Slovenija

Na avtobuse LPP tudi skozi druga vrata, na Linhartovi in Tržaški rumeni pas

Ljubljana , 10. 09. 2024 15.23 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.K.
Komentarji
8

Mestna občina Ljubljana (Mol) se tudi letos pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom. V Ljubljani bo potekalo več kot 80 dnevnih dogodkov, predvidenih je tudi 12 trajnih ukrepov in 19 tedenskih aktivnosti. Zaradi izvedbe aktivnosti bodo čez teden zaprte nekatere ulice in ceste. V Ljubljani so napovedali nekaj novosti na področju mestnega prometa, med njimi sta tudi vstop skozi druga vrata in rumeni pas na Linhartovi cesti.

Kot je na današnji novinarski konferenci izpostavila predsednica odbora Evropskega tedna mobilnosti v Ljubljani Jelka Žekar, je osrednja tema letošnje kampanje Evropski teden mobilnosti Udoben javni prostor za vse. V okviru dogodka so v sodelovanju z različnimi deležniki pripravili številne dogodke, namenjene vsem starostnim skupinam in raznolikim interesom meščank in meščanov. Skupaj so pripravili 12 trajnih ukrepov, 19 tedenskih aktivnosti in več kot 80 dnevnih dogodkov, ki bodo za obiskovalce brezplačni.

Med trajnimi ukrepi je izpostavila ureditev novega koloparka, osmega v mestu, v bližini Osnovne šole Polje. Kot je dejala, so pred desetimi leti dobili podporo župana, da poskušajo vsako leto v različnih četrtnih skupnostih oz. čim bližje mladim odpreti en tovrsten park. Omenila je uvedbo rumenega pasu na Tržaški cesti (na odseku Viška cesta–Trg Mladinskih brigad), s čimer se bo skrajšal potovalni čas z mestnimi avtobusi, izvajanje prevoza za starejše in ranljive skupine na območju Četrtne skupnosti Sostro do zdravstvenih ustanov, lekarn in upravnih enot v okviru storitve Prijatelj in uvedbo vstopa na avtobuse Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) tudi pri drugih vratih. 

V okviru tedna mobilnosti občina, po besedah Žekarjeve, organizira javno razpravo o občinski celostni prometni strategiji Mol 2025–2032, ki jo pripravljajo že dlje časa.

Avtobus LPP
Avtobus LPP FOTO: Shutterstock

V Živalskem vrtu Ljubljana bo potekal razširjen teden mobilnosti, ki vključuje oba vikenda. Vsebine so organizatorji združili v program Prometni ZOO, kjer s pomočjo živali naslavljajo teme, kot je denimo pravilno prečkanje ceste.

Na zadnji dan kampanje, 22. septembra, bo tradicionalno potekal Dan brez avtomobila, ko bo za promet zaprtih več ulic in cest. Uporaba avtobusov LPP bo takrat brezplačna.

Ob tem bodo za vrtce in osnovne šole za prireditve v sklopu tedna ves čas kampanje organizirani brezplačni prevozi z mestnimi avtobusi. Zaradi izvedbe aktivnosti v okviru tedna mobilnosti bodo sicer že pred Dnevom brez avtomobila za motorni promet zaprli nekatere ulice in ceste.

Župan Zoran Janković je ocenil, da bo med pestro paleto dogodkov Evropskega tedna mobilnosti vsak našel kaj zase. Ob tem je spomnil na dokončanje ureditve Linhartove ceste med Dunajsko cesto in Topniško ter ureditev rumenega pasu za avtobuse. Občina ob tem nadaljuje tudi z izborom izvajalca za obnovitvena dela za drugi del omenjene ceste do ljubljanskih Žal ter ureditev kolesarske steze in pločnikov na obeh straneh ceste.

Spomnil je na dokončanje del na križišču Ižanska cesta–Peruzzijeva ulica–Črna vas. Odprtje celotne Ižanske ceste pa župan pričakuje v novembru. Po njegovih besedah so za most čez Ižico že položili železno konstrukcijo, opravljena pa je tudi polovica del prenove nadvoza nad avtocesto.

Glede zastojev na ljubljanski obvoznici Janković kot edino rešitev vidi uvedbo dodatnega petega oz. šestega pasu med Domžalami in Vrhniko. "Upam, da bo v dveh letih ta izveden. Potem pa čakamo še železnico," je še poudaril.

V Ljubljani bo 19. septembra v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana potekal tudi tehnološko-podjetniški dogodek Arena tehnologij. Kot je na novinarski konferenci dejal direktor parka Jernej Pintar, bodo na njem domača podjetja razstavila tehnologije, s katerimi osvajajo svet, med drugim tudi tiste, s katerimi se meri črni ogljik na Arktiki in Antarktiki ter prek katerega Združeni narodi spremljajo podnebne spremembe.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dr Fig
10. 09. 2024 20.04
To je opankoviču svetoval Vučić.
Dr Fig
10. 09. 2024 20.02
Rumeni pas na Tržaški je totalno brez veze ker ni nikoli toliko prometa. Mogoče od Ilirije. Od Viške je pa kriminal. Brez pameti, ki je že itak primanjkuje v LJ
Fluxx
10. 09. 2024 16.52
+5
Rumeni pas je za lpp, bmw ter audi. Čisti nesmisel ker ni nobene kontrole. Boljše da odprejo nazaj.
Janez Novak 13
10. 09. 2024 16.34
+7
22.9. brezplačna vožnja. In brez avta. Uspeh. Itak je nedelja.
SlobodaNE
10. 09. 2024 16.17
+0
Nika Kovač Donat je ubranila monopol zdej pa plačujemo.
Trilem
10. 09. 2024 16.15
+5
SlobodaNE
10. 09. 2024 16.14
+0
Kera zaostalost ta lpp. Hočemo tramvaj
proofreader
10. 09. 2024 15.56
+6
Svoboda in skrajna Levica pred volitvami: Zahtevamo začasno ustavitev vseh načrtov za širjenje cestne infrastrukture z namenom odprave ozkih grl, saj s tem dolgoročno poglabljamo probleme.