Slovenija

Na prvem mestu sodni zaostanki

Ljubjana, 16. 09. 2008 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Varuhinja je poleg na povečanje števila pobud opozorila na sodne zaostanke in na politične pritiske na institut varuha.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik FOTO: POP TV

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik je predstavila letno poročilo za leto 2007. Število pobud varuhu se je v preteklem letu povečalo za več kot deset odstotkov, v ospredju pa še vedno ostajajo sodni zaostanki in neizvršene odločbe ustavnega sodišča. Varuhinja opozarja tudi na različne pritiske, s katerimi se je srečevala.

Več kot desetodstotno povečanje pobud varuhu človekovih pravic v letu 2007 - v zadnjih letih se je namreč njihovo število zmanjševalo - si je po besedah Čebašek - Travnikove mogoče razlagati na več načinov. Varuhinja človekovih pravic ugotavlja, da je povečanje zadev mogoče pojasniti z večjo prepoznavnostjo institucije varuha, večjem zaupanju vanjo ali pa je bilo v tem času tudi problemov več.

Kot je pojasnila na današnji novinarski konferenci, v tokratnem poročilu posebnih novosti ni, saj v ospredju ostaja področje pravosodja (sodnih zaostankov) ter neizvršenih odločb ustavnega sodišča. Teh je namreč 18, med njimi ustavna odločba o izbrisanih. "Kako lahko verjamemo v pravno državo, če se niti odločbe ustavnega sodišča ne upoštevajo," se sprašuje varuhinja.

Sicer pa Čebašek - Travnikovo skrbi tudi porast zadev s področja socialnega varstva, kar kaže na večjo stopnjo revščine, ter okoljevarstva in otrokovih pravic. Na tem področju si v uradu varuha prizadevajo za ustanovitev inštituta zagovornika otrokovih pravic. Zadovoljna pa je s sprejemom zakona o duševnem zdravju ter zakona o pacientovih pravicah, čeprav danes še ni znano, kako se bosta uresničevala v praksi.

Varuhinja se je srečevala tudi s raznimi pritiski

Zdenka Čebašek Travnik
Zdenka Čebašek Travnik FOTO: Dare Čekeliš

Varuhinja je v svojem poročilu zapisala, da se je v prvem letu svojega mandata srečevala z različnimi pritiski, tudi političnimi. Kot je danes pojasnila, je vrsta pritiska tudi prehod na nov plačni sistem, ki je z nerazumnim znižanjem plač zadal močan udarec delovanju institucije varuha. Poleg tega uradu niso bila odobrena dodatna sredstva, za katera so zaprosili, po besedah varuhinje pa so se pojavljali tudi politični pritiski pri imenovanju njenih namestnikov.

Čebašek - Travnikova je po lastnih besedah doživljala tudi drugačne pritiske, a o njih ni želela govoriti, saj "so bile stvari izrečene, ne pa napisane". Spregovorila je tudi o sodelovanju svojega urada z državnimi institucijami. Največ sodelujejo z ministrstvi, ki pa se po svoji odzivnosti in kooperativnosti med seboj razlikujejo. Kot pravi, imajo z nekaterimi "kar hude težave", denimo z ministrstvom za okolje in prostor, medtem ko se sodelovanje z zunanjim ministrstvom ter ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve počasi izboljšuje.

Letno poročilo je varuhinja danes izročila predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju ter ga zaprosila, da bi ga državni zbor obravnaval. Cukjati je ob tem dejal, da državni zbor poročila varuha vedno skrbno obravnava, zato je prepričan, da bo ena pomembnih tem na začetku prihodnjega mandata. Glede povečanega števila pobud pa Cukjati ne meni, da se stanje na področju človekovih pravic poslabšuje, temveč da je institucija varuha vsako leto bolj prepoznavna.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinie100@email.si
17. 09. 2008 10.38
Ha HA(čeprav ni smešno)!!! Bravo Tonček in Izbruh. Se pridružujem!!! Saj res, ta varuhinja pa še obstaja! Odkar je odšel Hanžek, se mi zdi, da tega instituta sploh ni več! Po tej poti odhaja tudi Protikorupcijska komisija, Računsko sodišče, Informacijska pooblaščenka, Agencija zaodkrivanje pranja denarja in druge komunistične izpostave, skratka, demokracija se nam bliža z velikimi koraki! Namesto teh boljševističnih pseudozdružb bomo imeli raje parade, proslave, megazabavišča. stadione in cerkvene šole,...
Tonček Balonček
17. 09. 2008 10.30
Za dobro ceno seveda prvo, važno je, da te ne proda!!!
izbruh@gmail.com
17. 09. 2008 08.54
Levica te kupi, desnica te zastrašuje - kaj je bolje?
Tonček Balonček
17. 09. 2008 08.40
Saj res, ta varuhinja pa še obstaja! Odkar je odšel Hanžek, se mi zdi, da tega instituta sploh ni več! Po tej poti odhaja tudi Protikorupcijska komisija, Računsko sodišče, Informacijska pooblaščenka, Agencija zaodkrivanje pranja denarja in druge komunistične izpostave, skratka, demokracija se nam bliža z velikimi koraki! Namesto teh boljševističnih pseudozdružb bomo imeli raje parade, proslave, megazabavišča. stadione in cerkvene šole, narod bo spet zaživel v svoji karikaturi (družina, poštenje, ognjišča, domoljubje, vojska, boj proti sovražnikom in komunistom).
nightangel
16. 09. 2008 21.54
Kaj bo ta baba nekaj tu govorila,ko bi morala pomagati pomoči potrbnim,npr.zlorabljenim otrokom,tam pa tak nič ne naredi. Naj samo drži jezik,pa se zakoplje v krtovo luknjo,krava!
arksikris
16. 09. 2008 20.18
Očitno se varuhinja, kaj vem čigava, vpleta v predvolilno kampanjo /seveda tega ne počne tako odkrito kot Jankovič/ . Kaj le je storila doslej? Ali se je enkrat samkrat postavila v bran tistim državljanom, ki jih tako ali drugače ogrožajo in nadlegujejo Cigani? Niti slučajno! Je pa povzdignila glas v bran Strojanom, ki so že brez njene pomoči iztržili od države parcelo in \"bajturino\", ki bi jo želel marsikdo, ki trdo dela vse življenje. Zdaj pa demagoško spet vleče na plano takoimenovane \"odpisane\", ki so se odpisali sami, ker so pač želeli ostati v Jugi.
kritika@email.si
16. 09. 2008 19.43
Jaz sem bil prvič zelo razočaran nad varuhinjo, ko je na nekem seminarju razlagala kako velike dosežke ima in nasploh kako je oh in sploh. Ne vem kako gre to skupaj s poslanstvom varuhinje. Še posebej, ko je govorila o pravicah otrok s tako hladnostjo.