Slovenija

Na referendum o malem delu 10. aprila

Ljubljana, 18. 02. 2011 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DZ je zavrnil predlog opozicije, ki je predlagala, da bi referendum o malem delu potekal hkrati z morebitnimi drugimi referendumi 8. maja. O malem delu bodo volivke in volivci odločali 10. aprila.

Poslanke in poslanci so s 70 glasovi za in nobenim proti sklenili, da bodo volivke in volivci o usodi zakona o malem delu odločali na referendumu 10. aprila. Zavrnili so predlog SDS, po katerem bi referendumsko odločanje o tem vprašanju potekalo 8. maja, hkrati z morebitnimi drugimi referendumi.

Zahtevo za razpis referenduma o omenjenem zakonu so, skupaj s 47.000 podpisi volivcev, vložili predstavniki študentskih organizacij in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Državni zbor je, ker je zahteva izpolnjevala vse formalne pogoje, referendum bil dolžan razpisati. Odprto je bilo le vprašanje, kdaj bo referendum potekal, čemur je bil na izredni seji namenjen tudi večji del razprave.

Proti malemu delu so tako sindikati ...
Proti malemu delu so tako sindikati ... FOTO: Aljoša Kravanja

Od dneva razpisa do referenduma mora namreč preteči najmanj 30 in ne več kot leto dni. Dan glasovanja v razdobju najmanj 30 in največ 45 dni sicer DZ na glasovanju določi z navadno večino, če pa bi do referenduma preteklo več kot 45 dni, bi morali poslanci odločati z dvotretjinsko večino.

Opozicija predlagala 8. maj

Matični odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je predlagal, naj državni zbor referendum razpiše za 10. april. V opoziciji so se po drugi strani zavzemali, da bi referendumsko odločanje prestavili na poznejši datum in ga z namenom varčevanja združili z morebitnimi drugimi referendumskimi vprašanji. V SDS so tako z dopolnilom predlagali, da bi referendum potekal 8. maja.

Takšnemu dopolnilu je večina poslank in poslancev z 28 glasovi za in 45 proti nasprotovala. V koaliciji so namreč menili, da bi bilo smiselno referendum razpisati čim prej, saj bo tako zakon ob morebitni potrditvi začel tudi prej veljati.

... kot študenti.
... kot študenti. FOTO: 24ur.com

Kampanja se začenja 11. marca

Volivci bodo torej o usodi zakona o malem delu odločali v nedeljo, 10. aprila, roki za njegovo izvedbo pa bodo začeli teči 1. marca. To pomeni, da se bo uradna referendumska kampanja lahko pričela 11. marca, do 16. marca pa se morajo kot organizatorji kampanje prijaviti vsi, ki nameravajo pred referendumom nagovarjati volivce.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o malem delu, ki ga je sprejel državni zbor na seji 16. novembra 2010?".

Zakon o malem delu bo na referendumu potrjen, če bo zanj glasovala večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali. Če bodo volivci zakon zavrnili, pa v letu dni od odločitve na referendumu DZ ne sme sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju s to odločitvijo.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 02. 2011 18.05
To bo še ena veličastbna zmaga SDS, pri 8 odstotni udeležbi bo tričetrt glasov proti malemu delu!
Komunikator Borut
18. 02. 2011 16.23
OSRAM, ja, zakon je iz leta 1976, ampak se je avgusta 2010 na izrecno Svetlikovo navodilo njegov 128. člen začel strogo izvajati. Od avgusta 2010 so na to začeli opozarjati na centrih za socilano delo. Zakaj pa niso tega že prej "zajahali", ampak zdaj, ko so ljudje v največji krizi? Naj bo enako za vse in ne, ko se nekdo spričo razmer na to spomni. ----------- Torej, zakonska podlaga obstaja! Ni od včeraj, še vedno pa presoja in sprožanje postopkov ostaja domena CSD-ja, se strinjava? Mene bolj skrbi nov akt, ki bi naj stopil v veljavo junija tega leta. Tisto je debate vredno ne pa ta stojadina.
fakeru
18. 02. 2011 16.08
ouje spet referendum, pa bom spet zasluzu 40 eur v komisiji....heheheheeheh....
PrljaviDzem
18. 02. 2011 13.19
Predlagam naslednja referendumska vprašanja: * ali hočemo, da se na isti dan izvede več referendumov hkrati (trenutno aktualni referendum o malem delu, izbrisanih in pokojninski reformi bi lahko izpeljani na isti dan) in da so te bolj pogosti ter vsebujejo teme/vprašanja, katerih tematika se nanaša na probleme, ki tarejo povprečnega državljana - samo skupaj (vlada ljudje) lahko ustvarimo enakovredne pogoje za vsakega prebivalca (seveda eden izmed pogojev zato je večja zainteresiranost državljanov za dogodke/stanje v državi, ker drugače nima smisla)! * ali hočemo večje plače (pravičnejšo delitev premoženja: delež dobička, ...) * ali hočemo, da se število in višina davkov zmanjša * ali hočemo, da v kriminal vpleteni milijonarji dokažejo legalni izvor svojega premoženja - in v kolikor se jim dokaže kriminalna vpletenost: ali hočemo, da se jim to premoženje odvzame in porabi za družbeno-koristne namene * ali hočemo izstop iz NATA in EU (posebej za EU in posebej za NATO) * ali ste zato, da se bankam odobri pomoč v višini par 100 milijonov € (najverjetneje nepovratnih) - nažalost že storjeno brez naše odobritve! * ali ste zato, da se Grčiji odobri pomoč par 100 milijonov € (najverjetneje nepovratnih) - nažalost že storjeno brez naše odobritve! ..., itn. Takih tem je ogromno, ki bi bile za povprečnega državljana veliko bolj zanimive in tudi družbeno bolj koristne. Na žalost se pri nas referendumi uporabljajo kot inštrument reševanja notranjih parlamentarnih nasprotij - se pravi politično orodje za utrditev pozicije oziroma omejitev vladajoče stranke (koalicije) s strani opozicije (takih je večina), kar potrjuje tudi dejstvo, da je od 17 trenutno izvedenih referendumov, samo 6 bilo podanih na pobudo civilne iniciative (drugi so bili podani na pobudo parlamentarne manjšine - v Sloveniji je to tretjina poslancev). To privede do tega, da se večino referendumskih vprašanj ne nanaša na širšo javnost, predvsem pa volilci nismo seznanji z problematiko, ki se v večini primerov neposredno ne tiče naših življenj. Lep primer tega je referendum o RTVs (udeležba je bila 14%), katerega tema je bila delovanje ene od institucij (sprememba zakona o ureditvi RTS) in se kot tak ni nanašal na širšo javnost sama problematika pa je bila večini nepoznana. Bolj primerno za širšo javnost bi bilo vprašanje: "Ali ste zato, da se ukine RTV naročnina?".
Marja99
18. 02. 2011 12.22
OSRAM, ja, zakon je iz leta 1976, ampak se je avgusta 2010 na izrecno Svetlikovo navodilo njegov 128. člen začel strogo izvajati. Od avgusta 2010 so na to začeli opozarjati na centrih za socilano delo. Zakaj pa niso tega že prej "zajahali", ampak zdaj, ko so ljudje v največji krizi? Naj bo enako za vse in ne, ko se nekdo spričo razmer na to spomni.
Komunikator Borut
18. 02. 2011 12.10
Kako je zahteval, da se dosledno uveljavi socialna pomoč kot kredit in je treba zdaj vračat socilano pomoč iz zapustnikovega premoženja? ---------------------- Zaradi vašega neznanje ali bolje rečeno nepoznavanje dotične problematike, me je globoko sram in sem užaljen. Zadeva o kateri tako "glasno" razlagate je uzakonjena že dolgo, vse od takrat, ko so primanjkovale banane ter kava.
saso999
18. 02. 2011 12.08
hahahaha ob morebitni potrditvi ja malo morgen fantje
poper99
18. 02. 2011 11.55
Zakaj bi šli na referendum enkrat, če gremo lahko dvakrat. Zakaj bi porabili 4 mio, če lahko 8 mio EUR. Vlada denar z lopato skozi okno. Nič novega.
dejkometod
18. 02. 2011 11.30
Sramota vseh sramot. Če si priden ni dobro, če si len ni dobro , te obrekujejo. .... Sramota, kam pluje ta vlada.
dejkometod
18. 02. 2011 11.29
Sramota vseh sramot. Če si priden ni dobro, če si len ni dobro , te obrekujejo. .... Sramota, kam pluje ta vlada.
Valimali
18. 02. 2011 11.22
Svetlik je skorumpiran politik, ki nikoli ni delal v življenju, ne ve kaj sploh ekonomija je sedaj pa piše zakone o trgu dela. Brezveze in sramota za SLovenijo. Malo delo je najslabši zakon v zgodovini SLovenije, ki pelje državo nazaj v obdobje suženjstva in beraštva. Na koncu se nam lahko zgodi s tem zakonom da bomo mali delavci do smrti, brez kakršnihkoli pravic. Odločno proti malemu delu in celotni vladi...
Katsuya
18. 02. 2011 11.01
sovražim volitve. sam bom šla volit ker je ta zakon brezveze.
wizeman
18. 02. 2011 10.58
@totter 18.02.2011, 10:14 2 Dokler bo na oblasti ta politična garnitura bo šlo vse samo navdol. ko pa bo naslednja, bo šlo pa še malo navzdol, potem bo pa padlo v prepad...
wizeman
18. 02. 2011 10.56
@kimg 18.02.2011, 10:14 Iz tvojga žepa? Saj se gre zate.
myworld
18. 02. 2011 10.50
Komaj čakam da glasujem PROTI zakonu. Ponavadi se referendumov, ki že imajo zmagagovalca ne udeležujem, vendar tukaj se dogaja krivica in predlog je slab za slovensko gospodarstvo. Svetlik naj si prebere knjigo Temelji ekonomije da bo razumel kakšne negativne posledice zakon prinaša tako državi kot tudi delavcem.
santamaura
18. 02. 2011 10.47
Malo delo bi lahko najprej uvedli v vlado in parlament. Tako bi imeli 270 poslancev in vsak bi na dan samo 2 uri malo dremal in lapal.
zile78
18. 02. 2011 10.39
bravo bravo adijo 4 milijoncki za brez veze, take bedne politike kot je v Slo pa se ne eni in drugi, desni tukaj nekaj jamrajo pa so vendar do sedaj porabili 10 milijonckov na bedarije in zgleda jih bo se vec, POLITIJA KATASTROFA !!!!!!!!!
nesposobnež
18. 02. 2011 10.16
sina111 Če bi si na 3. programu SLO3 ogledala kdaj glasovanje v parlamentu bi vedela, da se vzdržani glasovi nikjer ne pišejo. Torej je bilo 20 vzdržanih. Kar se tiče pa denarja, ki bo šel za referendum, to pa je kriva vlada sama, ker ni hotela referendumov združiti! In če referendum propade naj pahor iz lastnega žepa plača
kimg
18. 02. 2011 10.14
Zakon o malem delu kot tak je katastrofalen in bo ljudi še bolj približal na rob revščine in beraštva. Na koncu bomo vsi postali mali delavci, brez kakršnihkoli pravic. Še najhujše pa je to da je vlada odobrila za kampanijo za referendum kar 100.000€ davkoplačevalskega denarja, se pravi tudi mojega denarja, pa čeprav sem proti temu zakonu. To je nezaslišano, da bo valda namenila za kampanijo tako neumnega zakona toliko denarja. Sami se sploh ne zavedjao več kaj počnejo. Ta vlada je sramota!
nesposobnež
18. 02. 2011 10.14
Dokler bo na oblasti ta politična garnitura bo šlo vse samo navdol.