nadaljnjih ukrepih. "Sam osebno ne razumem, da smo tam sušili oz. hranili konopljo, glede na to, da je objekt na samem in ni tehnično varovan," je povedal prvi mož celjskih policistov. Na novinarsko vprašanje, ali bi bili lahko vlomilci povezani s policijo, je Veniger odgovoril, da je tudi to možno.

Celjski policisti so pretekli mesec večkrat poročali, da so odkrili in poželi nasade, na katerih so znane, pa tudi še neznane osebe gojile prepovedano konopljo.

Kot kaže, je nekdo odkril, kje sušijo oz. hranijo zasežene sadike. V torek so namreč ugotovili, da so neznanci na še nepojasnjen način vstopili na območje sicer ograjenega prostora v okolici Celja in vlomili v stavbo, v kateri je bila hranjena zasežena konoplja. Po neuradnih podatkih gre za objekt policije v gozdu v Bukovžlaku.