Slovenija

Na policiji vse več prijav delavcev

Ljubljana, 02. 09. 2010 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odgovorni zavračajo očitke Kosove komisije, da niso ukrepali ob neplačevanju prispevkov za delavce. Na policiji sicer priznavajo, da so prejeli dopis od komisije, "vendar brez konkretnih podatkov o kršiteljih ali oškodovancih".

''Policija preverja in zbira obvestila o vsaki lastni zaznavi ali prijavi, ki jo prejme zaradi suma storitve kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost, ki jih inkriminira Kazenski zakonik. Zaradi uspešnega dokazovanja elementov kaznivega dejanja sodeluje tudi z drugimi državnimi organi, predvsem z davčno upravo in delovno inšpekcijo,'' so sporočili. Poudarili so, da so se s preiskovanjem sumov kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost ukvarjali že pred letom 2007, ''ko je komisija za preprečevanje korupcije o pojavu kršitev (vendar brez konkretnih podatkov o kršiteljih ali oškodovancih) obvestila več državnih institucij, med njimi tudi policijo''.

Prijav o kršenju delovnopravne zakonodaje je v Sloveniji vse več (simbolična fotografija).
Prijav o kršenju delovnopravne zakonodaje je v Sloveniji vse več (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Na podlagi prijav, ki jih prejmejo, policisti zberejo potrebna obvestila za dokazovanje kaznivega dejanja in o ugotovitvah obvestijo tožilstvo. ''Zadnja leta ugotavljamo več tovrstnih prijav kaznivih dejanj, kar je posledica spremenjenih družbeno-ekonomskih stanj zaradi recesije, povečanega števila stečajev, naraščajoče brezposelnosti in zavedanja delavcev, da so s tem oškodovani, izkoriščeni in zavedeni.''

Policisti so sicer v obdobju od 2006 do 2009 podali kazenske ovadbe za 1254 kaznivih dejanj. Ovadili so 1255 fizičnih in 198 pravnih oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper delovno razmerje in socialno varnost.

Z ministrstva za delo pa so sporočili, da Davčna uprava opravlja nadzor nad obračunavanjem in plačevanjem prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter pobira, izterjuje, odpisuje, delno odpisuje oziroma dovoljuje odlog ali obročno odplačevanje prispevkov za obvezno zavarovanje. Tudi na vrhovnem tožilstvu so zatrdili, da tožilci tovrstna kazniva dejanja tekoče obravnavajo.

Komisija: Uradne osebe niso ukrepale

Po mnenju protikorupcijske komisije je neukrepanje ob neplačevanju prispevkov korupcija. Navedli so, da so o ugotovitvah iz prijav prizadetih delavcev in sindikatov pred tremi leti seznanili ministrstvo za javno upravo, delo in finance, republiško davčno upravo ter zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter jih pozvali k ukrepanju. Ker so ugotovili, da je pri teh kršitvah podan sum kaznivih dejanj, storilec katerih se preganja po uradni dolžnosti, so dopis poslali še generalni policijski upravi in vrhovnemu državnemu tožilstvu, o svojih ugotovitvah pa obvestili tudi najvišje politične funkcionarje zakonodajne in izvršilne veje oblasti.

"Razmere v letu 2010 dokazujejo, da uradne osebe, javni funkcionarji in javni uslužbenci, kljub zahtevam in prošnjam komisije pred tremi leti ter lastnim zagotovilom niso storile praktično ničesar, da bi pravice delavcev ustrezno zavarovale in od kršiteljev zahtevale odgovornost," so opozorili v komisiji, kjer so v tem času prejeli še celo vrsto drugih prijav o vedno novih kršitvah temeljnih pravic delavcev, ki po načinu in posledicah grobo posegajo v bistvo človekovega dostojanstva na delovnem mestu.

Načelno mnenje številka 221

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snifff
03. 09. 2010 10.50
@vetrolov 02.09.2010, 17:20 10 .....uradne osebe, javni uslužbenci in javni funkcionarji do sedaj niso storili praktično ničesar ....... -------------- Zalar ni kvalificiran pravnik, zato bo spet moral preučiti zakonik.... Šalabajzerstvo brez primere. le kaj bo na to spet porekel zalar ?
jurimuri1
03. 09. 2010 07.23
naj živi pravna država
butci
02. 09. 2010 19.21
nima se smisla pritoževat, ker ukrenejo ne itak nič, vsaj dokler je ta VLADA.
tali?ni tom
02. 09. 2010 18.32
ksno ksno za tiste ki so že ponorel , mislim delavci katere na šihtu zezajo v glavo sto na uro!!!!!!!!!!! bando kapitalistično je treba zapret pa cel sistem popravt ne pa dalšat delovno dobo ki je samo v prid eliti mi ostali težaki naj pa garamo kot konji brez vseh pravic in osnovnih delavskih pravic in varstva pri delu do smrti! sramota za tako državo ki tako zatira delavski narod !
breyakuzla
02. 09. 2010 17.50
sam policjoti so te dopise delavcev metali v koš! pa je dobil policjot šoricer od pedjetnika, hildice in ostale meneđerske mafije!
manco-capac
02. 09. 2010 17.38
vetrolov, Zalar bo rekel, da državni organi pač ne bero časopisov in ne gledajo televizije, Kosova komisija jim pa ni dala konkretnih podatkov.
vetrolov
02. 09. 2010 17.20
.....uradne osebe, javni uslužbenci in javni funkcionarji do sedaj niso storili praktično ničesar ....... le kaj bo na to spet porekel zalar ?