Slovenija

Mramor ne bo kandidiral

Ljubljana, 25. 05. 2007 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
I.H./B.M./STA
Komentarji
32

Sprejetje kandidature za guvernerja Banke Slovenije bi bilo neodgovorno do fakultete, je dejal ob odločitvi.

Ekonomist in nekdanji finančni minister Dušan Mramor, ki mu je predsednik države Janez Drnovšek ponudil kandidaturo za guvernerja Banke Slovenije, je sporočil, da kandidature ne bo sprejel.

Dušan Mramor se je odločil, da zaradi poklicnih obveznosti na ekonomski fakulteti ne bo kandidiral
Dušan Mramor se je odločil, da zaradi poklicnih obveznosti na ekonomski fakulteti ne bo kandidiral FOTO: POP TV


Mramor se je odločil, da zaradi poklicnih obveznosti na ekonomski fakulteti ne bo kandidiral. "Ponujena kandidatura mi je bila v veliko čast, položaj guvernerja pa resen strokovni izziv," je za 24ur.com povedal Mramor. "Vendar ne glede na to, in ne glede na možnost izvolitve v državnem zboru sem ocenil, da bi bila odločitev za kandidaturo v tem trenutku neodgovorna do Ekonomske fakultete v Ljubljani".

Drnovšek bo nadaljeval z iskanjem kandidata

Odgovornost predvsem na strani Drnovška

Bogomir Kovač z ljubljanske ekonomske fakultete meni, da je bilo "že vnaprej jasno, da tudi Mramor kot kandidat ne more uspeti", če bi vladna koalicija glasovala v skladu s svojimi dosedanjimi usmeritvami in interesi. Kot pravi, "bo treba spremeniti način kadrovanja, sicer noben resen kandidat ne bo sprejel kandidature". Odgovornost za to, da je Banka Slovenije še vedno brez guvernerja, je po Kovačevem mnenju tako na strani parlamenta kot na strani predsednika države, "vendar predvsem na strani slednjega".

Po mnenju direktorja Urada za makroekonomske analize in razvoj Janeza Šušteršiča odsotnost guvernerja za delovanje banke "ne predstavlja težav". Vseeno pa Šušteršič pravi, da bo banka na dolgi rok potrebovala nekoga, ki bo deloval kot vodja banke. Po njegovem mnenju bi se sicer zaplet z izbiro guvernerja dalo rešiti z nekoliko več dobre volje in dogovora. "Je pa na predsedniku države, da izbere kandidata, ki bo kandidaturo sprejel in bo obenem imel tudi možnost za potrditev v državnem zboru," je še ocenil Šušteršič.

Na uradu predsednika so povedali, da bo Drnovšek nadaljeval z iskanjem ustreznega kandidata, omenjene Mramorjeve odločitve pa ne želijo komentirati.

Ko je Drnovšek javnost obvestil o svoji nameri, so v koalicijskih strankah ponovili, da želijo, da bi se Drnovšek z njimi pred objavo novega kandidata posvetoval. V SDS so izrazili presenečenje, da bo po vsej verjetnosti predsednik države znova predlagal kandidata brez predhodnega posvetovanja in ogrozil njegove možnosti za izvolitev.

V stranki so med drugim navedli, da je "Mramor izvajal koalicijsko pogodbo pod majoriteto LDS", zato ne morejo govoriti o politično neodvisnem kandidatu.V SDS skupaj z NSi in SLS pričakujejo, da bo Drnovšek na majski seji državnega zbora podal mnenje glede imenovanja guvernerja Banke Slovenije.

SD in LDS menita, da je predlog nepopoln in ne izpolnjuje pogojev za obravnavo na seji, LDS pa tudi napoveduje, da bo v ponedeljek zahtevala, naj poslanci točko umaknejo z dnevnega reda seje.

Brez guvernerja od aprila

Banka Slovenije je brez guvernerja od aprila. Državni zbor ni potrdil dveh Drnovškovih izbir: dotedanjega guvernerja Mitje Gasparija ter prej viceguvernerja, sedaj namestnika guvernerja Andreja Ranta.

Banka Slovenije je že od aprila brez guvernerja
Banka Slovenije je že od aprila brez guvernerja FOTO: Dare Čekeliš


Drnovšek je kandidaturo ponudil ekonomistu Jožetu Mencingerju, ki jo je sprejel, a ga Drnovšek po posvetovanju s premierom Janezom Janšo na to mesto nato ni predlagal, ter ekonomistoma Velimirju Boletu in Mojmirju Mraku, ki sta jo zavrnila.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
26. 05. 2007 11.13
Zeko resničen post Matej,vsaka Ti čast. Jack prečitaj in se uči in naj Ti tudi kaj ostane v glavi. Noj ata me je učil, da učiti in naučiti sta dva različna pojma.
Prvo Bore
26. 05. 2007 11.02
Jaka99,hvala da si dal pripombo na moj post,ampak tvoj post je bil naslednji : UDRI PO SIROMAKU !!!!!! Kdo pa dobi socialno pomoč ? Cenzus za 4 člansko družino je 92000,00 SIT. Kaj to pomeni ? Če je samo eden zaposlen v drušini in da ta dobi 100.000 SIT , potem ne dobiš nobene pomoči,to mislim družino. Ali se da živeti z 100.000 SIT na mesec ? Študent si, pa mi povej ! Vsi kar nekaj mečete te pomoči,ampak pravi Slovenc jih ne dobi. Mogoče kakšni v Novem Mestu ? Ali pa Strojanovi ? 100 procent. Mogoče sem tebe užalil,ampak Ti pa žališ vse ljudi, ki so ostali brez službe in ne dobijo službe, ker so prestari. Študenstki servi ste ustanovil študentje, ali ne? Kaj pa je sedaj ŠS? Povej mi, ki so toliko brihten. Zapomni si nekaj ? SIT ŠE NIKOLI NI RAZUMEL LAČNEGA !!! Ali si bil v mesnivi, ko upokojenci kupujejo goveje kosti ? Nekdaj smo jih dobili "gešenk" !! Pridem V mostec študente podpirat, ampak uboga Vaša prihodnost, če vsi tako mislite.
Matej Rojc
26. 05. 2007 10.58
Mesto guvernerja v Sloveniji je poleg predsednika države še edina funkcija, ki ni pod JJ vplivom. Zato je popolnoma razumeti, da tukaj že zavoljo demokracije v prihodnje in v izogib novega totalitarnega režima, Drnovšek ne more in ne sme dopustiti, da svojega kandidata vsili JJ in njegova klika. Na nas državljanih pa bi bilo, da k pameti spravimo JJ, da neha naprotovati predlogom Drnovška in škoditi ugledu Slovenije, ki smo si ga v zadnjih 16 letih steška pridobili, še posebej če so kandidati strokovno dokazano zelo kompetentni. figa.mac pa ima malo zgrešen pogled na problem plač. Krivca ne more iskati v negospodarstvu :)) Mislim, da nima noben državni uradnik ali zaposlen v negospodarstvu možnost nabrati bogastvo 300 mil EUR :))) Lahko bi rekli, da živi negospodarstvo v komunizmu, gospodarstvo pa v kapitalizmu. Seveda bi se dalo glede razmerja plač znotraj negospodarstva ogromno tudi debatirati. No v gospodarstvu je pač JJ sistem nastavil tako, da je nastavil lojalne in pogostokrat požrešne ljudi z zelo vprašljivo strokovnostjo. Znotraj zakonov si lahko izplačujejo "nagrade", ki se jih ne bi sramoval niti bill gates, izkoriščajo delovno silo do onemoglosti, dajejo minimalne plače, razvoj minimizirajo, in imajo seveda kraljevske plače. Bogatenje v negospodarstvu dandanes v veliki večini ni možno. In počasi se bo treba vprašati, ali naj človek sploh išče službo v negospodarstvu, saj je tam ukalupljen in obsojen na točno določeno plačo, ne glede na to koliko in kaj dela. Da o nagradah ala v gospodarstvu menedžerji sploh ne govorimo. Da ne govorimo o tem, kako so lahko menedžerji v neomejenem številu upravnih odborov, služijo na 100 mestih in niso praktično z ničemer omejeni. Bodočim generacijam lahko tako mirno svetujemo, da če želijo zelo dobro živeti, naj se nikar ne zaposlujejo na policiji, univerzah itd., bolnici, saj bomo te stvari lahko počasi kar zaprli, ali pa bodo ostali še sami obupanci, ki drugega tako ali tako ne bodo imeli kaj početi. Ostali pa bodo šli v tujino, kjer znajo raziskovalne in znanstvene delavce dosti bolje plačevati in nagrajevati, predvsem pa jih finančno ne omejevati.
figa.mac
26. 05. 2007 10.38
Jack99;popolnoma se strinjam s tabo.Dodati bi bilo še to, da bi morala država,oziroma vlada postaviti višje izhodiščne plače delavca v gospodarstvu,kajti od bogatašev, ki se redijo na račun delavca,država ne dobi davkov.Pristriči bi morala plače v negospodarstvu.Nikjer v svetu ni zaslediti , da bi delavec v gospodarstvu imel manjše plače od delavca v negospodarstvu,še posebno v državnih službah ne.Sicer smo izšli iz rubrike o guvernerju banke Sl.O tem imam svoje mnenje.Gospod Drnovšek naj se drži kandidatov , ki so se prijavili za to funkcijo ,naj preveri njihovo sposobnost in strokovnost in ža božjo voljo naj neha ustvarjat kaosa v naši državi.
nikolivec99
26. 05. 2007 09.16
Prvo borec, zanima me kaj zelis meni, te ne razumem. Kaj sem pa tazga napisu, da sem svinja?! Napisu sm sam, da ne mors met velke sociale pa majhne davke tko pac je in tega si nism zmislu jst, ti ne morm pomagat ce tega ne razums al pa nocs razumet. In zdej sm zarad tega svinja, zanimivo?! Ce pa misls da mam ful dnarja se pa zelo mots (sm student in dobivam pokojnino po ocetu, tko da nism noben bogatas). Mislm da nimas nobene pravice zalit ljudi, sploh pa ne tistih k jih ne poznas. LP
doki007@email.si
26. 05. 2007 08.38
ja ,...KOŠIR ,...A JE JAZBEC TUT NEODVISN ,...VERJETN JE DESN ,.........AMPAK NE BO .HAHA
Prvo Bore
26. 05. 2007 07.53
Manj korupcije in kraje družbenega proizvoda ter denarja, potem je cela Slovenija Švica. Jack99, kar si napisal, želim tebi, ampak nisem žleht, samo en mesec Ti želim, da ne boš rekel, da sem svinja, kot Ti.
tomazbodner
26. 05. 2007 07.35
Vi se kar prepirajte, s tem samo kazete, kako polariziran na levo in desno je slovenski narod. Samo se kak mesec pocakajte, pa vam bodo koga iz Bruslja poslali... kakega Romuna po moznosti...
nikolivec99
26. 05. 2007 00.58
Najprej bi rad povedu vsem tistim, k mislte da obstaja neodvisni kandidat, da se posteno motite. Neodvisnega kandidata ni in ga nikoli ne bo saj ima vsak neko politično usmerjenost oz. prepričanje. Tko da tud če nisi član nobene stranke se ne pomen da si neodvisen. Nekateri govorite da je v Sloveniji preveč davkov, edini način da se znebimo davkov je ta da ukinemo socialo. Več davkov=več sociale, Manj davkov=manj sociale. Primer z malo davkov in prispevkov in hkrati malo sociale je ZDA. Na drugi strani je pa Svedska k ma velke davke in velik sociale. Vsi bi mel radi vse malo davkov in velik sociale, to pa zau ne gre, ker ce hocs nekomu neki dat mors to nekje dobit oz. vzet. Tko da mal razmislte kako sistem deluje. LP vsem
Vegos
25. 05. 2007 23.01
Črni panter, torej je po tvoje politično neodvisen le kandidat, ki lastnega prepričanja nima oz. ni blizu nobeni politični opciji? Ja pol pa ne vem zakaj še vedno Jazbeca forsirate...itak ni politično neodvisen, saj čeprav ne pripada stranki, je politično blizu nje...
Prvo Bore
25. 05. 2007 22.30
Gaspari je bil najbolj sposoben. Arhar je pa prvi predsednik Vzajemne, ki si je dal 5.000.000 SIT mesečne plače
kosir_maks
25. 05. 2007 21.53
Malasutra : Zate so vsi ta levi neodvisni . Šoltes tud, a ne ? Bučman !
ivo55
25. 05. 2007 21.53
Po uvedbi EVRA je Banka slovenije le še en več ali manj nepotreben organ, ki bremeni proračun - sličen slepiču v človeškem organizmu, pa tolk burje okrog tega kdo bo temu organu šef.
PraviSvobodnjak
25. 05. 2007 18.37
Izgleda, da komunajzerji spoznavate, da so komunajzerji vedno bili nesposobni - ker tako sklepate, da, ker je Jazbec sposoben, da je bil pri ta belih...
?rni panter 1
25. 05. 2007 16.15
@ malosutra,...Ma dej ne ga srat...nadstrankarski,sposoben? Ma si udaru mimo a.Nadstrankarski ne more bit, če je bil minister v LDS vladi, četudi ni bil v njihovi stranki jim pripada po prepričanju, pa še marsičem, zato JE politično ODVISEN kandidat, da o njegovih NEsposobnostih ne govorimo,...Povprašaj podjetnike, kako jim je dopadlo 50 zvišanje davkov...
prisoten@email.si
25. 05. 2007 14.58
v pravi semri bo šel tisti politik ko več ne bo prisotna korupcija. do zdaj še nobena politika ni šla v pravi smeri.
mark avrelij
25. 05. 2007 14.46
janša čist lepo vodi politiko. mogoče ne izpelje vsega skp na fino, ampak gre pa v pravi smeri.
djordjevic.dejan@triera.net
25. 05. 2007 13.48
Dajte se malo pomirit, no, Maks. Da vas ne bo izdalo srce.
malasutra@gmail.com
25. 05. 2007 13.03
mramor nikoli ni bil v lds. je nadstrankarski in neodvisni strokovnjak, ki mu je v začetku mandata priznanje izrekala tudi janševa vlada. lds je očitno imel toliko soli v glavi, da je na ministerske položaje znal postaviti tudi ljudi na osnovi njihove strokovnosti in ne nujno članstva v lds. če bi janša zmogel kaj takega, bi morda še dolgo vladal. tako pa je le muha štiriletnica. prilesti na oblast s polnimi usti obljub je eno, pametno vladati in ostati na oblasti pa drugo. to drugo pa je janši umanjkalo. še bo moral zoreti v opoziciji, da bo končno dojel, kako in kaj. by the way, ko modruje o nezrelosti demokracije pri nas, naj začne najprej razmislek o sebi. je prvi, pri katerem so potrebne resne korekcije. potem šele sledijo drugi (ki resda tudi niso popolni).
vborut@siol.net
25. 05. 2007 12.57
ocitno je edin Jazbec sposobn v tej drzavi hehe a je njegov oce bil morda pr ta belih ???