Slovenija

Nadlegovanje za napredovanje

Ljubljana, 21. 06. 2007 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ženske so pogosteje žrtve vseh oblik nadlegovanja kot moški, največkrat gre za spolno karierno nadlegovanje.

Na delovnem mestu je največ spolnega nadlegovanja
Na delovnem mestu je največ spolnega nadlegovanja FOTO: POP TV

Urad za enake možnosti je februarja izpeljal raziskavo o spolnem in drugem nadlegovanju na delovnem mestu. Kot je povedala direktorica urada Tanja Salecl, je na delovnem mestu najbolj pogosto spolno nadlegovanje. Prav tako so ženske bolj pogosto spolno nadlegovane kot moški. Bojana Priboršič Peric z Zavoda RS za zaposlovanje pa je predstavila zaposlovanje in brezposelnost žensk. Kot je povedala, brezposelnost zadnjih deset let upada, zvišuje pa se delež brezposelnih žensk.

Raziskava Urada za enake možnosti je tako pokazala, da je najpogostejša vrsta nadlegovanja na delovnem mestu spolno verbalno nadlegovanje. Takšno obliko nadlegovanja je doživelo 27,1 odstotka vprašanih, od tega kar 78,7 odstotka žensk in 21,3 odstotka moških. Ostale oblike nadlegovanja so manj pogoste, a kljub temu prisotne, je na novinarski konferenci pred posvetom Ženske na trgu dela - statistika in dejstva povedala Salecijeva.

Ženske so pogosteje žrtve vseh oblik nadlegovanja. Najmanj so nadlegovane zaradi spolne usmerjenosti (52,2 odstotka), delež moških je tu 47,8 odstotkov, največkrat pa pri spolnem kariernem nadlegovanju (87,5 odstotkov), kjer je delež moških le 12,5 odstotkov.

Ni ti treba povedati delodajalcu, lahko poveš nam!

V zadnjih desetih letih upada delež brezposelnih, se pa zvišuje delež brezposelnih žensk. Osnovni razlog za to Priboršič Periceva vidi v prestrukturiranju industrijske dejavnosti. Največ brezposelnih žensk je sicer starejših (skoraj polovica je starejših kot 40 let) in imajo nižjo stopnjo izobrazbe.

Salecijeva je predstavila tudi rezultate akcije Ni ti treba povedati delodajalcu, lahko poveš nam!, ki jo je od novembra lani do aprila letos izvajal urad skupaj z Zavodom RS za zaposlovanje. V tem času so prejeli 418 prijav zoper delodajalce, ki kandidate na razgovorih sprašujejo o načrtih glede družine, nosečnosti, zakonskem stanu in ostalih osebnih zadevah.

Delodajalci so vprašanja, povezana z družinskim oziroma zakonskim življenjem kandidatov za zaposlitev, najpogosteje postavljali na razgovoru - ženskam pogosteje kot moškim -, je povedala Salecijeva. Kot je dodala, so ženske najpogosteje spraševali ali imajo otroke in če so poročene ali samske, moške pa so najpogosteje spraševali po zakonskem stanu.

Priboršič Periceva pa je predstavila stanje na področju zaposlovanja žensk. Slednje se v glavnem zaposlujejo v storitvenem sektorju, je povedala. Ženske imajo sicer višjo izobrazbo kot moški, kar 59,7 odstotkov jih ima namreč sedmo stopnjo izobrazbe, kljub temu pa jih je manj zaposlenih v poklicni skupini zakonodajalci, visoki uradniki in menedžerji (30,8 odstotkov) ter za nedoločen čas

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
21. 06. 2007 21.42
Limonca, jaz se tudi doma najbolje počutim napol nag, pa mi niti slučajno ne pade na pamet, da bi se tak pojavil na delo, ali pa v javnosti nasploh. Je tudi žaljivo do drugih. Če si oblečen kot gospod, te obravnavajo kot gospoda, analogno pa velja tudi, če si oblečen kot klošar, ali pa našemljena kot lovača.
mc_burek@email.si
21. 06. 2007 21.19
hja enki je da ženske da ž enske govorijo eno in delajo drugo, neki je da nj se mal bl neupadljivo al kako bi reku oblačjo (recimo izzivalno, ker ponavad posiljevalec ni kriv ker ženska bla tko oblečena).......bi pa mogle tud obstajat zloooooo storge kazni in obenem zaščita žensk, da ob prijavi ne izgubijo delavnega mesta, kar se pa ne bo zgodl
tomi.passion@gmail.com
21. 06. 2007 20.53
limonca4. Da, vsekakor- To je tvoj stil. Že veš, zakaj ga imaš;) Hehehe, ženske same sebi lažete.
limonca4
21. 06. 2007 20.48
... da ne bo kakšen mislil, da še vedno doživljam nasilje ... sedaj imam končno mir, saj imam svoje stanovanje ...
limonca4
21. 06. 2007 20.45
Ze tako imam bedno življenje (vem, kaj je to psihično nasilje z ornk tepežem - sem okusila in imam tudi posledice zaradi poškodbe - ali pa to, da si stalno brez denarja). A sedaj moram pa že zaradi nekih pohotnežev spremeniti stil oblačenja, v katerem se zelo dobro počutim (priznam, da se rada oprijeto oblačim, a to je le moj stil, ne pa zaradi moških) ...
mkrajner@siol.net
21. 06. 2007 20.06
Ja sej mal so pa tud same pripomogle,če pa s svojim oblačenjem provocerajo nas moške,ene prav izzivajo.
Sin
21. 06. 2007 19.57
Ne zagovarjam nobenega nasilja oz nadlegovanja nad ženskami, čeprav vemo kje jim bi moralo biti mesto. Ampak družba se spreminja. Ravno po tem članku na radijski postaji sma s sodelavcem malo podebatirala na to temo in prišla do sledečega zaključka. Če pogledamo našo računovodkinjo, se oblači tako rajcignj, da ni hudič, da je ne bi zgrabil za "ziz" ali pa za rit, ko gre mimo. Seveda ob očitnem namigu. Res pa je, da je vroče, kot hudič. Hudič pa privoljenje, jutri jo bom zgrabil, prislonil ob zid in...
kriss714@amis.net
21. 06. 2007 19.00
Spet ena bedarija iz feminajzerskega arzenala. Ne definirajo, kaj je nadlegovanje, ker jim taka megla relativnosti ustreza. Če sodelavko potrepljaš po ramenu, je lahko to spolno nadlegovanje, Da pa ženske prihajajo na delo zrihtane tako, da so čimbolj seksi, pa ni spolno nadlegovanje sodelavcev? In koliko je primerov, ko ženska že od samega začetka bolj računa na svoj izgled kot na svoje znanje in pamet.
limonca4
21. 06. 2007 17.50
Da se ne bom preveč hvalila ... moški v službi (tudi direktor - me stalno gleda v prsi, ko me vidi) so zelo navdušeni nad mojo postavo in kaj potem ... Ne pustim se jim ... Ker nisem oseba (se namreč preveč cenim), da bi šla z vsakim moškim v posteljo ali pa da bi me šlatal ... Počutila bi se kot ku*** ali kakšna konkubina. Nekatere ženske pa si mislijo: "Če ne zlepa, pa "zgrda". Ogabno!!!! Sicer sem imela kar veliko možnosti, da bi vozila namesto stare kripe športnega kabrioleta ali pa da bi bil kredit za stanovanje že odplačan. Raje imam čisto vest in staro kripo ter da še odplačujem kredit kakor pa umazano ... No, in zato tudi ni nič čudnega, da imam manj kot 500 evrov plače (študirala sem ekonomijo)!!!!
tomi.passion@gmail.com
21. 06. 2007 17.21
clementia555, se strinjam. Nedvomno imaš precej raznih "direktorjev", ki si dovolijo preveč. Nedvomno pa je tudi to, da so danes ženske pripravljene storiti praktično vse za pozornost, napredovanje in višjo plačo. Žal.
Rijad Proši?
21. 06. 2007 17.17
Če je toliko spolnega nadlegovanja, koliko je šele sexa za časa službe???? Ženske po nekaterih firmah hodijo na pol nage, ne pozabite pa, da je moški predator.
Luka Kovi? 1
21. 06. 2007 16.36
Spolno nadlegovanje kot si ga predstavljamo: star šef hoče ... mlado podrejeno sodelavko. Več vprašanj: - se ona strinja (potem gre za medsebojno naklonjenost) - se ona strinja zaradi koristi, ki jih vidi v tem (potem gre za posebno obliko prostitucije) - se ona ne strinja (potem gre za nadlegovanje) Naj dodam, da ima slovenščina dva spola ona/on. In še to: vse to ni nujno vezano na službo in razmerja med zaposlenimi. Včasih so mlada godna dekleta prodajali, potem so jim dajali doto, danes hodijo v službo. Vse je stvar običajev. Danes pa bi morali stremeti k svobodnim enakopravnim razmerjem v družbi, kar pa nadlegovanje in prostitucija vsekakor ni.
clementia555@yahoo.com
21. 06. 2007 16.10
Hm... Ja... Stvar ima na žalost tudi svojo drugo plat... Obstajajo tudi dekleta, mlada, bolestno ambiciozna in željna hitrega napredovanja, ki ... kako naj se izrazim... ko jim rečeš, da naj se usedejo, se že uležejo. Če me razumete... Tako da smo deloma za takšne včasih resnične, včasih pa preveč stereotipne predstave v javnosti tudi same punce krive...
oFca84@gmail.com
21. 06. 2007 15.48
No ja, seveda, da kakršnegakoli nadlegovanja niti slučajno ne podpiram in si ga prav noben ne zasluži, še najmanj pa ženska. Je pa ena stvar, kar opažam... Poznam par podjetij, kjer resnično delajo samo ženske vrhunskega izgleda. Ampak resnično samo vrhunskega. Očitno je pač šef tak khm khm...., da gleda LE na zunanjost. Profitibilnost o takih ženskah močno dvomim, da se izplača na firmo. Se potem tukaj te vrle uslužbenke vprašajo - Zakaj dobim 1500 EUR plače? Da bom kaj naredila, ali bom imela ves dan ob delu odprto spletno stran o kozmetiki, Messenger in nažgan internetni radio? Tam, kjer so zaposlene zgolj ali večinoma ženske vrhunskega izgleda, sigurno nekaj ne štima. In to so razne državne firme, ustanove, uradi ipd. Ma...... točno! - Le kdo to plača, a?
uros.roza@email.si
21. 06. 2007 15.03
Ej tle pomeni študirat neki kar ni perspektivno-izi sam de maš sedmo stopnjo.To povprečje je kar neki.