Slovenija

Na posvetu o šolski prehrani izpostavili pomen upoštevanja vseh veroizpovedi

Ljubljana, 17. 09. 2024 21.08 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Večina osnovnih šol pri šolski prehrani upošteva posebnosti, ki izhajajo iz krščanske vere, ne pa tudi omejitev, ki izhajajo iz drugih veroizpovedi, je v raziskavi o prehrani v vzgojno-izobraževalnih zavodih ugotovila delovna skupina pod okriljem islamske skupnosti. Na posvetu so zato izpostavili pomen upoštevanja vseh veroizpovedi.

Delovna skupina pod okriljem Islamske skupnosti v Sloveniji je med februarjem in aprilom analizirala jedilnike osnovnih šol. Med drugim so ugotovili, da je večina osnovnih šol (89 odstotkov) na pepelnično sredo, ko katoliki ne jedo mesa, učencem nudila brezmesni oziroma ribji jedilnik, torej so upoštevali krščansko tradicijo. "Pomembno je, da se tak pristop zagotovi vsem," je ob današnji predstavitvi raziskave dejala vodja delovne skupine Ela Porić.

Meni, da številne šole pri prehrani ne obravnavajo enakopravno vseh učencev. Večina osnovnih šol namreč nudi malice s svinjino, ki je muslimani ne jedo, v povprečju enkrat na teden. Na šolskih jedilnikih pa je tudi veliko obrokov brez jasnih oznak o sestavi jedi. Zavedajo se, da šola ni restavracija, je dejala Porić, vendar je ob tem poudarila, da je verska svoboda ustavna pravica.

Poleg analize jedilnikov je delovna skupina med lanskim novembrom in januarjem izvedla spletno anketo znotraj islamske skupnosti med 1840 starši osnovnošolcev. Po navedbah Porić so tudi vprašani opozarjali, da šole ne upoštevajo prehranskih omejitev, ki temeljijo na verskem prepričanju. Poleg tega je izpostavila, da se otroci, ki s sovrstniki ne morejo zaužiti obroka, počutijo diskriminirano.

Šolska malica
Šolska malica FOTO: Shutterstock

Predstavitvi raziskave je v muslimanskem kulturnem centru sledil posvet, na katerem je predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič izpostavila, da so "šole v taki krizi, da se težko ukvarjajo še s prehrano". Pogoj za to, da lahko pripravljajo kakovostne jedilnike, so dobri zaposleni. Tako je dejala, da je v Ljubljani kakovostna nabava hrane mogoča, medtem ko je šolam kakovostne surovine na periferiji države zelo težko zagotoviti.

Čeprav se šole trudijo zagotavljati zdravo prehrano in je ta po oceni Mihelič v šolah zgledno urejena, je izpostavila, da so šole najprej vzgojno-izobraževalne ustanove. Je pa ravnatelje šol pozvala k transparentnosti pri objavi jedilnikov in njihovo pravočasno objavo, kar omogoča učencem lastne prilagoditve.

Profesor na fakulteti za družbene vede Aleš Črnič, ki preučuje kulture in religije, sicer razume, da se ravnatelji ob vseh težavah v šolstvu ne zmorejo ukvarjati še s prehrano brez svinjine. Hkrati pa je poudaril, da gre za sistemsko vprašanje, ki bi ga država morala rešiti. "Tukaj govorimo o ustavni materiji, pri ustavno zagotovljenih pravicah pa ne more biti srednje poti, minimalni standard mora biti izpopolnjen," je izpostavil Črnič.

Predstavnik ministrstva za vzgojo in izobraževanje Aleš Ojsteršek je ocenil, da gre za pomembno raziskavo. "Zdi se mi, da se odpira prostor, kjer bi lahko bil konstruktiven dialog tudi v duhu pričakovanj islamske skupnosti," je dejal. Izpostavil je, da je pri sistemskih rešitvah na tem področju pomembno tudi stališče ministrstva za finance, ki mora za spremembe zagotoviti sredstva.

Po oceni profesorja s fakultete za socialno delo Sreča Dragoša pa "zelo verjetno ne gre za denarni problem", ampak za pomanjkanje politične podpore politiki multikulturalizma, ki je v Sloveniji po njegovih besedah ni.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realist135
18. 09. 2024 21.37
Smo večinsko krščanska država zato vsem tstim, ki želijo v šole rinit muslimansko ali kako drugo vero in prepričanje sporočaM: PRSTE VSTRAN IN NE ZAHTEVAJTE DA SE BODO MOJI OTROCI PRI JEDILNIKU PRILAGAJALI KATERIKOLI VERI ALI PRISELJENCEM. Ga. Ela Porić in ostali pametnjakoviči omenjeni v članku, ki živijo od proračuna pa se lahko preselijo v muslimansko državo pa ne bo svinjine na jedilniku. A bi nam radi ovčetino poturili namesto pujska??? Jok brate odpade. Če si priseljenka se prilagodi. Če ne ješ svinjine si od doma prinesi hrano. Mislim noro. Najprej nebi svinjine v šolah, pol bi začeli rute nosit v šolah, pol bodo začeli dečke in deklice obrezovati, pol bi minarete gradili na vsak vogalu...nikol konca. V muslimanskih državah si nobena oseba druge veroizpovedi ne upa zahtevati da se njim prilagajajo- ga takoj zbrcajo iz države al pa v zapor. Si predstavljate da kristjan v najbogatejših muslimanskih državak kot je Savdska Arabija, UAE, Katar zahteva svinjino na jedilniku-NI ŠANSE. ČE KOMU NE PAŠE SLOVENSKA KULTURA NAJ SE IZSELI. LAHKO ŽIVITE TU. NE ZAHTEVAJTE OD NAS POSEBNE UGODNOSTI IN DA SE MI PRILAGAJAMO VAM!!!
AxisDeus
18. 09. 2024 19.16
+1
Čudno, da hindujci ne delajo nobenega cirkusa okrog govedine, pa Judi tudi ne preverjajo, če je vse košer ...
E.Nigma
18. 09. 2024 17.43
+1
Pa ni boljšega kot ko sem se usedel z sodelavci pa sv. rebra ven potegnil za malico. Sline se mu cedijo a ne sme. Bmk. Pa mi je vseeno ali Petek ali svetek.
primorec2
18. 09. 2024 17.23
+4
Sola je ateisticna in prste stran od sole. Danes pod pretvezo hrane, drugic ustavna pravica svobode verske izpovedi. Torej, farji vseh veroizpovedi stran prste od sol. Mislim, da samani raznih izpovedi dvigujejo peruti. V bivsi jugi teh problemov ni bilo in vse je bilo lepo reseno, lahko bi kopirali.
kita 1111
18. 09. 2024 16.34
+2
In kako se bodo tile integrirali ,če postavljajo svoje pogoje in vero. V Sloveniji se tako živi ,če komu ne odgovarja hvala in konec
zdravkob
18. 09. 2024 14.25
+5
To ni problem verske svobode! Pa kaj vam je. Kakšno izmišljevanje.
Smuuki
18. 09. 2024 12.30
+8
Vsi ki prihajajo na naše območje vedo da je pri nas vse naslonjeno na krščsnsko kulturo kot prvo. Kot drugo vedno se prilagaja prišlek in ne avtohtono prebivslstvo. Ko porušimo krščanske temelje je tskoj konec blagostanja
Ana desetnica
18. 09. 2024 10.18
+5
A je kdo že obvestil vlado, da je v Sloveniji vera ločena od države? Če ne, potem je stvar taka: Ob petkih ni mesa na jedilniku. Nobene svinjine. Meso mora biti halal in kosher. Prosim, da ne pozabite, da imamo v tej državi tudi judovsko skupnost. Potem mora biti obvezno na voljo tudi vegetarijanski jedilnik - ne pozabimo na budiste, hare Krišno in še kdo bi se našel. Dietetiki naj se prijavijo na dodatno izobraževanje o pravilni pripravi hrane in jedilnikih pri različnih veroizpovedih.
March
18. 09. 2024 09.02
+5
Naša veroizpoved ne dovoljuje druge veroizpovedi! Amen
zoran pušenjak
18. 09. 2024 08.40
+9
Z temi v vladi je nekaj hudo narobe. Več kot 2 leti že delajo proti narodu in državi
March
18. 09. 2024 08.36
+8
Kdo je za pijačo dal, ko umrla je država?...
zoran pušenjak
18. 09. 2024 08.35
+9
A Slovenci se bomo morali prilagajati tujcem
mackon08
18. 09. 2024 08.33
+7
Če jim kaj ne paše naj se odselijo tja kjer bodo jedli kar želijo.
Smuuki
17. 09. 2024 21.57
+9
Kdo se v tujini prilagaja našim prehrambenim navadam? Nihče
Smuuki
17. 09. 2024 21.57
+6
Pojem vzajemnost je dobro poznati. Kdo nas dela hlapce?
St. Gallen
17. 09. 2024 21.55
+1
no, po uvedbi verouka v osn sole se bo mladina samo dodatno izobrazila, siril obzorja, za potrebno mirno sozitje
zdravkob
18. 09. 2024 14.26
+0
V Sloveniji zgleda verouka še dolgo ne bo. Slovenija in Albanija, edini v Evropi!
periot22
17. 09. 2024 21.41
+8
Če so tukaj naj jedo tako kot tu in naj se oblačijo kot se vsi če ne pa nazaj odkoder so prišli!
punkracij
17. 09. 2024 21.25
+12
Zakaj se ustvarja ta multi kulti brozga.V Sloveniji so prehranjevalne navade takšne kot so in pika.
trdovrat
17. 09. 2024 21.22
+8
Kaj se ima vtikati vera v šolsko prehrano? SMRT FAŠIZMU IN GLOBALIZMU
zdravkob
18. 09. 2024 14.27
-4
Kaj smo obsedeni s smrtjo v tej deželi! Neverjetno.