Slovenija

MZZ zavrača kritike

Ljubljana, 14. 03. 2008 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za zunanje zadeve zavrača ocene Kluba nekdanjih veleposlanikov o aktivnostih glede Kosova.

Ministrstvo za zunanje zadeve se je danes odzvalo na oceno Kluba nekdanjih veleposlanikov glede priznanja Kosova. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, MZZ "odklanja pavšalne ocene, je pa vselej pripravljeno prisluhniti Klubu nekdanjih veleposlanikov ter vzeti v poštev njihove dobre predloge v zvezi z zunanjo politiko" Slovenije. MZZ hkrati izraža začudenje nad oceno Kluba nekdanjih veleposlanikov, "ki je bila poslana medijem, ne pa ministrstvu".

Na MZZ so poudarili, da slovensko predsedstvo EU prejema iz tujine javna priznanja in pohvale prav glede obravnavanja vprašanja Kosova.
Na MZZ so poudarili, da slovensko predsedstvo EU prejema iz tujine javna priznanja in pohvale prav glede obravnavanja vprašanja Kosova. FOTO: Reuters

Kot so zapisali v sporočilu MZZ, so "nekdanji veleposlaniki ocenili, da bi morala Slovenija poskrbeti za boljšo lastno obveščenost o dogajanju na tem kriznem območju tudi s tem, da bi pritegnila strokovnjake za to območje, češ da so druge države glede tega bolje organizirane. Predsednik Kluba nekdanjih veleposlanikov je v pogovoru na televiziji podal pavšalno oceno, da slovenski veleposlaniki nimajo znanja, še manj pa izkušenj za zahtevno in analitično diplomatsko delovanje".

MZZ zavrača oba očitka in pojasnjuje, da je stanju na Kosovu med drugim decembra lani "namenilo posebno sejo strateškega sveta za zunanjo politiko, na kateri je bil govor o strategiji Slovenije v zvezi s Kosovom. Tudi sicer se ministrstvo redno posvetuje s strokovnjaki, tako glede Kosova kot tudi glede drugih mednarodnih vprašanj. V Prištini deluje slovenski urad za zvezo z Unmikom, ki ga vodi poklicni diplomat, nekdanji veleposlanik v Italiji, kar je dodatno jamstvo za profesionalno in kakovostno obravnavanje problematike Kosova".

MZZ je v sporočilu za javnost še zapisal, da slovensko predsedstvo EU v tem času prejema iz tujine javna priznanja in pohvale prav glede obravnavanja vprašanja Kosova; med zadnjimi je britanski premier Gordon Brown v sredo na novinarski konferenci s predsednikom republike Danilom Türkom Sloveniji javno čestital za uspešno predsedovanje Evropski uniji, "še posebej za njena prizadevanja za premik naprej glede vprašanja Kosova".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kitajc@yahoo.com
18. 03. 2008 13.53
"Ljubim izdajo, sovražim izdajalca." so Napoleonove besede. Da se bomo razumeli: ko je bila izdaja njemu v prid. Izdajalec pa je izdajalec, ne glede na stran.
HiddenThief2
18. 03. 2008 10.23
rupelj ne razume, da more kot zunanji minister dobiti pohvalo naroda, ker naj bi bil predstavnik naroda v svetu. Ne pa pohvale ostalih zunanjih ministrov, to je lahko le dokaz, da dela njim v prid in ga z razlogom hvalijo. Kakor pa jaz cutim utrip, je verjetno rupelj najbolj osovrazen clan vlade pri nas. ne ga srat, da bojo velesile hvalile tistega reveza, ki si je za njihov profit umazal roke do komolcev.
kitajc@yahoo.com
18. 03. 2008 10.16
Ruplovo hvalisanje s priznanji in pohvalami, so veliko, veliko sprenevedanje. Kdo pa dandanašnji živi od tega? Edino merilo, ki ga bi morali pri priznanju upoštevati je gospodarsko merilo. Ko bo nekdo rekel, da je bila tudi Slovenija leta 1990 v podobnem položaju kot danes Kosovo, naj ga spomnim, da je imela Slovenija kot bivša jugo republika ustavno pravico do odcepitve, Kosovo pa je bilo samo avtonomna pokrajina, in kot taka del Srbije. Da pa ne bo pomote, do Srbije nisem čisto nič sentimentalen, saj je Slovenija tudi in predvsem zaradi posiljevalcev iz vrst srbske soldateske, ostala brez današnje avstrijske Koroške. Ko seštejemo pluse in minuse, pa vseeno mislim, da nam ni bilo potrebno priznati Kosova, saj smo si s tem zaprli energetsko pipico pri Rusih, zmanjšali možnosti investicij v Srbijo, in tako naredili prostor (čeprav zelo majhen) za Uncle Sam-a in njihove evropske podanike. Rupel kot tak, pa je bil že prevečkrat komentiran, in si ne zasluži več moje kritike.
pahor?ek
17. 03. 2008 09.05
Kaj vse negativnega ne objavijo na 24ur?! Katastrofa! Najbolj žalostno pa je, da potem ne objavijo tudi pozitvno, ko se izkaže, da njihove domneve niso resnične. Ali pa predstavijo samo eno plat zgodbe. Filajo nas samo s kritiko, ki jo slišimo bodisi iz ust posameznikov/civilne družbe v Sloveniji, ki so tako ali drugače sateliti levičarske opozicije, ali pa od posaemznikov/civilne družbe iz tujine, ki so svetovno-nazorsko blizu opoziciji. Nikjer pa nisem zasledil člankov kot sta npr. "Barosso čestital Sloveniji za zelo profesionalno predsedovanje" in "Ekonomsko-socialni svet (ESS) predlaga zvišanje minimalne plače" Mislim, da je vsak pameten ugotovil, koliko je ura...
karol290@siol.net
15. 03. 2008 21.55
Srbi se bodo morali počasi odvadit, da kje živi srbin tam je Srbija, zato so nastali pri nas izbrisani na Hrvaškem v Bosni in na Kosovu pa vojna.
batobre64@gmail.com
14. 03. 2008 23.55
pajtlerblanka_PUHLICE, FLOSKULE, .... Glej BB ki je v tvojem inteligenčnem dometu.... LJUDSTVO PRAVICO ODLOČATI O SEBI. KAJ????? Še enkrat preberi zgoraj napisano in svoj post... in se čudi.
Buena Vita
14. 03. 2008 19.35
nemaram šiptarjev,zakaj pa bo jih marala?? ampak so ljudje so bili zatirani prav je da jih je slovenija priznala zakaj,se ne obremenjujem,vsi pa imamo pravico živeti človeka vredno življenje kdo se pa ne strinja'??? tisti ki so hodili po nas, in nas zatirali ,,ne morejo se sprijazniti z dejstvom,da ima ljudstvo pravico odločati o sebi CANKARJEVE BESEDE;;;NAROD SI BO SODBO PISAL SAM,,,NAJ ZAŽIVIJO POVSOD PO SVETU
deyvi.edini@gmail.com
14. 03. 2008 15.38
Zopet zavist nekaterih, ki ne morejo več uveljavljat svojih parol BRADSTVA IN EDINSTVA.
marjanka99
14. 03. 2008 15.18
Seveda, Angleži in Američani nas trepljajo: pridni, pridni... saj smo se mi izpostavili, oni imajo pa koristi. Me zanima če so se za kaj spogajali ali smo jim kar podaritli stroške zaradi gospodarske škode. A je že katera druga od sosednjih držav priznala Kosovo, razen nas?