Slovenija

30 centimetrov snega na Vršiču, težave in strah na območju Žalca

Koper, 13. 09. 2024 06.20 | Posodobljeno pred 4 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š., STA
Komentarji
68

Padavine se bodo danes čez dan vendarle nekoliko umirile, so pa potem, ko so v četrtek čez dan največ težav povzročile na Obali, zvečer za nevšečnosti poskrbele predvsem na Celjskem. Nastajale so namreč krajevno močne nevihte, zaradi katerih so hitro naraščali vodotoki in nastajali hudourniki. Na območju Žalca so imeli gasilci precej dela.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V višjih legah zapadel sneg
    03:07
    Iz 24UR: V višjih legah zapadel sneg
  • Iz SVETA: Prvi sneg
    02:19
    Iz SVETA: Prvi sneg
  • Iz SVETA: Voda spet zalila Drešinjo vas
    02:39
    Iz SVETA: Voda spet zalila Drešinjo vas
Danes bo oblačno. Padavine bodo slabele in od zahoda postopno ponehale, na vzhodu šele popoldne. V severni in severovzhodni Sloveniji bo pihal severni veter, burja na Primorskem bo popoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem od 14 do 18 °C. Jutri bo pretežno oblačno. Sprva bo občasno rahlo deževalo predvsem v severnih krajih, popoldne pa postopno tudi ponekod drugod, verjetneje v vzhodni Sloveniji. Pihal bo severni do severovzhodni veter, ki bo izrazitejši v severnih krajih.

Kot so davi sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, je meteorna voda poplavljala prostore stanovanjskih in drugih objektov, ceste, parkirišča in podhode, povišani vodotoki pa so ogrožali objekte in ponekod poškodovali mostove.

Močan veter je podiral drevesa in elektro drogove ter razkrival ostrešja objektov. Zaradi razmočenega terena so se sprožili številni zemeljski plazovi, udori ter zdrsi zemljin in kamnin.

Po zadnjih podatkih do šeste ure zjutraj je bilo po državi skupaj zabeleženih 454 dogodkov, od tega skoraj polovico (223) na območju regijskega centra Koper, 97 pa na območju regijskega centra Celje. V 47 primerih so morali posredovati na ljubljanskem območju, 24-krat pa na mariborskem.

Pri tem je po podatkih uprave za zaščito in reševanje posredovalo 159 gasilskih enot. Gasilci so med drugim prečrpavali meteorno vodo iz poplavljenih objektov in njihove okolice, več objektov pa so preventivno zaščitili s protipoplavnimi vrečami. Odstranjevali so podrta drevesa, prekrivali poškodovana ostrešja, s folijo prekrivali plazovite predele. Skupaj z delavci komunalnih podjetij so čistili propuste, odtoke, nanose zemljine in kamenja.

Najbolj črni scenariji se na srečo niso uresničili.
Najbolj črni scenariji se na srečo niso uresničili. FOTO: Bobo
Ponoči je ponekod zapadlo kar nekaj padavin, na Notranjskem in Kočevskem krajevno tudi 30 milimetrov, a je bila intenziteta padavin vseeno manjša kot v četrtek čez dan. Nad nami se zdaj zadržuje precej muhast ciklon, ki se bo gibal precej nepredvidljivo.

O precej težavah poročajo iz žalske občine, kjer je bregove prestopil potok Ložnica, ki je poplavil ceste in zalil nekaj hiš. Zaradi močnih padavin so gasilci posredovali na območju Gotovelj in Ložnice pri Žalcu, kjer je voda ogrožala več objektov in zaprla več cest. Skupno so gasilci morali posredovati 23-krat, največ na območju Drešinje vasi.

Kot je dejal poveljnik PGD Drešinja vas Franc Zavašnik, se je potok razlil pri mostu v vasi, ker je bil protipoplavni nasip prenizek. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami preprečili nadaljnje razlitje narasle vode po vasi. Poleg tega so s folijo zavarovali vhode v ogrožene stanovanjske hiše in preprečili nadaljnji vdor vode.

Žalski župan Janko Kos pa je povedal, da sta narasla tudi manjša potoka Peklenščica in Trnava, ki pa sta medtem že začela upadati. "Ne vemo, kaj bo v naslednjem deževju, ker se protipoplavni ukrepi na območju Savinje in Ložnice po avgustovski ujmi še niso začeli izvajati," je opozoril.

Tudi Občino Braslovče je v četrtek zvečer zajelo močno deževje. Gasilci so zaradi vdora meteornih voda tam posredovali na treh lokacijah.

Kot je zapisano na spletnih straneh Občine Laško, so četrtkovo neurje prestali s 26 intervencijami. Člani prostovoljskega gasilskega društva (PGD) Gasilske zveze Laško in del štaba tamkajšnje civilne zaščite so odstranjevali podrta drevesa, čistili propuste in črpali vodo iz kleti. Zaliti so bili trije podvozi, veter pa je razkril eno streho.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz Poklicne gasilske enote Celje so sporočili, da je v Celju zaprta cesta na sotočju Savinje in Voglajne na Skalni kleti, pa tudi podvoz Kersnikova in Zagrad, Tremerje, Otemna, Gorica pri Šmartnem, Slatina v Rožni dolini in Kočevarjeva.

Iz žalskega komunalnega podjetja so uporabnike pitne vode v naseljih Tabor, Pondor, Kapla, Gomilsko, Poljče, Trnava, Šmatevž, Kaplja vas, Dolenja vas, Orla vas, Latkova vas, Prebold, Ojstriška vas, Grajska vas, Sv. Lovrenc, Tešova in Jeronim obvestili, da je zaradi obilnega deževja prišlo do zakalitve vodnih virov, zato je vodo treba do preklica prekuhavati.

S PU Koper, kjer je bilo najhuje včeraj, pa so sporočili, da so zaradi včerajšnjega močnega dežja in nalivov so ceste na območju Policijske uprave Koper še vedno spolzke, zato voznike pozivajo k previdnosti. Na nekaterih delih je močan dež na vozišče nanesel naplavine, sproženih pa je bilo tudi več plazov, ki pa še niso bili odstranjeni: "Vsem voznikom, še zlasti motoristom, svetujemo, naj bodo v takšnih razmerah še previdnejši."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Je pa tokratno vremensko dogajanje v visokih legah prineslo že tudi nekaj snega. Na Vršiču (1.684 m) je višina snežne odeje 30 centimetrov, na Zelenici (1.534m) 23 centimetrov, 19 centimetrov na Pavličevem sedlu (1.337m), na Uršlji gori (1.696m) 11 centimetrov, na Rogli (1.495m) 10 centimetrov, toliko ga je tudi na Kredarici (2.513m), pet centimetrov na Voglu (1.515m) in dva centimetra na Treh Kraljih na Pohorju (1.230m). 

Sneg na Rogli
Sneg na Rogli FOTO: Unitur
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

TEŽAVE NA CESTAH ZARADI VREMENA

 

Veter

- Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton, 1. stopnja.
- Na regionalni cesti Vipava - Ajdovščina je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton, 1. stopnja.

 

Poplave:

- Zaradi vode na vozišču je na primorski avtocesti v predoru Kastelec zaprt vozni pas proti Ljubljani.
- Laško - Breze - Šentjur, v Laškem na Trubarjevem nabrežju podvoz pod železniško progo, popolna zapora na dveh odsekih;
- Koper - Dragonja, oviran promet,
- Bertoki - Koper, večinoma izmenično enosmerno,
- Bertoki - Sveti Anton, oviran promet,
- Pivka - Ilirska Bistrica je pri Ribnici oviran promet.

 

Podrto drevje:
- Na glavni cesti Ljubljana - Litija je pri Zgornjem Logu promet urejen izmenično enosmerno.

Zaradi zimskih razmer je cesta na Mangart zaprta.

Promet po Sloveniji je na številnih cestah močno oviran zaradi večje količine vode na voziščih. Zmanjšana je tudi vidljivost. Zaradi lokalnih nalivov in sunkov vetra vozite previdno. Prilagodite vožnjo razmeram na cestah.

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Japa Jade
14. 09. 2024 09.43
Če bi bil Janšari PV, bi zažugal v oblake, pa bi spiz di li v Afriko, tko pa mamo kar mamo.
Banion
14. 09. 2024 09.33
se nam vendarle obeta ena normalnazima? Rad bi vedel kakšne gume dt na avto
ptuj.si
14. 09. 2024 08.50
-1
Ne skrbeti, najboljša vlada bo to uredila, kot bi mignil.
devlon
14. 09. 2024 08.21
-1
Pravljica. Že smuči brusimo
slayer2
13. 09. 2024 18.47
+0
A je že konec sveta???!!!
slovenc59
13. 09. 2024 18.08
+1
Video mi ne dela ????
bandit1
13. 09. 2024 16.12
+2
30 centi, je reku sosed bo kar na ritko skoču.
periot22
13. 09. 2024 14.24
+7
Žalski župan ima denar za nepomembno fontano in reklame na TV Slovenija da jo promovira nima pa za nujno kot so ceste in ostalo!!!!! N
Geniusslo
13. 09. 2024 17.42
+0
Kolikor vem fontana dela denar... Za ceste in ostalo pa je treba preveriti ali je občinska ali državna
periot22
13. 09. 2024 14.20
+3
A se Žalski župan boji da bo odneslo nov Griški most ki ga ni sposoben zgraditi ker denar zapravlja za nepomembno!!!!!!!!
Jernej Sekirnik
13. 09. 2024 12.29
+13
Kdo sedaj laže, Savinjčani pravijo, da ni nič nareno, vlada je pa izjavila, da protipoplavni ukrepi na območju Savinje so že izvedeni...a razlivno območje pri Letušu je narejeno ali ni?
brusilec
13. 09. 2024 12.47
+3
nekaj je Savinja, pol so pa še tle drugi potoki in majhne reke.. celjska kotlina je ravna, ploščata, ni pretoka, vsak travnik postane ob takem nalivu mini jezero.. skoraj vsako leto je podtalnica poplavila kleti.. pritlične prostore zelo redko.. tale naliv, je res nekaj nenavadnega
mojcd
13. 09. 2024 12.24
+3
spet beseda strah v naslovu....neverjetni ste
Diavolo 666
13. 09. 2024 12.04
+4
Socialce aktivirat , da malo očistijo jaške in podobne zadeve . Par dni nazaj je bil kr močan naliv pri nas. Čez okno sem gledal kako listje, pokošena trava in druge smeti iz ceste "plavajo" proti jašku . Ko je naliv bil mimo , sem vzel rokavice in smetišnico ter očistil jašek preden bi se zabil 😉
0523
13. 09. 2024 12.04
+4
Ne more biti hudo, če se ljudje na videoposnetku veselijo in bašejo s sendviči.
KVAJSTABO
13. 09. 2024 13.24
+4
Diavolo, imaš prav, treba jih je aktivirat, da pomagajo. Tudi mi njim pomagam, ko se doma prekladajo in vlečejo socialno. Itak si izračunali, za par otrok doklade in lepo življenje na naših plečih. Ko jih povabiš na razgovor za službo že na vratih jamra kako ga hrbet boli... Prej jih je treba poslati na medicino dela in športa. In obvezno na rentgen, da vidimo če ima res tako hudo ukrivljeno hrbtenico in obrabljene diske.
PoldeVeliki
13. 09. 2024 11.29
+8
Brez skrbi saj imamo Goloba. Če bodo težave bo obljubil veliko in še več.
nikolinormalen
13. 09. 2024 11.48
-9
Ko smo bili mi svečkarji na oblasti, so bili vsi vodotoki očiščeni!
Bigbadjohn
13. 09. 2024 11.52
+0
slucajni
13. 09. 2024 19.57
A res?? Nešteto ke vodotokov, ki so zapuščeni in zanemarjeni, notri pa podgane...
jedupančpil
13. 09. 2024 11.22
+0
Boris Kavčič
13. 09. 2024 11.14
+18
v Ljubljani je toliko Juga da se še sneg ne prime...
nikolinormalen
13. 09. 2024 12.19
-2
nikolinormalen
13. 09. 2024 12.22
-1
Kar je na ič je zanič, ane kavčIČ? 😂😂😂
santamaura
13. 09. 2024 11.10
+17
Pri nas na parkirišču pred nakupovalnim centrom je že nekaj let tako Kakšen dan dežuje in parkirišče je poplavljeno za en dan ali dva potem je zopet vse lepo - Bog ne daj, da bi v lepem vremenu komu prišlo na misel, da bi očistil jaške pa je komunala čisto blizu - Tako je po celi Sloveniji - Celo poletje se pristojni praskajo po riti, ko pa pride dež in sneg pa Ojojojoj - Gasilci in civilna zaščita in prostovoljcu - Na pomoč !!!
brusilec
13. 09. 2024 11.42
+0
to ni samo čiščenje, najbrž je nekje fajn zalomljeno,.. je treba vse razkopati, na novo.. drago.. tko da, navadite se
Bartoreli77
13. 09. 2024 10.56
+7
Narod bo kmalu lahko smučal, sedaj ko je denarja dovolj in se pod RoberTino cedita med in mleko.
0523
13. 09. 2024 12.05
-1
roten
13. 09. 2024 10.50
+13
Kje so osebki ki vlečejo denar za urejanje hudournikov vodotokov kje je komunala za čiščenje odvodnjavanje s cest
mojcd
13. 09. 2024 10.47
+1
Spet ne bo nic z rekonsteukcijo ceste