Slovenija

MZZ: Incidentov ni bilo več

Ljubljana, 28. 06. 2007 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanje ministrstvo zavrača trditve o povečanem številu incidentov v Piranskem zalivu pred volitvami leta 2004.

Zunanji minister Dimitrij Rupel: Statistika incidentov kaže večje število incidentov po volitvah 2004
Zunanji minister Dimitrij Rupel: Statistika incidentov kaže večje število incidentov po volitvah 2004 FOTO: Dare Čekeliš

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) je danes zavrnilo domneve o politično spodbujenih incidentih v Piranskem zalivu pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004.

Po volitvah več incidentov kot po njih

Po trditvah MZZ se število incidentov pred volitvami ni povečalo, zavrnili pa so tudi povezavo med volitvami in predvolilno kampanjo in številom incidentov. Kot so še sporočili iz MZZ, se je septembra in začetek oktobra 2004 neposredno pred volitvami zgodilo 11, takoj po oktobrskih volitvah pa 15 incidentov.

Po podatkih MZZ se je v drugi polovici leta 2004 zgodilo 49 incidentov. Junija se je zgodil pomembnejši incident, julija pet, od teh je bil en sam pomembnejši. Avgusta so bili štirje incidenti, septembra pa devet, od teh so bili štirje pomembnejši.

Pred volitvami 3. oktobra 2004 sta se zgodila dva incidenta, od teh en sam pomembnejši, po volitvah pa se je oktobra zgodilo 15 incidentov, od teh pet pomembnejših in deset manjših. Novembra je bilo po podatkih MZZ pet, decembra pa osem incidentov.

Zunanje ministrstvo se je tako odzvalo na besede nekdanjega premiera Antona Ropa, zdaj poslanca SD, ki je potrdil informacije o prisluškovanju predsedniku hrvaške vlade Ivu Sanaderju in Janezu Janši, ko je bil slednji vodja opozicije. Rop je še zatrdil, da naj bi se Sanader in Janša pred slovenskimi parlamentarnim volitvami dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu. Poslanec SD je sicer zatrdil, da Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (SOVA) ni bilo nikoli naročeno prisluškovanje kateremu koli slovenskemu ali tujemu politiku.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jethro
28. 06. 2007 15.13
Pa saj še sami ne vedo kaj povedat....stvar je pač zrasla v take razsežnosti, da hočejo prepričat javnost, da so bili incidenti takrat v "normalnem" številu...pa dejte ga še malo srat,no!!! Kaj lahko so lepo mirni in tiho, ko pa stvar razčistijo in pridejo do resnice in do končnih krivcev, pa to objavijo?!?!? Prav so že tečni, eni to drugi ono, na koncu pa za šankom še hladno pivo pijejo in se smejejo na račun kako se razdeljeni slovenci kregamo glede vsega tega sranja!!!
DarthRevan
28. 06. 2007 14.57
Jih je bilo več ali se je samo več poročalo o njih, se je igralo na to karto? Kdo zdaj koga farba?