Slovenija

Nadzor nad porabo zdravila

Ljubljana/Murska Sobota/Novo mesto, 08. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.M./J.M./M.L.
Komentarji
0

Nadzorni zdravniki so v šestih bolnišnicah po Sloveniji izvedli izredni nadzor zaradi predpisovanja zdravila eritropoetin. Nepravilnega predpisovanja naj bi bilo manj, kot je sprva trdilo ministrstvo za zdravje.

Zdravilo eritropoetin pacientom pomaga pri tvorjenju rdečih krvnih celic. Na recept naj ga ne bi dobili bolniki z okvaro ledvic, ki hodijo na dializo, saj je cena zdravila že vračunana v ceni dialize. Tako naj bi zdravilo zavarovalnici zaračunali dvakrat.

Zaradi nepravilnosti ob predpisovanju zdravila je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije začel z izrednim nadzorom v šestih regijskih bolnišnicah, ministrstvo za zdravje pa ta ukrep izvaja v vseh dializnih centrih v Sloveniji. V primeru kaznivega dejanja zlorabe položaja, bo ministrstvo sprožilo ustrezne postopke.

V soboški bolnišnici, kjer naj bi, po podatkih zavarovalnice, z recepti predpisali največ eritropoetina, so imeli nadzornike, ki so natančno pregledali dokumentacijo za približno 20 dializnih bolnikov. Kakšno je njihovo mnenje v bolnišnici še ne vedo. Še vedno pa so prepričani, da so bolnike zdravili na najboljši možni način in v skladu z navodili.

V soboški bolnišnici podatka, da naj bi v dveh letih na območni enoti Murska Sobota z recepti predpisali kar okrog 90 odstotkov eritropoetina, ne morejo komentirati, ker ga bolnikom iz regije predpisujejo tudi drugi zdravniki, v bolnišnici pa so recepte pisali le okrog 20 bolnikom in to so predvčerajšnjim preverili tudi nadzorniki. Ob tem v bolnišnici vztrajajo, da so sledili spoznanjem stroke in zdravilo predpisovali tistim, ki so se sami zdravili doma.

Vendar minister za zdravje Keber po vsem sodeč meni drugače, saj bodo po njegovem sklepu prihodnji teden izvedli upravni nadzor organizacijskega, finančnega in delno tudi strokovnega dela. Da bi razjasnili, od kod skokovit porast porabe eritropoetina pa bo prihodnji teden nadzor razširila tudi zdravstvena zavarovalnica, in to na vse, ki predpisujejo sporno zdravilo.

V Novem mestu je strokovni direktor novomeške bolnišnice Jože Smodej za 24 ur dejal, da naj ne bi prišlo do bistvenih kršitev dogovora, ki je bil sklenjen v letu 2000. "Uradni rezultati nadzora bodo najverjetneje podani v naslednjem tednu, ob narejeni analizi," dodaja Smodej. Tudi v izolski bolnišnici napačnega evidentiranja zdravila niso ugotovili.