Slovenija

Kriminalisti preiskujejo odtekanje milijonov s Telekoma na Nova24TV

Ljubljana, 29. 05. 2024 08.55 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.S., STA, N.V., Barbara Bašić
Komentarji
988

Hišne preiskave na Telekomu in Nova24TV, pod lupo kriminalistov pa posli iz časa zadnje Janševe vlade, ko naj bi Telekom Nova24TV začel plačevati nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo programov. Ali s tem dobiva piko na i delo državnozborske preiskovalne komisije, ki se je lotila sumov nezakonitega financiranja strank? Osem fizičnih je osumljenih kaznivih dejanj zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hišne preiskave na Telekomu
    03:59
    Iz 24UR: Hišne preiskave na Telekomu
  • Iz 24UR: Odzivi na hiše preiskave
    03:05
    Iz 24UR: Odzivi na hiše preiskave
  • Iz SVETA: Preiskave na Telekomu in Novi24TV
    05:58
    Iz SVETA: Preiskave na Telekomu in Novi24TV

Na Telekomu Slovenije so potrdili, da so se zjutraj na sedežu družbe oglasili predstavniki PU Ljubljana. "Pri tem Telekom Slovenije ni predmet postopka, s preiskovalci sodelujemo in jim bomo dali na voljo želeno dokumentacijo. Delo in vse aktivnosti v družbi potekajo kot običajno," so zapisali. 

Na PU Ljubljana so nam potrdili, da Policija na podlagi odredb pristojnega sodišča in pod usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva izvaja več operativnih aktivnosti na območju več policijskih uprav. Preiskujejo kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete. Več informacij zaradi interesa preiskave za zdaj ne morejo posredovati. 

Kriminalisti naj bi po poročanju spletnega portala Necenzurirano preiskovali posle Telekoma s televizijo Nova24TV. Direktor televizije Boris Tomašič je na družbenem omrežju X potrdil, da so kriminalisti obiskali tudi njih. "Zasegli mi bodo telefon in računalnik," je zapisal. Ocenil je, da je preiskava "politično motivirana". 

Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Mitja Bartolme in Damjan Petrič, direktor Uprave kriminalistične policije.
Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Mitja Bartolme in Damjan Petrič, direktor Uprave kriminalistične policije. FOTO: Policija

Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Mitja Bartolme je potrdil, da na podlagi odredb s strani okrožnega sodišča v Ljubljani izvajajo več kot 20 hišnih in osebnih preiskav na območju PU Ljubljana, Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica in Koper. Preiskava intenzivno poteka od sredine leta 2023. "Ugotovljeno je bilo, da so v letih 2020 in 2021 osumljenci in zastopnik pravne osebe izvršili kaznivo dejanje tako, da so sklenili škodljivo pogodbo v vrednosti šest milijonov evrov." Skupna premoženjska korist je bila preko tri milijone evrov. 

Kaznivega dejanja je obtoženih osem oseb, starih med 40 in 55 let, v okviru preiskav pa ni bila pridržana nobena oseba. Zaradi varstva osebnih podatkov pa Policija o konkretnih imenih ni govorila.

Odzval se je tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je zapisal, da Policija in vlada izvajata "brutalno preiskavo edinega medija, ki je naklonjen opoziciji". Spomnil je, da se približujejo evropske volitve.

Sicer pa so Policiji zavrnili vse očitke o politizaciji. "Slovenska policija je strokovna institucija, ki svoje delo opravlja zakonito, samostojno in neodvisno. Spoštovanje in zaupanje v delovanje Policije, sodstva in tožilstva je temelj za delovanje pravne države," je poudaril direktor Uprave kriminalistične policije Damjan Petrič. Poudaril je, da predkazenske postopke najzahtevnejših oblik gospodarske ali organizirane kriminalitete usmerjajo izključno za to pristojni državni tožilci, policija pa je dolžna preiskovati vsa kazniva dejanja ne glede na aktualno družbeno dogajanje in ne glede na to kdo so storilci in kdo oškodovanci.

Odvetnik Nove24TV Janez Stušek je v izjavi za medije povedal, da je bila hišna preiskava na Nova24TV opravljena na podlagi odločbe Okrožnega sodišča v Ljubljani. Pri tem je poudaril, da ne pravna oseba, ne Nova24TV, ne nihče iz Nove24TV ni med osumljenimi. "Hišna preiskava je bila opravljena pri tretjih osebah, ki bi lahko morebiti imele ali pa imele v posesti relevantne informacije zoper osumljene," je dodal Stušek.

Po poročanju portala Necenzurirano gre za posle iz časa zadnje Janševe vlade, ko sta Telekom vodila Tomaž Seljak in pozneje Cveto Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega. Telekom naj bi takrat Nova24TV začel plačevati nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo programov. V letu in pol naj bi ji nakazali skoraj 1,5 milijona evrov. 

O tem je prvi opozarjal direktor Zavoda državljan D Domen Savič. "Mi smo v sklopu naše kampanje zavod državljan d opozarjali ravno na to nekonsistenco oz. tržno nesmoternost takega oglaševanja, ker Nova24 ne takrat ne zdaj ni imela nekega relevantnega tržnega deleža. To smo dokazovali z uradnimi dokumenti meritev."

Posamezne oglaševalske pogodbe so se vrtele v zneskih večih 10.000 evrov, oglasi so bili prisotni tako v TV programu, kot na spletu ne glede na uro še dodaja Savič. 

Hišne preiskave na Nova24TV
Hišne preiskave na Nova24TV FOTO: POP TV

Financiranje Nova24TV

Tomašič je kot razlog za preiskavo navedel prijavo "v politične namene zlorabljene" preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank. Omenjena preiskovalna komisija je v vmesnem poročilu, ki ga je DZ sprejel konec novembra lani, med drugim ugotovila, da nekatera podjetja, med njimi NovaTV24.si in Nova hiša, slednja izdaja omenjeno televizijo, delujejo kot obvodni računi stranke SDS in da gre torej za politični in poslovno-finančni projekt te stranke. 

Med drugim naj bi v modelu financiranja sodelovali funkcionarji stranke na lokalni in državni ravni, posamezniki s finančnim interesom, pa tudi madžarski kapital. Ob sprejemanju poročila je zdaj že nekdanja predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek napovedala, da bo komisija ugotovljene sume kaznivih dejanj naznanila pristojnim organom.

Šetinc Pašek je danes za nekatere medije povedala, da gre po njenem vedenju pri preiskavi za sume iz vmesnega poročila glede Nova24TV, predvsem sume zlorab in kršenja zakonov v primeru financiranja iz Madžarske, pa tudi glede škodljivih pogodb Telekoma. Spomnila je, da je preiskovalna komisija pridobila več obremenjujočih dokumentov, ki kažejo na sumljivo financiranje Nova24TV prek madžarskega medijskega sistema. Šetinc Pašek je še povedala, da stoji za ugotovitvami iz vmesnega poročila preiskovalne komisije in da z vso odgovornostjo trdi, da bi "lahko šlo tudi za izdajo slovenskega nacionalnega interesa".

"Pri madžarskem financiranju Nova24TV, ki je v lasti vidnih članov SDS, z vso odgovornostjo in z vedenjem, kakšno dokumentacijo hrani preiskovalna komisija, menim, da je šlo tudi za izdajo slovenskih gospodarskih in nacionalnih interesov. To sem povedala kolegom v državnem zboru ob predstavitvi vmesnega poročila in to trdim tudi danes," je dodala nepovezana poslanka.

Vonta izpostavlja dobro delovanje pravne države

Nesprejemljivo je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila oz. instrument SDS za širjenje lastne propagande, pa je ob odmevnih preiskavah na Telekomu Slovenije in Nova24TV poudarila predsednica preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank, Tamara Vonta

V izjavi za medije je poudarila, da s preiskavami ni bila seznanjena, temveč je zanje izvedela od novinarjev. "O preiskavah ne vem nič, bilo bi hudo narobe, če bi kaj vedela o tem. Pustimo tistim, ki so pristojni, da naredijo svoje delo," je poudarila. Spomnila je na vmesno poročilo preiskovalne komisije DZ. "Komisija ugotovljene sume kaznivih dejanj naznani pristojnim organom. Tako se je delalo v preteklosti in tudi zdaj," je poudarila Vonta.

Na novinarsko vprašanje, kakšne nepravilnosti je komisija ugotovila glede Nova24TV, pa je odgovorila, da se je komisija v vmesnem poročilu osredotočila predvsem na vprašanje retransmisije. Dodatno je bilo odprtih še nekaj drugih zadev, "ki so tudi sporne", je izpostavila.

"Zelo narobe je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila, če sem čisto konkretna, financiramo instrument SDS za širjenje svoje propagande. To je zame nesprejemljivo. Tudi če preiskave ne bodo pripeljale do kazenske odgovornosti, pa zagotovo lahko govorimo o politični odgovornosti in to je ključno," je poudarila. Očitek prvaka SDS Janeza Janše, da je na današnjo preiskavo vplivala politika, je zavrnila.

Tamara Vonta
Tamara Vonta FOTO: Bobo

Tudi Šetinc Paškova je zavrnila navedbe prvaka SDS, da hišne preiskave časovno sovpadajo oziroma potekajo tik pred junijskimi volitvami v evropski parlament. "Politične koleracije, kot jo vidijo v stranki SDS, sama ne vidim na tak način," je poudarila. Nacionalni preiskovalni urad si sam odreja delo, pri tem jih usmerja Specializirano državno tožilstvo, je dodala.

Šetinc Paškova ob tem ugotavlja, da čas za preiskave v očeh prvaka SDS nikoli ne bi bil pravi. "Kadarkoli bi prišlo do teh preiskav, hišnih ali kakršnihkoli, bi bilo politično napačno oz. bi bil čas napačen. Če bi bile preiskave prihodnji teden, verjetno še toliko bolj, ker bi bili še bližje volitvam. Če bi bile preiskave po volitvah, pa bi verjetno v stranki, ki se ji obeta zmaga, govorili, da gre za maščevanje," je ocenila.

Bolj kot za vprašanje časovne povezave med preiskavami in evropskimi volitvami gre po oceni Šetinc Paškova za vprašanje, kdo bo politično kapitaliziral današnje hišne preiskave NPU, ali bo to Gibanje Svoboda ali SDS.

"Kot vidim že od zgodnjega jutra, so na družbenih omrežjih najbolj dejavni predstavniki stranke SDS, njihov prvak, ki samega sebe v tej zgodbi predstavlja kot žrtev. Glede na zbrano dokumentacijo v preiskovalni komisiji pa vam še enkrat z gotovostjo trdim, da vsaj pri obeh izrečenih temah, se pravi tako pri pogodbi Telekoma kot pri madžarskem financiranju, stranka SDS in njen prvak nista žrtev," je še poudarila.

Izpostavila je še, da so priče, ki so jih na komisiji zasliševali za zaprtimi vrati, govorile o velikih pritiskih nanje in grožnjah, "tudi zelo izrecnih grožnjah. Vpletene pa so bile znane osebe iz nadzornih odborov Telekoma, tako da je možno, da se ta preiskava usmerja tudi v ta del, v te izrečene grožnje nekaterim posameznikom znotraj Telekoma," je izpostavila.

Združenje novinarjev in publicistov kritično do hišne preiskave na Nova24 

"Policijska racija je očiten politični pritisk na medij, ki aktualni vladi ni po volji," so zapisali. Jasno je, da je bila policija, v kateri je vlada Roberta Goloba v zadnjih dveh letih obilno politično kadrovala, znova zlorabljena v politične namene, menijo. Ob tem so spomnili na opozorila nekdanje ministrice za notranje zadeve, pred tem pa generalne direktorice policije Tatjane Bobnar.

Kot "zelo povedno" so ocenili, da so se hišne preiskave zgodile le deset dni pred volitvami v Evropski parlament. "Na katerih strankam vladne koalicije večina anket pripisuje dokaj slab rezultat," so zapisali.

Po oceni ZNP gre za poskus ustrahovanja in utišanja do oblasti kritičnih medijev. S takšnimi potezami aktualna oblast postavlja Slovenijo med najhujše kršiteljice medijske svobode v EU. Svoboda medijev je temeljna pravica, ki je zaščitena v številnih mednarodnih dokumentih, kot je Univerzalna deklaracija človekovih pravic in Evropska konvencija o človekovih pravicah, oba dokumenta pa poudarjata pravico do svobode izražanja in dostopa do informacij, opozarjajo.

ZNP poziva vse odgovorne, da nemudoma prenehajo s takšnimi političnim pritiski na delo ustvarjalcev medijskih vsebin. Apelira pa tudi na pripadnike policije, naj se uprejo nadaljnjim poskusom politične zlorabe te institucije, so še zapisali.

Asta Vrečko: Ustvarjanje dvoma v neodvisnost medijev je vedno problematično

Vrečkova, ki je kot ministrica za kulturo pristojna za področje medijev, je v današnji izjavi dejala, da sama s podrobnostmi današnjih preiskav ni seznanjena, zanje je izvedela iz medijev. "Vedno je problematično, kadar se ustvarja dvom v neodvisnost medijev. Po drugi strani konkretni medij poznamo tudi iz preteklih zgodb in prejšnje vlade. Mislim, da si lahko vsak sam ustvari sliko," je dejala.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8