Slovenija

Na Goriškem zbrali že več kot 50 ton pomoči

Goriško, 12. 08. 2023 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mateja Poljšak Čuk
Komentarji
4

Žalostne zgodbe, ki so jih za seboj pustili poplave in zemeljski plazovi, težko kogarkoli pustijo ravnodušnega. Po državi so stekle donatorske akcije, eno večjih so nedavno pripravili na Goriškem, kjer so združeni humanitarni organizaciji in številni prostovoljci naleteli na izjemen odziv in skupaj zbrali več kot petdeset ton pomoči. Prvi kombi so na Prevalje odpeljali, ko so bile ceste še za silo prevozne.

Novogoriški humanitarki po tokratnih naravnih ujmah nista oklevali. Civilnim zaščitam v ogroženih občinah sta takoj ponudili pomoč. Odzvali so se v Slovenj Gradcu in zaprosili za vodo in hrano. 

"Obljubila sem jim, da v štirih urah mi zberemo in da je naš prvi kombi ob sedmi uri zvečer startal za Prevalje. Do enajstih sta se dva mlada fanta prebila po zelo težki poti do njih, naslednji kombi pa je šel v nedeljo zjutraj, potem pa se je to začelo bolj množično," pripoveduje Aleksandra Kolar iz Fundacije Pathuma.

Odtlej so vsak dan prepeljali dva ali tri tovornjake hrane in higienskih pripomočkov, pa tudi metel, lopat in samokolnic. Samo veder so zbrali v vrednosti 40.000 evrov."Odziv je izjemen, res, nad vsemi pričakovanji. No, bomo rekli, mi, ki smo že preko petdeset ton z naše Goriške odpeljali," opisuje Majda Smrekar iz Humanitarnega društva Kid.

Pomoč so zbirali tako v Novi Gorici kot v Bovcu in Tolminu ter v zamejstvu, za logistiko so poskrbeli novogoriški gasilci, pomagala so številna goriška podjetja. Prostovoljec Srečko Čebron pravi, da je nad odzivom presenečen: "Izredno, izredno. Kaj takega ne vidiš vsak dan. Že sedaj mi emocije delajo. Hvala." Dobrotnica Barbara Sirk sklene, da je prav, da stopimo skupaj in si pomagamo po naših zmožnostih, kajti: "Nikoli ne veš, kdaj se tebe to dotakne in doleti." 

Akcijo bodo v društvu Kid v Novi Gorici nadaljevali po praznikih. Pripravljeni so priskočiti na pomoč kjerkoli, kjer imajo stisko zaradi osnovnih potrebščin. "Mi pa čakamo, da Civilna zaščita dvigne roko. Ko bodo rekli, kaj rabijo, se spet zberemo in pomagamo," dodaja Aleksandra. Novogoričani se namreč zavedajo, da imajo ogromno srečo, da lahko pomagajo in da sami ne potrebujejo pomoči.

Pomoč prizadetim v poplavah
Pomoč prizadetim v poplavah FOTO: POP TV

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a res je
13. 08. 2023 09.06
+3
Prav bi bilo, da bi se izdelke, ki jim bo potekel rok, pri čemer je pogoj stroga evidenca, ponudi Karitasu in Rdečemu križu, da se ne bo potem metalo v kontejnerje.
a res je
13. 08. 2023 09.09
+3
13. 08. 2023 08.22
+5
PRAV IN LEPO JE DA SMO SOLIDARNI, BOJIM PA SE DA BO VELIKO TEH IZDELKOV KONČALO DRUGJE KOT V ROKAH TISTIH, KI BODO POTREBOVALI IZDELKE ZA PREŽIVETJE- UPAM IN SI ŽELIM, DA NE BO KOT V VELIKO PRIMEROV V TUJINI, KO SE RAVNO TO BLAGO NATO PREPRODAJA...
proofreader
12. 08. 2023 21.36
+8
Pomembno je, da se vnaprej vpraša, kaj potrebujejo.