Slovenija

Načelnica ne želi pojasniti

Ljubljana, 25. 01. 2007 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podatki, za katere je ljubljanska občina v minulih letih iz proračuna namenila pol milijona evrov, so v rokah neznancev.

Ljubljanski župan Zoran Janković je bil presenečen, ko so mu na uho prišle informacije o izginuli dokumentaciji
Ljubljanski župan Zoran Janković je bil presenečen, ko so mu na uho prišle informacije o izginuli dokumentaciji FOTO: POP TV

Na ljubljanski mestni upravi še vedno ne vedo, za koga so neznanci v eni od fotokopirnic razmnoževali katastrske mape z dragocenimi podatki o zemljiščih, ki so v lasti občine Ljubljana. Kot je znano, je mestno upravo o izginjanju službene dokumentacije seznanil mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek, zaradi česar je ljubljanski župan Zoran Janković odstavil dosedanjo načelnico oddelka za gospodarjenje z zemljišči Nušo Dolgan. Kot kaže, so občutljivi podatki 'dobili noge' v času ali pa neposredno po lokalnih volitvah v Ljubljani.

Dokument "Prikaz parcel v lasti Mestne občine Ljubljana na preglednih digitalnih katastrskih načrtih"; je sestavljen iz digitalnih katastrskih načrtov v merilu 1:5000. Načrti zajemajo celotno območje Mestne občine Ljubljana in imajo posebej označene vse tiste parcele, ki naj bi bile v njeni lasti (vpisana lastnina na MOL, na nekdanje občine in predvideno nasledstvo nekdanjih lastnikov: krajevne skupnosti, SIS, šole, razni skladi, kmetijsko zemljiške skupnosti,..." Iz pojasnila Mestne občina Ljubljana

Da je vrednost dokumentov resnično velika, kaže pojasnilo mestne uprave, po katerem gre za podatke iz programskega paketa SDMS, "v katerem je prikaz zemljiškega katastra, digitalnih orto foto posnetkov, topografskih načrtov dejanskega stanja v naravi, katastra komunalnih naprav in območij urejanja, ki izhajajo iz prostorskih aktov občine". Vsebina podatkov za določitev lastnine mestne občine Ljubljana, ki je služila za izdelavo teh map, tudi ni bila povzeta iz javno dostopne zemljiške knjige, temveč iz podatkov državne geodetske uprave, ti pa edini omogočajo celovit zajem informacij po katastrskih občinah.

Zlata vredna baza podatkov

Za ureditev svojih evidenc je mestna občina doslej namenila kar zajetno vsoto davkoplačevalskega denarja. "V preteklih letih je Oddelek za gospodarjenje z zemljišči za ureditev evidence zemljišč namenjal približno 40.000 evrov na letni ravni," pojasnjujejo na mestni upravi.

Dokumentacija
Dokumentacija FOTO: POP TV

Ker pa je občinska uprava s tem projektom začela že leta 1994, je mogoče oceniti, da je vrednost projekta, ki vsebuje podatke, nad katerimi se vsakemu zemljiškemu špekulantu začnejo 'cediti sline', v zadnjih dvanajstih letih zrasla na skoraj pol milijona evrov. Če bi bili ti podatki dosegljivi na trgu, bi se njihova vrednost še dodatno povečala.

Na vprašanje, kako je župan Zoran Janković zadovoljen z razmerami na oddelku za gospodarjenje z nepremičninami, na občini odgovarjajo: "Župan s stanjem ni zadovoljen, kar dokazuje tudi dejstvo, da se je odločil za omenjeno izredno odpoved načelnici Dolganovi."

Izključno za interno uporabo

Zanimalo nas je, kako ima oddelek za gospodarjenje urejeno ravnanje s svojo dokumentacijo, če jo lahko v vsakem trenutku odnesejo neznanci, jo nepooblaščeno fotokopirajo in uporabljajo v pridobitne namene. Na mestni upravi so nam pojasnili, da imajo do programskega paketa dostop tudi na nekaterih drugih oddelkih mestne uprave, vendar samo za interne namene.

Ljubljana na dlani...
Ljubljana na dlani... FOTO: Dare Čekeliš

"Paket je namenjen izključno za interno uporabo oddelkov in služb," nam je pojasnila Tjaša Ficko iz županove službe za stike z javnostjo. Samo določeni podatki, ne pa kar celotna baza podatkov, so kot "vhodni podatki brezplačno na voljo tistim zunanjim izvajalcem, s katerimi ima mestna občina sklenjeno pogodbo o izvajanju nalog v imenu in po pooblastilu MOL". Občasno določene podatke posredujejo tudi študentom za izdelavo diplomskih nalog, če o tem priložijo potrdilo svoje fakultete.

Za policijo sila nenavadno ravnanje

V mestni upravi izginulo mapo s pregledom parcel mestne občine še vedno pogrešajo. "V tem tednu je predviden pogovor gospe Dolganove pri direktorju mestne uprave, na podlagi katerega pričakujemo, da bodo okoliščine izginotja dokumenta pojasnjene," je povedala Fickova. "Hkrati pa bodo sprejete tudi odločitve o nadaljnjem poteku zadeve." Kot smo izvedeli, je možnost pogovora z načelnico ta teden bolj teoretične narave, saj je Dolganova trenutno na bolniškem dopustu, na mestno upravo pa je preko svojega odvetnika poslala zgolj pisni odgovor.

Sodni zaostanki
Sodni zaostanki FOTO: POP TV

Zadeve še vedno niso prijavili policiji, čeprav so bili na mestni upravi o domnevno nepooblaščenem fotokopiranju internih dokumentov seznanjeni že pred dobrim mesecem. Takšno ravnanje je z vidika morebitnega uničenja sledov kaznivega dejanja in vplivanja na priče, kot smo neuradno izvedeli od uslužbencev policije, tudi sicer sila nenavadno.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rni panter 1
25. 01. 2007 14.35
Glej ga zlomka.ta dogodek se mi zdi zelo podoben temu od Gasparja in njegovih zavajujočih dokumentih.A če Janković odstavi nekoga ki je nesposoben je pač to storil zato ker je oseba nesposobna, če pa se vlada sprašuje ali bo nekoga podprla ali ne, ker ne dela v interesu Slovenije, pa je to Janševo kadrovanje,....Bljak! Dvojna merila. Roko, ja osebno je Janša kopiral dokumente, zato ni nihče nič spraševal od kje mu dokumenti,... :D
aldainternational@yahoo.com
25. 01. 2007 14.34
na MOLU so bili in so vedno rdeči...
tomi.passion@gmail.com
25. 01. 2007 14.32
Da in vsi bomo verjeli Jankoviću, ki je največji "poštenjakar". Znebil pa se je najprej redarke, ki mu je vestno olisičila avto, sedaj pa še načelnice, ki je pri vsej stvari še najmanj kriva.
zbla342
25. 01. 2007 14.03
kaj pa je s Ščš-ji?
Tonček Balonček
25. 01. 2007 13.06
Občine so bile vedno in bodo odlagališče kadrov, ki so kooperativni, čeprav nesposobni. Z njimi upravljajo višji, zato so jih tja tudi namestili, saj gre za najboljši finančne vire, avtomatizem, boljši od davkov. Gre za razne žene in življenske sopotnice, pred osamosvojitvijo so bile pa razne ženske iz Beograda in podobno. Potem kadrujejo razne figure, ki na vsake kvatre odstopajo, denar seveda ponikuje. Od kod bi se politika elegantneje financirala kakor iz mest? Menda ne od vstopnic za žičnice?
balon200
25. 01. 2007 12.58
To so Jansevci zarotnisko odnesli. Ovirajo Jankovica kjer morejo.
janez105@gmail.com
25. 01. 2007 12.55
Ja u010De so v fotokopirnici rekli, da kopirajo za Jankoviu0107a, jim u017Ee verjamem. Ni razloga, da bi se lagali. Torej je ta "neznana oseba" v bistvu zelo znana. Ampak najbolje je raje lopovu verjeti na besedo, da to pa u017Ee ni bil on !
albertinum@excite.com
25. 01. 2007 12.50
Načelnica naj zadevo pojasni kriminalistom. Če ji to ne bo šlo najbolje od rok, naj ji država v Dobu priskrbi hrano in stanovanje za kakšnih pet let.