Slovenija

'Mrhovinarjem odklenkalo'

Ljubljana, 02. 08. 2006 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Drnovšek je ob koncu zapletov z mizami zapisal, da je odklenkalo tistim, ki so služili na račun bolnikov.

Operacijske mize
Operacijske mize FOTO: POP TV
Trije neizbrani ponudniki operacijskih miz - Medicoengineering, Sanolabor in Mollier, so zaradi dananšnje odločitve revizijske komisije in ministra Bručana že napovedali tožbe zoper državo. V Sanolaborju so prepričani, da gre za politično odločitev.

Minister za zdravje Andrej Bručan bo v petek s podjetjem Soča oprema podpisal pogodbo za dobavo in montažo osemnajstih operacijskih miz in pripadajoče opreme za pet slovenskih bolnišnic. Državna revizijska komisija je namreč odpravila zadržanje postopka oddaje javnega naročila, kar ministrstvu omogoča takojšen podpis pogodbe v vrednosti 330 milijonov tolarjev.

Bručan je zatrdil, da so operacijske mize Soče Opreme kakovostne in po zagotovilih razpisne komisije v celoti ustrezajo zahtevam iz razpisne dokumentacije, poleg tega pa so tudi cenovno najbolj konkurenčne. Poudaril je še, da bo javno naročilo izvedeno po zakoniti poti v najkrajšem času.

Prve operacije že letos

"Kot zdravnik pa lahko povem, da kirurgi svojih želja in zahtev gotovo ne precizirajo v milimetre in milimetrske naklone, kot to želijo prikazati nekateri ponudniki, ki trdijo, da te mize niso dovolj kakovostne," je še dodal Bručan.
"Kot zdravnik pa lahko povem, da kirurgi svojih želja in zahtev gotovo ne precizirajo v milimetre in milimetrske naklone, kot to želijo prikazati nekateri ponudniki, ki trdijo, da te mize niso dovolj kakovostne," je še dodal Bručan. FOTO: POP TV

Če ne bo novih zapletov, bodo prvi pacienti na novih mizah operirani že letos. Mize naj bi bile namreč v bolnišnicah jeseni, skrajni rok pa je dva meseca po podpisu pogodbe. Direktor podjetja Bojan Bokalič je že na pogovorih v Italiji, od koder bodo mize uvozili. »Takoj po podpisu pogodbe bomo naredil vse, da bolnišnice in onkološki institut dobijo mize in ostalo opremo v najkrajšem možnem času. Po nekem takem grobem planu bi večino opreme dobavili v septembru,« je dejal.

Pogodba s podjetjem Soča oprema je vredna 330 milijonov tolarjev.

Minister Bručan je, še preden je napovedal, kot kaže zgodovinski podpis pogodbe, med vrsticami dejal, da je drama Operacijske mize zasluga prejšnje vlade. Za zavlačevanje pa je obtožil ponudnike, ki so, tako Bručan, povsem zakonito oteževali postopke.

Mize po nujni spremembi revizijske zakonodaje

Odpiranje ponudb za operacijske mize
Odpiranje ponudb za operacijske mize FOTO: Dare Čekeliš

Odpravo zadržanja postopka oddaje javnega naročila je ministrstvo Državni revizijski komisiji predlagalo minuli petek, dan potem ko je soglasje - na podlagi ugotovitve, da bi bilo lahko ogroženo zdravje ljudi - dala tudi vlada. "Z vso odgovornostjo do bolnikov smo se odločili izkoristiti prav vse možnosti, ki jih ponuja novo sprejeta zakonodaja na področju revizije postopkov javnega naročanja, tudi možnost odprave zadržanja postopka oddaje javnega naročila," je odločitev pojasnil minister.

Minister je poudaril, da se že ves čas trudijo postopek čim prej končati, so pa to javno naročilo "podedovali še iz časa prejšnjega ministra".
Državna revizijska komisija bo po Bručanovih besedah še ta mesec obravnaval zahtevka za revizijo, ki sta ju podala Medicoengineering in Sanolabor.

Kot je znano, je ministrstvo za zdravje njuna revizijska zahtevka zavrnilo kot neutemeljena, obe podjetji pa sta se nato odločili za nadaljevanje postopka na Državni revizijski komisiji. "Ne glede na izdan sklep o odpravi zadržanja postopka oddaje javnega naročila je zagotovljeno pravno varstvo obeh ponudnikov, obenem pa tudi bolnikom ne bo potrebno čakati na novo medicinsko opremo," je še menil minister.

Mrhovinarjem je odklenkalo
Upam, da je to začetek drugačnih, bolj zdravih zgodb v zvezi z javnimi razpisi v zdravstvu in da je dokončno odklenkalo mrhovinarjem, ki so služili na račun bolnikov. Predsednik republike Janez Drnovšek

Predsednik republike Janez Drnovšek je na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj pohvalil potezo ministra za zdravje, ki je "presekal klobčič nategovanj okrog operacijskih miz". Drnovšek piše, da bo pogodba podpisana z najcenejšim dobaviteljem in ne z najdražjim, "kot je že izgledalo, preden se je vključila javnost, vključno z našim Gibanjem".

Drnovšek je ocenil tudi delo zdravnikov. "In naj zdravniki ne nastopajo kot bogovi. To namreč niso. Če tega ne vedo, jim bo jasno ko bodo srečali pravega Boga. In takrat bodo morali polagati račune za vsakega bolnika, ki so ga slabo obravnavali," je zapisal.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
03. 08. 2006 17.24
upam da se bo mafijski vozel razpletu, saj je že skrajni čas........
Vegos
03. 08. 2006 13.49
Skratka, zdrava kmečka logika pogosto vodi v zdravo kmečko zaplankanost, zato se je pazite!
pomi@auspuh.com
03. 08. 2006 11.14
Skratka, gospod predsednik in gospod predsednik vlade čas bi bil, da si prebereta Harija Poterja.
trava@pinkponk.com
03. 08. 2006 11.09
Ko pa nas on nateguje je pa vse ok.Mislim g.Drnovšek sedaj imate pa že lovske.G.Drnovšek lepo vas prosim obnašajte se kot predsednik republike in ne delajte sramote nam in sebi.Že dolgo ste na vladi naredili niste popolnoma nič sedaj se pa delate kako ste dobri in pošteni.Oprosti jaz te maski ki jo imate sedaj ne verjamem.No če ste tako pošteni opogumite se in zmanšajte vašo in ministrom plače na delavske ta denar ki ostane pa podarite ljudem ki ga resnično potrebujejo.Še bolje zrihtajte jim stanovanja ,službe.Skrajni čas bi bil da naredite otroško bolnico.Da vidimo koliko ste pri tem pošteni ko se je treba odpovedat denarju.PS.Pa ne napadajte me.
kgb@akcija.net
03. 08. 2006 11.02
normalno saj neglede katera stran je na oblasti ni dobro, lahko izbiramo samo med slabo in slabšo in trenutno imamo najslabšo varianto
Nilič
03. 08. 2006 10.40
gadni: Še DOLGO boš moral čakati.
pomi@auspuh.com
03. 08. 2006 10.11
Drnovšek se moti ! Mrhovinarjem ne odklenka nikoli.
gadni@email.si
02. 08. 2006 23.35
Drnovšek se moti ! Odklenkalo jim bo ko bomo zamenjali vlado!
gadni@email.si
02. 08. 2006 23.35
Drnovšek se moti ! Odklenkalo jim bo ko bomo zamenjali vlado!
curilno@gmail.com
02. 08. 2006 21.11
... in mrhovinarki
jaka37
02. 08. 2006 21.05
Glede na to, kaj je zapisal Drni na koncu....mislim, da imamo velik problem s predsednikom, ali bolje rečeno, imamo Problem za predsednika.
Vegos
02. 08. 2006 13.05
No, vsekakor so se zelo potrudili da tistih miz ne bi nabavili prezgodaj...