Slovenija

MORS čaka na uradno zahtevo

Ljubljana, 20. 09. 2007 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalna komisija, ki preiskuje vladni nakup oklepnikov patria, zahteva originalni ponudbi Rotisa in Sistemske tehnike.

Na Ministrstvu za obrambo RS so za 24ur.com povedali, da bodo posredovali zahtevano dokumentacijo, takoj ko bodo dobili uradno zahtevo. Predsednik komisije, Milan Cvikl, pa je dejal, da bo uradna zahteva pripravljena že danes oziroma jutri.

Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje vladni nakup finskih oklepnikov patria, je na današnji seji sprejela sklep, po katerem mora obrambno ministrstvo komisiji posredovati obe originalni ponudbi Sistemske tehnike z dne 27. marca 2006 in ponudbo Rotisa z dne 7. aprila 2006. Komisija zahteva tudi dokumentacijo v zvezi z odpiranjem ponudb, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik komisije Milan Cvikl (SD).

Ta dokumentacija je bila po njegovih besedah podlaga za izdelavo poročila o pregledu in ocenjevanju ponudb. "S tem, da je bil poseben poudarek v sklepu, da želimo dokumentacijo, ki je bila podlaga za ocenjevanje ponudb po posameznih nivojih in za ocenjevanje tehničnih učinkovitosti ter dolgoročnih koristi za slovensko gospodarstvo," je pojasnil opozicijski poslanec.

Obrambno ministrstvo mora komisiji posredovati dokumentacijo v zvezi z odpiranjem ponudb in vse originalne ponudbe, ki so jih sprejeli od Sistemske tehnike in Rotisa
Obrambno ministrstvo mora komisiji posredovati dokumentacijo v zvezi z odpiranjem ponudb in vse originalne ponudbe, ki so jih sprejeli od Sistemske tehnike in Rotisa FOTO: POP TV

Poleg tega želi komisija pridobiti dokumentacijo upravnega sodišča iz tožbe Sistemske tehnike. Dokumentacijo, ki jo ima DZ, je namreč potrebno dopolniti, da bi lahko komisija ugotovila, ali je izbor Rotisa objektiven, je povedal Cvikl.

Komisija je zavrnila sklep, da naj komisija kot gradivo za svoje delo uporablja tudi knjigo Kaj nam pa morete, avtorja Matjaža Frangeža. Zato so opozicijski člani komisije Rudolf Moge (LDS), Darja Lavtižar Bebler (SD) in Cvikl v skladu s poslovniškimi določili podpisali predlog, da se ta knjiga pridobi za člane komisije.

Poslanska večina v komisiji je zavrnila tudi predlog, da bi komisija od vrhovnega državnega tožilstva pridobila dokumentacijo, ki jo ima o prodaji orožja med leti 1991 in 1993. Komisija pa je zavrnila tudi predlog, da komisija državno tožilstvo zaprosi, naj od hrvaških kolegov pridobi vso dokumentacijo, ki jih imajo v zvezi s trgovanjem orožja v času po osamosvojitvi. "Ti predlogi sklepov niso bili sprejeti s strani vladajoče koalicije," je povedal Cvikl.

Kot je znano, ima preiskovalna komisija dva področja dela, in sicer raziskati okoliščine pri pripravi in izvedbi nakupa oklepnih vozil in preveriti sum o povezavi med akterji tega nakupa in nekdanjimi akterji prodaje orožja med leti 1991 in 1993.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
20. 09. 2007 17.06
No pa bodo dekleta in fantje dobili zastonj ( na naše stroške ) vsaj nekaj za brat, si bodo krajšli dolge zimske večere. To pa bo tudi ves dobiček. LP