Slovenija

'Naredimo konec prilagajanju zgodovine trenutnim političnim interesom'

Ljubljana, 24. 06. 2024 16.37 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Slovenija bo v torek ob 33. obletnici osamosvojitve praznovala dan državnosti, že danes pa so po državi potekale številne slovesnosti. Časi pred osamosvojitvijo niso bili lahki, a smo znali videti svetlo prihodnost, je na proslavi ob dnevu državnosti poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Zdaj so na obzorju temni oblaki, nanje moramo biti pripravljeni, a prebrodimo jih lahko le skupaj. Zato moramo vsak dan dokazovati, da smo skupnost, je pozvala.

Predsednica republike Pirc Musar je v slavnostnem nagovoru na osrednji državni proslavi ob dnevu državnosti izpostavila pomen skupnosti. Zgledi vlečejo, in ko oblast ne zna ali ne zmore izboljšati nesprejemljive slike družbe, mora navdih iskati zunaj pisarn, je izpostavila. Spomnila je na delo številnih organizacij in programov, ki dnevno delajo za olajšanje življenja revnim, nemočnim, izključenim in marginaliziranim. "Njihovo skupno sporočilo je kratko: če ni sočutja do sočloveka, ni skupnosti," je izpostavila Pirc Musar.

Skupnost pa je po njenih besedah prava in trajna le, če vanjo iskreno verjamemo in se na vsak njen del, tako javni kot zasebni, lahko vsak trenutek zanesemo. "Skupna značilnost tako javnega kot zasebnega sektorja je, da oba dolgujeta državi. Dolgujeta naši skupnosti. Ta je postorila veliko tega, da nam je bolje," je opozorila.

"Zagotoviti moramo, da se javni sektor ne izrodi v en sam velik tržni proizvod. Ponotranjiti moramo, da moč skupnosti lahko razvijamo le z razumevanjem potreb zasebnega sektorja, z zavedanjem, da davki niso nebodigatreba," je pozvala. Tako meni, da se mora vlada še več pogovarjati z javim sektorjem in tudi gospodarstveniki ter poskuša najti rešitve, ki bodo omogočile napredek gospodarstva in s tem skupnosti.

Ob tem pa je izpostavila, da odrekanje delu gospodarstva za dobrobit družbe ni komunistična retorika, temveč naložba v kakovost in varnost. "Napredna in varna družba je družba, ki se odloči, da odpravi revščino, vlaga v znanost, izobraževanje in kulturo, v vsem dostopno zdravstvo in v razvoj okolja za svobodno ustvarjanje in podjetništvo," meni Pirc Musar. Spomnila je tudi na solidarnost Slovencev, vizija slednje pa je na nikogar v Sloveniji gledati kot breme v družbi.

Moč skupnosti pa je tudi v njenem odnosu do zgodovine, je izpostavila. Slovenska preteklost piše veliko lepih poglavij, a se zdi, da je Slovenija še vedno v krču, v primežu dogajanj prejšnjega stoletja. "Iz tega krča se moramo končno in dokončno izviti," je dejala predsednica republike.

Ob zavedanju, kako zelo smo se borili za samostojno državo, je tako po njenih besedah nujno tudi zavedanje, da v zgodovini boja za samostojnost ni bilo vse samo lepo. Na izjemen boj je namreč padla "globoka senca tragičnih povojnih izvensodnih pobojev". Zato je Pirc Musar prepričana, da je ob 80. obletnici konca druge svetovne vojne čas za dostojen pokop vseh Slovenk in Slovencev ter drugih, ki doslej niso imeli pravice do groba. "Naredimo konec prilagajanju zgodovine trenutnim političnim interesom," je pozvala.

Hkrati pa je izpostavila, da je v državi še vedno premalo zavedanja, kako je naša dežela postala država, ki aktivno soustvarja mednarodno skupnost. "Naša moč ni v orožju. Naša moč ni v finančnem vplivu. Črpamo jo iz naših vrednot. To je moč besede, ki nam daje samozavest, da takrat, ko je treba, nismo tiho," ugotavlja Pirc Musar.

V nagovoru je tako spomnila še, da slovenska himna slavi slovenski narod, a tudi svet. V njenih verzih je duh ustanovne listine Združenih narodov in združene Evrope. "To zajame bistvo našega domoljubja in prizadevanja za blaginjo. Blaginjo vseh, dostojanstvo vseh," je poudarila.

Ob tem je še pozvala, da Slovenija ob temnih oblakih na obzorju postane resnična, vključujoča skupnost, ki verjame v solidarnost, spoštuje naravo in okolje, v katerem se razvija ter je odločna samozavestno uveljavljati in zagovarjati svoje interese in v ustavo zapisane vrednote. "Taka Slovenija bo spoštovana doma in v tujini. Taka Slovenija ne bo nikoli na napačni strani zgodovine," je sklenila Pirc Musar.

Slavnostnemu nagovoru predsednice sledi umetniški del državne slovesnosti z naslovom Devetdeseta pod taktirko režiserja Igorja Zupeta in scenografa Marca Juratovca, ki v ospredje postavlja desetletje, zaznamovano z doseganjem osamosvojitvenih ciljev in vzpostavljanjem državne samostojnosti.

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero letos obeležujemo 33. obletnico sprejema ključnih osamosvojitvenih dokumentov, so se ob Pirc Musar udeležili tudi drugi predstavniki državnega vrha, med drugim premier Robert Golob, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsednik DS Marko Lotrič. Med udeleženci je tokrat tudi predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša.

Prav tako so se je ob nekdanjih najvišjih predstavnikih države udeležili sedanji predstavniki različnih državnih ustanov, diplomacije in drugih sfer političnega in družbenega življenja.

Pirc Musar je pred dnevom državnosti pripravila sprejem tudi za svojce padlih v vojni za Slovenijo leta 1991. "Slovenci smo kljub številnim viharjem skozi zgodovino stali in obstali, ker smo imeli močno željo, nepremagljivo voljo in neizmerno ljubezen do svoje zemlje in svojega jezika," je poudarila v nagovoru.

Žrtvam, ranjenim in njihovim svojcem je Pirc Musarjeva izrazila globoko hvaležnost in spoštovanje ter se jim v imenu države zahvalila za njihovo požrtvovalnost.

To so storili brez pomisleka zato, da danes nad nami ni železne roke ali tujega jarma, zato da lahko živimo lepše in bolje. Zato, da so naši otroci brezskrbni, da se šolajo v slovenskem jeziku, zato da smo enakopraven del naše mednarodne družine, je poudarila na sprejemu v predsedniški palači.

Spomnila je, da se "včasih zdi, da smo pozabili, da smo stoletja živeli na prepihu tako značilnem za ta del Evrope. Zato moramo v mednarodni skupnosti narediti vse, da se ohranijo vsi temelji mednarodnopravne ureditve po drugi svetovni vojni".

Slovenska življenja so po njenih besedah namreč ugasnila tudi za vrednote miroljubnosti, sožitja narodov, spoštovanja ozemeljske celovitosti, človekovih pravic in vladavine prava, ki so pogoji dolgoročne stabilnosti in miru. "To nas postavlja pred veliko odgovornost. Slovenija mora v okoliščinah številnih spopadov v svetu izvajati aktivno, razumno in rahločutno zunanjo politiko," meni.

Ob tem se ji zdi pomembno, da tudi danes živi duh, ki so ga pred 33 leti zastopali sodržavljani. "Nekateri so se uprli z orožjem, nekateri z besedo, drugi z državljansko nepokorščino. Vsi skupaj pa smo bili eno," je dejala.

Sklenila je z besedami, da svoboda misli, dialog in razlike družbo bogatijo, zato v njej ne sme biti prostora za nestrpnost, sovražnost, nasilje, diskriminacijo in stigmatizacijo. "Da bo Slovenija napredovala in se razvijala naprej, potrebujemo s konsenzom sprejete ključne nacionalne prioritete, ki jim bodo z ukrepi sledile ne samo ta vlada, ampak vse vlade," je pozvala predsednica republike.

Slovenska zastava na najvišjem drogu v Sloveniji v Logatcu.
Slovenska zastava na najvišjem drogu v Sloveniji v Logatcu. FOTO: Bobo

Lotrič izpostavil prizadevanja za ustanovitve pokrajin

Že pred proslavo sta se na slavnostnih sejah sestala državni zbor in državni svet. Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je na seji DS poudaril, da moramo biti Slovenci veseli in hvaležni, da smo med srečnimi narodi, ki lahko živijo v svoji državi in v miru. Nekateri številčnejši narodi namreč tega privilegija nimajo, prav tako ni vsem omogočena temeljna pravica do samoodločbe.

Kot je dejal v nagovoru, so mnogi narodi še danes preganjani. Diskriminacije narodov in posameznih skupnosti so še vedno na agendi. Politični sistemi, v katerih ima ali želi imeti vlada popoln nadzor nad vsemi vidiki javnega in zasebnega življenja, žal niso del zgodovine, je povedal.

Spomnil je, da je bilo nastajanje nove države proces. "Veliko korakov je bilo narejenih in veliko prizadevanja je bilo potrebnega, da smo Slovenci prišli do trenutka, ko se je vse združilo v eno in so sanje mnogih generacij Slovencev postale resničnost," je poudaril.

Kot ključni dogodek v slovenski zgodovini, ki je pripeljal do razglasitve samostojne države Slovenije, pa je navedel plebiscit za samostojno Slovenijo, ki je potekal 23. decembra 1990, ki je združil Slovence okrog skupnega cilja in želje po samostojnosti in neodvisnosti.

Dotaknil se je tudi nalog državnega sveta in ocenil, da so državne svetnice in svetniki v dosedanjem mandatu opravili pomembno delo. Predvsem si prizadevajo za obuditev ustanovitve pokrajin, kot jih nalaga ustava.

V tem mandatu so po njegovih besedah opravili veliko obiskov na terenu, njihovi sogovorniki pa da opozarjajo, da so pokrajine ključne za skladen regionalni razvoj, za zmanjšanje gospodarskih in socialnih razlik ter za učinkovito upravljanje države. Lotrič meni, da bi pokrajine lahko igrale ključno vlogo tudi pri organizaciji in koordinaciji ukrepov ob naravnih nesrečah, kot so bile lanskoletne poplave.

"S členitvijo na pokrajine bi lahko dosegli enakomernejši razvoj, bolj učinkovito upravljanje države in večjo decentralizacijo. Razbremenili bi ljudi in okolje ter prispevali k dolgoročni urejenosti in poseljenosti celotnega slovenskega teritorija," je prepričan. Zato bodo v državnem svetu vztrajali pri iskanju političnega soglasja za njihovo uvedbo.

Lotrič je ob tem napovedal razvojno konferenco z naslovom Decentralizacija in učinkovit javni servis: razvojna vizija Slovenija za naslednje desetletje, ki bo septembra. Na konferenci bodo naslovili ključne razvojne politike, razprava pa se bo osredotočila tudi na davčno, pokojninsko in zdravstveno reformo ter reformo dolgotrajne oskrbe. "Vztrajamo na tem, da morajo biti reforme sprejete v dialogu s socialnimi partnerji in vključevati morajo rešitve, ki bodo dolgoročno koristile celotni družbi," je pozval Lotrič.

Zaključil je, da se Slovenija lahko razvija v smeri uspešne, trajnostno naravnane, inovativne, napredne, povezane, vključujoče, spoštovane in kreativne države. "V kolikor bomo voljni izkoristiti vse naše potenciale, nam bo to zagotovo uspelo," je dejal.

Slavnostne seje DS sta se udeležili tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

V torek bo Slovenija obeležila 33. obletnico osamosvojitve, že danes pa v počastitev dneva državnosti po državi potekajo številne slovesnosti. Osrednja državna proslava bo zvečer na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bo zbrane nagovorila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Z dnevom državnosti, ki je tudi dela prost dan, obeležujemo dogodke pred 33 leti, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 po nekajletnih prizadevanjih sprejela ključne dokumente za osamosvojitev Slovenije, Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti.

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
25. 06. 2024 19.45
-1
Čuvajmo svobodo, mir, dostojanstvo, ki jih še imamo....imejmo res manjši skrajni nevarni objestni desni del družbe pod kontrolo, da bomo še naprej živeli dostojno lepo in sproščeno kot do zdaj...pamet v roke na volitvah...da bomo lahko sobivali in ustvarjali za vse nas.. tudi za te, ki bi radi vse uničili . Da ne zavržemo zlahka vse dosežke, žrtve in sanje naših prednikov
Smuuki
27. 06. 2024 08.09
+3
Peresna prepelica ti ki veš vse in še več kaj je to? Malo sivo in lažnivo.
proofreader
25. 06. 2024 19.28
+3
Besedilo ene od pesmi pa "Kadar ognji dogorijo, v noč izginejo ciga ni." Pogumno.
odpisani zasedli vlado
25. 06. 2024 19.27
+2
Pipanka,golobić,boštjanćić pa se namesto,da se nahajajo v zaporu zaradi kraje denarja od propadle zgradbe sodišča sprehajajo tukaj kot pravi perjadski iztrebki.Pokradli,uničili slovenijo v nulo,jo spravili v nevarnost z palestinskimi teroristi odgovarjal pa ne bo nihče z nakradenim pa beg v tujino.To so izvolili depresivno bolani golobovi pristaši sedaj pa cvilijo od sramu.
peresni
25. 06. 2024 17.03
-2
Desni bi raje imeli proslave pod okriljem in v sodelovanju s kakimi oboroženimi tujci kot v preteklosti.
odpisani zasedli vlado
25. 06. 2024 19.28
+1
peresni:Golobov petelinček si zgubil perje???V prazni glavi nimaš izgubiti ničesar.
Smuuki
26. 06. 2024 10.33
+3
Vi še danes kolaborirate s tujci. Vse kar počnete delate po navodilih tujcev za tujce. Za vaše podle cilje izkoriščate poštene, delovne slovence. Še vedno uresničujete prvobitni cilj komunistov. Mi smo smrtni sovražnik blaginje in reda so rekli na ustanovnem sestanku v jajcu. Temu cilju sledite še danes. Namesto, da bi se tega sramovali ste ponosni nase. Moralne vrednote so za vas neodkrita španska vas
Smuuki
25. 06. 2024 16.55
+7
Pred 33 leti ste nam ponoči brez težav poslali poziv za vojno. Koliko tistih ki smo sredi noči vstali s puško, ki smo jo pol leta prej doma hranili ste povabili na proslavo? Nikogar. Zdaj nam razlagate potek dogodkov ljudje, ki vas niti blizu ni bilo nekateri še niti rojeni niso bili. Pravih živih vojakov se pa sramujete.
proofreader
25. 06. 2024 19.26
-3
Vsi so bili vabljeni, zadaj je bilo ogromno praznih stolov.
Smuuki
25. 06. 2024 16.33
+6
Na spletu je dostopen govor Moša Pijade ob ustanavljanju juge. Preberite si ga in poglejte gdo ga še danes aktivno izvaja. Povedal je kaj počno in zakaj tako počno. Vse vsporednice so verjetno zgolj naključje. Mi komunisti smo smrtni sovražniki reda in blaginje. Žal mi je ko moramo 80 let še vedno gledati načrtno rušenje blagostanja. Prvi korak nam je uspel dobili smo lastno državo. Drugi del pa nam je spodletel. Še vedno nam načrtno rušijo blaginjo in red.
peresni
25. 06. 2024 17.01
-2
Če bi res delali kar bi bilo potrebno, bi skrajni desničarji hitro hodili v službo, ne pa preko strank dobivali državni denar za delanje kaosa in popivanja drogiranje na naš račun.
marker1
25. 06. 2024 19.17
+1
marker1
25. 06. 2024 19.17
+1
Pa kaj
25. 06. 2024 16.23
-3
Vsakdo je boljsi, kot JJ opcija...samo ta...ta je pa res kr neki..sramota na m2
Smuuki
25. 06. 2024 16.48
+2
Se je res zdrava kmečka pamet vsem skisala? Naredili bomo vse da smo smrtni sovražnik blaginje in reda. In tega vse do danes nismo spregledali in jih za vedno nagnali ? Levaki načrtno uničujejo blaginjo in red kot njihovi dedki. Mi jim to še vedno pustimo še več podpiramo trpljenje in bedo. Ni druge kot skisana pamet
Dark Knight
25. 06. 2024 12.28
+7
V prvi vrsti človek, ki mu samostojna SLO nikoli ni bila opcija, zraven pa aktualni uničevalci Slovenije. Spelte se s tako proslavo.
peresni
25. 06. 2024 17.02
-1
Tvoja zadnja priljubljena proslava je bila prisega Hitlerju.
peresni
25. 06. 2024 17.04
-2
marker1
25. 06. 2024 19.19
Preskoči iz daljne 86 letne zgodovine v sedanji čas. O tem govorimo.
JApajaDAja
25. 06. 2024 12.22
+5
vsebina natašinega nagovora sploh ni bila slaba, le govornica ni bila primerna...vsaj, kar se "bogatašev, plačevanja davkov...." tiče....
Verus Clavis
25. 06. 2024 11.44
-4
Naredimo konec prilagajanju zgodovine - > Rinemo v vojno z Rusijo
Verus Clavis
25. 06. 2024 11.41
+6
Naredimo konec prilagajanju zgodovine - > spreminjajo biologijo in govorijo, da je spolov 65
Verus Clavis
25. 06. 2024 11.42
+0
Naredimo konec prilagajanju zgodovine -> leta 1973 spremenijo seznam psihičnih bolezni, ki ga je človeštvo spisalo na podlagi tisočletne zgodovine. Uvedejo homoseksualnost v "normalo". Zanimivo je, da ne smemo spreminjati zgodovine, hkrati pa ne smeš napisati, kar si v zgodovini lahko napisal.
patogen
25. 06. 2024 11.27
+5
'Naredimo konec prilagajanju zgodovine trenutnim političnim interesom' - pa to vi Nataša počnete že 85 let. Levičar vedno očita drugim tisto, kar počne sam. To nas je socializem naučil.
Cupko
25. 06. 2024 11.22
+2
Najprej naj vsi , ki so na oblasti nehajo krasti, potem bo dovolj denarja za vse, za zdravstvo, za starejše, za stanovanja, ….
Andrej Lon?ar3
25. 06. 2024 11.11
+6
Edina resnica je da zgodovino od l.1945 prirejajo komunisti in njihovi ponosni nasledniki,ki jim je resnica nočna mora.
Belabreza
25. 06. 2024 10.54
+1
"Naredimo konec prilagajanju zgodovine trenutnim političnim interesom"! Bravo predsednica, upam, da razni možine, pirkoviči, janšariji, tonini in podobni slišijo te zelo pomembne besede. Oni pišejo svojo zgodovino, ki ustreza njim, da operejo grozodejstva svojih prednikov
patogen
25. 06. 2024 11.29
+3
Rdeča breza, Možina je slovenski zgodovinar, ki edini v tujini prejema prizanja.
Belabreza
25. 06. 2024 12.02
-3
Smuuki
25. 06. 2024 16.37
+3
Dekle a si opazila do kje seže moč slovenskega reinkerniranega komunista? Do mejnega prehoda. Od tam dalje veljajo civilizacijske norme do tam pa indoktrinirana pravljica. Zal takle mamo
marker1
25. 06. 2024 10.49
+0
'Naredimo konec prilagajanju zgodovine trenutnim političnim interesom' Predsednico je lahko sram za tako izjavo. Kdor je plačal z življenjem svojo napako, je s svojo smrtjo kazen odslužil. Vsak človek zasluži dostojanstven pokop, samo pri nas je to težava. Glede na izjavo predsednice, bomo pokopali umrle iz vseh grobišč samo zato, da bo desna stran tiho in ne bo prilagajala več zgodovine svojim političnim interesom. Sram vas je lahko.
FAUSTOS1
25. 06. 2024 10.35
-1
sds non stop prilagaja vse doseženo za slovenijo kot svoj uspeh ostalih 1,8 milijona pa kot da ti prebivalci ne obstajajo ja profašistična desnica kot so afd,italijani z meloni ,orban fidez in sds hočejo z lažmi prikazat svojo zgodovino a zgodovina je le ena.
marker1
25. 06. 2024 11.34
+2
Zakaj pa si jo ne bi? Vsi zaslepljeni komunisti ste bili proti osamosvojitvi in ste še danes. Vsi priseljenci iz Juge so bili tudi proti. Ob zasedbi mej s strani JLA vas je veliko ušlo na Koroško v Avstrijo. Vse te dokaze je vseboval muzej osamosvojitve, ki ste ga ukinili. V bolnico Franjo, kjer narava ne dovoli gradnje, pa se meče milijone.
Stane Adami?
25. 06. 2024 10.19
+4
Kučan razorožil Slovensko vojsko tik pred osamosvojitvijo pa je v prvi vrsti, nekdo z konkubino, kateremu država razpada je tudi v prvi vrsti, nekdo, kateri so razpustili muzej osamosvojitve je tudi v prvi vrsti, nekdo v DZ, kateri ne spoštuje zakonov in procedur je tudi v prvi vrsti..... dejanski osamosvojitelji pa so popacani in polivani z gnojnico. VSE PA PREDSTAVLJA OLIGARHINJA, kar je sramota za našo državo.
mario7
25. 06. 2024 10.35
+0
Tisti samooklicani osamosvojitelji so se skrivali v bunkerju CD.
JApajaDAja
25. 06. 2024 10.51
-2
strategi in koordinatori so vedno v "zavetju".....palestina, rusija,ukrajina.......je tam kaj drugače....hamasofski šefi so celo v drugi državi....leta 1991 je z jla bilo isto....generali na varnem...kanonfuter pa v boj...
Smuuki
25. 06. 2024 16.39
+1
Štejejo rezultati ne tvoje blodnje. Mi državo imamo. Ko že veš za vsakega kje je kdo bil nam pa še razloži, kje se je tiste dni nahajal Milan. Nikjer ga nismo zasledili
Uškakola
25. 06. 2024 10.11
+0
Zgodovinsko dejstvo, da se noben Taliban z zvezdo, noben kurjeki z zvezdo ni boril za Slovenijo zato tem partizanom na proslavi Slovenske samostojnosti ni mesto, njihova kriminalna zločinska komunistična tvorba je razpadla. KONEC resnice.
Glavni_Baja1
25. 06. 2024 10.20
+0
Rudar
25. 06. 2024 10.56
-1
Uporabnik1908615
25. 06. 2024 10.09
+9
SLO je sovražno razdelila na dva tabora uvožena zblojena zločinska propadla ideologija komunizma, ki se je naši levičarj kar ne morejo otresti in prekiniti z njo popkovino sovraštva in izključevanja vseh drugače mislečih in narodno zavednih Slovencev
mario7
25. 06. 2024 10.36
+5
Smuuki
25. 06. 2024 16.43
+1
Beseda uvožena je točna. Prav ti uvozniki uporabljajo besedo kolaboranti. Edini kolaboranti so komunisti. Kolaborirajo z rusko komunistično partijo. Izobraževanje tujih navodil kaj morajo in so izvedli je potekalo v rusiji. Brez sence dvoma ruski kolaboranti. Svoje cilje so s silo zatrli in delali po navodilih iz rusije