Slovenija

'Na mizi imamo izredno slab scenarij'

Ljubljana, 16. 10. 2009 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada v letu 2010 načrtuje povečanje proračunskega primanjkljaja na 5,04 odstotka BDP. Člani odbora za nadzor financ menijo, da proračun resno ogroža stabilnost javnih financ.

Člani komisije DZ za nadzor javnih financ so se danes kot zainteresirano delovno telo seznanili s predlogom državnega proračuna za prihodnji dve leti ter se strinjali, da načrtovani proračunski in javnofinančni primanjkljaji bistveno ogrožajo stabilnost javnih financ v Sloveniji.

O programsko naravnanem proračunu je Vizjak menil, da gre zgolj "za celo kopico floskul brez jasno določenih ciljev".
O programsko naravnanem proračunu je Vizjak menil, da gre zgolj "za celo kopico floskul brez jasno določenih ciljev". FOTO: POP TV

Vlada v letu 2010 načrtuje povečanje proračunskega primanjkljaja na 5,04 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) oz. javnofinančnega primanjkljaja na 5,62 odstotka BDP, v letu pozneje pa naj bi primanjkljaj v proračunu znašal 4,08 odstotka BDP in v javnih financah 4,51 odstotka BDP. S tem je resno ogrožena stabilnost javnih financ, saj številke znatno presegajo maastrichtske kriterije ter priporočila pakta o stabilnosti in rasti, je opozoril Andrej Vizjak (SDS).

Finančni minister Franc Križanič je priznal, da so načrtovani primanjkljaji zgodovinski tako za Slovenijo kot za večino razvitih držav. A brez njih bi kriza dobila razsežnosti iz leta 1929, je menil. Ker so bili v prejšnjem mandatu odpravljeni nekateri davki, bi bilo treba najti nove vire, a je to v obdobju krize neizvedljivo, je dodal.

Kaj bo z racionalizacijo porabe?

Razkorak med prihodki in odhodki se bo povečal do te mere, da bo postal nevzdržen, je ocenil Zvonko Černač (SDS). Kot je ugotovil, iz obravnavanih dokumentov ni razviden namen vlade o racionalizaciji javne porabe. "Na mizi imamo izredno slab scenarij," je dejal.

Evro
Evro FOTO: Reuters

Člani komisije so vlado pozvali, naj v dopolnjenem predlogu proračuna za prihodnji dve leti – tega bo morala po zaključku obravnav na sejah vseh zainteresiranih delovnih teles v DZ posredovati najpozneje do 8. novembra – omeji tekoče odhodke države ter odhodke, ki so povezani z neproduktivnimi investicijami, in sicer na raven, ki bo zagotavljala ne več kot triodstoten primanjkljaj.

Vlada naj poleg tega z učinkovitimi ukrepi za oživitev gospodarske aktivnosti spodbudi gospodarsko rast in posledično prilive v proračun. Medtem ko je Križanič menil, da davčnih stopenj v trenutnih kriznih razmerah ni mogoče povečevati, pa je komisija ugotovila, da vlada v letih 2010 in 2011 znatno povečuje obstoječa davčna bremena za gospodarstvo in prebivalstvo. Ob tem so na seji govorili predvsem o napovedi davka na nepremičnine ter takse za izpuste ogljikovega dioksida.

Vizjak: Kopica floskul

Finančni minister Franc Križanič je priznal, da so načrtovani primanjkljaji zgodovinski tako za Slovenijo kot za večino razvitih držav.
Finančni minister Franc Križanič je priznal, da so načrtovani primanjkljaji zgodovinski tako za Slovenijo kot za večino razvitih držav. FOTO: Dz-rs.si

Križanič je v predstavitvi proračunskih dokumentov izpostavil razvojno usmerjenost države kot proračunsko kategorijo. "Prvič uvajamo razvojne politike kot pokazatelje usmerjanja sredstev v doseganje ciljev lizbonske strategije, družbe znanja, visoke produktivnosti in temu primerno visoke blaginje," je dejal.

Zato je predlog proračuna sestavljen v obliki 16 politik, med katerimi sta za razvojni preobrat po ministrovih besedah najbolj pomembni politika visokega šolstva, znanosti, tehnologije in informacijske družbe ter politika spodbujanja podjetništva in konkurenčnosti.

O programsko naravnanem proračunu je Vizjak menil, da gre zgolj "za celo kopico floskul brez jasno določenih ciljev". Zato bo povsem nemogoče ocenjevati uspešnost izvrševanja proračuna, je menil ter dodal, da bi bila najboljša razvojna politika v tem trenutku odpiranje novih delovnih mest, česar pa sam v proračunskih dokumentih ne najde.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ALOBIS
17. 10. 2009 18.41
naj sram pahorja da izdal slovenijo.se mi zdi ali diši po erotočnem delo med kosorjevo in pahorčkom.
laufer
17. 10. 2009 07.17
Zapravljivčki v ministrstvih! To je problem v naši državi. Imamo nesposobno vlado, ki zna samo zapravljati in ne urediti zmanjšanja porabe javnega denarja. Če bi že z javnimi deli nezaposlenih, ki prejemajo denar, pomagali propadajočim podjetjem (razbremenitev za plače), bi bil en korak k zmanjšanju propadanja podjetij. Redukcija "gnoja" v javni upravi bi zmanjšala proračunski primanjkljaj. Odprodaja voznega parka bi zmanjšala stroške in dvignila prihodke podjetij za prevoz. Delo inšpekcij po algoritmih iskanja poslovnih goljufij, bi ustvarili prilive v proračun. Rigoroznejši zakon o prodaji in storitvah (odvzem premoženja zakoncema) bi ustvaril red v podjetjih in s.p.-jih. To je le malenkost od vseh možnih posegov v sivo ekonomijo. Plačilo sodnikov, javnih tožilcev, zdravnikov, inšpektorjev, itd. po normativih Nemčije bi razpolovil stroške v javnih financah za te podpanoge. Podpora podjetij, ki izvažajo s strani diplomackih predstavništev, bi povečala BDP. Žal pa nihče, ki je preplačan od javnega denarja, ne opravlja svojega dela niti s polovično močjo. Halo vlada!
victoriosus
16. 10. 2009 21.24
Prosim naj kdo ustavi to vlado!!!
komunista@bigstring.com
16. 10. 2009 19.36
to bo zelo hitro
Braveheart
16. 10. 2009 19.23
Križaniću doživljenski mandat oz. dokler ne propade država.
Milan Koleznik
16. 10. 2009 18.42
po svobodi sem vse verjela voditeljem,vsako leto potem pa manj,vsako leto tudi manj sposobna vlada,proračun,denar hočejo dobiti od minimalnih plač.same korupcije,same kraje,delavec,upokojenec pa mora biti enoten in si zmanjšati plačo,ozir,pokojnino,Si mislite solidarn mora biti z ostalimi visokimi plačami,ali so res ljudje na položajih tako neumni da primerjajo take primerjave,kar slabo mi je,solidarni z tajkuni,solidarni z poslanci,ministri,zdravniki,500 evrov naj bo silidaren z 18 tisoč evrov,za pokopat .,
Jinks
16. 10. 2009 18.17
Quote"Urška": Poglejte sliko in po drži telesa se vidi, da ne vejo kaj počnejo. Vsi pogledi so usmerjeni v mizo, kjer iščejo rešitev ki je ne poznajo. Razen gospe, ki sedi poleg prvega v parlamentu in ima pogled vsaj malo dvignjen, se vsi ostali skrivajo pred svojo nesposobnostjo........ Težko nam, ki nas vodijo takšni "skrivači" Mogoče se pa ne skrivajo (oz. ne upajo pogledati v oči gledalcem), samo malo so zadremali po vseh naporih v parlamentu... =) Barabe nesposobne!
UrškaM
16. 10. 2009 17.56
Poglejte sliko in po drži telesa se vidi, da ne vejo kaj počnejo. Vsi pogledi so usmerjeni v mizo, kjer iščejo rešitev ki je ne poznajo. Razen gospe, ki sedi poleg prvega v parlamentu in ima pogled vsaj malo dvignjen, se vsi ostali skrivajo pred svojo nesposobnostjo........ Težko nam, ki nas vodijo takšni "skrivači"
Braveheart
16. 10. 2009 17.51
To kar smo želeli smo dobili. Verjeli smo zgodbice o Patriji, verjeli smo v eno resnico - partijsko. Pahor je bil lepši od Janše. Sedaj pa naj komunisti uživajo v sadovih države, dodajo naj par davkov, saj narod to želi! Naj vihrajo rdeče zastave, srp, kosa in zvezda, to je naša realnost. Baje bomo okrepili odnose z S.Korejo in mogoče Kubo.
LazniviZares
16. 10. 2009 17.38
Profesionalni Slovenski Menedrekarji in polpolitiki so resnicno v rekordnem casu slabih 20 let drzavljane spraviti na berasko palico,uspostavit red mafije in lopovstva. BRAVO NASI !