Slovenija

Načelna podpora pokrajinam

Ljubljana, 13. 07. 2007 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci DZ so opravili razpravo o predlogih zakonov o pokrajinah, o volitvah in njihovem financiranju.

Paket pokrajinske zakonodaje - zakoni o pokrajinah, o volitvah v pokrajinah in njihovem financiranju - je primerna podlaga za nadaljnjo obravnavo, je po danes opravljeni splošni razpravi sklenila večina poslank in poslancev.

Nadaljevanje razprave pa se obeta jeseni, ko bo tudi jasno, kakšen predlog glede območij posameznih pokrajin, njihovih sedežev in imen bo izoblikovan na podlagi prispelih pripomb iz lokalnih okolij.

Trije predlagani zakoni urejajo funkcionalno in organizacijsko komponento pokrajinske samouprav
Trije predlagani zakoni urejajo funkcionalno in organizacijsko komponento pokrajinske samouprav FOTO: POP TV

Prvi korak k ustanovitvi pokrajin predstavljajo lanskoletne spremembe ustave, naslednja stopnja v procesu postavljanja pokrajinske samouprave pa je sprejetje zakonov, ki bodo podlaga za ustanovitev in delovanje pokrajin in bodo omogočili decentralizacijo oblastnih funkcij in prenos opravljanja pomembnega dela javnih zadev državne na pokrajinsko raven, je ob današnji splošni razpravi pojasnil minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar.

Ob prvi obravnavi svežnja treh zakonov, ki vsebinsko opredeljujejo pokrajine, so se danes v državnem zboru odprla številna vprašanja. Gre za dileme o finančni samostojnosti pokrajin, pristojnostih ter njihovem številu, od katerega bo po mnenju poslancev odvisen tudi končni uspeh projekta regionalizacije in decentralizacije države.

Trije predlagani zakoni urejajo funkcionalno in organizacijsko komponento pokrajinske samouprave in so podlaga za funkcionalno in fiskalno decentralizacijo, ustanovitev pokrajin, izvolitev njihovih organov ter konstituiranje in začetek dela pokrajin s 1. januarjem 2009.

Odprta vprašanja glede pokrajin

V državnem zboru vlada dokaj široko soglasje o nujnosti uvedbe pokrajin, razlikujejo pa se pogledi na vsebino predlaganih zakonov, saj del poslank in poslancev meni, da zakonska besedila puščajo preveč odprtih vprašanj, predvsem na področju pristojnosti, financiranja in območij prihodnjih pokrajin.

Ali res potrebujemo pokrajine, in na kakšen način, kaj bo to pomenilo, se je v razpravi vprašal Janez Drobnič (NSi), ki je med drugim opozoril na stroške, povezane z ustanovitvijo pokrajin. Neposredni stroški bodo znašali na letni ravni približno 30 milijonov evrov, je navedel poslanec, "za ta denar dobimo vsako leto tri domove za ostarele".
"Je vlada predlagala paket pokrajinske zakonodaje s figo v žepu, vedoč da bo zadeva propadla že zato, ker nima podpore znotraj koalicijskih vrst. Drugače se ne da razložiti dejstva, da je ministrstvo za javno upravo pripravljalo zakonodajo, ki je v direktnem nasprotju z zakoni, ki jih obravnavamo danes," se je v okviru razprave vprašal Samo Bevk (SD) ob dilemah o uvedbi enotirnega oz. dvotirnega sistema prenosa nalog z državne ravni na pokrajine.

Danes se ne sprašujemo o tem, ali pokrajine potrebujemo ali ne, odgovor na to vprašanje smo dali dobro leto nazaj, ko smo dosegli visoko politično soglasje in spremenili ustavo, je odgovoril Zvonko Černač (SDS), večinsko stališče politike je v tem, da je Slovenijo potrebno regionalizirati.

Vsi si želimo decentralizacijo in policentrični razvoj, na drugi strani pa se bojimo, da bomo namesto enega centra dobili 14, je opozoril Alojz Sok (NSi). Osebno bi si želel, da bi bilo pokrajin manj in da bi bile bolj primerljive z deželami v našem sosedstvu. Večje število pokrajin bo pomenilo, da bodo imele manj pristojnosti, manj finančnih sredstev, je pomisleke strnil Rudolf Moge (LDS).

Pokrajinsko zakonodajo je po mnenju Cvete Zalokar Oražem (NP) treba sprejeti, vendar ne v celoti v takšni obliki, kot jo predlaga vlada. V NP tudi pričakujejo, da bo predstavljen celovit projekt, ki bo zajemal tako kadrovske kot finančne vidike uvedbe pokrajin. Poslanka še meni, da je predlog o ustanovitvi 14 pokrajin, ki je v razpravi, izjemno slab.

Poslanci za in proti

V SLS predlagano zakonodajo ocenjujejo kot ustrezno in dobro pripravljeno. Napovedi predlagatelja, da bo vzpostavitev pokrajin temeljila na prerazporeditvah zaposlenih in finančnih sredstev, je po mnenju Marjana Drofenika mogoče doseči.

Zakon o pokrajinah zahteva spremembe
Zakon o pokrajinah zahteva spremembe FOTO: POP TV

NSi ostro nasprotuje zmanjšanju dostopnosti storitev za prebivalce in pričakuje, da bo pred sprejemanjem zakonodaje jasno opredeljena rešitev pristojnosti in nalog pokrajin v odnosu do obstoječih upravnih enot.

V LDS še vedno dvomijo, da je obravnava treh zakonskih predlogov ločeno od zakona o ustanovitvi pokrajin smiselna, saj je celoten paket pokrajinske zakonodaje nujno potrebno obravnavati skupaj, če bi želeli v celoti oceniti finančne in druge posledice.

Pokrajinskih zakonov pa ne nameravajo podpreti v SNS, saj menijo, da slovenska politika ni kos ustanovitvi kakovostnih pokrajin. Napaka je bila po besedah Saša Pečeta storjena že ob spreminjanju ustave, ko bi državni zbor moral vanjo zapisati tudi število pokrajin, "zato, da ne bi ob koncu vsakokratnih volitev prišlo do teženj neke politične opcije, ki trenutno vlada, da bo na novo ustvarila še pet, šest pokrajin in se bo zgodba občin začela ponavljati".

Poslanki madžarske narodne skupnosti Mariji Pozsonec se zdi, da se pripravljavci zakona "niso preveč potrudili, da bi v zakon umestili tudi delo in življenje narodne skupnosti", zato ocenjuje, da je predlagana zakonodaja zelo pomanjkljiva. Zaradi številnih pomanjkljivosti poslanka zakonov ne namerava podpreti.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vborut@siol.net
14. 07. 2007 00.26
mladi pri NSi so predlagali severno ljubljansko pokrajino bo ze ata Bajuk zrihtal da jo dobijo prvic so zajebali s temi obcinamia ni blo 50 al tm nekje zadost sam kaj ko je hotela vsaka stranka imeti cim vec zupanou sedaj s pokrajinami 6 bi jih blo cist zadost mogoce sem kero spustu ampak 10 jih pa nisem tolk prebivalcev kot jih ima slovenija iamjo srednje velika masta tko da se kr strinjam s kriss-om
kriss714@amis.net
13. 07. 2007 17.56
Mi smo tako majhni, da bi bil en župan zadosti za celo slovenijo.
DarthRevan
13. 07. 2007 15.41
Na Zahodu imajo take regije seveda ŽUPANE. Zagodel jo je tipkarski škrat.
DarthRevan
13. 07. 2007 15.35
Samo res zanimivo, ane. Na Zahodu imajo večinoma regije velikosti Slovenije žušane, ne predsednikov :) Mi bi pa našo kokoško še bolj razbijali :) (Malo se šalim, ne me preveč resno jemat...)
Matej Rojc
13. 07. 2007 15.32
Slovenci se bodo morali sprijazniti, da vsaka vas ne more imeti fakultete, da vsaka vas ne more biti občina, da vsaka vas ne more biti pokrajina. Slovenci se morajo zavedati, da se s tem drobi finančna in politična pomembnost. Enostavno je potrebno zagotoviti ustrezno transparentno porabo in delitev sredstev in onemogočati trošenje v nekih centrih, pa bodo ljudje srečni in zadovoljni, četudi njihova vas ne bo občina, pokrajina ali ne bo imela fakultete. JJ vlada in ta oblast tega nista zmožni dojeti in ustrezno spremeniti, zato je zadnji čas, da se spucajo z oblasti.