Slovenija

Nadlegovanje je bilo?

Ljubljana, 14. 02. 2007 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Erjavec pravi, da spolnega nadlegovanja v vojski ni bilo, zagovornica enakih možnosti pa se s tem ne strinja.

Zagovornica enakih možnosti moških in žensk meni, da vojska ni zaščitila vojakinj
Zagovornica enakih možnosti moških in žensk meni, da vojska ni zaščitila vojakinj FOTO: Dare Čekeliš

Komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti se je seznanila s poročili obrambnega ministrstva o primerih domnevnih kršitev pravic pripadnikov Slovenske vojske in sumu spolnega nadlegovanja. Obrambni minister Karl Erjavec je znova poudaril, da načrtnega diskriminiranja in spolnega nadlegovanja v SV ni bilo, nasprotno pa je mnenje zagovornice enakih možnosti žensk in moških, po katerem SV ni zagotovila varstva pred spolnim nadlegovanjem na
delovnem mestu.

Komisija je domnevne kršitve pravic pripadnikov SV obravnavala že septembra lani, ko je sprejela sklep, da ministrstvo za obrambo najkasneje v treh mesecih pripravi natančno poročilo o konkretnem primeru, povezanem z dvema pripadnicama SV, pa tudi natančno poročilo o oceni stanja v SV na področju varovanja človekovih pravic. Člani komisije so ministrstvo tudi pozvali, da komisiji najkasneje v mesecu dni predstavi že vzpostavljene mehanizme za preprečevanje kršitev človekovih pravic in varovanja dostojanstva zaposlenih v SV ter morebitne pomanjkljivosti pri njihovem izvajanju.

Erjavec: Nadlegovanja ni bilo

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: POP TV

Vsa poročila sta minister Erjavec in načelnik Generalštaba generalpodpolkovnik Albin Gutman že predstavila članom odbora za obrambo, danes pa sta z njimi seznanila tudi komisijo za peticije. Ugotovitve v poročilu glede domnevnega spolnega nadlegovanja dveh vojakinj niso potrdile načrtnega diskriminiranja in spolnega nadlegovanja.

Kot pravi Erjavec, spolnega nadlegovanja ni bilo, prav tako tudi nobene prijave ali ovadbe zaradi takšnega dejanja. "Težke obtožbe se niso potrdile, moramo pa sprejeti vse ukrepe, da do takšnih dejanj ne bi prihajalo."

Doslej izvedeni ukrepi v 18. bataljonu RKBO - njegovi pripadnici Ema Uršič in Mateja Tič sta s kazensko ovadbo sprožili preiskavo - so razmere v bataljonu uredili. Opravili so namreč določene prerazporeditve, tako da enota sedaj deluje v skladu s pričakovanji. Sicer pa je stanje na področju varovanja človekovih pravic ustrezno, kar ne pomeni, da ga ni treba še izboljšati, pravi Erjavec.

Nadlegovanja v slovenski vojski ni bilo, trdi minister Erjavec
Nadlegovanja v slovenski vojski ni bilo, trdi minister Erjavec FOTO: POP TV

Strojan: Vojska ni zagotovila varstva

Obrambni minister je zagotovil, da bodo mnenje posredovali pristojnim organom pregona, saj gre za zelo hude obtožbe, neodvisna preiskava pa bo pokazala, ali je šlo za nadlegovanje.

Ob začetku seje so člani komisije na klop prejeli mnenje zagovornice enakih možnosti žensk in moških Tatjane Strojan. Ta je zapisala, da SV kot delodajalec ni zagotovila varstva pred spolnim in drugim nadlegovanjem na delovnem mestu. "Ne moremo zagotoviti varovanja pred nadlegovanjem, ki ga ni bilo," je na to odgovoril Erjavec. Ostro so se odzvali tudi načelnik generalštaba in koalicijski poslanci.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ekvinokcij@gmail.com
15. 07. 2007 17.22
Kakšna razlika je med JNA in SV? V JNA so se babe metale za vojokom izven kasarne (zdaj pa se mečejo kar v kasarnah)
ekvinokcij@gmail.com
15. 07. 2007 17.04
Poglejte spodnjo sliko in uganite komu je smrdela roka po vojakinji. Če ne veste pa povohajte ali vzemite polovičko. Če niste uganili potem gremo na drugi kviz: Morda pa je baba v učnem programu šele pri snovi: "Monika in clinton"?, pa je probala Ste uganili? Lahko vzamete Glas ljudstva Ta je bolj krut Kakor jonas Močno seka mimo bistva. Samo da se oglaša Samo da izraža svoja čustva Tretje vprašanje je enostavnejše. Vi, ki izražate tak gnev nad neargomirano novico- bi šli k vojakom Ne bi vam roke smrdele po orožju
Prvo Bore
14. 07. 2007 15.52
Ženske naj se naučijo kuhati, prati, skrbeti za družino in moža.
pavlo@email.si
14. 07. 2007 15.33
Zakaj v zgodovini, niso hodile zenske v vojsko?!
Kristjan020@yahoo.com
14. 02. 2007 20.49
Vsej enakopravnosti na rob se je treba vprašati, o učinkovitosti vojske, ki jih najedajo spolne napetosti. Ali je lahko vojska učinkovita, če bodo morali "mladci" brzdati svoj jezik in roke tam na položaju in ne bodo smeli zagrabiti za rit, ki se jim ponuja.
tonic@stajerska.com
14. 02. 2007 19.25
vegos in tudi za novinarje ki so v sloveniji z dneva v dan slabši ter majn natančni in lažljivi
Vegos
14. 02. 2007 18.55
KAJ je bilo, ČESA ni bilo? Lahko je govoriti o 'nadlegovanju' ampak je treba povedat, kaj se je dogajalo. Je šlo za verbalno nadlegovanje, je šlo za 'šlatanje', še za kaj drugega? Dajte no, ne megle mešat, povejte, kaj se je dogajalo? Pa to velja tako za MO kot za komisije...