Slovenija

'Tragedija z revščino je žalostno početje'

Ljubljana, 30. 09. 2009 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Dogaja se najhujša mora starejših, da bodo na stara leta obremenjevali svoje otroke," je dejala prva dama upokojencev. Pahor pa pravi, da bodo tisti, ki živijo bolje, odslej tudi nosili težje breme.

"Včerajšnja odločitev vlade za delno zamrznitev pokojnin nas je prizadela," je dejala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak. "Dogaja se najhujša mora starejših, da bodo na stara leta obremenjevali svoje otroke," je opozorila in dodala: "Tragedija z revščino je žalostno početje." Sporočilo vlade je po njenem mnenju to, da bodo tisti, ki imajo najmanj, "lažje skrčili svoje želodce, kot tisti, ki imajo vsega dovolj".

Premier Borut Pahor pa trdi nasprotno: tisti, ki živijo bolje, bodo nosili tudi težje breme, je dejal. Na festivalu za tretje življenjsko obdobje je zagotovil, da vlada pozna težave ljudi, tudi tistih z najnižjimi dohodki. Glede proračuna pa je dejal, da je vladi uspelo večino težav rešiti tako, da "smo vsi lahko do neke mere zadovoljni".

Spremembe na pokojninskem področju so zdaj v javni razpravi in predlogi in pripombe so dobrodošli, je dodal. Poskrbeti je namreč treba, da bodo tudi generacije, ki se bodo upokojevale v prihodnosti, "tretje življenjsko obdobje pričakale brez strahu".

Kožuh Novakova vztraja, da bi bila tudi izhodišča za posodobitev pokojninskega sistema s sodelovanjem starejših boljša. "Vlada naj besedilo pusti v javni razpravi dovolj dolgo, da bomo lahko dali svoje predloge za njegovo izboljšanje," je pozvala.

'Modernizacija sistema je nujnost'

Upokojenec
Upokojenec FOTO: Mateja Klavs

Na temo pokojnin se je oglasila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Prepričani so, da je modernizacija pokojninskega sistema nujnost.

"Zaradi staranja prebivalstva je tistih, ki delajo, glede na tiste, ki prejemajo pokojnino, vedno manj. Slovenija potrebuje reformo pokojninskega sistema, ki bo zagotovila finančno vzdržnost pokojninskega sistema in primerno pokojnino tudi naslednjim generacijam upokojencev. Seveda je treba najprej doseči družbeni konsenz o tem, kaj je primerna pokojnina za polno pokojninsko dobo,“ so razložili.

Dodajajo, da je gradivo, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, dobra osnova za diskusijo, vendar jih na GZS "utemeljeno skrbi, da časovna postopnost reformiranja pokojninskega in invalidskega sistema zavarovanja ne bo dala zadovoljivih in potrebnih finančnih učinkov v naslednjih letih. Dejstvo namreč je, da bo začela v celoti učinkovati šele leta 2025. Po projekcijah bo povečanje izdatkov za pokojnine v obdobju 2010–2020 znašalo 0,93 odstotka, v obdobju 2020–2030 pa celo 2,18 odstotka. Opozarjamo, da glede na trenutne zaostrene gospodarske razmere primanjkljaja iz proračuna ne bo mogoče financirati," opozarjajo na GZS.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

negro
01. 10. 2009 00.58
Eni ljudje sploh ne znajo razmišljat s svojo glavo.
negro
01. 10. 2009 00.52
Mogli bi ukinit vse nesmicelne multiimenske davke in uvesti sistem namenskega pobiranja denarja. Država bi vsakemu davkoplačevalcu na koncu meseca poslala namenske položnice po sistemu več imaš, več boš dal za dobrobit npr. infrastrukture. Saj na vseh občinah in davčnih veselo računajo cenzuse. Malenkostno bi se jim spremenilo delo. Na položnici bi šisalo: Za izgradnjo avtoceste Ptuj- Marbor, plača za javni sektor; celoten znesek, število zaposlenih v javnem sektorju v obrazložitvah, finančna podpora za podjetja... itd. To bi bila odgovorna država do davkoplačevalcev. Manjka nam namembnost sredstev.
negro
01. 10. 2009 00.41
Nekdo je zapisal: Mnogi upokojenci živijo v nepremičninah vrednih več sto tisoč evrov, hkrati pa se pritožujejo nad višino svoje pokojnine. Resnično je to narobe! Kar pani razlog za zaostritev pokojnin, rešitve so lahko drugačne. Kje bodo pa ljude brez pokojnin že tako ni dela zanje! Noče nas ne država in ne delodajalci. Pomagajmo si sami, na to da si pomagamo nas bodo pa še obdavčli! Upoštevati je potrebno, da so starejši ljudje okornejši, bolni, slabi jim celoten organizem. A jih bomo zato pustili umreti od lakote, ker bi sodoben svet rad produktivo? To je vendar nezaslišano in skrajno nemoralno. Ljudje bi se morali med sabo ljubiti. Kdo je sploh nekdo, ki si pridržuje pravico odločati o moji usodi. Kako naj preživim. Če si redim kravo in jo želi pojesti moram plačat državi, da jo lahko zakoljem, čakam samo še kdaj mi bodo obdavčli še zelenjavo na vrtu! Zdaj bodo pa politiki rekli, da so pa kmeti s prihodki od svojih pridelkov res tako strašansko mastno služili, da je blo potrebno uvest davek na zakol krave, vsak večji slovenski kmet se res lahko primerja z npr. Jankovičevo bogtijo pa še kdo bi se našel... Po mnenju naših pametnjakovičev tam zgoraj se 1kg govejega mesa lahko primerja s ceno ene in ne katerekoli delnice na trgu. Morala bi se vodit javna poraba prilivov in odlivov, ki bi jo davkoplačevalci lahko spremljali na internetu in klikali na zvezdice za oceno o porabi! Bi potem vsaj lažje razumeli problematiko pomanjkanja sredstev. Saj računovodje to znajo, država si pa po mojem ne upa! Kar pejte vprašat na ministrstvo za seznam porabe sredstev, če vam ga bodo dali! Bodo rekli, da je naš skupen fond tajni podatek :) ali pa ti dali v roke tisto ne ravno posrečeno prikazano poročilo..Za bruhat!
srecnii
30. 09. 2009 22.34
Solit se naj grejo. Imajo čist kmečko pamet s takimi čimprej stran. Treba je prislit folk, da bo obvezno varčeval današnja vplačila pa zmanjšat, saj so ljudje sami vplačeval v penzijo, ko so delal sedaj pa črpajo....kje je tisti denar???? Poznam, kar dost upokojencev, ki dobijo po več, kot en DELAVEC dobijo okol 500-600 evrov penzije, kar je čisto preveč, poznam tudi njihovo celotno kariero (delal so za en dre* v proizvodnji sedaj pa 500-600 evrov penzije dobijo). Precej sramotno je za tiste, ki prijemajo po 200-300 evrov penzije.
proofreader
30. 09. 2009 21.30
Mnogi upokojenci živijo v nepremičninah vrednih več sto tisoč evrov, hkrati pa se pritožujejo nad višino svoje pokojnine.
titovka
30. 09. 2009 18.37
v sloveniji je pač tak ZAKON, da lačna vrana sito pita!
Sandra Žibert
30. 09. 2009 16.23
Gospa Mateja Kožuh Novak, povsem se strinjam z vami, vaša opozorila so "na mestu". Vztrajajte v imenu vseh nas, upokojencev, ki životarimo s 300 evri mesečno. Delala, delala,... za to miloščino, ki jo prejemam. Sem invalidka, a če se mi zdravje tako poslabša, da bi bremenila svoje otroke (ki se z družino že tako težko preživljajo), se raje ubijem.
ivo55
30. 09. 2009 10.15
Slovenija v prvi vrsti rabi red in nadzor pri plačevanju dajatev in izplačilih iz proračuna. Vzdržnost sistema pa je navadno blebetanje, namesto potrebnega ukrepanja pri zagotavljanju in delitvi javnega denarja. Na kakšen drug način pa je možno potegniti črto med najvišjimi dajatvami ( obremenitvami ) plač in največjo negotovostjo pri izplačilih iz teh fondov....za tiste ki vanje VPLAČUJEMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!