Slovenija

MZZ Voduškove ne more odpoklicati

Ljubljana/Sarajevo, 29. 10. 2008 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na MZZ so dobili sporočilo zunanjega ministrstva BiH o nesreči Voduškove. Vendar pa v njem ni podatkov o morebitnem preizkusu alkoholiziranosti in o tem, kdo je prevozil rdečo luč.

Poškodovan avto Nijaza Zorlaka
Poškodovan avto Nijaza Zorlaka FOTO: Kanal A

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da so od ministrstva za zunanje zadeve BiH prejeli poročilo o nesreči slovenske veleposlanice v BiH Nataše Vodušek, ki se je zgodila 13. oktobra. Vendar v poročilu ni nobenih podrobnosti o tem, ali je bil opravljen preizkus alkoholiziranosti in kdo je prevozil rdečo luč. Sicer pa so tudi na MZZ BiH povedali, da podatkov s tožilstva še nimajo. Tako je znano le to, kar so že pred časom medijem v BiH povedali na tožilstvu. Torej, da je Voduškova prevozila rdečo luč in da je imela v krvi 1,87 promila alkohola.

Sedaj lahko tožilstvo v BiH, če bi zaključili, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, preko našega zunanjega ministrstva informacije posreduje našemu pravosodnemu ministrstvu. Ta pa se potem odloči, ali bo Voduškovo kazensko preganjal ali ne. Lahko pa bi Voduškovo v BiH razglasili za nezaželeno, vendar bi se s tem morale strinjati vse tri entitete v federaciji BiH.

Predstojnik katedre za mednarodne odnose na FDV Milan Brglez pa je dejal, da tudi če bi Voduškova opravila preizkus alkoholiziranosti, tega zaradi diplomatske imunitete ne bi mogli uporabiti zoper njo.

Voduškovi so v BiH zamerili tudi dogovarjanje z Republiko srbsko mimo federacije

Voduškovi so v BiH zamerili tudi dogovarjanje z Republiko srbsko mimo federacije

Premier Republike srbske Milorad Dodik
Premier Republike srbske Milorad Dodik FOTO: Reuters

Sicer pa je Socialdemokratska stranka BiH, ki jo vodi nekdanji predsednik vlade Zlatko Lagumdžija, od vlade BiH zahtevala, da slovenskemu zunanjemu ministrstvu in vladi "da jasno vedeti, da je čas, da veleposlanica Voduškova odide iz BiH". Stranka to zahteva, ker "pijana ogroža življenja državljanov BiH in se za posledice svojega vedenja ne želi niti opravičiti ali pokazati skrbi". Voduškovi stranka tudi očita, da je "zagovarjala in promovirala retrogradna stališča" premierja Republike srbske Milorada Dodika. Dodaja, da slovenska vlada kljub pričakovanjem njenega ravnanja ni zavrnila. V Federaciji BiH so namreč Voduškovi že pred časom zamerili tudi to, da se je mimo federacije dogovarjala z Republiko srbsko.

Kot je še povedal tiskovni predstavnik slovenskega zunanjega ministrstva Bojan Brezigar, pa Voduškove niti naše zunanje ministrstvo ne more odpoklicati, ker za to ni zakonske podlage, sama pa zaenkrat želje po premestitvi še ni izrazila. Kot je še pojasnil Brezigar, so se odnosi med državama zaradi nesreče že poslabšali, na ministrstvu pa se sedaj trudijo, da bi jih zopet izboljšali.

Kot poročajo mediji v BiH, so Voduškovi zamerili tudi to, da se ni niti pozanimala, kako je z udeležencem nesreče Nijazom Zorlakom, ali se opravičila za nesrečo.

Spomnimo

Spomnimo

Nataša Vodušek je trenutno v Sloveniji na okrevanju od nesreče.
Nataša Vodušek je trenutno v Sloveniji na okrevanju od nesreče. FOTO: Kanal A

13. oktobra je Voduškova s službenim vozilom trčila v avto, ki ga je vozil 45-letni domačin Nijaz Zorlak. Ta je hudo poškodovan še vedno v bolnišnici. Kaj točno se je dogajalo, ni znano. Bosansko tožilstvo trdi, da je bila voznica močno vinjena – v krvi naj bi ji namerili kar 1,84 promila alkohola, Voduškova pa se brani, da je bila trezna. V intervjuju za eno od slovenskih televizij je dejala, da preizkus alkoholiziranosti z njo sploh ni bil opravljen, prav tako ne noben uradni postopek pred policijo in tožilstvom, saj glede na diplomatsko imuniteto, ki jo uživa v BiH, ti postopki proti njej "sploh niso mogli biti opravljeni niti niso dopustni". Še vedno ni odgovora na vprašanja, ali je prevozila rdečo luč in zakaj je sedela za volanom, če ima svojega voznika.

Čeprav preiskava o nesreči še ni končana, je javno mnenje v Bosni slovenski veleposlanici zelo nenaklonjeno. Tako naj bi že zbirali podpise, s katerimi od vlade zahtevajo, naj ji prepove vrnitev. Brat poškodovanega Amer Zorlak pa je v pogovoru z novinarko POP TV napovedal tožbo proti Voduškovi. Trdi namreč, da je s pomočjo odvetnika dobil posnetke nadzornih kamer in da je na njih jasno vidno, da je slovenska veleposlanica prevozila rdečo luč.

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ro-Zy-YoZi
30. 10. 2008 10.49
Kakšno sprenevedanje, če bi naš velesposobni minister za zunanje zadeve stopil v kontakt s kolegom, bi mu ta prav gotovo zagotovil vse potrebne podatke, ker pa uradno osebi z diplomatsko imunitetio ne smeš odvzeti krvi za test je to kar navaja naš MZZ TAKOOOOOOOOOOOOO VELIKAAAAAAAAAAAA NEUMNOST da si je v pravni državi sploh ne bi smeli privoščiti. Spreneveate se gospod Ruel in vsi vpleteni. Baba pijana naj se usede v arest če je kriva ne pa da se sprenevedajo kako naj sploh stvar zapeljejo ker jo ščiti imuniteta. GROZA, mene bi takoj u čuzo vtaknili gospa ima pa na voljo vsa mogoča sredstva od službenega avta do osebnega šoferja pa še zganja pizdarije.....To je treba kaznovat ker kaže na izklučno objestnost....Kaj če bi zradirala kar en avto ljudi, familijo male otroke...saj ne da tega 45 letnika ni škoda ampak kar je preveč je preveč in naj odgovarja za svoja nepremišljena dejanja. Sami izgovori so jih....
Tonček Balonček
30. 10. 2008 10.43
Seveda lahko vs euporabijo proti njej, ampak sodijo ji pač v Sloveniji, ne v Bosni, to je ves štos imunitete, ne pa, da nekaznovano delaš kar hočeš. Menda se diplomati ne smejo voziti pijani ščez rdeče luči, ropati, krasti itd., češ da so imuni!!
Prvo Borec
30. 10. 2008 07.24
Če si povzročil nesrečo v alkoholnem stanju, potem te bog ne reši. Pri alkoholu te kot navadnega državljana slečejo VSI. V diplomaciji pa dovolijo VSE in potem še pravijo, da imajo na položajih strokovne ljudi. Kaj je izpit v diplomaciji : Kdo več spije ??
naarcisa
30. 10. 2008 00.00
A mi lahko nekdo pove lepo prosim zakaj ti bedni videi na teh 24 kur tolikokrat ne delajo, kot npr. zdaj? Sreča je če naletim na kakšnega, kjer se mi bo po reklamah dejansko odvrtel video.
Foen
29. 10. 2008 21.32
sofia loren
29. 10. 2008 21.30
K A T A S T R O F A!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sramota za Slovenijo.......treba jo je odpoklicat ne samo zaradi pijanstva....ampak zaradi tega ker prvenstveno ŠKODUJE SLOVENIJI in njenem ugledu.....
Prvo Borec
29. 10. 2008 21.01
Potem se pa čudimo Vodušku, da jo je malo okoli kepe !! Še premalo zabuhlo pijanko !!
jack.the.ripper
29. 10. 2008 20.15
tole staro kripo je načel zob časa ne pa nesreča. Pa saj ni za več kot 200€ škode. Bosanec pač ne bo več glavni v mestu z ovim merđotom
tony_abcde@yahoo.com
29. 10. 2008 19.31
pometanje pod preprogo se temu reče...
tony_abcde@yahoo.com
29. 10. 2008 19.30
MZZ Voduškove ne more odpoklicati :)))) NOČE ne pa da ne more
PS.Razen tega sploh ni pomembno kdo naj bi ali ne prevozil rdečo luč ker je na fotografijah razvidno da je hitrost Voduškove bila ravno tako ogromna kar pa je trden dokaz njene pijanosti.S kakimi 50 ali 70 km na uro ne bi tale stari mercedes bil tako polomljen ker sem ga nekdaj sam imel in vem koliko prenese.
Seveda je normalno da se bo vse skupaj pozabilo kar vemo že vsi tukaj zgoraj in sploh ni potrebno tega več komentirati saj je škoda prostora in ni več interesantno ker se rezultat ve že v naprej. Ostali dokazi pa ležijo pri njenem šefu Ruplju kjer bodo počasi čudežno poniknili.Res je sramota za Slovenijo kar delajo naokrog taki kot je Voduškova in njej podobni a kaj češ so pač nedosegljivi saj imajo imuniteto in lahko potemtakem tudi nekaznovano ubijajo ljudi kar po cesti ali kjer jim pač paše.
Tonček Balonček
29. 10. 2008 18.54
Predlagam, d avse slovenske voznike prekvalificiramo v diplomate, potemlahko počneš kar hočeš, očitno je, d asše ustava ne velja, tam vedno piše, za vsak slučaj, da \"razen če z zakonom ni določeno drugače!\" Škoda je da njen mož ni diplomat, čeptrav se je grebel za to! Lahko bi se pobila do konca, ampak z zavestjo, da sta imuna!! Na zlome in krvavitve pa pač ne, tega še konvencijene morejo preprečiti!!!
KOMET.68
29. 10. 2008 18.45
Je kriva ali ne ni tako pomebno, gre se zato kako luč kaže naša država navzven. Kajti mi bi radi BOSANCEM kulturo izvažali. To pa ni ravo kulturno. Menim da bi morali Voduškovo takoj odpoklicati. Naše sodstvo in policija, pa bi morala pokazati malce večji interes, da se stvar pojasni. Kod vse kaže, pa bo Voduškova dosegla, to, češ da ni nič kriva. Na koncu bodo veze uredile tako da si je nesrečnik v bolnici sam kriv, ker je pač bil na nepravem mesu ob nepravem času.
tony_abcde@yahoo.com
29. 10. 2008 18.37
sramota...vse stalo kar bom rekel bo preveč. očitno lahko te ljudje vse živo počnejo pod imuniteto pa jim nihče nič ne more. edina rešitev je potem likvidacija
fuksel
29. 10. 2008 18.37
to ni nič ušpičila to so kazniva dejanja!!!! naj se jo obravnava kot ostale!!!!
tomazbodner
29. 10. 2008 18.37
Glede na to, kje je njegov avto zadet, je bil prej ali hitreje v kriziscu kot ona. To bi lahko pomenilo, da je zapeljal skozi krizisce pri rdeci luci, medtem, ko je ona speljevala. A po tem scenariju bi moral dobiti zgolj nekaj prask na avtu, ne pa taksnega razdejanja. Potem pa ostane le se, da sta oba z vecjo hitrostjo zapeljala v krizisce, eden od njiju, ko se je ravno prikazala zelena, drugi pa skozi rdeco. OK, ali je bil pa semafor pokvarjen...
deadea
29. 10. 2008 18.32
seveda da ni pdoatkov o alkotestu, ker lezi v nekem predalu. imuniteto pa bi bilo potrebno uzeti vsem veleposlanikom. naj jo imajo na svoje delo. ne pa za kazenske postopke. enako sodniki. ne vem zakaj poteebuje sodnik celotno imuniteto. sramota
icetel
29. 10. 2008 18.19
Dokler ti krivde ne dokazejo si nedolzen! Ampak tale butara jih ima za usesi... Morali bi jo dati v postopek preiskave in ce je res uspicila te stvari odpustiti in kaznovati!!!!
focus2031
29. 10. 2008 18.02
pa kaj je z vami ljudje ??? Se pravi da lahko diplomati mrtvo pijani vozijo naokrog in se jim ne more nič zgoditi in da lahko pijani počnejo kar hočejo....najbrž je bila tako pijana, da se sploh ne zaveda da je bila pijana....hijena pokvarjena, da te ni sram...in taki ljudje naj zastopajo Slovenijo v tujini RES SRAMOTA NA KVADRAT !!!!!