Slovenija

Na Jesenicah rešili težave: šolski prevozi bodo 1. septembra normalno stekli

Jesenice, 24. 08. 2024 09.54 | Posodobljeno pred 25 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko se Občina Jesenice ni uspela dogovoriti z avtobusnim prevoznikom Arriva za nadaljevanje sodelovanja in je kazalo, da bodo Jesenice ostale brez mestnega prometa, so na občini prejšnji mesec uspeli prevoze do najslabše povezanih območij organizirati drugače. Pred kratkim pa jim je uspel še dogovor z Arrivo za šolske prevoze.

Jeseniška občina je z javnim razpisom trikrat neuspešno iskala izvajalca javnega mestnega potniškega prometa za obdobje po 30. juniju, ko je potekla pogodba s podjetjem Arriva. Zato se je spomladi med občani pojavila bojazen, kako bo z njihovo mobilnostjo po tem datumu. "Bili so tudi očitki, da občina ukinja mestni potniški promet, kar ne drži. Nismo ga ukinjali, ampak s koncesionarjem nismo dosegli razumnega dogovora, da bi nadaljevali skupno dolgoletno sodelovanje," je spomnil jeseniški župan Peter Bohinec.

Občina je bila primorana sama poskrbeti za organizacijo mestnega potniškega prometa, s katerim bi dopolnila mrežo linij medkrajevnega potniškega prometa, ki sicer vozi skozi Jesenice. "Takoj smo pristopili k iskanju rešitve in najeli minibus za dve krožni liniji po Jesenicah," je povedal župan. Pojasnil je, da so prevoze začeli izvajati 3. julija, torej le dva dni po tem, ko je potekla pogodba z Arrivo.

S krožnima linijama, ki ju izvaja zasebnik, so poskrbeli zlasti za območja, ki bi bila sicer slabo povezana z mestom, to sta Blejska Dobrava s pokopališčem in Tomšičeva ulica. Bohinec upa, da se bodo v prihodnje uspeli dogovoriti, da bi prevoze opravljali z nizkopodnim avtobusom, morda električnim, ki so ga testirali. "Dokler ne najdemo trajne rešitve, bomo najemali in zagotavljali mobilnost na ta način," je povedal.

Jesenice
Jesenice FOTO: Shutterstock

Šolski prevozi bodo s 1. septembrom normalno stekli

Medtem ko so reševali problematiko mestnega potniškega prometa, so potekali tudi pogovori za zagotovitev šolskih prevozov. Tudi zanje je namreč s koncem minulega šolskega leta potekla pogodba z Arrivo. Pred kratkim so s podjetjem uspeli skleniti dogovor, tako da bodo šolski prevozi s 1. septembrom normalno stekli. Z njimi bodo reševali tudi problematiko povezanosti s Plavškim Rovtom, Javorniškim Rovtom in Planino pod Golico.

Arriva se je kot edini ponudnik prijavila na razpis za šolske prevoze, vendar je bila, kot je povedal župan, ponujena cena trikrat višja od zagotovljenih sredstev v proračunu. V prvem poskusu zato niso mogli skleniti pogodbe za izvajanje šolskih prevozov. "V drugem poskusu pa so se stroški znižali skoraj za polovico, tako da smo sedaj dosegli dogovor," je povedal župan.

"Sedaj urejamo in rešujemo tudi krožne linije v zimskem času, da bo v navezavi s šolskim prometom poskrbljeno za občane. Urnik bo prilagojen finančnim zmožnostim občine, ker so se storitve avtobusnih prevozov tako podražile, da občina ne zmore več finančno zagotavljati tako bogatega lokalnega prevoza, kot smo ga imeli prej," je pojasnil. Dodal je, da se z visokimi stroški avtobusnih prevozov sooča tudi več drugih občin. Skrbi ga, kako bo v prihodnje z zagotavljanjem prevozov ob sočasni skrbi za vzdržnost občinskih proračunov.

Se pa Jesenice trenutno soočajo tudi z veliko prometno obremenitvijo. Številni tuji turisti, ki se vračajo z dopusta, zaradi dolgih kolon pred predorom Karavanke vozijo skozi Jesenice in ustvarjajo zastoje po mestu. Zato imajo zamudo tudi avtobusi. "Mislim, da se bo stanje septembra normaliziralo. Poleg tega bodo stekli šolski prevozi, pa krožni liniji bosta delovali, tako da bo vse urejeno," je prepričan.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mukec
24. 08. 2024 12.44
+3
Vsako selo se posebej dogovarja za ceno prevoza, zato pa je pri nas tako kot je.
Mclaren
24. 08. 2024 11.36
+7
Novinar ne ve, da je 1.9 nedelja...
clox
24. 08. 2024 10.30
+4
Pod Vrtovcem ni bilo takih zastojev skozi Jesenice.
minimalizem
24. 08. 2024 10.24
+4
ha? a tam gredo v nedeljo v solo? zanimivo.