Slovenija

Na ZZZS o novem direktorju

Ljubljana, 23. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upravnemu odboru ZZZS sta se predstavila kandidata za generalnega direktorja zavoda, Borut Miklavčič in Emil Židan. Upravni odbor bo novembra izglasoval kandidata, o katerem naj bi decembra odločala skupščina ZZZS. Novega direktorja bo moral potrditi še državni zbor.

Soglasje k novemu direktorju bo moral dati tudi državni zbor
Soglasje k novemu direktorju bo moral dati tudi državni zbor FOTO: Dare Čekeliš

Oba kandidata sta v predloženem programu nakazala, kako bi se lotila reševanja sedanjega razkoraka med odhodki in prihodki ZZZS. Obenem pa sta izpostavila nekatere pozitivne vidike. Miklavčič je izpostavil, da imamo v Sloveniji dober sistem zdravstvenega varstva, dobro usposobljene zdravnike in medicinsko osebje ter sistem, v katerem zavarovanci dobijo uslugo, ki jo pričakujejo. Židan pa je menil, da je zavod doslej dobro opravljal funkcijo, za katero je bil ustanovljen, kar pomeni, da je nudil ustrezno zdravstveno varstvo vsem prebivalcem Slovenije in "da ni vse tako črno, kot izgleda".

Borut Miklavčič - Židanov protikandidat
Borut Miklavčič - Židanov protikandidat FOTO: POP TV

Za zavarovance pa je še posebej zanimivo, ali jim bo novi direktor ZZZS zvišal prispevno stopnjo. Za to se namreč zavzemata tako sedanji vršilec dolžnosti kot tudi minister za zdravje. Med tem ko Miklavčič to možnost dopušča, je Židan proti, saj meni da je stanje možno sanirati. Eden od načinov bi bili višji prispevki od kadilcev. Miklavčič meni, da prispevne stopnje določata državni zbor in vlada, zavod pa pripravi strokovna gradiva, zato meni, da gre le za stvar družbenega konsenza.

Kdo sta kandidata?

58-letni diplomirani politolog Borut Miklavčič je v zdravstvu že deloval. Med drugim je bil med letoma 1973 in 1975 pomočnik direktorja ljubljanskega kliničnega centra, v obdobju 1982 - 1985 pa je bil kot predsednik republiškega komiteja za zdravstveno in socialno varstvo član slovenskega izvršnega sveta. Nazadnje pa je bil direktor Savskih elektrarn Ljubljana.

Drugi kandidat, diplomirani organizator dela Emil Židan, je ves čas zaposlen v gospodarstvu, med drugim je bil med letoma 1993 - 1999 vodja mešanega slovensko-ruskega podjetja, zdaj pa je zaposlen kot višji svetovalec kapitalskih zavarovanj pri Tri-pro zavarovalni agenciji, pooblaščeni agenciji Zavarovalnice Triglav.

Franc Košir, ki mu je že pred tem podporo odreklo tudi ministrstvo za zdravje, je bil maja na skupščini zavoda imenovan za v.d. generalnega direktorja. Svoje napovedi, da bo kandidiral tudi na ponovljenem razpisu, pa na koncu ni uresničil.

SORODNI ČLANKI