Slovenija

Na letovanju v Poreču vzgojitelj fizično obračunal z 12-letnikom

Poreč, 09. 07. 2024 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na letovanju otrok v Poreču je vzgojitelj zaradi vpitja fizično obračunal z 12-letnim fantom. Zveza prijateljev mladine Maribor, ki letovanja v Poreču organizira že 36 let, je vzgojitelja poslala domov in mu izrekla prepoved sodelovanja na letovanjih in drugih programih. Fant je medtem kljub incidentu želel ostati na letovanju, ko se bo vrnil v Maribor, pa bo Policija z njim opravila razgovor.

V VIRC v Poreču vsako leto letuje več kot 1600 otrok in skupaj več kot 200 vzgojiteljev, ki spremljajo otroke in zanje 11 dni organizirajo raznolike aktivnosti. Zdaj pa je Zveza prijateljev Maribor (ZPM) na svoji spletni strani objavila poročilo o incidentu, ki se je zgodil v ponedeljek. 

Kot so zapisali, je vzgojitelj neprimerno reagiral na kršitev hišnega reda centra s strani 12-letnega otroka, učenca 6. razreda osnovne šole. "Pri kršitvi je šlo za otrokovo vpitje, za nekatere druge prisotne je bilo le-to moteče kričanje v bivalnem delu VIRC-a, ki so ga prisotni vzgojitelji želeli preprečiti," je zapisal Božidar Raušl, sekretar zveze. Kot pravijo, je nato vzgojitelj, ki sicer ni bil matični vzgojitelj skupine otrok, pri reakciji na otrokovo obnašanje uporabil fizično silo, kar so na ZPM Maribor označili za skrajno neprimerno in ravnanje ocenili za zavržno. 

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Bobo

V skladu z lastnim Kodeksom etičnih načel vzgojiteljev in izrečenem ukrepu pedagoške vodje so vzgojitelja nemudoma oddaljili iz objekta in ga napotili domov. O incidentu so takoj obvestili starše, tako otroku kot staršem so se opravičili. Po pregledu pri zdravniku in po dogovoru vodstva s starši otroka je ta na lastno željo nadaljeval z letovanjem.

Zveza je incident prijavila tudi na Policijo

ZPM Maribor je začela postopke, ki jih ima opredeljene v svojem Kodeksu etičnih načel vzgojiteljev na področju letovanja, prav tako so incident prijavili pristojni Policijski postaji v Mariboru, ki bo lahko opravila razgovore, ko se otrok vrne z izmeno v Maribor. "Mariborski policisti smo sprejeli prijavo, iz katere je razviden sum storitve kaznivega dejanja, ki je bilo izvršeno na območju Hrvaške. Policisti v tej zvezi zbiramo obvestila, zato vam podrobnosti o dogodku ne moremo posredovati," so nam odgovorili s PU Maribor. 

Vse informacije bodo na ZPM Maribor zbrali po končanih internih postopkih, ko se izmena vrne domov. "Že sedaj pa lahko potrdimo, da je vzgojitelju izrečena interna prepoved sodelovanja oz. udeležba v letovanjih ali drugih programih, ki jih izvaja ZPM," je zapisal Raušl. 

"Zelo obžalujemo incident, ki meče slabo luč na našo organizacijo in vse dosedanje delo, vodstvo in vzgojitelje, ki vsako leto opravijo odlično delo, kar nam vsako leto potrjujejo tako otroci kot starši. Varnost in dobro počutje otrok nam je vedno na prvem mestu. Vzgojitelji začetniki morajo že vrsto let pred samim odhodom na letovanje sodelovati pri 14 urah strokovnih predavanj, ob tem pa opravijo posamični razgovor s pedagoškim vodstvom izmene, ki opravi končni izbor vzgojiteljev," je pojasnil. 

Kot še pravi, v svoji 71-letni zgodovini ne pomnijo takšnega incidenta, zato jih je še toliko bolj pretresel.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA