Slovenija

Türkova izjava presenetila MZZ

Ljubljana, 25. 06. 2008 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanje ministrstvo je izjavo predsednika Türka, da pred volitvami zaradi preveč razgrete volilne situacije ne bo imenoval novih veleposlanikov, označilo za nenavadno.

"Mislim, da imamo preveč razgreto volilno situacijo in bi ta nujno vplivala na proces odločanja, tako da sem se opredelil za to, da tako razrešitve kot imenovanja počakajo na čas po volitvah," je predsednik Danilo Türk v torek dejal za Pop TV.

Ministrstvo za zunanje zadeve je opozorilo na primer imenovanja veleposlanikov iz leta 2004.
Ministrstvo za zunanje zadeve je opozorilo na primer imenovanja veleposlanikov iz leta 2004. FOTO: POP TV

Zunanje ministrstvo (MZZ) pa je danes v sporočilu za javnost izrazilo začudenje zaradi povezovanja imenovanja veleposlanikov s predvolilnim obdobjem. "To povezovanje vnaša politična merila v postopek imenovanja oz. izbiranja veleposlanikov, ki ne predstavlja niti strank, niti koalicij, niti konkretne vladne ekipe, niti konkretnega predsednika, ampak državo in njene ustanove ne glede na volilni izid."

Sicer je zunanji minister Dimitrij Rupel že v torek dejal, da se mu zdi izjava predsednika nevarna, saj "dejansko povezuje imenovanje veleposlanikov z izidom volitev in s strankarskimi izbirami". Napovedal je, da ga bo osebno prosil, naj še enkrat razmisli.

MZZ je poudarilo, da so predlogi za imenovanje veleposlanikov, ki jih je vlada določila na seji 6. junija, označeni s stopnjo tajnosti "zaupno", zato do pridobitve agremanov držav sprejemnic o imenih in priimkih kandidatov sploh ni dovoljeno govoriti. Gre tudi za kršitev običajnega mednarodnega prava in ustaljene prakse držav sprejemnic.

Potem ko je vlada na dveh junijskih sejah razrešila skupaj deset veleposlanikov, naj bi po poročanju nekaterih slovenskih medijev tudi že imenovala nekatere nove.

Navedli so, da so vsi kandidati, ki jih je na omenjeni seji določila vlada, poklicni, to je karierni diplomati, in so zaposleni na MZZ. Tudi sicer je zunanje ministrstvo, kot so poudarili, letos na veleposlaniška mesta predlagalo samo poklicne diplomate in s tem jasno ločilo stroko od politike.

Zapisali so tudi, da je zunanji minister predsednika republike osebno seznanil s predlaganimi imeni, predlog ukaza s prošnjo za podpis pa ta prejme, ko država sprejemnica izda agreman in ko so bili opravljeni vsi pripravljalni postopki, med katere spada tudi pogovor v odboru DZ za zunanjo politiko.

Sicer pa so na MZZ tudi navedli, da je nekdanja vlada Antona Ropa dva veleposlanika imenovala 15. julija 2004. OZP se je z njima pogovoril na nujni seji 15. septembra, sredi takratne volilne kampanje, tedanji predsednik republike Janez Drnovšek pa je njuno imenovanje podpisal 30. septembra 2004, le nekaj dni pred volitvami 3. oktobra 2004, so zapisali.

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
27. 06. 2008 12.32
ursa1 že spet preko Šentilja in Dravograda !! Zopet nam jih bodo vrnili LOL
pikanet
27. 06. 2008 12.19
Me pa zanima kam bodo Bajuka skril,ko bo vlada padla.Mislm,da sta oba z Ruplom v istem šmornu,ker jih Turk ne uboga.
Prvo Borec
27. 06. 2008 08.25
manjakranjc you want feel me ?? I know !! LOL
manjakranjc@hotmail.com
27. 06. 2008 07.29
PrvoBorec, Poveš št. TR da ti nakažem za kajbo traminca? Jeseni jo boš sigurno potreben. M.K
Prvo Borec
27. 06. 2008 07.19
Končno predsednik, ki se ne ukloni LOL
Buena Vita
27. 06. 2008 06.12
AAAAAAJJJJtonček balonče,tonček balonče---veš da je v tvojem imenu neka simbolika,,,RAZPOČI SE, UPAM DA SI ZVEZAN NA STOLICO,puhlice ki jih prepisuješ te lahko odnesejo v zrak---KJE TE BOMO POTEM NAŠLI???
Tonček Balonček
26. 06. 2008 22.14
Sistem kolobarjenja sploh ni slab, menda ja ne bomo imeli zdaj še naslednjih 20 let mononekulture, to bo potem enako kot v komunizmu!j Bravo gospod predsednik vlade, takih misistrov, kot so zdaj v ekipi plus tistih bivši h(Drobnič, Lukačičeva, Bručan, Zupan itd.). Kdor tu žali Rupla ali celo Bajuka, s tem žali to vlado in seveda tudi njenega presvetlega predsednika, gospoda Janšo! On res obvlada! Bi bil kdo drug sposoben urejati klimatske razmere ali celo odpraviti nalepke za registracijo?
brankasrbijanka
26. 06. 2008 19.58
Dokaz da se tudi sistem KOLOBARJENJA enkrat zaključi. Bravo g. predsednik
Tonček Balonček
26. 06. 2008 19.50
Mene je najbolj raočaral Dimitrij Rupel, saj še danes globoko verjamem in trdno upam, da bodo spoštovani gospod še najmanj en mandat zunanji minister. Mu Janša ne zaupa več? Zakaj ne bi Rupel za vsak slučaj prestoil v DESUS, ti so zmeraj v vladi in bi potem imel mir še najmanj dva do tri mandate!!? Tudi Kuclerjeva mora ostai ministrica, take še nismo imeli, zdravstvenica se je baje odločila, da bo med dopustom sama zvezala stikalne omarice na Pediatrični kliniki....
Tonček Balonček
26. 06. 2008 17.48
Kdo tu žali dr. Rupla, ki že vse življenej dokazuje, kako lahko sodeluje z vsakomer in z vsako politično opcijo, gre za fenomen, ne le v okviru ožje domovine, tudi širše, lahko bi bilo npr,. tudi iraški veleposlanik v teheranu ali palestinski v Jeruzalemu, ni problem! Kar s etiče jezikov: Ko se bo Janša naučil vsaj brati angleško, bo to velik korak za vso Evropo! Sicer je pa že prepozno, tega itak ne bo rabil več!! Rupel je politično mrtev, več kot perverzno bi ga bilo pošiljati še za veleposlanika, naj da dajo v arhiv MZZ in naj s svojimi dragocenimi in univerzalnimi izkušnjami tam priravlja izhodišča, skupaj s Pogačnikom! Ali pa naj se zaposli pri CIA!
samaki
26. 06. 2008 14.37
Prej zadeva ni bila politična, po tej Turkovi izjavi pa prav gotovo je. razočaral me je, saj sem naivno veroval, da ne bo navijal za nobeno politično opcijo.
SEJ BO
26. 06. 2008 10.47
RUPLU SO ODPRTA VRATA NA HRVAŠKEM....
kriss714@amis.net
26. 06. 2008 10.17
Mogoče veleposlanik na dobu?
hakihak
26. 06. 2008 09.55
presenečen je pa itak samo rupel. kaj bo pa zdaj?
hakihak
26. 06. 2008 09.40
g.predsednik kar tako naprej!
exim@t-2.net
26. 06. 2008 08.51
Koliko žolča in prelitega črnila zaradi legitimne odločitve predsednika. Se je pač tako odločil. Še vedno bolje, kot pa da bi jih klical v Slovenijo sredi mandata, kajne LDS nagci in prebegli ZARES-ovci. A se boste ukvarjali tudi s tem, če vaši ne bodo mogli pravočasno prdniti!?
manjakranjc@hotmail.com
26. 06. 2008 08.20
Seveda je v današnjem času bolje poznati srbo-hrvaščino ali kako polomljeno ruščino, se strinjam tu s tončkom. Sam dokaz je Kučan in Drnovšek. Kdaj bomo njima postavili kak spomenik?? Sta največja borca za Slo mejo, pogum pa sta izkazala okrog leta 90. Bravo! M.K
siFBI
26. 06. 2008 08.10
Ja Drnovšek je delal prvovrstne hamlarije. Upajmo, da se še en Drnovšek ne bo ponovil. Tisto, kar pa predlaga sedanja vlada oziroma Rupel, pa itak ne more bit nič kaj prida. Če je sedanjim vele poslanikom potekel mandat, jim ga naj pač za teh par mesecev podaljšajo. Razen če niso veleposlaništvo vodilo dobro. Javim se za kandidata. Na fešte bi že hodil in prenašal nerazumljive odločitve MZZ.
Tonček Balonček
26. 06. 2008 07.37
Čudno se mi zdi, da na spisku ni Janeza Janše. Glede na njegovo znanje angleščine bi bil primeren za veleposlanika npr. v Prištini (Prishtinë) ali Podgoric! Pa še orožje rabijo, tako da bi lahko hkrati opravljal tudi delo vojaškega atašeja!
manjakranjc@hotmail.com
26. 06. 2008 07.27
Jutro, Da res je, Rupla se predvsem povezuje s nerešenimi problemi s Hrvaško; bi pa pudarila to, da večina Slovencev ni nič boljša kot Rupel. Zasebno tolčejo po Hrvatih, ko je treba pa javno kaj povedat jim pa lezejo v rit. Vedno so Hrvaški športi tu na 24 ne valiko oglaševani, da o kakih njihovih glasbenikih ne govorim. Krivda je torej na strani neobjektivne leve polovice volilnega telesa, ki večinsko roma na dopustovanje, pa čeprav bi jim hrvat=tat porušil vikend! Turk je SD človek, torej človek brez hrbtenice, to je bilo videti po letu 90. M.K