Slovenija

Slovenija podpira Rehnovo pobudo

Ljubljana, 15. 04. 2009 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Jandroković je ponovil, da si Zagreb prizadeva za ureditev mejnega spora med Hrvaško in Slovenijo pred mednarodnim sodiščem. Govorec MZZ pravi: Slovenija je od vsega začetka predvidevala, da je zaključek mediacije na koncu neke vrste arbitraža.

Zunanje ministrstvo po pričakovanjih ni hotelo razkriti vsebine predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, ki je pricurljala v javnost. Kot je povedal uradni govorec MZZ Milan Balažic je diplomacija v času, ko potekajo pogajanja, zavezana molčečnosti. Je pa dejal, da "tisto, kar se je pojavilo v javnosti, v večji meri drži".

Novi govorec MZZ Milan Balažic je dejal, da informacije o predlogu večinoma držijo.
Novi govorec MZZ Milan Balažic je dejal, da informacije o predlogu večinoma držijo. FOTO: Tomaž Ungar

Kot je danes pojasnil Balažic, je Slovenija od vsega začetka predvidevala, "da je zaključek mediacije na koncu neke vrste arbitraža". Ponovil je, da je za Slovenijo predvsem pomembno, kakšni so pogoji ad hoc arbitraže, to je, ali se bo pri pogajanjih upoštevalo s strani Ljubljane zahtevana načela, med njimi stanje na dan 25. junij 1991 in načelo pravičnosti. Prav tako je Slovenija že večkrat dala vedeti, kaj je zanjo skrajna meja v teh pogajanjih – to je, da se vprašanje meje pravično razreši pred vstopom Hrvaške v unijo.

Slovenija podpira Rehnovo pobudo, saj ima realne možnosti za uspeh, prav tako pa tudi ni razloga, da ji ne bi zaupali, je še menil Balažic. "Zdi se mi, da komisar Rehn še ni odigral vseh svojih adutov," je dodal. Na vprašanje, ali je realno, da se pristopna konferenca Hrvaške z EU odvije 24. aprila, kot je predvideno, je Balažic poudaril, da je to odločitev češkega predsedstva unije.

Če bi Hrvaška podala odgovor na Rehnovo pobudo in bi tako evropski komisar razpolagal z odgovoroma obeh strani, potem bi po besedah Balažica obstajala možnost, da na tristranskih pogovorih pride do napredka, posledično pa bi imela tudi pristopna konferenca smisel. Kot je še poudaril, Slovenija za zdaj ne vidi, da bi bila Hrvaška pripravljena konstruktivno pristopiti k poskusu mediacije oz. arbitraže.

Novo tristransko srečanje

Rehn naj bi nekje okoli 20. aprila pripravlja novo tristransko srečanje s slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom, Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem. Dvostransko srečanje med Žbogarjem in Jandrokovićem pa zaenkrat ni dogovorjeno.

Medtem je Jandroković v Zagrebu potrdil, da bo tristransko srečanje prihodnji teden. Ponovil je, da si Zagreb prizadeva za ureditev mejnega spora pred mednarodnim sodiščem.

Vnovič je dejal, da Hrvaška vidi izhod iz stanja, v katerem se znašla zaradi slovenske blokade pristopnih pogajanj, v ločitvi dvostranskih odnosov od pogajalskega okvira, takojšnji deblokadi pogajanj in urejanju obmejnega vprašanja na mednarodnem sodišču.

Žerjav: Rehnov predlog je škodljiv za Slovenijo

''Zaskrbljen sem nad predlogom komisarja Ollija Rehna. Predlog kot tak po moji oceni za Slovenijo ni sprejemljiv in bi ga, v kolikor ga ne bo možno dopolniti z našimi znanimi stališči, potrebno zavrniti,'' je za 24ur.com povedal poslanec SLS Radovan Žerjav, ki pa o vsebini predloga ni mogel govoriti, saj nosi oznako zaupno. Za Slovenijo bi bilo škodljivo, če bi sprejeli ta predlog, je prepričan. Če ga ne bo mogoče dopolniti bi ga morali zavrniti ''brez sramu pred tem, kaj si kdorkoli v EU misli o tem''.

Rehn je od mediacije preskočil na predlog o arbitraži.
Rehn je od mediacije preskočil na predlog o arbitraži. FOTO: Miro Majcen

''Se mi pa ob vsem tem poraja vprašanje, kaj je slovenska diplomacija pravzaprav počela v vsem tem času na tem področju,'' je dejal in dodal, da pri tem misli tako nekdanjo kot sedanjo ekipo, ki se ukvarja s tem vprašanjem. Po njegovih besedah se namreč v tem predlogu rezultati dela slovenske diplomacije ne vidijo. ''Očitno je, da je bila slovenska zunanja politika neučinkovita,'' je dodal.

Rehn naj bi predlagal ad hoc arbitražo

Kot se je izvedelo v torek, naj bi Rehn predlagal ad hoc arbitražo s svetom petih arbitrov, s katero naj bi do dokončne rešitve vprašanja slovensko-hrvaške meje prišli še letos. Arbitraža pa je pravno zavezujoča za obe vpleteni strani. Predsedujočega svetu arbitrov bi imenovala Evropska komisija, ta bi si izbral dva pomočnika, po enega pa bi si izbrali Slovenija in Hrvaška.

Rehn naj bi tudi predlagal, da naj Slovenija blokado umakne, ko se bosta državi s podpisom oziroma parafom dogovorili o arbitraži. Po neuradnih informacijah naj bi Slovenija ta predlog že zavrnila in naj bi blokado umaknila šele ko bosta dogovor o arbitraži ratificirala oba parlamenta in ne že samo ob sprejetju dogovora.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
16. 04. 2009 02.00
Hvalisavo in napihnjeno poudarjanje tega, da blokada za Hrvaško s strani vlade RS ostaja, ni ravno diplomatsko spretno, pametneje bi bilo suvereno vztrajati pri načelu pravičnosti, potem pa se naj Hrvaška pred EU izmotava in neverodostojno pojasnjuje čemu načela pravičnosti ne želi spoštovati, a Pahor & Co se pač morajo z nečim trkati po prsih.
Buena Vita
15. 04. 2009 21.38
kdor vajglu zaupa-popuši in tej vladi
alojzrijavec@gmail.com
15. 04. 2009 20.45
HRVAŠKA POLITIKA DO SLOVENIJE JE NABRITO PREBRISANO ZVITA. NE SMEMO JIM VEROVATI,KER NIMAJO DOBRIH NAMIR IN NAMENOV.
josip.hr
15. 04. 2009 19.24
marija12015.04.2009, 17:44-1 zopt so vam vrgli kost To pa je. In je hkrati tudi neverjetno kako je še slasna.
marija120
15. 04. 2009 17.44
zopt so vam vrgli kost
Franc Zabukovec
15. 04. 2009 16.07
Hrvatje so ponosni če jim vsi rečejo da goljufajo. Slovenci smo ponosni ko nas kdo ogoljufa. To pa je vedno v vseh primerih. Zakaj ? zato ker imamo riti na položajih.
miss_theory
15. 04. 2009 16.03
Od kod pa ma Žerjav kaj pojma o zunanji politiki? Pa tudi nobenih argumentov ni navedel, ker kao nosijo oznako zaupno. Eh, če je tako, pol si tiho in ne mešaš dreka ter podpihuješ javnosti. Kar se mene tiče je ad hoc arbitraža daleč najboljši predlog, kar sem jih slišala zadnje čase. pod našimi pogoji o pravičnosti in zgodovinskih okoliščinah pa zgleda kar optimistično. manj kot pol itak ne moremo izgubiti :P
asan
15. 04. 2009 15.38
Nemogoče je pričakovati rešitev po keteri koli diplomaciji,ker bo nekdo v vsakem primeru oškodovan.Bolje bi bilo vse mejne prehode v Istri zapret,dovolit samo maloobmejni prehod ljudem ki živijo ob meji,potem se bodo pa stvari verjetno hitreje reševale.
samo56789
15. 04. 2009 15.31
Hrvaška sploh ni formalno zavrnila prvega predloga Evropske komisije, pa se ji že popušča. Ni treba biti preveč pameten v katero smer se sedaj nagibajo rešitve. Tiha diplomacija je namenjena prikrivanju. Kako naj se odločijo politiki ali ljudje, če nimajo vseh informacij ? Kdo bo sprejel odgovornost za morebitno ponovno oškodovanje Slovenije ? Pred kakršnokoli spremembo je potebno postaviti vse relevatne informacije na mizo ? Ali se vač ne zaupa ljudem ? Nobeden se nima pravice igrati z usodo Slovencev ? Pri nas politiki že ves čas deluje prikrito skupaj z gospodarskim kriminalom, zato nimajo nobene kredibilnosti pred ljudstvom.
Kofetar 1
15. 04. 2009 15.25
Imenuje se naj Piransko Savudrijski zaliv. Obe državi pa naj nadzorujeta tretje države.Kot vidim ,tu ne bo rešitve.Rešitev bo verjetno taka, da bomo popušili.
Inspire
15. 04. 2009 15.10
Tihi diplomaciji ne gre zaupat ! Vse mora javnost zvedeti preden bo prepozno ! Zakaj ne bo referenduma ?
braindestroyer
15. 04. 2009 15.09
Kaj pa hočeš od "kmetavza" pričakovat ?
finec
15. 04. 2009 14.53
Hrvati so zopet dokazali, da imamo v diplomaciji pretežno zaposlene debile. (kot bi rekli v mladini: "to ni žalitev, ampak diagnoza".
theta
15. 04. 2009 14.35
Dokler je skrito nimamo kej zavrnit ali sprejet.
focus2031
15. 04. 2009 14.34
BREZKOMPROMISNO ZAVRNITI TAKE PREDLOGE. O TEM SE NE SMEMO POGAJATI ! ! ! NAJ HRVATI TAKO IDEJO URESNIČIJO NA PREVLAKI, PA DA VIDIMO
Wukillabezz
15. 04. 2009 14.32
govorec MZZ Milan Balažic ???? še mal nazaj kolumne pisu za kakšen časopis pa glumil analitika zdej pa kr GOVOREC MZZ ni čudno da gre vse v .....
Generacija56
15. 04. 2009 14.27
Ne razumem človeka, ki je bil v vladi, ki je zagovarjala haško sodišče ob načelu pravičnosti. Sedaj je na mizi točno to. In sedaj ni zadovoljen' Licemer. Lažnivec. Prevarant. A cenil sem ga, ko je bil še prometni minister.