Slovenija

Na zaslišanje skupaj s Čeferinom

Ljubljana, 04. 07. 2007 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji direktor SOVA Iztok Podbregar lahko pred komisijo DZ nastopi s svojim zagovornikom.

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb FOTO: POP TV
Iztok Podbregar bo pred komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predvidoma nastopil po 15. avgustu, je napovedal predsednik komisije Pavel Gantar. Tako Podbregar kot njegov zagovornik Aleksander Čeferin namreč odhajata na letni dopust, pripravljenost za sodelovanje pa sta že potrdila.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb lahko pogovor z nekdanjim direktorjem Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA) Iztokom Podbregarjem opravi ob navzočnosti njegovega zagovornika, sta v strokovnem mnenju, za katerega je zaprosila komisija, zapisala profesorja s Pravne fakultete Rajko Pirnat in Igor Kaučič. Podbregarjev zastopnik Aleksander Čeferin po mnenju pravnikov za sodelovanje na seji tudi ne potrebuje dovoljenja za dostop do tajnih podatkov.

Kot je znano, se je Podbregar 26. junija odzval povabilu na sejo komisije, na kateri je ta razpravljala o navedbah poslanca SD Antona Ropa o prisluškovanju slovenskemu premierju, tedanjemu vodji opozicije Janezu Janši in hrvaškemu predsedniku vlade Ivu Sanaderju, ki naj bi potrjevala politični dogovor med Janšo in Sanaderjem o incidentih z ribiškimi ladjami v Piranskem zalivu. Ker ni želel nastopiti brez navzočnosti svojega odvetnika, se nekdanji direktor Sove seje po odločitvi komisije ni mogel udeležiti. Komisija namreč zaradi tajnosti podatkov ni dopustila navzočnosti odvetnika.

Podbregar upravičen do pravne pomoči

Podbregar bo na zaslišanju lahko imel svojega zagovornika
Podbregar bo na zaslišanju lahko imel svojega zagovornika FOTO: POP TV

Nadzorna komisija je nato Pravno fakulteto zaprosila za strokovno mnenje, ki naj bi razrešilo dilemo, ali komisija pogovor s Podbregarjem lahko opravi ob navzočnosti zagovornika ter ali mora zagovornik v tem primeru pridobiti dovoljenje za dostop do tajnih podatkov.

Pirnat in Kaučič v svojem mnenju ugotavljata, da ima oseba, ki se udeleži seje parlamentarne nadzorne komisije pravico zahtevati, da se razgovor opravi v navzočnosti njegovega zagovornika. Nobenega dvoma namreč ni, da se lahko znajde v položaju, ko bo moral uporabiti pravico, da odkloni odgovor na določeno vprašanje. V tem okviru pa mora imeti pravico do pravne pomoči. Seveda pa mora biti navzočnost zagovornika omejena na tisti del seje, na katerem bo opravljen razgovor.

Nadzorna komisija sicer lahko odloči, da razgovora ne bo opravila, kar pa je zlasti odvisno od presoje, kako nujno je to za izvajanje njenih nalog. Če je razgovor nujen za izvedbo nalog komisije, pa ta mora opraviti razgovor s Podbregarjem ob navzočnosti njegovega zagovornika, ki mu mora imeti možnost nuditi pravno pomoč, je zapisano v mnenju.

Ob tem Pirnat in Kaučič opozarjata, da za vse, ki so udeleženi na seji, velja, da so dolžni varovati tajne podatke, s katerimi so se seznanili. To izhaja iz splošne obveznosti varovanja tajnih podatkov, ki seveda velja tudi za zastopnika oz. pooblaščenca.

Pravnika sta odgovorila tudi na vprašanje, ali mora zagovornik pridobiti dovoljenje za dostop do tajnih podatkov. Tega po njunem mnenju nedvomno ni mogoče zahtevati, saj bi takšna zahteva pomenila omejitev možnosti svobodne izbire zagovornika in bi sama po sebi pomenila nedopusten poseg v ustavne pravice. "Povsem nedopustno bi bilo zahtevati, da bi državni organ sprejel samo takega zagovornika, ki glede zanesljivosti in lojalnosti uživa zaupanje organa v tolikšni meri, da bi mu pristojni organ dal dovoljenje za dostop do tajnih podatkov."

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
05. 07. 2007 11.25
Predlagam, da se Parlamentarna komisija za nadzor tajnih služb preimenuje v Parlamentarna komisija za RAZDOR tajnih služb. Naj bo ime posvečeno delu, ki ga opravlja.
ugrica
05. 07. 2007 11.22
Kod je meni znano je sova delala v interesu slovenske države.Tudi to,kar trdi Rop da je sova prisluškovala je delo v intereso slovenske države.Ni pa v interesu slovenske države,tudi ponižajoče v samo agencijo dogodek,ki je hrvaška prevzela vohunski kombi.To pa je dogodek,ki bi se moral javno sankcionirati in krivca ukvalificirati.To je bil zelo nesramen ponižajoč dogodek za slovensko državo.To se ni nikoli umenjalo z burko,kod se to danes dogaja.Kar govori,da negdo dirigira celotno situacijo dogajanja Sove.Akteri v javnosti okrog sove z komisijo za nadzor sove so se pred očmi javnosti začeli obnašati kod neodgovorni otroci.In če komisijo za nadzor sove imamo,zakaj potem niso odkrivali pravočasno nepravilnosti.
exim@t-2.net
05. 07. 2007 10.16
Podbregar ni bil kriv v mojih očeh, dokler ni izposloval, da ga zastopa Čeferin. Pečen si, dragec! Me pa jezi, da bo Čeferin spet imel privilegije in dodatne veze. On in njegovi sinovi so pravno zelo zelo zelo povprečni, veze imajo pa odlične. Kot Zdolšek!
Marijareški
05. 07. 2007 08.25
Naš zakon pač ima toliko NAMERNIH lukenj, skozi katere se potem lahko izvlečejo obdolženci. Dobrega odvetnika NAČELNO NE SME ZANIMATI krivda, temveč MORA zagovarjati stranko ! Na žalost je dobrih odvetnikov pri nas odločno premalo! So pač odvetniki pisarne Čeferin eni tistih odvetnikov, ki ZNAJO čitat zakon. In, VSAK obdolženec ima vso pravico do DOBREGA odvetnika, saj je edini, ki stoji med TOŽBO V IMENU LJUDSTVA(2.000.000 državljanov) in nedokazanim krivcem ! Kako slabo pa deluje tožilstvo, ki v določenih primerih NAMERNO ne pripravi tožbe, je popolnoma drugo vprašanje. Na srečo, zaenkrat, nimam nobene povezave z odvetniki, res pa je, da bi si zaščito Čeferinov želel že kot običajen pre-varani kupec s popolnoma vsakodnevnimi potrošniškimi problemi! Bi vsaj vedel, da me branijo z vsemi dovoljenimi sredstvi. CENA? Ta ne bi smela bit vprašanje, saj jo tako ali tako plača stranka, ki UPRAVIČENO proces izgubi!
mc_burek@email.si
05. 07. 2007 08.10
malosutra se strinjam ja, mislm da pogovori o tem kako jj prodaja državo drugim nebi smel bit tajni, in prov je da se prisluškuje kašne grdobije se sklepajo potihem z sosedi
mirjana.ck@siol.net
05. 07. 2007 07.48
malasutra....se podpišem! Drži se Podbregar!
malasutra@gmail.com
04. 07. 2007 18.57
kar nakladajte in insinuirajte. kolikor vam drago. pri barabah takega kova, kot je jj & kompanija, bi si tudi jaz najel najboljšega pravnega zastopnika. podbregar ni neumen, da bo pustil, da ga namočijo na "pravniških čira čara". zdaj bo vsaj lahko povedal, kje se nahajajo dokazi, ki jih jj tako ažurno odnaša iz sove. me prav zanima, če bo tožil ropa. ker, če ga bo, bodo tudi na sodišču videli in slišali to, kar želi jj panično skriti. premier, ki mu niti veleizdaja države ni tuja, samo, da bi vladal. čudovito. res smo ponosni na tip demokracije, ki nam ga predlaga in vsiljuje janša. taisti janša, ki si je izmislil, da osamosvajanje še ni končano. se pravi, človek, ki bi nas rad osamosvajal kar naprej. n e v e r j e t n o.
Jožajoža
04. 07. 2007 18.10
ZAGOVORNIKI PRAVICE IN RESNICE (rop, kučan,podbregar.......)so v nevarnosti.MOGE je zaradi orožarske afere JANŠE že bil skoraj ob glavo.
tomi.passion@gmail.com
04. 07. 2007 18.07
Hehehe, že samo s tem, da je najel Čeferina je potrdil, da je kriv. Čeferin (nič ne oporekam njegovim sposobnostim) ima vedno kliantelo najtežjega kova.
malasutra@gmail.com
04. 07. 2007 18.02
no, no, no, desni, zdaj pa bo. čas je za resnico o vašem vrlem liderju, prijatelji. odlična novica. komaj čakam, da se z dokazi podprejo ropove trditve.
yanker007@gmail.com
04. 07. 2007 17.18
Al pa tak predsednik vlade, da najame odvetnico da grozi s tožbami!
Felix2
04. 07. 2007 13.57
Pa tak šef obveščevalne službe, ko nima tolk jaj* da bi šel sam pred komisijo. Ta tip ne zna čisto nič s svojo glavo mislit. Nekej skriva, to pove lahko že kmečka logika.
draaster
04. 07. 2007 13.13
Hehe, rosomoh, dobra... A teli Čeferini vizitke okrog eminentnih ljubljanskih bajt talajo? Se mi zdi, če Čeferina najameš, že skor priznaš, da si kriv, pa baje tolk dobr tudi ni, kolikor se zna medijsko izpostavljat...
rosomoh@email.si
04. 07. 2007 12.20
Upajmo,da Pobregar sedaj,ko ima Čeferina zagovornika ne bo zbolel.Pri Čeferinih navadno klienti zbolijo.No,tokrat je v akciji junior in se bo mogoče izšlo z udeležbo.