Slovenija

Battelino je bil nad slabim Borovim stanjem presenečen

Maribor, 09. 09. 2011 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V središču nadaljevanja sojenja v zadevi Nekrep je bilo pričanje pediatra endokrinologa Battelina, ki je dejal, da je bil Bor ob prihodu v Ljubljano nezavesten. Ni pa želel komentirati, ali je bilo ravnanje Kaničeve in Pogorevca pravilno.

Bor Nekrep
Bor Nekrep FOTO: POP TV

Na mariborskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje v zadevi Nekrep. Med skoraj sedemurno obravnavo je bilo daleč največ zanimanja namenjeno pričanju pediatra endokrinologa Tadeja Battelina. Pričala sta tudi zdravnika Peter Šuštar in Nataša Bratina ter zaposleni v mariborski reševalni postaji.

Kot je znano, obtožnica mariborska pediatra Zlatko Kanič kot prvoobtoženo in Roberta Pogorevca bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti. Zaradi domnevno neustreznega zdravljenja naj bi bila odgovorna za smrt 12-letnega Bora Nekrepa marca 2008, za kar jima grozi kazen od šestih mesecev do petih let zapora.

Battelino je bil nad slabim Borovim stanjem presenečen

Tadej Battelino, ki je predstojnik oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni ljubljanske pediatrične klinike, je skupaj s pediatrinjo Nevenko Bratanič sprejel Bora po njegovi premestitvi iz Maribora v Ljubljano.

V odgovorih na vprašanja tožilstva in obrambe Battelino ni želel komentirati, ali je bilo ravnanje Kaničeve in Pogorevca v Borovem primeru pravilno. Namesto komentarja je Battelino vztrajal pri razlagi strokovnih smernic ukrepanja v primeru povišane koncentraciji amoniaka v krvi, ki je bila ugotovljena pri Boru.

Kot je dejal Battelino, je bil nad slabim Borovim stanjem presenečen, saj so jim mariborski pediatri sporočili, da je otrokovo stanje izboljšano in zato ne potrebuje intenzivne terapije. Po Battelinovih besedah je bil Bor ob prihodu v Ljubljano nezavesten in so ga takoj prepeljali v intenzivno enoto.

Battelino je tudi opozoril, da je izvid koncentracije amoniaka v Borovi krvi pokazal, da je ta bistveno višja, kot pa je bilo zapisano v odpustnici iz mariborske pediatrične klinike. Ob tem je poudaril, da je treba akutno povišanje koncentracije amoniaka v krvi takoj zdraviti ne glede na vzrok, zaradi katerega je do nje prišlo.

Po Battelinovih besedah noben "pošten strokovnjak" ne bi mogel odgovoriti na vprašanje, ali bi se v Borovem primeru bolezen iztekla drugače, če bi bil fant deležen najboljšega možnega zdravljenja. Je pa Battelino dopustil možnost, da je imel Bor že ob sprejemu v Mariboru poškodbe centralnega živčnega sistema, ki so bile posledica hiperamoniemije.

Šuštar: Fant je bil že ob odhodu iz Maribora nezavesten

Šuštar, ki je tedaj še kot specializant spremljal Bora med njegovo premestitvijo v Ljubljano, je pojasnil, da je bil fant že ob odhodu iz Maribora nezavesten. Po Šuštarjevih besedah se Borovo stanje med prevozom z reševalnim vozilom v Ljubljano, ki naj bi trajal okoli uro in pol, ni bistveno poslabšalo.

Bratina: Iz pogovora s Pogorevcem ni bilo mogoče zaznati, da je bilo Borovo stanje urgentno

Bratina, ki prav tako kot Battelino prihaja z ljubljanske pediatrične klinike, se je tedaj s Pogorevcem pogovarjala o Borovi premestitvi v Ljubljano, o čemer je nato obvestila tudi predstojnika Battelina. Kot je dejala, je od Pogorevca dobila podatke, da je Borovo stanje stabilno in zato ni potrebna intenzivna terapija.

Po besedah Bratine iz pogovora s Pogorevcem ni bilo mogoče zaznati, da je bilo Borovo stanje urgentno, kot se je nato pokazalo ob fantovem prihodu v Ljubljano. Bratina je še dejala, da je Battelina ob tem, ko ga je obvestila o Borovi premestitvi v Ljubljano, opozorila tudi na hiperamoniemijo pri fantu.

Reševalci: Ni šlo za urgentni prevoz

Pričanje zaposlenih v mariborski reševalni postaji Srečka Lešnika, Davorina Vesenjaka in Branka Kozaka je pokazalo, da je šlo v Borovem primeru za običajen premestitveni prevoz in ne za urgentni prevoz. Po besedah Lešnika, ki je bil tedaj pri prevozu udeležen kot voznik, reševalno vozilo niti ni bilo opremljeno za urgentne prevoze.

Vesenjak, ki je bil tedaj dispečer v reševalni postaji, pa je dejal, da bi v primeru, če bi zdravnik zahteval urgentni prevoz Bora v Ljubljano, to zabeležili v potni nalog in tudi zagotovili ustrezno vozilo. Dokumentacija je sicer pokazala, da naj ne bi nihče zahteval urgentnega prevoza.

Zdravnika Zlatka Kanič in Robert Pogorevc
Zdravnika Zlatka Kanič in Robert Pogorevc FOTO: Mia Media

Na naslednji obravnavi nove priče

Sojenje v zadevi Nekrep se bo nadaljevalo 30. septembra, ko bodo pred sodni senat stopile še dodatne priče. Med njimi bosta tudi nekdanji predstojnik oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo ljubljanske kirurške klinike Janez Primožič in že omenjena pediatrinja Brataničeva.

Sojenje v zadevi Nekrep se je začelo 24. junija z branjem obtožnice in zagovorom obeh obtoženih. Tako Kaničeva kot Pogorevc sta krivdo zanikala. Starša umrlega Bora sta pred sodni senat prvič stopila 29. junija. Tatjana in Matjaž Nekrep sta Kaničevi očitala arogantnost in neukrepanje kljub resnosti otrokovega zdravstvenega stanja.

Kriminalisti so Kaničevo in Pogorevca ovadili že pred več kot dvema letoma, mariborsko okrožno državno tožilstvo pa je obtožnico vložilo decembra lani.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirus
05. 10. 2011 08.56
@Spawn 10.09.2011, 00:40 Lepo povedano. So pa še dve nejasnosti: 1.Zakaj jim iz Ljubljane niso svetovali takojšnjo dializo? 2. Kako dolgo po prihodu v Ljubljano so začeli z dializo? V prvih mesecih po dogodku se namreč govorilo le o terapiji z glukozo in dializa ni bila nikjer omejena.
cyklon
10. 09. 2011 23.32
+2
Kako previdni so kolegi pri dajanju izjav. :-) Sicer tudi sam ne želim nikogar obtoževati ,a sem na strani Borovih staršev in ju popolnoma razumem. Me pa zanima kaj bi se zgodilo staršema,če bi otroka pripeljala v bolnico šele takrat,ko bi bil že v takem stanju, kot so ga dobili v Ljubljano. Bi sedela na zatožni klopi zaradi smrti otroka iz malomarnosti??
evasle
10. 09. 2011 20.10
-1
victoriosus 10.09.2011, 10:02 Če greš k zdravniku moraš vedeti, da se ta lahko kljub vsemu zmoti, ker je človek. Zmotiti se - je eno, več ur ne zdraviti nekoga je pa drugo. Gre za to, da fanta niso zdravili, čeprav so vedeli, da ima povišan amoniak. Tudi ko so jim iz Ljubljane svetovali, kaj naj naredijo, tega niso upoštevali. To je tisto, kar se očita zdravnikoma. Če bi pa naredila takrat vse, kar je možno, pa verjetno tega sedaj ne bi bilo.
Ramzess
10. 09. 2011 14.43
Freexgirl="Nikogar nočem obtoževat, ker ne poznam situacije... vendar razumem starše... če obstaja vsaj majhen sum, da bi tvoj otrok lahko še bil živ, če bi zdravniki ravnali drugače, te težko potolaži karkoli in se sprijazniš s takim ravnanjem." Res je, žal. "Tudi sama sem bila deležna površnega zdravljenja. Namesto, da bi mi dežurna zdravnica preprosto pregledala kri, mi je brezglavo pisala različne antibiotike, da mi iznižali nekajdnevno visoko vročino in ti antibiotiki so mi potem poškodovali po nepotrebnem ledvica in jetra." To je tista, pogodta težava, in žal napačna, ukvarjanje s simptomi, namesto z dejstvi, resnično težavo in vzrokom. Medicinska doktrina velja za simptomatsko, zato ni čuditi posledicam. Življenje je predragoceno, da bi ga zapravljali zaradi nevednosti. Najdražja šola, je šola življenja.
Ramzess
10. 09. 2011 14.41
Victoriosus="Kdor dela, greši. Če bodo začeli licence jemat, potem se nihče ne bo spravil delat medicine. Če greš k zdravniku moraš vedeti, da se ta lahko kljub vsemu zmoti, ker je človek." Kdor dela, greši ...že morda , a kdaj to velja in kdaj ne, ...a tak 'greh' sploh možno priznati, če ga naredi nekdo katerega 'strokovno' znanje temelji na napačnem znanju, smernicah in priučenih prepričanjih, ...težko. Ironija je, da večina zdravnikov ne ve, ali se ne zaveda, na čem temelji njihovo 'strokovno' znanje, potem pa se vsi čudimo nad posledicami, ...a ne gre jih povsem obsojat za njihovo slepoto, saj je ta enaka tudi v drugih naravoslovnih vedah in znanostih, pa tudi v manj naravoslovnih. Če bi se zavedli resničnih temeljev, ki rušijo vse, kar smo mislili, da je morda res, in kar smo verjeli, da je morda prav, bi velika večina, če ne vsi, zdravniki in študentje čez noč zapustili medicino, zavest o posledicah, ki jih sami vidimo povsod, in odgovornost bi enostavno bili preveliki. Težko si je zamisliti, da milijarde ljudi trpi brez potrebe, ...na koncu tudi tudi pridemo do temeljev pod temelji, in znanega dejstva, da je kriv sistem, in interesov manjšine na znjim, zaradi katerega je stanje v svetu, v vseh oblikah, takšno kot je, ...in v resnici ne bi bilo potrebno, ne bolezni, ne lakote, ne bilo česa slabega in negativnega. Vsi si želimo boljši svet, drugačen svet, drugačen sistem, svet brez bolezni, brez lakote, in brez vseh vrst slabega in negativnega, ...a neizpodbitno dejstvo je, da na temeljih in pod temelji obstoječega sveta in sistema, česa novega in mogoče zgraditi, ...drugo neizpodbitno dejstvo je, da mora staro, s temelji vred stran, ...in spet smo tam, na tej točki v svetu, stanje v svetu je jasno o tem, da pred nami sprememba globalnih dimezij. Kako smo od medicine prišli do tega, zato ker ne glede s katere smeri v tem svetu in sistemu začnemo, pridemo do istega cilja, ...
Ramzess
10. 09. 2011 14.39
Patriot73="Samo nekaj zdravnikom bi bil potrebno odvzeti licenco za delo zaradi malomarnosti, pa bi marsikdo v zdravstvu pretehtal svoje odločitve. Take malomarnosti se dogajajo izključno zaradi tega, ker veliko (da ne rečem večina) zdravnikov občuti, da so nedotakljivi .... bogovi v belem." Res je, začeti pa morali že pri študentih medicine, ki jih učijo mnogih napačnih znanj in smeri, pač v interesu medicine oz. farmacije, ...tudi temeljne zadeve, bistvo medicine ni zdravljenje nečesa (za lasten profit, in profit tistih nad njo), temveč ozdravitev nečesa (za profit pacienta). Nevem zakaj se potem še čudimo stanju v svetu, kje je posledično vedno več bolnih, prizadetih, in tudi mrtvih. Jasno, da večini ljudi še vedno ni jasna razlika med ZDRAVLJENJEM in OZDRAVLJENJEM. Vprašajte kdaj kakšnega bolnika, ki se ZDRAVI, ali ima namen tudi OZDRAVETI, vprašanje kaj vam bo odgovoril, ...kajti, pomnite, cilj ZDRAVLJENJA NI OZDRAVITEV, ...OZDRAVITEV je cilj samo OZDRAVITVE. Večina, če ne vse, dolgotrajnih zdravljenj je predolgih, za zdravo pometi, da bi njihov cilj lahko bil ozdravitev, ...to žal ni v skladu z zdravo logiko, in naravnimi zakoni. Breberi te so knjigo 'Človek je več', poglavje o medicini, in morda boste ozavestili, da bolezenska medicina ni to, kar bi morala biti. Vprašanje zunanjih povzročiteljev (bakterije, virusi, ...) še vedno ni dorečeno in razrešeno, ...vprašanje virusov, in njihovega obstoja in definicije tudi, za baterije velja podobno, vprašanje zunanjega vira, ki ne upošteva dejstva, da je večina bakterij že naravno v naših telesih, kot del naravne mikroflore, ki se ob določenih spremembah v telesu, zaradi okoljskih vplivoh, običajno napačne, neprimerne hrane, ali snovi, ki niso hrana, lahko reagirajo drugače, kot se sicer naravno, pri čemer se pojavijo ti. bolezenska stanja. Osnovno dejstvo, ki je temelj doktrine ZDRAVLJENJA je, da brez ZUNANJIH POVZROČITELJEV, ter BREZ OBSTOJEČIH (če jih ni si jih izmišliš, ...kar težava virusov) POVZROČITELJEV - NI ZDRAVIL, NI PATENTIRANIH ZDRAVIL (IN DRUGIH UČINKOVIN, KI SE RABIJO ZA NEMIDICINSKE NAMENE POD PLAŠČEM MEDICINE IN ZDRAVLJENJA), IN NI ZASLUŽKA ali možnosti izvajanja določenih aktivnosti v sferi določenih interesov, denimo resnična narava cepljenja. Naravnih zdravil, za vsako bolezen in težavo so, ter učinkovin, od vitaminov naprej, ni mogoče patentirati in sintetično izdelovati, od njih ni zaslužka, zato se jih zanika, definira kot škodljive, ali definira, označi, kategorizira (denimo nekateri vitamini, rastline) za nekaj tretjega, kar to v resnici sploh ni, ipd. Obstajajo še drugi načini, da se onemogoči (tudi širšo) rabo neke rastline, denimo konoplje.
Ramzess
10. 09. 2011 14.38
+1
"Je pa Battelino dopustil možnost, da je imel Bor že ob sprejemu v Mariboru poškodbe centralnega živčnega sistema" Znano je, da to ne drži, ...še en dohtar, ki brani svoje, in interese medicine. Dejstvo je, da nikamor ne pridejo, vrtijo se v krogu, ...drugih zdravnikov (konretni primer), ki so tako člani iste družine, nima smisla spraševati za mnenja, ker itak branijo interese svoje družine, ...posledice je, kot rečeno, vrtenje v krogu. V tem primeru pogosto opažamo, da se različni akterji, na različne načine sklicujejo na redkost bolezni, ...to ni nobeno opravičilo, redko ali ne, ...znano ali ne, ...zakaj pa je potem tujini drugačna slika. In še kaj se najde. Spawn, dober post, in da spet smo tam, pri principu sestavljanke, prikazujejo se določeni deli slike, drugi ne, ...na tak način ni mogoče videti cele slike. Če je bolezen prirojena, ...potem logika pravi, da je treba raziskati ozadje, fantkovo zdravstveno in družinsko preteklost in ozadje, itd. Ne pa da se vrtijo še vedno, samo okoli časa, od sprejema v bolnišnico naprej, ...in odgovornosti vpletenih. Če je bolezen prirojena, se je gotovo že zdravil zanjo, ali določenimi simptomi, ki jih prej morda niso povezali s tem, ...kakorkoli že, preteklost kot smo rekli, bi morali tudi preiskati.
freexgirl.
10. 09. 2011 10.40
Nikogar nočem obtoževat, ker ne poznam situacije... vendar razumem starše... če obstaja vsaj majhen sum, da bi tvoj otrok lahko še bil živ, če bi zdravniki ravnali drugače, te težko potolaži karkoli in se sprijazniš s takim ravnanjem. Tudi sama sem bila deležna površnega zdravljenja. Namesto, da bi mi dežurna zdravnica preprosto pregledala kri, mi je brezglavo pisala različne antibiotike, da mi iznižali nekajdnevno visoko vročino in ti antibiotiki so mi potem poškodovali po nepotrebnem ledvica in jetra. Če gre za življenje tvojega otroka pa je jeza še toliko večja. Upam, da stvar čimprej pride do konca.
victoriosus
10. 09. 2011 10.02
Kdor dela, greši. Če bodo začeli licence jemat, potem se nihče ne bo spravil delat medicine. Če greš k zdravniku moraš vedeti, da se ta lahko kljub vsemu zmoti, ker je človek.
24Ppkur
10. 09. 2011 08.27
Samo nekaj zdravnikom bi bil potrebno odvzeti licenco za delo zaradi malomarnosti, pa bi marsikdo v zdravstvu pretehtal svoje odločitve. Take malomarnosti se dogajajo izključno zaradi tega, ker veliko (da ne rečem večina) zdravnikov občuti, da so nedotakljivi .... bogovi v belem.
Harrison
10. 09. 2011 07.53
@ Spawn 10.09.2011, 00:40 Lepo napisano! In kako sedaj odgovorne in ostale v zdravstvu prepričati, da se do vseh bolnikov vedejo tako, kot da gre za urgentno stanje, čeprav se na koncu izkaže za čisto "nedolžno" bolezen. Verjamem, da bi v tem primeru marsikdo obrnil čas nazaj in stvari popravil, vendar žal. Upamo lahko, da so se ostali zdravstveni delavci iz te tragedije kaj naučili in da ne bomo čez čas spet brali o kakšni nestrokovni potezi, ki bo usodna.
patriotka
10. 09. 2011 07.33
Kako bo pravici zadoščeno, če pa pravice ni!?Sodnega epiloga pri tej zadevi ne bo, ker se odgovornost prelaga z mamo na ata. Naš sistem pa vemo kako je naravnan.
skodelica kave
10. 09. 2011 07.15
Kok so že bedni s teeeee eem
Spawn
10. 09. 2011 00.40
Meni pri tem primeru ogromno stvari ni jasno. Prvič: Bor naj bi v nezavest padel, ker naj bi imel preveliko koncentracijo amoniaka v krvi, kar je bila posledica redke prirojene bolezni. Kar mi pri tem ni jasno je, zakaj so starši, od katerih, če sem prav razumel, je vsaj eden menda zaposljen v zdravstvu, toliko časa čakali, preden so ga pripeljali v bolnišnico. Pri tako povečani koncentraciji amonijaka v krvi, ti sapa smrdi po amoniaku na kilometer. In ne rabiš bit ravno dr. House, da vidiš, da je nekaj hudo narobe - še posebej, če si zdravstveni delavec. Drugič: Ko so naredili analizo krvi ob sprejemu, zakaj ni bil takoj priklopljen na dializo. Pri amoniaku je zanimivo to, da se ga da zelo uspešno in enostavno z dializo odfiltrirati iz krvi. Vkolikor bi takoj ukrepali bi bil fant najbrž še živ. Sicer bi bil glede na obseg poškodbe, ki je nastala na centralnem živčevju zaradi tako visoke koncentracije amoniaka v krvi, najbrž v trajnem vegetativnem stanju, ali pa hud invalid, ampak bi bil še živ (iskreno povedano, se ne morem odločit, če ni zanj celo boljše, da so se stvari razpletle tako kot so se, kot pa da bi bil celo življenje rastlina, ampak pustimo to). Tretjič: Kaj so delali v Mariboru, ko je bil sprejet?Analiza krvi je poleg statusa (pregleda), anamneze (intervjuja), EKG posnetka srca in rentgenske slike pljuč in srca najosnovnejša preiskava, ki jo, če ne iz drugega, iz čiste previdnosti, naredijo pri več ali manj vseh ljudeh, ki so hospitalizirani. In še študent medicine bi na osnovi takega izvida krvi videl, da gre za urgentno stanje. Četrtič: Ko oz. če so videli izvide krvi (pri čemer se mi zdi naravnost absurdno, vkolikor jih ne bi), zakaj ga niso najprej z dializo stabilizirali in šele potem premeščali v Ljubljano? Petič: To, da lečeči zdravnik/-ca pri fantu ni vedel natančno za kakšno bolezen gre iz glave, ker je pač zelo redka, samo po sebi ni nikakršna napaka. Ampak, ko so ugotovili povišano koncentracijo amoniaka, bi ga priklopili na dializo in si tako pridobili več kot dovolj časa, da temeljito in v miru raziščejo zadevo naprej oz. se dogovorijo kako in kaj. Šestič: Fant je bil v kritičnem stanju, katerega niti niso poskušali popraviti, pa ni šlo za urgentni prevoz. Kako je to mogoče? Lahko bi našteval v nedogled, ampak niti ni to bistvo. Bistvo je, da pri tem primeru ni vse črno-belo in krivec ne more biti samo lečeči zdravnik/-ca, ker nima vedno vseh niti v rokah. Npr.: Zanimivo bi bilo vedeti, kaj se je dogajalo s fantovimi zvidi, da se nič ni nikamor premaknilo. Ker brez teh izvidov tudi zdravnik v primeru take bolezni ne more storiti veliko. Jaz mislim, da glavni krivec tukaj ni nestrokovnost. Trdno sem prepričan, da gre tukaj izključno in samo za nekorekten odnos s strani lečečega zdravnika/-ce. Vkolikor bi ta do staršev pristopil korektno, jim stvari prijazno razložil, ne glede na izif bolezni(!) se to danes ne bi dogajalo!!!
Uporabnik752521
09. 09. 2011 23.06
+1
Zdravstvo bomo morali porihtat. To kaj se dela v zdravstvu je že višek nesramnosti.
Doberman7
09. 09. 2011 22.51
-1
ajde prebolte tega tamauga, kar je je....
keramicar2
09. 09. 2011 22.39
+1
tudi v celjski bolnici je marsikaj za spremenit in popucat.
toiler
09. 09. 2011 21.39
Oh ja, groza. Ne morem si predstavljati, da bi se kaj takega sploh lahko zgodilo v sodobnih časih. In če pomislim na moje mulce - da padejo v tak splet okoliščin in da jih zato izgubim.... brrr, sem se naježil! Boga družina, hkrati pa je za vse ostale to velika šola... Upam, da se kaj takega ravno zaradi te šole nikoli več ne ponovi!
periot22
09. 09. 2011 21.02
+1
Najmanj trideset let zapora za ta dva!!!!!!!
Darko32
09. 09. 2011 11.03
+1
Pravilno je, da se začne sojenje proti korupciji v zdravstvu. NAmreč določeni zdravniki blamirajo celotno zdravstveno stroko in se javno delajo norca iz ljudi. Če nebi videl teh lumparij nebi verjel družini NEKREP. Sam sem videl, kako je zdravnik prirejal listine. Do podatkov sem slučajno prišel, ko me je druga zdravstvena ustanova poučevala okrog bolezni. Sedaj pa sem videl, kaj so zravniki zmožni narediti v škodo pacienta. PA DA NEBO POMOTE. V ISTI KOŠ NE SMEMO METATI KAR PO DOLGEM IN POČEZ. ZAto naj se razčiti in takšne lumpe izloči iz javne zdravstvene službe po hitrem postopku. JAz sem do sedaj našel dva takšna mandelca, ki pa kljub pisnim listinam in spričevalom zanikata celo svoj podpis.