Slovenija

Nad nasilneža s tiralico?

Ljubljana, 16. 10. 2007 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nasilneža, ki je do smrti pretepel 20-letnika, policisti še vedno iščejo. Bo sodišče za njim izdalo mednarodno tiralico?

Nekateri mediji so že poročali, da naj bi sodišče na predlog policije že razpisalo mednarodno tiralico za državljanom BiH, ki je pred Globalom do smrti pretepel 20-letnega Gorazda, a na okrožnem sodišču informacije niso potrdili, saj naj bi o tem še odločali.

Japelj medijem očita nekorektno poročanje

Vodja sektorja kriminalistične policije policijske postaje Ljubljana Branko Japelj je opozoril na napačno izražanje medijev glede osumljencev. Policija po njegovih besedah osumljencev ne deli na glavne in stranske. V primeru Global imajo dva osumljenca - eden je v priporu, drugi pa je na prostosti, ker je pobegnil. Zoper oba je podana kazenska ovadba. Tudi glede prič se po besedah Japlja v medijih pojavljajo dezinformacije. Policija ima namreč kar 12 prič, ki pa so zaščitene.

Na vprašanje, ali je bila razpisana mednarodna tiralica, je Japelj odgovoril, da so predlagali tiralico, da pa iščejo osumljenca ne glede na to. Zaradi operativnih razlogov so se s tožilstvom odločili, da ne objavijo slike osumljenca.

Odvzem licence že julija?

Tragičen dogodek pred Globalom je "kriminal, ki z zasebnim varovanjem nima nobene zveze", je po posvetu, ki ga je pripravila zbornica za zasebno varovanje, dejal sekretar zbornice Ingo Paš. Po njegovih besedah je zbornica ministrstvu za notranje zadeve že julija predlagala, naj podjetju VIP varovanje začasno odvzame licenco za delovanje, vendar se to ni zgodilo.

Zasebno varovanje nima nobene zveze s kriminalom, ki se je nedavno zgodil pred ljubljanskim klubom Global
Zasebno varovanje nima nobene zveze s kriminalom, ki se je nedavno zgodil pred ljubljanskim klubom Global FOTO: POP TV

Po Paševih besedah ne držijo trditve MNZ, da lahko zasebni družbi za varovanje licenco odvzamejo šele, ko postaneta pravnomočni dve sodni odločbi, s katerima je ugotovljeno, da je družba kršila zakonodajo. "Takšne določbe v zakonodaji ni. Prav tako to ni zapisano v nobenem komentarju zakonodaje. Četudi bi takšna določba obstajala, bi bila nesmiselna, kajti kakšen smisel ima uvesti disciplinski postopek, če ga lahko uveljaviš šele po nekaj letih, ko je končan postopek na sodišču," se je vprašal Paš.

Po besedah Inga Paša se v zadnjem času pojavlja veliko primerov, ko varnostne službe ne delujejo tako, kot bi morale. Po njegovem vzrok za to leži v tem, da je MNZ leta 2003 nadzor nad preverjanjem zakonitosti delovanja zasebnih družb odvzelo zbornici in ga preneslo na svoje organe.
Član upravnega odbora zbornice Robert Pistotnik je poudaril, da zaradi zadnjega dogodka, ki so ga zakrivili nekateri neodgovorni in neprofesionalni posamezniki, nikakor ne sme pasti slaba luč na celotno stroko. "Večina varnostnikov v Sloveniji dobro in profesionalno opravlja svoje delo. Težava je le s peščico posameznikov, zoper katere pa nimamo orodja, s katerim bi jih lahko disciplinirali," je dejal Pistotnik. Po besedah Paša so do zdaj na MNZ velikokrat naslavljali prošnje, naj ministrstvo poostri nadzor nad določenimi družbami, vendar pri tem niso naleteli na veliko posluha.

Z novelo zakona za večji red nad zasebnim varovanjem


Notranji minister Dragutin Mate je na novinarski konferenci dejal, da bo novela zakona o zasebnem varovanju policiji in pristojnim inšpektorjem omogočila učinkovitejše in hitrejše ukrepanje v primeru kršitve zakona. Besedilo predloga novele je potrdila vlada in jo poslala državnemu zboru za sprejem po nujnem postopku. Mate ob tem upa, da bo sprejeta čim prej.
Svečke v spomin in opomin...
Svečke v spomin in opomin... FOTO: POP TV

Po Matejevih besedah novela zaostrujejo pogoje za pridobitev licenc za opravljanje dejavnosti zasebnega varovanja. "Novela določa družbe, zoper katere je podan predlog zaradi kršitve zakona ali so v inšpekcijskem postopku, ni mogoče podeliti licence," je dejal.

Novela po njegovih besedah tudi poenostavlja postopke za odvzem licenc in predvideva še nekaj pomembnejših določb. Ena od njih tako določa, da bosta lahko inšpektor ali policija takoj prekinila javno prireditev, če bosta ugotovila, da varovanje ni v skladu z predpisi, ki jih določa zakon. Enako določilo bo veljalo tudi za gostinske lokale in druge prostore, kjer se opravlja varovanje.

Prav tako novela usposabljanje varnostnikov, ki ga je do zdaj opravljala zbornica za zasebno varovanje, prenaša na ministrstvo za notranje zadeve, zbornica pa ga bo lahko opravljala le še, če bo zanj pridobila javno pooblastilo ministrstva. Po Matejevih besedah so se za ta ukrep, ki je bil tudi razlog, da je državni svet na podobno novelo že pred časom vložil veto, odločili zato, ker je bilo pri dozdajšnjemu delu zbornice na tem področju ugotovljenih veliko nepravilnosti.

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TuMach Muca ??? ????????
22. 10. 2007 19.58
nwm na kateri strani je bilo govora o ''neslovenčkih'' nekaj za popestritev :) lp
tiger@hitri.com
19. 10. 2007 11.25
Kdor je sinoči gledal TV si lahko marsikaj misli kar je povedal g.Pavle Čelik upokojeni policist.Tako kot je rekel,policija ima sodelavce,vohune v podzemlju,se pravi sodeluje s kriminalci.To pa zato da ima nadzor nad kriminalci kot sem jaz to razumel.Iz tega lahko sledi samo to da gre za vračanje kakšne usluge tem kriminalcem.Po domače povedano se temu reče kravje kupčije.Tudi v tem primeru in mnogih podobnih primeru v preteklosti je šlo preprosto zato da policija ni takoj ukrepala in priprla tega (osumljenega) kriminalca.Če bi blo tako,potem ne bi blo potrebne nobene tiralice.Da pa se je to zgodilo so še zraven poznanstva,korupcija in se nič ne ukrene.Potem pa je treba javnost pomirit s tem da so prepozno ukrepal,zapleten postopek s tiralico,sami izgovori za otroke. Če bo šlo tako naprej v Slovenji me resno skrbi za našo varnost,ki naj bi jo varovala naša policija.
kakav33
19. 10. 2007 10.56
thomson-zgleda da se nisva razumela:)pa brez zamere!srčno upam da ga bojo čim prej dobil!lep vikend ti želim
kakav33
19. 10. 2007 10.56
thomson-zgleda da se nisva razumela:)pa brez zamere!srčno upam da ga bojo čim prej dobil!lep vikend ti želim
thompson.1@hotmail.com
18. 10. 2007 17.17
kakav sj nism reku da kriviš mojga fotra d je on kriv zto ampak tut če bi šlo zame bi reku isto sj men je tut mal čudn kar je izjavu ampak dor kaj bi ti reku! pa lhko ti zaupam da ga bojo najdl k že prbližn vejo ki je tko da! =) sam da nou spet pobegnu
kakav33
18. 10. 2007 11.55
thomson-mi prou dol visi a je to tvoj fotr al ni,če je se vid po komu si podedoval pamet!!!ja res policaji zatrejo vsak kriminal,dej lepo te prosm zbut se že enkrat!!!
kakav33
18. 10. 2007 11.02
thomson1-dej lepo te prosm še enkrat preber moj post,a mogoče kje piše da krivim tvojga fotra!!!!lolek!kriv je sistem!za vse kar krivim tvojga fotra je njegova nepremišljena izjava!k mislm da če bi šlo zate(bog ne dej)se vrjetn ne bi tko izrazu,pa tut vrjetn bi se vs postopk mal hitrej odviju!lepo te prosm kakšna evropa neki,tip je vrjetn pobegnu v svojo rodno bosno!dobil ga pa tut vrjetn naujo nikol(upam da ga bojo)tko k že velik folka niso!
mac4_m
17. 10. 2007 20.27
Policajov je več sort. Enga poznam, k se ni bau nobene golazni, pa jih je redno prijavlov. Vedno je dobu zavrnjen od sodnika za prekrške brez obrazložitve. Ni treba govort, da je zapustu policijo. Ostali so se pa te golazni bali. Dva policaja npr. sta na Jesenicah mirno opazovala, kako 7 čuzotov pretepa enga poba. Ko se se natepli in nabrcali sta šele prišla zravn in ga peljala v bolnico. K jima je to očital sta bila samo tiho...Primerov še in še. Na žalost je v policiji in še posebaj v sodstvu preveč gnilih jabolk. Poleg odvzema trajnega mandata sodnikom je treba uvesti tudi stroge kazenske sankcije (30 let zapora) za sodnike in policaje, ki sodelujejo s kriminalnimi združbami..In seveda te izrodke tudi najti in zapreti...
thompson.1@hotmail.com
17. 10. 2007 18.46
nodi77! no pa povej zakaj ima vsaka država prometno policijo kriminalistično policijo specialno enoto policije in posebno enoto policije in helikoptersko policijsko enoto itd. no zakaj vsaki opravljajo svoje delo in ni res da je država v rokah kriminalcev če bi bilo tako bi bli že usi mrtvi pa 100x oropani.. no povej mi zakaj so policisti?? zato da se kriminal zatira ane?? ja ne zkaj pa? mislm oprostite za ta izraz ampak nodi77 nimaš pojma kaj pišeš drugič bodi raj tiho in bo bolje zate
thompson.1@hotmail.com
17. 10. 2007 18.34
pa ne vem kako ste lahko taki čudaki da če je kaj narobe je takoj 10000 graj če je pa kaj dobrega pa nikoli nobene pohvale čez policiste!??! Pa ko imate skoraj vsi nekaj proti njim če vas ustavijo ko začnete joj spet te policaji pa vam potem rečejo da boste morali plačati kazen ima večinoma ljudi v mislih samo ko saj ne bi bilo policistov! Ali se je kdo kdaj vprašal a nam oni želijo kaj slabega?? nee sam dobro če prehitro pelješ ali kaj zagrešiš ko te dobijo ko moraš nekaj plačati ali odslužiti pa kaj saj si si sam kriv da si to storil! Policisti niso krivi ker hočejo samo dobro ljudem nikol nočjo nč slabega!!!
thompson.1@hotmail.com
17. 10. 2007 18.16
kakav33 jz svojga očeta nč ne branm s tem ampak ti sam dopovedujem da ni on nč kriv da je pobegnu tko da nevem kaj dobr res je že da je mal čudn izjavu ampak dobr! ps: če mislte da se lažem da je brane moj oči mi po domač povedan dol visi al mi vrjamete al ne!! :) lol
thompson.1@hotmail.com
17. 10. 2007 18.13
kakav33 kaj ti prbijaš ene bovne komentarje raj se vzdrž ok? no pa kaj sj je res slabo da je pobegnu un debil od varnostnika ampak če je pač ušov je ušov ga bojo že najdl no pa ga ti najdi v evropi isto kot da bi iskov drobtinco v senu ane? drugič rja premislm predn izjavš!! nočm nč taga reč d mi ni žov za onega fanta ampak če je ušov ni noben kriv ker je no vrjetno že prj zbežu tko da =/
zurbrigen
17. 10. 2007 09.32
btw. Labovič je Ubil očeta, naših hokejistov, bratov Rodman.
tiger@hitri.com
17. 10. 2007 08.53
Ja bravo naša policija in sodišča.Nadaljuje se po starem kot je že bilo vrsto let doslej.Naj spomnim na zelo podoben primer ko se je zgodil pred več leti na gorenjskem,ko je Labovič tudi nekoga udaril,tako da je ta kasneje umrl.Če se prav spomnim tudi takrat so ga že prijeli in potem spustili.Seveda je ta potem ušel v južne kraje v Črno goro in ga ni bilo mogoče dobit.Pri tem primeru je stvar ista.Menim da policija če bi hotela in takoj ob prijavi ko se je to zgodilo ukrepala in priprla tega kriminalca, ga ne bi blo treba s tiralico iskat.Po vsej verjetnosti ga bodo sedaj zelo težko dobil,ali sploh nikol. Naša sodišča so glede takih in podobnih primerov tako nesposobna in skorumpirana da bi jih lahko kar v celoti zamenjali z novimi ljudmi,recimo z mladimi ki pridejo iz fakultet.Dokaz da je temu res tako je že to da država mora plačevati kazen za zaostanke in slabo delo na naših sodiščih.Mislim pa da je vsa stvar še veliko slabša kot se v javnosti predstavlja.
exim@t-2.net
17. 10. 2007 08.40
emill34: imaš prav! Sicer se mi zdi Jelinčič smotan, ampak v primeru sodnikov in trajnega mandata ima res prav! Da so se pa razpasle razne fundacije, pa varstvo pravic, pa varstvo, ..pa ... so, po moje krivi ravno tisti, ki so nam grenili življenje 60 let in nam kratili pravice in svoboščine. Takrat je to bilo OK, sedaj, ko pa nimajo več pozicije moči, so pa te floskule privlekli na plan. Jaz osebno sem bolj svoboden sedaj, kot sem bil zadnjih 50 let. Zato, dovolite policiji, da opravi svoje delo in ne blatite vnaprej.
grega83@mail386.com
17. 10. 2007 08.16
zakaj bi blo presenetljivo, da je bošnjakov največ, saj pa jih je med vojno nevem kolko 10.000 se preselilo v Slovenijo..
kakav33
17. 10. 2007 08.14
Povejte mi kako lahko policaj reče na tiskovni konferenci :če je usumlenc ušou,je pač ušou! mislm kako jih ni sram!me prou zanima kaj bi blo če bi biu to njegov sin!!!!!
Emil Kvar
17. 10. 2007 08.12
akuak.ud rad bi ti povedal, da imaš prav ko se sprašuješ, zakaj umrlemu fantu nihče od tako imenovanih #prijateljev# ni pomagal. Moram pa ti tudi povedat, če bi mu kdo pomagal bi jo morda tudi on skupil ali pa bi ga še ta morilec šel tožit. Tako je v naši državi. Moram tudi povedat, da je policija v mnogih primerih DOBRO opravila svoje delo (KAMENIK, LONČARIČ, MAKOTER, PRIMER PETEK, POPOVIČ itd) vendar zaradi nekaterih ČUDNIH PROCESNIH NAPAK SODIŠČA so zadeve padle v vodo. Ljudje potrebno je tudi narediti javni pritisk na naše sodstvo. Saj če bi sodstvo in tožilstvo normalno delovalo bi še morali zgraditi 10 zaporov v Sloveniji. JELINČIČ ima prav # ODVZETI TRAJNI MANDAT SODNIKOM#. Povem še tudi to izrabljeno frazo, KDOR IMA DENAR IMA TUDI MOČ in si lahko s tem tudi kupi SVOBODO oziroma "dokaže" tako imenovano NEDOLŽNOST
bonsai9@email.si
17. 10. 2007 07.39
Sedaj se bodo 1 leto dogovarjali ali bi, ali ne bi razpisali mednarodno tiralico. Potem pa sploh vprašanje obtožnice, dokazovanja, ščitilo ga bo ne vem kolko organizacij za človekove pravice, pol bo pa oproščen zaradi pomanjkanja dokazov. Čeprav je 100% dokaz že dokazal sam, ker je spizdu. Pol ga bo pa sodišče oprostilo. Tako kot Makotarjevo.
Uroš S.
17. 10. 2007 00.17
Po najnovejših podatkih je po številu tujih narodnosti v SLO že danes največ Bošnjakov oz. Muslimanov-skoraj dvakrat več kot Hrvatov oz. Srbov.