Gospodarstvo

Stekel stečaj MLM, na mariborski občini razočarani

Maribor, 30. 08. 2024 15.20 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Okrožno sodišče v Mariboru je začelo stečajni postopek Mariborske livarne Maribor. Za upraviteljico je bila imenovana Katarina Benedik, upniki pa imajo čas za prijavo terjatev do 2. decembra, izhaja iz objave na Ajpesu. Na mariborski mestni občini so medtem izrazili razočaranje in žalost nad odločitvijo, da bo v MLM sprožen stečajni postopek, hkrati pa so takšno odločitev tudi pričakovali, saj so vsi kazalniki šli v to smer, je po četrtkovi najavi vložitve predloga za stečaj s strani uprave sporočil župan Saša Arsenovič.

Predlog za stečaj tega nekoč pomembnega mariborskega industrijskega podjetja, ki zaposluje približno 350 ljudi, je vložila uprava MLM pod vodstvom Sama Iršiča, po tem, ko so to upravi zaradi nevzdržnih in neobvladljivih likvidnostnih razmer naložili nadzorniki družbe.

Slovenski državni holding (SDH), ki je stoodstotni lastnik MLM in hkrati največji upnik, upniki so sicer še Gorenjska banka, SID banka ter ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, si je sicer dolgo čas prizadeval poiskati strateškega partnerja za MLM, a so se vsi poskusi prodaje končali neuspešno. Večina potencialnih kupcev je namreč za nakup pričakovala državno pomoč, ki pa je zaradi pravil EU ne sme biti.

V SDH so ob četrtkovi napovedi vložitve predloga za stečaj poudarili, da gre za težak in žalosten razplet za zaposlene, poslovne partnerje, lastnika in širšo skupnost, a da poslovnih in finančnih težav kljub intenzivnim prizadevanjem za ohranitev družbe v zadnjem desetletju ni bilo mogoče premagati. Kot so ob tem zapisali, so uporabili vse razpoložljive ukrepe v skladu z evropskimi pravili, vendar dodatna finančna pomoč ni bila mogoča, saj bi pomenila nedovoljeno državno pomoč, niti ni bila ekonomsko upravičena.

Mariborska Livarna Maribor
Mariborska Livarna Maribor FOTO: Bobo

Na mariborski mestni občini razočarani

Žalostni in razočarani nad stečajem so na mariborski mestni občini, hkrati pa so takšno odločitev glede na razmere pričakovali. Na občini že vodijo pogovore o pomoči tistim, ki bodo ostali brez službe, želijo si tudi izkoristiti kadrovski potencial.

Kot je poudaril župan, so skupaj z državnim lastnikom SDH in poslovodstvom podjetja skušali najti rešitev, a ne država ne lokalna skupnost zaradi zakonskih omejitev podjetju nista smela dajati dodatne pomoči.

"Razmere na trgu, tudi v avtomobilski industriji, niso rožnate, pa tudi dilema, ali bo MLM obstal ali ne, ni bila pozitivna za pogodbene partnerje, ki morajo svoje tveganje zmanjševati. Še vedno je proizvodnja mogoča, stečajni upravitelj pa se bo, skladno z njegovimi znanji in pooblastili odločal, ali bo podjetje šlo v stečaj v celoti ali pa bo skušal ohraniti del podjetja. Temu se bomo tudi prilagajali," je dejal Arsenovič.

Mariborski župan je že govoril s predstavniki livarne in Javnega holdinga Maribor, pa tudi znotraj Mestne občine Maribor o tem, kako bi lahko dejansko pomagali tistim, ki bodo ostali brez službe, da bi ta kadrovski potencial tudi izkoristili. S tem bi po njegovem izkoristili priložnost za zapolnitev delovnih mest, ki so na voljo v holdingu.

"Upam, da bomo te kadre ohranili v Mariboru. To so ljudje, ki so tukaj vajeni delati in so v mestu naredili veliko dobrega," je še dodal mariborski župan, ki obžaluje predvsem zgodovinsko dejstvo, da je nekoč eno največjih mestnih industrijskih podjetij v stečaj odšlo prav ob obeležitvi stoletnice delovanja. "Marsikdo ima doma še vedno Armalovo pipo ali Aklimatov radiator in upam, da bomo vsaj dobro skrbeli za te izdelke, da bodo ostali z nami," je dejal.

Da je novica o napovednem stečaju pretresla slovensko gospodarstvo, so sporočili s Štajerske gospodarske zbornice, kjer so, kot so zapisali, že dolgo opozarjali na težke razmere. "Že s prodajo blagovne znamke Armal se je država odločila, da v to podjetje ne bo vlagala in da MLM ni na njihovi strateški prioritetni listi. Prepričana sem, da bi MLM lahko ohranili, a vsi dogodki, ki jih spremljamo že nekaj časa, pričajo, da resnih namenov pri ohranitvi tega podjetja niso imeli," je kritična direktorica zbornice Aleksandra Podgornik.

Ob tem je spomnila, da je država podjetje prodajala za en evro, ga ponudila v upravljanje mariborski občini, s tem pa je podjetje izgubilo strateškega poslovnega partnerja in posledično ostalo brez naročil. "Prepričana sem, da bi s pravo vizijo podjetje lahko obstalo in se razvijalo naprej," meni Podgornik in dodaja, da ima takšno neodgovorno ravnanje posledice za veliko podjetij, ki delujejo v panogi.

Ob tem na zbornici izražajo upanje, da se tudi politika zaveda, da na tem mestu, kjer stoji MLM, industrije več ne bo, kar je velika težava za podravsko regijo. Štajersko gospodarstvo je izredno izvozno usmerjeno, regija je pomemben dobavitelj avtomobilske industrije, zato si želimo, da bi imeli čim več takšne industrije, saj gospodarstvo v regiji s storitvami in turizmom ne bo preživelo, je še dodala direktorica zbornice.

V podjetniškem Sindikatu Podravja so po besedah sindikalista Draga Lešnika že nekaj tednov čutili, da jih bodo lastniki dokončno pustili na cedilu in da se pripravlja stečaj podjetja. Kot je povedal za Večer, si je še v četrtek dopoldne dopisoval z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom, ki prav tako ni mogel ničesar več storiti za obstoj MLM. Ker so zaposleni kljub pričakovani novici pretreseni, še ne ve, ali bodo izvajali kakšne sindikalne aktivnosti.

Regijski sekretar SKEI Štajerska Dušan Legat pa je za časnik napovedal, da bodo prek odvetniške družbe sindikata odpuščenim pomagali pripraviti vloge za jamstveni sklad ter prijavo neizplačanega regresa, avgustovske plače in prispevkov za pokojninsko zavarovanje v stečajno maso.

"Pomagali bomo tudi z iskanjem morebitnih služb pri drugih podjetjih, saj so nekatera zanje že izrazila interes. Stečaj pa je bil žal pričakovan, saj je bilo že nekaj časa jasno, da lastniki ne bodo reševali podjetja, da bodo čakali, ali bo samo splavalo. Razočarani smo, še lani smo se na SDH pogovarjali, kako to industrijo in izkušnje obdržati v Mariboru," je še dejal Legat.

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
31. 08. 2024 12.15
Kolikor je znano morajo biti stečajni vpisani pri min za pravosodje in ne kar tako neki po logiki Žnidaršič Kranjc še od časov Drnovška pravzaprav pa Golob vse ve ker je bil takrat njegov “butler”!mislim da ravno pri stečaJnih stvareh! Alenke Žnidaršič Kranjc in planirani stečaji , prisilna poravnava, likvidacija! Sfrezirani lopovi!
Betuul
31. 08. 2024 12.23
Jaaa pol bo formiranje stečajne pisarne! In vsi bodo dobro plačani od kod! In vse mora biti nabito na oglasno desko sodišča ! Tam pa še pristojen sodnik ki je plačan od 🏭fabrike,ki nima nič niti plače za svoje delavce in odprvnine ipd! Delavci 🏭💯let MB Livarne! slo ste ; branite to 🏭💯letno fabrko in porinte te voluharje v Tezenski rov! ✋🏾stop stečaju 💯letne 🏭slo livarne MB
Betuul
31. 08. 2024 10.32
+4
Od česa bo stvorila stevajno maso: od izruvanoh mašin! Delavci TAKOJ formirat delavsko stražo okol fabrike💯let MB Livarne! Niti šrauf ne sme vun!
Betuul
31. 08. 2024 10.30
Lahko je vladi natolc napraviti ko se plača od davkoplačevalcev,ter od kolača EU sredstev! Vladi našraufat na mizo dreipank in frezar pa bomo gledali bruto proizvod !
Betuul
31. 08. 2024 10.27
+0
Delavci 💯let MB Livarne je! Mesca kazensko ovadite! Stečajni stop✋🏾! Sindikat in delavci najemte takoj odvetnika za vse možne vloge; kazenski Pregon za Luka Mesca in stečajno skup!
Betuul
31. 08. 2024 10.22
+2
Delavci mariborske livarne stopte skup• podlaga : tovarne delavcem!• Nagonte to stečajno upraviteljico, pravzaprav kdo jo plača in od kod če denarja ni! Nagonte jo vunta•Od česa bo stečajna upraviteljica stvorila stečajno maso za poplačilo •Ato je nagrada za 💯let Mariborske livarne !
zoran pušenjak
31. 08. 2024 08.14
+2
A Mesec ne bo komentiral, katerega je samo jezik, nima pa pojma o življenju in delu
0523
31. 08. 2024 08.06
+3
Kje je zdaj ta smrkavec mesec
spermi?
30. 08. 2024 20.53
+4
Kaj bodo pa zdaj Vuzemi delali , kravce pasli .
PomisliNaSonce
30. 08. 2024 20.07
-1
Kar ne laufa na sonce, bo vse šlo
PomisliNaSonce
30. 08. 2024 20.06
-1
Kar ne laufa n
biggbrader
30. 08. 2024 19.52
+1
Ali bo lunatik stečajni ?
AlexReal
30. 08. 2024 19.34
+2
Desedanje vlade so dopustile, da so propadle celotne panoge (gradbena, tekstilna, usnjarska, steklarska..... ) pa ne, da so sedaj računali na to, da jih bo vlada rešila ???
Delavec_Slo
30. 08. 2024 19.30
+5
Slo je pa gospodarska velesila je trdil golob, mogoče velesila z nvo-jih!
biggbrader
30. 08. 2024 19.53
+2
200.000,00 € dodane vrednosti na zaposlenega, je trdil pred dvema letoma.
flojdi
30. 08. 2024 19.28
+6
.se vedno mislim da so stecaji samo ena velika lump arija pika
Tami69
30. 08. 2024 19.20
+8
A ni smrkec Lukec nekaj obljubljal? Neki delavski odkup al kaj že? Pa onemu Kekcu se sanja ne. Morali bi ga nabutati,ko se je nekaj šopiril.,enako kot pernata trozivka oz veganski škamp..
AlexReal
30. 08. 2024 19.36
+4
🤣🤣🤣 ... če pa tole ne bo končalo v kakšnem filtru, bom presednečen ...😂😂😂
peglezn
30. 08. 2024 18.45
+10
A ni naš vizionar ter superstar gospodarstva Luki Mesec predlagal delavskega odkupa kot eno od rešitev? A so mu šele sedaj razložili, kako sploh podjetje izgleda, kaj so terjatve ter da en delavec v livarni precej težko od plače trga za to? Ma ne ga srat s teorijo, Luka... pocar 1A
Divji petelin
30. 08. 2024 18.24
+6
Čez nekaj let bo tukaj poslovno_stanovanjska stavbica z razgledom na Dravo.Čez nekaj let bo tukaj poslovno_stanovanjska stavbica z razgledom na Dravo..
E.Nigma
30. 08. 2024 17.53
+6
ki obžaluje predvsem zgodovinsko dejstvo, da je nekoč eno največjih mestnih industrijskih podjetij v stečaj odšlo prav ob obeležitvi stoletnice delovanja. Še pelješ po Melju ob Dravi pa samo razpadle stare stavbe tovarn.
Betuul
30. 08. 2024 17.51
+10
A vidite zdaj😳👀kako enostavno je napraviti “konec” tovarne: Mariborske Livarne! Dočim Golobovo brezkoristno Ministrstvo za digitalno preobrazbo; in Stojmenoveo Duh z vloženo Škodo! Očigledno👀ne gre in ne gre zapreti in odpraviti iz DZ; in iz slo vlade!
zajebant1
30. 08. 2024 17.47
+11
Levaške vlade so doslej uničile vse firme z tradicijo v Mariboru
lusma00
30. 08. 2024 18.15
-10
Zajebant...kaj so pa vaše desnjaške vlade naredile za za mb in firme...prav nič
zajebant1
30. 08. 2024 18.19
+7
In kaj bi lahko v svoji 5 letni vladavini vi levaki pa vladate že 26 let