Slovenija

Nadaljuje se sojenje Janši, pričala tudi nekdanja uslužbenka Imosa

Celje, 17. 09. 2024 15.26 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na celjskem sodišču se je z zaslišanjem prvih prič nadaljevalo sojenje prvaku SDS Janezu Janši in soobtoženima, nekdanjima direktorjema Eurogradenj in Imosa Klemnu Gantarju in Branku Kastelicu, zaradi domnevno spornih poslov z zemljišči v Trenti. Pričala je tudi nekdanja uslužbenka Imosa, ki je nepremičnine ocenila na zgolj 20.000 evrov.

Nikolaja Kogovšek Gilčvert je bila dolga leta zaposlena v Imosu, ki je prek družbe Eurogradnje odkupil Janševo parcelo na območju Triglavskega narodnega parka (TNP) v Trenti, ta pa je bila del njegove kupnine za nakup stanovanja v Ljubljani leta 2005.

Specializirano državno tožilstvo je prepričano, da je šlo pri tem za navidezen posel, s katerim naj bi Janši pomagali do stanovanja, saj naj bi bilo dobrih 15.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče zaradi omejitev znotraj TNP vredno precej manj, kot je zanj odštel Imos. Pri tem se tožilstvo sklicuje tudi na oceno Kogovšek Gilčverteve, ki je, kot je povedala danes, cenitev kot sodna cenilka opravila po navodilu takratnega direktorja Imosa Mitje Majnika.

Zemljišče v Trenti
Zemljišče v Trenti FOTO: POP TV

Glede ocenjene vrednosti je dejala, da je bila oblikovana glede na okoliščine in glede na veljavno metodologijo ocenjevanja. Na zemljišču, ki si ga je ogledala, namreč ni mogoče graditi ničesar novega, temveč zgolj urediti obstoječe kmečko poslopje.

Na vprašanje Kasteličevega zagovornika Gorazda Fišerja je zanikala, da bi Kastelic od nje zahteval kakršno koli cenitev, prav tako ni vedela povedati, ali je bil z omenjeno cenitvijo seznanjen še kdo v podjetju. Je pa povedala, da je sicer opravila več tisoč cenitev nepremičnin, od tega nekaj malega tudi za svojega delodajalca.

Sodišče je zaslišalo tudi nekdanjo prvo nadzornico Imosa Danico Vrtačnik, ki je bila v času, ko je bila v nadzornem svetu podjetja, nekajkrat kritična do odločitve za nakup nepremičnin v Trenti, danes pa je bila bolj prizanesljiva in je tudi zatrdila, da v poslu ni bilo nič spornega.

So pa po njenih besedah nadzorniki vodstvo družbe že v letih visoke rasti, torej še pred finančno krizo, opozarjali na to, da morajo nepremičninski portfelj čim prej očistiti nekaterih zemljišč, ki so bila v njem dlje časa.

Pri Trenti je šlo po njenem za zelo nepomembno naložbo, skupaj vredno okoli 150.000 evrov, medtem ko je bila vrednost vseh nepremičnin podjetja okoli 25 milijonov evrov. Nadzorniki zato temu poslu niso namenjali pretirane pozornosti, je pojasnila. Prav tako naj bi imel direktor za tako majhne nakupe vse pristojnosti, da jih izpelje brez soglasja nadzornikov.

Na sodišče je bil danes vabljen še nadzornik Gregor Bajc, sicer nekdanji predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Imosa, ki ga je spomin zaradi zdravstvenih težav, kot je dejal sam, precej zapustil. Tako se večine stvari v zvezi s poslom v Trenti spominja le še tistega, kar so poročali mediji, o tem, kar je povedal kriminalistom v preiskavi, prav tako ni znal povedati nič, "a če je tako dejal pred leti, potem bo že držalo".

Tožilec Luka Moljk je Bajca želel soočiti z izpovedjo nekdanje nadzornice Vrtačnikove. Ta je namreč dejala, da je Bajec, potem ko se je o poslu v Trenti izrekla protikorucijska komisija, direktorja Imosa na seji nadzornega sveta spraševal, ali se je bilo res treba igrati z nakupom nepremičnin od predsednika vlade. Bajec se danes tudi tega ni spomnil. Majnik naj bi mu takrat sicer odgovoril, da morajo delati usluge tako levim kot desnim, je kriminalistom pred leti povedala Vrtačnikova.

Še krajše je bilo pričanje stečajnega upravitelja Toneta Kozelja, ki je vodil stečajni postopek družbe Eurogradnje. Kot je povedal, pri prodajnem postopku zemljišč v Trenti Imosu ob pregledu dokumentacije ni ugotovil nobenih posebnosti, ki bi terjale ukrepanje. "Oškodovanja v Eurogradnjah ni bilo, podjetje je zaključilo posel," je zatrdil.

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frenk707
18. 09. 2024 13.05
+4
Janšizem je najnižja intelektualna oblika političnega nasilja nad normalnimi državljani
frenk707
18. 09. 2024 13.05
+4
velika večina Slovencev je srečna, ker se je znebila pacienta na oblasti,... in to je nekaj, kar se ne da izmeriti z denarjem, to je neprecenljivo.
frenk707
18. 09. 2024 13.04
+3
Kjer je janšarija tam je goljufija,....
kapljač1
18. 09. 2024 09.40
+1
Ponavadi glasen pred TV ekrani . No KAdar pa Janša sedi pred sodnikom , sedi in kaže obraz "kot kup nesreče "!
iskriv
18. 09. 2024 08.47
+1
Zanimivo , večina kriminalcev pri zaslišanjih izgubi spomin in s tem želi zaščititi obtoženega ! Obramba želi odpravo relevantnih dokazov , da argumenti za obsodbo ne bi obstajali in v veliki večini primerov pri nas sodišča to naredijo v škodo ljudi , zato taki ne bi smeli soditi v imenu ljudstva ali pravice , ki ima pri njih zavezane oči !
peresni
18. 09. 2024 08.37
-1
Telefoni računalniki SDS plitkih trolov so iz našega denarja...to nas najbolj veseli.
punkracij
17. 09. 2024 21.21
+4
Sojenje za rojstni dan,mar ni to malo mimo.
patogen
17. 09. 2024 21.08
-3
Ko je Pernati s očetovo pomočjo poceni kupoval štrom od NEKa, ter ga drago prodajal, levičar ni zaznal nepravilnosti.
odpisani zasedli vlado
17. 09. 2024 20.39
+1
Peresni deteljić:Pod enonogim titom večinoma sojenja sploh ni bilo,ker so komunisti vsakega kateri se z komunizmom ni strinjal skrivnostno pospravili pod zemljo.Zanimivo kako rusofili podpirajo rusofilsko perjadsko vlado,ker mislijo,da bodo zopet agresorsko napadli državo kar jim ni uspelo prvo krat,ko smo jih slovenci nalomili kot podgane.Ti rusofili so tudi napadli vse države bivše yuge ter povsod dobili take batine,da so jim ostale posledice dokler se ne bodo stegnili.Đe kosovo jih je prebutalo in še jih butajo kot majhne froce.Hihihihihihi
odpisani zasedli vlado
17. 09. 2024 20.37
+0
Kakor koli je apsolutno dokazano,da je Janša vodil in spravil slovenijo iz blata na vrhunec katera je pa postala v trenutku uničena z nastopom te golobje nesposobne vlade najslabše v zgodovini slovenije.Janša vsaj ni vsega pokradel ter izpraznil državne blagajne kot se je to zgodilo sedaj.Pristaši golobića še pa kar naprej bluzijo in plešejo,plešejo kolo oj golobić mi ti se kunemo.Aaaaahhhhaaahhhhaaaahhhaaa.
zibertmi
17. 09. 2024 19.09
+2
ja model dovolj gorja si nam že naredil,kar naprej moramo po medijih gledat tvoj žalosten obraz.že davno je bil čas,da se zaviješ v tvoj dobro znani in domač,kornet,pa se odpraviš tja kjer te že prebavljajo
odpisani zasedli vlado
17. 09. 2024 20.37
-4
Zanimivo kako rusofili podpirajo rusofilsko perjadsko vlado,ker mislijo,da bodo zopet agresorsko napadli državo kar jim ni uspelo prvo krat,ko smo jih slovenci nalomili kot podgane.Ti rusofili so tudi napadli vse države bivše yuge ter povsod dobili take batine,da so jim ostale posledice dokler se ne bodo stegnili.Đe kosovo jih je prebutalo in še jih butajo kot majhne froce.Hihihihihihi
Fomin
17. 09. 2024 19.04
+0
J.j nič kriv ha ha pokvarjenc
bc123456
17. 09. 2024 19.01
+0
GANTAR in KASTELIC sta bila zavedena in pod psihičnem pritiskom kriminalca JANSHUA JANŠA zato sta vpletena v gospodarski kriminal.
peresni
17. 09. 2024 19.01
+2
Uh ..pod Titom bi sojenje trajalo en dan...ker bi sodili sodniki brez zlomljenih rok in pokončno hrbtenico.
odpisani zasedli vlado
17. 09. 2024 20.39
+2
Pod enonogim titom večinoma sojenja sploh ni bilo,ker so komunisti vsakega kateri se z komunizmom ni strinjal skrivnostno pospravili pod zemljo.Zanimivo kako rusofili podpirajo rusofilsko perjadsko vlado,ker mislijo,da bodo zopet agresorsko napadli državo kar jim ni uspelo prvo krat,ko smo jih slovenci nalomili kot podgane.Ti rusofili so tudi napadli vse države bivše yuge ter povsod dobili take batine,da so jim ostale posledice dokler se ne bodo stegnili.Đe kosovo jih je prebutalo in še jih butajo kot majhne froce.Hihihihihihi
peresni
18. 09. 2024 08.36
-2
Si zamenjal zdravila? Ali pa je Breznikova roba bila fuč?
iskriv
17. 09. 2024 18.28
+4
Zanimivo , večina kriminalcev pri zaslišanjih izgubi spomin in s tem želi zaščititi obtoženega !
Jožajoža
17. 09. 2024 18.26
+1
Janša vsak mesec na svoj bančni račun ,dasiravno ni nikoli v življenju delal, celo življenje se je pasel na davkoplačevalskih jaslih, prejme približno 4700 evrov, ta znesek pa ne vključuje njegovih morebitnih drugih prejemkov kot predsednika SDS in avtorja številnih knjig, ki jih kupujejo pretežno člani in simpatizerji njegove stranke.kje je denar od prodaje orožja, od provizij pri patriji, provizija od vsakega cepiva za korono,,,,,,,
PREDSIGNAL69
17. 09. 2024 18.39
+4
Pravnomočno sodbo Patria je razveljavilo Ustavno sodišče. Glas ustavnega sodnika Miroslava Mozetiča je bil odločilen.
Mikcar
17. 09. 2024 18.23
+0
Gradbinci smo en teden po nakupu stanovanja v ljubljani vedeli prav vse in skomignili z rameni. Tako smo podaljsevali svoje agonije
Fomin
17. 09. 2024 17.58
+3
To falango od sds bi blo počasi za dat u klet tja kamor spadajo
Fomin
17. 09. 2024 17.57
+3
Janša the big boš, drugače pa uničevalec slovenskega naroda,se grimsli in Mahnič taprava dva
Jožajoža
17. 09. 2024 17.41
+5
Že,ko je kradel zaupne podatke v Naši jugi in jih prodajal v tujino tujim obveščevalcem,bi moral biti v zaporu do smrti.