Slovenija

MZZ: Pogovorov o ERC še ni

Ljubljana/Zagreb, 22. 01. 2008 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanje ministrstvo je zavrnilo trditve hrvaškega premierja Sanaderja, da so se že začele konzultacije glede ERC.

Pred kakršnimi koli konzultacijami Slovenija od Hrvaške zahteva razveljavitev cone.
Pred kakršnimi koli konzultacijami Slovenija od Hrvaške zahteva razveljavitev cone. FOTO: Dare Čekeliš

Na zunanjem ministrstvu so zavrnili ponedeljkove trditve hrvaškega premiera Iva Sanaderja, da je Hrvaška s Slovenijo, Italijo in Evropsko komisijo začela konzultacije glede zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC). Tovrstne konzultacije po navedbah MZZ trenutno ne potekajo, za te namere pa je slovenska stran izvedela iz hrvaških medijev.

Sanaderjeve besede, da med Slovenijo, Hrvaško, Italijo in Evropsko komisijo že potekajo konzultacije glede ERC, je v ponedeljek na TV Slovenija že zanikal tudi premier Janša. Kot je dejal, bi on, če bi te konzultacije dejansko obstajale, verjetno že vedel. Po njegovem mnenju lahko Hrvaška sicer ERC bodisi prekliče ali pa predlaga rešitev, ki bo ustrezala vsem, ničesar od tega pa še ni storila.

Obenem so na MZZ ponovili, da "so kakršnekoli konzultacije, ki bodo nujno potekale pod okriljem Evropske komisije, za Slovenijo sprejemljive takoj, ko bo Hrvaška izpolnila obveznosti, ki jih ima do EU" in razveljavila ERC.

Ob tem so sicer v Ljubljani izrazili veselje, da je hrvaški premier poudaril, da se bo Hrvaška obnašala evropsko. "Spoštovanje sprejetih obveznosti je namreč temelj evropskega obnašanja in eden od temeljnih kriterijev za članstvo držav v EU," so zapisali na MZZ.

Ponovno so tudi izrazili obžalovanje, da "se dobronamerna slovenska opozorila tolmačijo kot grožnje ali kot ultimati in ne kot dobronamerni nasveti prijateljske sosednje države. Nespoštovanje sprejetih obveznosti bo namreč škodilo Hrvaški in ne Sloveniji."

Po uveljavitvi ERC bo Hrvaška naredila vse potrebne korake, da s prijateljskima državama Italijo in Slovenijo najde skupno rešitev za zaščito Jadrana v interesu vseh treh držav, je danes dejal hrvaški predsednik Mesić in dodal, da verjame v načelo spoštovanja enakih kriterijev za vse države v skladu z njihovim suverenim pravom, da upoštevajo konvencijo ZN o pravu morja.

Kot so še poudarili, za Slovenijo ni nobenih nejasnosti glede ERC: gre za poskus prejudiciranja meje na morju, zato je za Slovenijo popolnoma nesprejemljiva. To je bilo hrvaški strani že večkrat obrazloženo, nazadnje v več krogih konzultacij med Slovenijo, Italijo, Hrvaško in Evropsko komisijo po odločitvi sabora decembra 2006, da s 1. 1. 2008 ERC uveljavi tudi za države članice EU, so zapisali na MZZ.

Kot so ob tem pojasnili, so se te konzultacije končale "zaradi nepripravljenosti hrvaške strani na njihovo nadaljevanje". "Hrvaška je namreč zadnji sestanek na politični ravni, s katerim so se strinjale vse štiri strani in ki je bil dogovorjen za julij 2007, enostransko odpovedala."

Sanader: Konzultacije že potekajo

Sanader na ponedeljkovi novinarski konferenci v Zagrebu, ki je bila sicer posvečena prihajajočim strankarskim volitvam v HDZ, izjavil, da je Hrvaška z Italijo, Slovenijo in Evropsko komisijo začela konzultacije glede ERC. Kot je dodal, omenjene konzultacije, ki sicer niso javne, še potekajo.

Ivo Sanader svoje državljane suvereno prepričuje, da poteka kvadrilaterala.
Ivo Sanader svoje državljane suvereno prepričuje, da poteka kvadrilaterala. FOTO: Reuters

Sanader je tudi izrazil upanje, da bo do sestanka kvadrilaterale prišlo čim prej in da bodo skupaj preučili, "kaj moti hrvaške prijatelje in partnerje". Obenem bo Zagreb razložil Rimu, Ljubljani in Bruslju, da ima Hrvaška pravico do ERC tako kot vse ostale države.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
23. 01. 2008 23.57
No, to je že tretji komentar, ki se je danes izbrisal (moj), tkao da se mi ne da vse še enkrat pisati. Pervan: Razlika je v enostranski razglasitvi ali pa vsestranski teoretični razglasitvi, an. Glede zgo. pa zem. pa nisi bil najbolj jasen. Če po tvojem zaostajam, ker se naslanjam na zgo.dejstva nedržavnih različnih mednarodnih učbenikov, potem pa le tako misli.
ugrica
23. 01. 2008 23.46
O tem,da so hrvatje pošteni in ponosni narod,so se na to parolo sklicevali v vsaki priložnosti je značilno za fašiste,naciste in ustaše,kod hitlerjeve ljubljenčke v evropski zgodovini.Tako politiko vodi filozofija,ki takemo razmišlnjo pripada.V to pa jaz ne uvrščam preprostega človeka.Pritem so najhujši politični podrepniki večjih botrov hrvaške politike.
pervan@mail386.com
23. 01. 2008 13.53
xzamiel | 23.01.2008 | 13:06 Ne bi te želel žaliti, toda v zgodovini in zemljepisu, pa tudi aktualni politiki malo zaostajaš.
xzamiel@hotmail.com
23. 01. 2008 13.06
Pervan: SLO ni noben ERC razglasila. Je pa poudarila kje bi moral ERC vse potekati in to za vse tri države. Tu se kar precej motiš. Glede vlade se strinjam. Glede tretjega odstavka pa ne. Malo preberi o zgodovini hrvaške med 1900-2000 in lahko tudi še prej, med 1535-1560, če se prav spomnim. Tu ne bom pisal, ker bi moral saj 5 komentarjev napisati. Hrvaška kot država je znana, da izkorišča situacije. PS: Imam kar nekaj dobrih hrvaških prijateljev.
pervan@mail386.com
23. 01. 2008 11.15
primuseng | 22.01.2008 | 20:04 Saj je tudi Slovenija razglasila svoj ERC, pa tudi nima rešenega vprašanja meje z Hrvaško, del tega ERC-ja je globoko v Hrvaških ozemeljskih vodah. Saj so vaši prvi prekršili pravilo dogovarjanja, sedaj pa hočejo da Hrvaška svoj ERC brezpogojno prekliče!!! bnam 2707 | 22.01.2008 | 21:28 Če kdo koga kje tožari potem je to vaša Vlada, ki koristi vsako priložnost da Hrvaški vrže poleno pod noge (tudi če nima neposredne ali posredne škode od našega ravnanja), ter na ta način poskuša diskreditirati Hrvaško, ampak zdaj vam to uspeva le še pri EU, ker so vas drugje "prokužili" in vas ne jemljejo preveč resno. pajtlerblanka | 23.01.2008 | 03:22 Hrvati nismo nikoli in nikdar živeli na račun drugih, k večjemu so drugi živeli na naš račun. Hrvaška je lepa a revna država, vendar smo Hrvati ponosen narod in smo veseli da smo svoji na svojem, pa četudi nismo tako bogati kot drugi okoli nas (predvsem vi Slovenci). Naj se navežem še na tvoj zaključek: mi se zelo bojimo vas in vašega početja zoper nas.
Buena Vita
23. 01. 2008 03.22
hRVATJE SO IN BODO ŽIVELI NA TUJ RAČUN.SO IN BODO MANIPULIRALI Z DRUGIMI SAJ SE ZAVEDAJO DA NORMALNI LJUDJE ŽIVIJO POŠTENO, POŠTENJA PA SE NI ZA BATI.BOJIŠ SE SAMO SLABŠIH OD SEBE
bnam 2707
22. 01. 2008 21.28
Šef južne balkanske sosede laže,nam EU in svojemu narodu. Spletkari in tožaka Slovenijo pri evropskih komisarjih,pri tem pa pozablja,da se mu to lahko vrne kot bumerang.To so gospodje iz dravske banovine delali že v prejšnjih stoletjih in hodili tožakat Srbe na Dunajski dvor.Taki so ti naši južni balkanski sosedje.Toda nijih čaka še veliko dela,tudi z Italijani,ki utegnejo marsikaj spremeniti v tej smeri.Kdove kaj imajo v mislih z molkom,ki je neobičajen za Italijo.Verjetno imajo namen pošteno izprašiti hlače kratkohlačnikom iz juga . Toda to je že stvar prihodnosti,v katero verjamem,da ne bo prav rožnata za pave iz Zagreba!
Uporabnik303528
22. 01. 2008 20.04
Hrvatje se delajo bebce, kot da ne bi razumeli zadeve, ki jo vsak normalen človek razume. Nabijajo o tisti svoji coni, ki jo sploh ne bi smeli razglasiti, saj zanjo ni bil izpolnjen osnovni pogoj: UREJENE MEJE Z SOSEDI! Tolk o tem! Grejo se naprej svoje "nadmudrivanje" - ampak bomo videl kdo bo koga "nadmudril"...