Slovenija

Na pomoč kličejo varuha konkurence

Ljubljana, 31. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzajemna zavarovalnica je napovedala, bo podražila premije svojih zavarovancev, kar je za potrošniško organizacijo hudo sporno.

90 odstotkov zavarovancev Vzajemne bo s 1. julijem plačevalo višje premije
90 odstotkov zavarovancev Vzajemne bo s 1. julijem plačevalo višje premije FOTO: POP TV

Povišanje premij za 5,8 odstotka se nanaša na tiste zavarovance, ki imajo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje brez rezervacij, teh pa je pri Vzajemni skoraj kot 90 odstotkov vseh. Kot je dejal direktor službe za razvoj in aktuarstvo pri Vzajemni Robert Sraka, je odločitev o dvigu, ki ga bo občutilo približno 900 tisoč zavarovancev, nadzorni svet sprejel minuli teden.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je do zadnjega ukrepa Vzajemne kritična. "Urad za varstvo konkurence bi moral vzeti pod drobnogled prakso Vzajemne, ki ima prevladujoč položaj na trgu," je za 24ur.com povedala predsednica ZPS Breda Kutin.

Breda Kutin, Zveza potrošnikov Slovenije: 'Urad za varstvo konkurence naj ukrepa.'
Breda Kutin, Zveza potrošnikov Slovenije: 'Urad za varstvo konkurence naj ukrepa.' FOTO: POP TV

Vzajemna se pritožuje zaradi prenašanja plačil z obveznega na dopolnilno zavarovanje, ki ga je prinesel nov način obračunavanja stroškov bolnišničnih storitev.

V potrošniški organizaciji tudi menijo, da se je vzpostavitev izravnalnih shem pokazal kot nezadosten ukrep za reševanje finačnih težav v zdravstvu, kar kaže prav podražitev pri Vzajemni. "Treba se je lotiti skrbnega načrtovanja in celovite reforme zdravstvenega sistema, ker dopolnilno zdravstveno zavarovanje ureja le doplačila k obveznemu zdravstvenemu zavarovanju," je še povedala Kutinova.

Po navedbah zavavarovalnice Vzajemna se bo premija povišala za tisto kategorijo zavarovancev, pri kateri se premije niso spreminjale od septembra 2002.

Medtem ko bo za manjši del zavarovancev, ki imajo sklenjena doživljenjska zavarovanja oziroma so slednja preoblikovali v zavarovanja za 12 let, premija ostala nespremenjena. Pri tem je Sraka med drugim spomnil, da so premijo za zavarovanja z rezervacijami dvignili s 1. marcem.

Vlada bo v kratkem uvedla dolgo napovedovane izravnalne sheme, premije pa se ne bodo zvišale za več kot tretjino, kot je bilo sprva neuradno slišati, pač pa zgolj za višino inflacije, kot je zahtevala vlada.