Slovenija

Kako Orbanovi Domoljubi spreminjajo evropski politični zemljevid?

Bruselj, 09. 07. 2024 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
19

Na evropskem političnem prizorišču so se na noge postavili Orbanovi domoljubi. Gre za novo skrajno desno politično družino, ki je zaživela po nedavnih evropskih volitvah in združuje 84 poslancev iz 12 držav članic Unije. S tem so v Bruslju za konservativci in socialisti postali tretja največja parlamentarna skupina. Poleg madžarskega Fidesza v njej sodelujejo tudi francoski Nacionalni zbor, italijanska Liga in avstrijski Svobodnjaki. In kako to spreminja evropski politični zemljevid?

Kar je vodilna trojica madžarskih, avstrijskih in čeških suverenistov pred slabima dvema tednoma velikopotezno napovedala na Dunaju, je včeraj tudi uradno zaživelo v Bruslju. 

"Oblikujemo politično skupino, ki bo po moji oceni kot raketni pogon in bo kmalu postala največja politična družina v Evropi," je takrat razglasil madžarski predsednik vlade Viktor Orban. "Od tega trenutka, začenši z današnjim impulzom in s tem štartnim strelom, so vse politične sile, ki se želijo pridružiti našim pozitivnim političnim reformam, zelo dobrodošle," je dodal predsednik avstrijskih Svobodnjakov Herbert Kickl.

Zdaj je sedem ključnih nacionalistov na noge postavilo politično družino Domoljubi za Evropo. V njej je najštevilčnejša stranka Marine Le Pen. Sledi Fidesz Viktorja Orbana. Iz skupine liberalcev se je pridružila tudi ANO nekdanjega češkega premierja Andreja Babiša. Skupaj 13 strank iz 12 članic EU. 

"Oblikujemo politično skupino, ki bo po moji oceni kot raketni pogon in bo kmalu postala največja politična družina v Evropi," je napovedal madžarski predsednik vlade Viktor Orban. "Od tega trenutka, začenši z današnjim impulzom in s tem štartnim strelom, so vse politične sile, ki se želijo pridružiti našim pozitivnim političnim reformam, zelo dobrodošle," je dodal predsednik avstrijskih Svobodnjakov Herbert Kickl.

"Njihovo jedro je bivša skupina ID, Identiteta in demokracija, ki je že v zadnjem mandatu združevala skrajno desne stranke. So za najtršo politiko na področju migracij. Včeraj ob ustanovitvi so jasno povedali, da nasprotujejo Evropi, Bruslju, ki dominira nad državami članicami," razlaga dopisnik za POP TV in Delo iz Bruslja Peter Žerjavič

Hkrati je to tudi skupina, ki ima daleč največ posluha za ruske interese v Evropi in so izrazito kritični do vojaške podpore Ukrajini. Z združitvijo so v Bruslju postali tretja največja politična sila s 84 poslanci, a njihov vpliv morda ne bo takšen, kot si je predstavljal idejni oče projekta Orban, ki je dejal: "In potem bo naša meja samo še nebo."  

"To pomeni, da bodo v vsakem primeru bolj navzoči. Več jih bo slišati. Ampak na realno politiko v EU to po mojem mnenju ne bo imelo velikega vpliva. Več znamenj je že, da bo vzpostavljen oziroma da se bo nadaljeval tako imenovani sanitarni kordon. Druge stranke, proevropske stranke, se bodo nekako ogradile od njih," je prepričan Žerjavič.

Kljub političnemu koketiranju Janeza Janše s suverenisti se SDS ni pridružila Domoljubom za Evropo. "Ostajamo trden del evropske ljudske stranke," pravi nova podpredsednica največje družine Evropske ljudske stranke Romana Tomc.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
11. 07. 2024 08.28
+1
Če so proti EU proti šengnu, proti evru, za vzpostavitev mej ne vem zakaj silijo v EU parlament? Po plače, nepovratna sredstva???
Smuuki
10. 07. 2024 18.17
-1
Večina komentatorjev bere slovenske novice. Te so ustvarile mnenje o Orbanu. Tisti ki imajo z njim opravit ga cenijo, volijo in to ne brez razloga. On ne zmaguje na lepotnih tekmovanjih njegove rezultate ljudje nagradijo s ponovno izvolitvijo. Brez dvoma je prisotna zavist njegove okolice. On je ustvaril pogoje za ogromno vlaganje v njegovo državo. Vlagatelji so na Madžarskem dobro sprejeti in so tam. Nas se ogibajo tja vlagajo za primer. Orbanonova država ima več prihrankov kot mi kreditov. Standard na Madžarskem se vidno izboljšuje pri nas vidno pada. Na področju kmetijstva postajajo vodilni na razvoju novih sort žit, trt v evropi. Imajo trsne cepljenke ki imajo 8 kg grozdja po trti odpornega na bolezni. Slovenci o tem samo sanjamo lahko. Oni že izvajajo škropljenje z droni našim ta ideja še na misel ni prišla. Testni dron izvaja testiranje v Pincah pa je še vedno uporaba tega drona nezakonita. Orban vse predsenike v svoji okolici prehiteva po levi in desni kar se tiče rezultatov njegovega dela. Zdaj pa nadaljujte pljuvanje po njem. Pred polivanjem gnojnice po njemu vseeno preverite rezultate države katero vodi on. Namesto kritike si zasluži pohvale. Za malega človeka nihče ne naredi več od njega. To je resnica o njemu. Pojdite v Lendavo pogovorite se z ljudmi koliko sredstev je prispeval on za razvoj obrti, kmetij, nabavo opreme. Začudeni boste številke so zeeeelo visoke. Golob lahko živi dvakrat tega ne spravi skupaj
Maki3322
16. 07. 2024 17.30
+1
Golob je 10 x bolj cenjen v EU in govori brez papirja saj je brihten fant.
nikhrast
10. 07. 2024 17.12
-10
Leta 1956 je precej Madžarov pribežalo v Severno Ameriko po napadu Sovjetske zveze, vidim kako vsi ti migranti tu zdaj sovražijo Orbana.
Smuuki
10. 07. 2024 19.54
+0
Sovraži ga veliko slovencev pa ne ve zakaj. Po naročilu aktualne politike se poroča o njem kot negativnem liku. Ne on ni navaden kekec kot se o njemu piše. Lahko obišče katerega koli državnika kar za goloba ne moremo reči. Golob gre z letovanja na letocanje, s tekme na tekmo in tja kamor ga po defoltu kot državo morajo povabiti. Samostojnega obiska ne mire narediti ker nihče nima časa zanj. Orban je zaželjen povsod.
zrela hruška
10. 07. 2024 15.11
+1
nehajmo se ukvarjat s temi čudaki, orban... treba jih je ignorirati...
zdravkob
10. 07. 2024 15.01
+2
84! Zelo velika in vplivna skupina je to. K temu lahko mirno dodamo še ECR 78 sedežev je to zelo velika skupina. Levica je v paniki, ker se drobi in izgublja vsak dan.
Kobansko
10. 07. 2024 10.58
+1
Ne razumem zakaj jih tolerirajo in ne izključijo iz EU. Potem naj vzamejo še svoje pajdaše, vključno s SDS in naj urejajo zadeve po Orbanovem v Orbanvarošu.
simc167
10. 07. 2024 08.49
+2
sami pacienti na kupu
jank
09. 07. 2024 21.53
+1
Še hodeči sod z Madžarske bo z njegovimi skrajneži tam kjer sodijo. Nepomembni na nepomembnem obrobju.
Andrej Lon?ar3
09. 07. 2024 21.23
+4
Končno,čeprav 20 let prepozno...
anatomija
09. 07. 2024 20.55
-1
Ko gre Putin srat, mu najprej Orban prileze ven
zibertmi
10. 07. 2024 08.35
+1
frenk707
09. 07. 2024 20.04
+4
Niso jih povabili zraven, ker ne potrebujejo luzerjev,... oni bi se pridružili, pa jih ne marajo, janševce namreč.
Smuuki
10. 07. 2024 11.40
+0
Frenk malo razmisli kaj prijavljaš. Če iz Slovenije nikigar ne vzamejo s seboh kje si šele ti. Si predstavljaš kajšnim spremembam boš izpostavljen. Vprašanje če je tvoja glava soloh sposobna tega miselnega zasuka. Zdaj pa poglej kaj ste sproxuciralu z vašim levaštvom. Tega gibanja nikoli ne bi bilo če se vi ne bi pojavili. A ti je zdaj vsaj malo razumljivo kdo je kriv za morijo? Zagotovo komunisti. Ko so začeli rocariti komunisti se je pojavil fašizem in nacizem. Nikoli se ne bi, če komunisti ne bi počeli norosti. Zgodovina se očitno ponavlja. Niti slutimo ne kaj to prinaša. Komunisti ste nasilni in zagofovo se bo začelo tudi oxgovarjati z nasiljem. A nam je tega treba? Zakaj v ponovno sovraštvo ki ga producirati vi levaki? Razplet je predvidljiv. Zakaj to počnete?
frenk707
10. 07. 2024 12.53
-1
Znana manira fašistov in jenševcev je, da drugim očitajo lastna početja in odgovornosti.
Smuuki
10. 07. 2024 17.01
+1
Zelo slabo razumeš kar sem predvideval. Predpogoj za nastanek fašizma in nacizma ste bili komunisti. Ti paše ali ne brez vas nikoli nikoli ne bi bilo tega gorja. To vas ni ustavilo. Prav ta hip spet zganjate norosti in neizogibno je nastanek nasprotnikov norosti. Kam to privede vemo iz zgodovine in je lahko predvidljivo. Ustavte konje dokler je še čas ali bomo vsi trpeli. Bombe ne izbirajo levih in desnih. Vsi pridemo na vrsto tudi vi če hočeš