Slovenija

Požar na Krasu še ni pogašen, je pa stanje stabilno

Temnica, 18. 07. 2024 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Pavlin, Nikita Leban
Komentarji
500

Požar na Krasu po več kot 12 urah še vedno ni pogašen, je pa delno pod nadorom. Na terenu ostaja 420 gasilcev, vse do teme sta gasilcem na tleh ogenj iz zraka ob policijskem pomagala gasiti tudi dva vojaška helikopterja, pa tudi nova air tractorja, ki sta v celem dnevu poletela vsak okoli 25-krat in nad gorečo kraško pokrajino odvrgla 150 tisoč litrov vode.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Iz požara leta 2022 so se veliko naučili
    04:00
    Iz 24UR ZVEČER: Iz požara leta 2022 so se veliko naučili
  • Iz 24UR ZVEČER: Naporen dan za gasilce
    05:48
    Iz 24UR ZVEČER: Naporen dan za gasilce
  • Iz 24UR ZVEČER: Nočne temperature pomagajo pri gašenju
    04:21
    Iz 24UR ZVEČER: Nočne temperature pomagajo pri gašenju
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako se je začelo?
    02:34
    Iz 24UR ZVEČER: Kako se je začelo?
  • Iz 24UR: Kras v plamenih
    01:31
    Iz 24UR: Kras v plamenih
  • Iz 24UR: Obsežen požar na Krasu
    01:22
    Iz 24UR: Obsežen požar na Krasu
  • Iz SVETA: Srečko Šestan o požaru na Krasu
    02:53
    Iz SVETA: Srečko Šestan o požaru na Krasu
  • Iz SVETA: Dve leti pozneje Kras ponovno gori
    03:42
    Iz SVETA: Dve leti pozneje Kras ponovno gori
  • Posnetki iz helikopterja Bell 412
    01:04
    Posnetki iz helikopterja Bell 412
  • Na terenu več intervencnith služb (Vir: Boris Cotič)
    00:12
    Na terenu več intervencnith služb (Vir: Boris Cotič)
  • Simon Vendramin o požaru na Krasu
    03:50
    Simon Vendramin o požaru na Krasu
  • Sprejemno mesto v Škrbini
    00:42
    Sprejemno mesto v Škrbini
  • Na delu tudi letalske enote
    00:17
    Na delu tudi letalske enote
  • Bazeni za gašenje iz zraka (Vir: Ožbej Černe)
    00:46
    Bazeni za gašenje iz zraka (Vir: Ožbej Černe)
  • Na pomoč gasilcem tudi iz zraka (Vir: Lea Marušič)
    00:23
    Na pomoč gasilcem tudi iz zraka (Vir: Lea Marušič)
  • Požar se vidi tudi iz vasi Sveto
    00:07
    Požar se vidi tudi iz vasi Sveto
  • Koča na Trstelju v dimu (Vir: Boštjan Božič)
    00:25
    Koča na Trstelju v dimu (Vir: Boštjan Božič)
  • Zadimljeno nebo nad krasom (Vir: Bralec)
    00:46
    Zadimljeno nebo nad krasom (Vir: Bralec)
  • Po dveh letih na Krasu znova zagorelo
    00:14
    Po dveh letih na Krasu znova zagorelo

Dve leti po velikem požaru, ki je praktično upepelil goriški Kras, je tam zagorelo znova. Požar je v bližini naselja Škrbine zagorel okoli 10. ure zjutraj. Nekaj čez 15. uro je Uprava RS za zaščito in reševanje sporočila, da je ogenj zajel okoli več kot 100 hektarjev, številke se gibljejo od 130 do 150 hektarjev, predvsem gozdnatih površin. 

"Požar še ni pod nadzorom in še ni omejen," je okoli 19. ure povedal vodja intervencije Simon Vendramin. Odprti sta dve liniji z ognjem, in sicer na severnem pobočju Trstelja in na Kačniku. Trenutno ni ogrožen noben objekt.

Nočni vodja intervencije Boris Peternelj pa je nato za oddajo 24UR ZVEČER nekaj pred 23. uro povedal, da so požar delno spravili pod kontrolo: "Ne še celega. Imamo še dve manjši žarišči, ki ju skušamo sanirati." To pomeni, da intenzivno gasijo, nekaj težav sicer povzroča neprehoden teren. "Poskušamo priti do žarišč in jih pogasiti."  

Zvečer je potekala tudi menjava izmen gasilcev na terenu. Ponoči bodo na terenu gasilci iz gorenjske, ljubljanske, severnoprimorske, obalno-kraške in notranjske regije. "Ponoči bo temperatura padla, vlaga bo višja, zato bodo gasilci skušali požar ponoči spraviti pod nadzor," je povedal Vendarmin. "Pomembno je, da se požar ne širi in je nekako omejen," so navedli v regijskem štabu civilne zaščite za severno Primorsko.

Peternelj pa je razložil, da so nižje nočne temperature gasilcem v pomoč. K uspešnejšemu gašenju pripomore tudi višja vlaga. Je pa ponoči težava slaba vidljivost, zaradi česar so na razgibanem terenu bolj možne poškodbe. Skrbi pa jih, da bi se burja okrepila. Ekipe, ki delajo okoli 12 ur, se bodo zamenjale ob 7. zjutraj. Do takrat bodo poskušali predvsem sanirati robove požarišč, jih dobro namočiti in poskusiti pogasiti plalene, ki se še pojavljajo. Zjutraj pa bodo znova ocenili situacijo. 

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je glede scenarija za jutri dejal, da lahko ponovijo današnji scenarij, torej dva air tractorja in dva helikopterja, vojska pa je pripravila še letalo pilatus, morda bodo imeli še en helikopter. Prav tako so z italijansko Palmanovo dogovorjeni, da lahko, če bo potrebno, dobijo še en helikopter. 

Zaradi požara so sicer že zgodaj popoldne podali zahtevo za odklop lokalnega elektro omrežja.Tekom intervencije so imeli manjšo evakuacijo ovac, ki so bile na Trstelju.

Na Policijski upravi Nova Gorica so nam predhodno dejali, da je najprej gorelo na relaciji Lipa–Šibelij, požar pa da se širil v smeri Trstelja. Kasneje je Uprava RS za zaščito in reševanje sporočila, da gori celoten hrib Trstelj, požar pa se širi proti Novi Gorici. Gori tako na goriškem kot komenskem Krasu, štab pa je trenutno postavljen v Lipi. Dim se vidi tudi tudi iz okoliških vasi, v zraku pa je vonj po dimu, pravijo prebivalci vasi Sveto.

Na terenu okoli 300 gasilcev

Na terenu je bilo iz obeh dveh gasilskih regij (severnoprimorske in obalno-kraške) najprej 70 enot oz. okoli 200 pripadnikov gasilcev, kot že omenjeno, bo ponoči na terenu več kot 300 gasilcev tudi iz drugih regij. 

Tam pa so seveda tudi druge službe: reševalci, civilna zaščita, enota za neeksplodirana ubojna sredstva, Policija in druge službe.

Trije gasilci so popoldne potrebovali zdravniško pomoč zaradi lažje oblike dehidracije in ker so se nadihali dima. Razmere na terenu so zaradi visokih temperatur izredno zahtevne. Šestan je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da je že bil pri njih, da so v bistveno boljšem stanju. "To so fantje in dekleta, ki so izkušeni in jaz sem prepričan, da so v tem trenutku že v polni zdravstveni sposobnosti."

Požig? "Gre za dezinformacijo"

"Pojavile so se informacije, da je prišlo do požiga. Šlo je za dezinformacijo, poteka pa intenzivna kriminalistična preiskava, zbiranje informacij in ogled terena. Občani so varni, Policija varuje premoženje in ljudi," je popoldne pojasnil generalni direktor policije Senad Jušić. 

Že od dopoldneva je sicer v zraku tudi policijski helikopter s kamero, prav zaradi možnost, da je bil na delu požigalec. Policija je sicer zavarovala dostope na požarišče. 

Jušić je ob tem opozoril, da prihaja eden od najbolj obremenjenih koncev tedna na cestah. "V konvojih bodo sedaj prihajala tudi intervencijska vozila iz različnih delov Slovenije, zato pozivam k strpnosti in upoštevanju navodil Policije."

'Ognjeni krst za Air Tractorja': odvrgla 150.000 litrov vode

V zraku sta bila do 18. ure tudi dva Air Tractorja, ki sta vodo zajemala v tržaškem zalivu. "Danes je zanju ognjeni krst," je dejal Šestan. Vsako letalo je nad požarišče vodo odvrglo 25-krat, je povedal generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leon Behin. "Letali za gašenje so aktivirali že dopoldne, nato sta tri ure neprestano gasili. Sledil je obvezni polurni postanek in polnjenje goriva na letališču v Portorožu. Od 15. do 18. ure sta bili zopet v zraku. Zvečer se bosta letali vrnili na Brnik, kjer ju bodo zaradi uporabe slane vode temeljito očistili."  En cikel letala, da napolni in odvrže vodo, traja okoli 12 minut, je povedal Šestan.  

Dva pilota Air Tractorjev sta sicer Španca. "Naša dva pilota, ki sta opravila šolanje, sta na pomožnih sedežih, kjer spremljata aktivnosti," je povedal Behin. 

Prav tako na terenu pomaga tudi helikopter slovenske policije in dva helikopterja Slovenske vojske. A Vendramin je poudaril, da se požara brez "pehote" ne da pogasiti. "V pripravljenosti za pomoč (glede na potrebe na terenu) so dodatne sile in sredstva," so sporočili iz Slovenske vojske. 

Državni sekretar Damir Črnčec je povedal, da sta trenutno še dva helikopterja, en Slovenske vojske in en Policije, tudi v Severni Makedoniji, kjer je prav tako požar. "Ocenili smo, da potrebe, da bi ju umaknili nazaj v Slovenijo, ni. Bomo pa o tem razpravljali vsak dan." 

V Slovenski vojski imajo v pripravljenosti tudi 100 vojakov, "če bo to potrebno, odvisno pač od potreb na terenu," je povedal Črnčec. 

Aktiviran državni načrt zaščite in reševanja 

Ob 10.34 je Šestan aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob požaru v naravnem okolju. "V pripravljenosti je tudi Pilatus, še vedno pa lahko zaprosimo tudi za pomoč iz tujine, a upam, da to ne bo potrebno," pa je poveljnik civilne zaščite dejal na tiskovni konferenci.

Težavo pa predstavljajo tudi visoke temperature in pomanjkanje vlage v zraku. "Treba bo zagotoviti gasilsko stražo in postopoma popolnoma zaliti požarišče, da ne bi kasneje ponovno vzplamtelo," je dejal gasilec.

Kako je z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi na terenu? 

Ta so namreč dve leti nazaj predstavljale še dodatno nevarnost za intervencijske ekipe na terenu. Kot je na tiskovni konferenci dejal Vendramin, po podatkih pirotehnikov ne gre za tako ogroženo območje kot leta 2022. "Obstaja pa sicer možnost, da so bila kaj kakšna skladišča," je povedal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ceste so ponekod zaprte, letenje z droni na kraju požara je prepovedano

Na novogoriški policijski upravi so še povedali, da so na kraj napotili tudi policijske patrulje, ki bodo intervencijskim službam omogočile delo na terenu. V ta v obe smeri zapirajo tudi cesto Dornberk–Železna vrata–Trstelj. Promet je tam omogočen le za intervencijska vozila, so povedali.

Štab civilne zaščite, ki so ga vzpostavili zaradi požara
Štab civilne zaščite, ki so ga vzpostavili zaradi požara FOTO: Lea Marušič

Da so nekatere ceste zaradi gasilske intervencije popolnoma zaprte, opozarjajo tudi na Policijski upravi Koper, kjer okoliške prebivalce pozivajo, da ostanejo doma in da po nepotrebnem ne zasedajo cest, ki vodijo do požarišča. Tam so zaprti cesti Komen–Šibelji in cesta iz Komna proti Ivanjemu gradu, a na koprski policijski upravi poudarjajo, da se lahko to v prihodnje še spremeni.

Vse opozarjajo, da se požaru ne približujete in upoštevate navodila policistov, gasilcev in drugih, ki gasijo požar ter ne ovirate njihovega dela. "Doma zaprite okna in se ne izpostavljajte dimu," dodajajo.

"Vse občane opozarjamo tudi, da je letenje z droni na kraju požara prepovedano," še poudarjajo ter ljudi naprošajo, naj sledijo navodilom policistom. "Tu ne gre le za t. i. zijala, intervencijo lahko ovirajo tudi dobronamerni občani," so dodali.

O požaru na slovenskem Krasu medtem poroča tudi italijanska civilna zaščita. Tudi v Italiji so namreč prejeli številne prijave prebivalcev, pristojni spremljajo razmere na slovenski strani. V pripravljenosti so tudi ekipe v sosednjih občinah, spremljajo tudi razvoj vetra.

Uprava za zaščito in reševanje je veliko požarno ogroženost sicer razglasila za območje Istre, Krasa, Postojne, Pivke, Ilirske Bistrice, Vipavske doline, Goriške, Brd in Kanala.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.03

Lokacija požarov

Rdeča lisa prikazuje območje, ki je že pogorelo, roza kvadratki so aktivni požari.

20.43

Območje, ki ga mapirajo sateliti Evropske vesoljske agencije

20.38

Air Tractor v akciji

Pri gašenju sta pomagali dve letali Air Tractor. Vsako je 25-krat odvrglo 3000 litrov vode, kar pomeni skupno 150.000 litrov.

20.21

Vojska v pripravljenosti

"Izvajamo podporo civilni zaščiti v segmentih logistične podpore. Na razpolago bo tudi več vojakov, pripravljeni smo na kakršnokoli pomoč, če bo potrebna" je povedal brigadir Boštjan Močnik, poveljnik sil Slovenske vojske.

20.12

Neuradne informacije, da naj bi šlo za požig. "Gre za dezinformacije"

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

semtvojavest
18. 07. 2024 21.59
-1
sigurno so si doktorji in inzenirji na tej poti v boljse zivljenje kaj skuhali... in je pac uslo izpod nadzora...
kivzfccz
18. 07. 2024 21.57
+0
Le koliko znanstvenikov premore Slo. Eni bi pogadili v dveh urah negativci pravijo da je podtaknjeno,drugi pa sejejo neumnosti. Kras je zarascen in skorajda neobvladljiv. Zato dajmo raje pozitivno razmisljati,kako to resiti in upati,da ne bi kaksne hujse nesrece ob gasenju. Fantom ,ki se v teh trenutkih borijo z ognj3m pa globok poklon.
Dolar Kramp
18. 07. 2024 21.48
-1
Očitno gre ta tradicijo že
Infiltrator
18. 07. 2024 21.29
+2
Musarjeva se naj usede ,bo vse pogasen
Infiltrator
18. 07. 2024 21.29
-1
A so lepotci pozirci v pilotskih jaknah ze na mestu
jedupančpil
18. 07. 2024 21.24
+1
zbiramo zamaske, lokalne iniciative aktivirane
jedupančpil
18. 07. 2024 21.23
+1
ma vse skp nč , to bi moral bit pogašen v 2 urah z vso mehanizacijo... sam gnara ni za to
tomahawk
18. 07. 2024 21.22
+2
Evo o tem sem govoril in dobival minuse. Območje je zaraščeno in nedostopno kot pred dvemi leti. Zakaj? Očistlo se ni nič naredilo se ni nič in zdaj kaj? Spet gasilci in vojska najprej sekat da pridemo blizu. Protipožarne preseke zaraščene. Super res.
jedupančpil
18. 07. 2024 21.17
+0
golob na poti
btbslo
18. 07. 2024 20.59
+0
Ubogi gasilci...samo toliko o teh pozarih 😢
Spectator936
18. 07. 2024 20.57
+8
Dobro se spomnim izjave domačina s krasa pred dvema letoma. "Kras se ne da pogasit, lahko ga le omejujemo" Kras pogasi le dež
Monster_cat
18. 07. 2024 20.54
+4
Definitivno je blo zakurjeno zanalasc....
SamoPovemMojeMnenje
18. 07. 2024 20.49
+5
a ni bil par ur požar pod nadzorom?
stancka_si
18. 07. 2024 20.24
+5
Pred dvemi leti je evropska Urška izjavila, da v Sloveniji ne rabimo letal za gašenje. In naš vrli premier to osebo podpira . Ne rabimo kanadarjev? Besna sem na te analne alpiniste v naši vladi.
PREDSIGNAL69
18. 07. 2024 20.34
+4
stancka_si
18. 07. 2024 20.36
-4
Poglej med požare na Krasu pred dvemi leti, boš videl
higgsov bozon
18. 07. 2024 20.41
+5
te traktorje so dobili takoj , canadaire pa čakate vrsto 6 in več let, tako da ne neki na pamet
Smuuki
18. 07. 2024 21.55
-1
Ja če bi jih naročili lani bi jih čakali samo še 5 let. Ne se zgovarjat na to. Ni volje in ne bi bilo denarja če bi jih kupili. Ni to neka kvantna fizika
JApajaDAja
18. 07. 2024 20.15
+1
lahko info od msm...koliko plače imajo ti španski piloti in koliko bodo dobili naši, ko se izšolajo?
Simon Kozar
18. 07. 2024 20.15
+4
Da kje res kdo ne nastavlja teh požarov....bog mu pomagaj če ga folk dobi slučajno...
zapiramvamustaaa
18. 07. 2024 20.13
+1
Kdo bi si mislil da ima ena majhna Slovenija tolko pokvarjenih umov.(požigalcev)
PREDSIGNAL69
18. 07. 2024 20.36
+0
Kako pa veš, da je požar delo požigalca?
Sredinc
18. 07. 2024 20.13
+1
Gasilska zveza Slovenije je javila da je pogašen?! kaj vi samo klike nabirate al kako?
JaKugaPa
18. 07. 2024 20.10
-1
s traktorji bo težko
Samo12
18. 07. 2024 20.15
+3
Bo pa vseen lazje s traktorji, kot pa neuporabnimi golfi, ali toalet papir z elastiko😂💩
Dolar Kramp
18. 07. 2024 20.08
+5
Pa smo pogasili?
borjac
18. 07. 2024 20.12
+3
TI Modrc sigurno nisi nič pogasil , razen žeje z pivom, lepo prosim malo bolj spoštljivo do ljudi ki se borijo z požarom, a boš zmogel.
Sredinc
18. 07. 2024 20.16
+3
da bi jaz pa Modrc gasila s pivom požar bi že bilo zdavnaj pogašeno. Na krasu pa že od predlani hmelj rasto 4m visoko 😁🤪🍺
Sredinc
18. 07. 2024 20.33
+0
saj če bi pametni borjac gasil tud nebi imel časa tukaj komentarjev pisat ;)