Slovenija

Na sojenju v zadevi Trenta pričala cenilka

Celje, 26. 09. 2024 16.14 | Posodobljeno pred 19 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
5

Na celjskem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje prvaku SDS Janezu Janši in soobtoženima, nekdanjima direktorjema Eurogradenj in Imosa Klemnu Gantarju in Branku Kastelicu, zaradi domnevno spornih poslov z zemljišči v Trenti. Med pričami je bila cenilka Breda Zorko, ki je v stečaju Imosa cenila omenjeno nepremičnino.

Protest SDS v Ljubljani
Protest SDS v Ljubljani FOTO: Aljoša Kravanja

Sodna cenilka je v stečajnem postopku Imosa pred desetletjem cenila več nepremičnin, ki so bile v lasti propadlega nepremičninskega podjetja iz Grosuplja. Janševo parcelo na območju Triglavskega narodnega parka (TNP) v Trenti, ki je bila del njegove kupnine za nakup stanovanja v Ljubljani leta 2005, je ocenila na okoli 17.500 evrov tržne oziroma celo na nekaj več kot 13.000 evrov likvidacijske vrednosti.

Obramba je danes zato skušala omajati verodostojnost cenilke. Zanimalo jih je, kako je mogoče, da je nepremičnino ocenila na kar 7,5-krat nižjo vrednost, kot je bilo zemljišče pozneje prodano, a se Zorko ni dala, saj da je cenitev opravila po vseh mednarodnih standardih ter ob upoštevanju stanja na trgu nepremičnin, pa tudi dejstva, da na tem območju zaradi omejitev ni mogoče graditi novih objektov, pač pa zgolj obnoviti staro kmečko poslopje.

"Pred opravljeno cenitvijo nisem dobila nobenih navodil, tudi nobene izjeme nisem delala, kot se je pozneje prikazovalo. Cenitev je bila narejena za namen stečajnega postopka," je zatrdila cenilka, ki jo je Janšev zagovornik Franci Matoz skušal spomniti tudi na njeno cenitev stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, in s tem povezan zapis portala Necenzurirano, da je objekt pred leti ocenila na 2,9 milijona, le pet let pozneje pa ob nakupu pravosodnega ministrstva na skoraj osem milijonov evrov.

Tako cenilka kot specializirani državni tožilec Boštjan Valenčič sta vprašanjem v zvezi s tem ostro nasprotovala, sodni senat pa ob pripombi sodnice Cvetke Posilovič, da navajanje zapisov iz nekega portala ni potrebno, ker ti morda ne ustrezajo resničnim dejstvom, prav tako ni dovolil vprašanj v tej smeri.

Tudi Janša, ki je zaradi seje DZ na obravnavi sodeloval le dobro uro, se je še pred narokom dotaknil zadeve v zvezi s stavbo na Litijski. Medijem je dejal, da tožilec Valenčič izgublja dragoceni čas na njegovem sojenju, medtem ko bi se moral bolj posvetiti primeru Litijska, kjer sicer usmerja sodno preiskavo.

"Nekaj dni nazaj je minister Klemen Boštjančič izjavil, da je šlo v tem primeru za organizirani kriminal. Po tej izjavi smo pričakovali, da bo tožilec odredil preiskavo pri Boštjančiču, saj je šlo za samoovadbo. Ključna odločitev za omenjeni nakup je bila namreč sprejeta v njegovi pisarni, kjer je minister zagotovil denar za nakup iz proračunske rezerve, ki bi morala biti namenjena za odpravo posledic poplav," je zatrdil Janša.

Sodišče je danes zaslišalo še nekdanjo direktorico Imosa Barbaro Perko Brvar, ki je bila na tem položaju le leto dni. Pri nakupu zemljišča v Trenti se ji ni zdelo nič posebnega, saj da je Imos v času razcveta nepremičninskega trga v začetku tisočletja večkrat kupoval zemljišča na zalogo, ter enega od nekdanjih večjih lastnikov omenjenega podjetja Janeza Zormana.

Specializirano državno tožilstvo nekdanjemu direktorju Imosa Branku Kastelicu očita kaznivo dejanje zlorabe na škodo podjetja Imos, Gantarju in Janši pa pomoč pri omenjenem dejanju. Janša je namreč pri Imosu leta 2005 kupil stanovanje v Ljubljani, ki ga je financiral tako, da je zanj ponudil dotedanje enosobno stanovanje, znesek drugega obroka pa naj bi družba Janši podarila preko navideznega posla z dobrim 15.000 kvadratnih metrov velikim zemljiščem v Trenti.

Ker je zemljišče del TNP in je na njem dovoljena le nadomestna gradnja stare kmetije, je tožilstvo prepričano, da je Imos, ki je Janševe nepremičnine sicer kupil posredno preko družbe Eurogradnje, te precej preplačal. Takratni direktor Imosa naj bi tako svoje podjetje oškodoval za okoli 110.000 evrov, Janša in Gantar pa naj bi mu pri tem pomagala.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vse je nateg
26. 09. 2024 16.34
Janša in Kučan sta vse zmenjena. deli in vladaj.
zrela hruška
26. 09. 2024 16.33
+2
Bogi jansari, kaj je že našel nov dom!? 🤣🤣, ali čaka na prosto sobo v vasici dob...
piu
26. 09. 2024 16.31
Samo v komunističnih državah so cene nepremičnin fiksne......
Sanherdin
26. 09. 2024 16.33
+2
frenk707
26. 09. 2024 16.31
+1
sodišče,... pacientov drugi dom.