Slovenija

Silovita nočna neurja: V Kokri zasute hiše, zaselek ostaja ogrožen

Ljubljana, 20. 07. 2024 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.S., STA, Rok Nosan
Komentarji
449

Po daljšem obdobju zelo vročega vremena so Slovenijo v noči na soboto zajeli močni nalivi. Ponekod je v samo dveh urah padla skoraj mesečna količina dežja. Največ dežja, kar 112 litrov na kvadratni meter, je padlo v Krškem. V več občinah sta meteorna in hudourniška voda zalili ceste in objekte. V Stari Fužini je zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša, v naselju Kokra pa je potok odnesel most in poplavil več objektov. Zemeljski plaz je tam zasul več hiš. Trenutno potekajo interventna dela z odstranjevanjem nanosov materiala, zaselku pa tudi v prihodnje grozi nevarnost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V dolini Kokre zasulo več hiš
    04:50
    Iz 24UR: V dolini Kokre zasulo več hiš
  • Iz 24UR: Na Koroškem plazovi in hudourniki
    02:44
    Iz 24UR: Na Koroškem plazovi in hudourniki

Burno nočno dogajanje lahko razdelimo na dva dela. Pred polnočjo je bil najbolj na udaru sever države, po polnoči pa se je težišče vremenskega dogajanja preselilo na vzhod. Zaradi spremenljivih vetrov so se nevihte le počasi premikale, kar je povzročilo dolgotrajne nalive in lokalne hudourniške poplave, sprožili pa so se tudi zemeljski plazovi.

Ponekod je v samo dveh urah padla skoraj mesečna količina dežja. Po podatkih Agencije za okolje (Arso) je največ dežja, kar 112 litrov na kvadratni meter, padlo v Krškem. Sledijo Jelendol s 105 litri, Krvavec z 90 in Gačnik z 89 litri dežja na kvadratni meter. Več kot 70 litrov dežja so med drugim zabeležili tudi v Ravnah na Koroškem, Logarski dolini, Cerkljah ob Krki ter še v številnih drugih krajih.

Silovite nalive je marsikje spremljal tudi močan veter. V Velenju so zabeležili sunek vetra s hitrostjo 102 kilometra na uro, v Ljubljani pa 78 kilometrov na uro. Medtem ko je večji del Slovenije ponoči dobro zalilo, je bilo na skrajnem jugu dežja le za vzorec. Ponekod ni padla niti kaplja.

V delu Kokre poškodovanih deset objektov, zaselek ostaja ogrožen

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča o več intervencijah gasilcev. V vasi Kokra v preddvorski občini je narasel potok odnesel most in poplavil več objektov. Državna sekretarka na ministrstvu za naravne vire in prostor Lidija Kegljevič Zagorc je pojasnila, da so intenzivne padavine ponoči sprožile ogromno količino materiala, ki je prišel po strugi do vasi. Trenutno na kraju poteka sanacija, prioritetno je potrebno očistiti strugo Kokre, da ne bi predstavljala zamaška, je poudarila. Zaselku tudi v prihodnje grozi nevarnost.

Plaz v Kokri zasul hiše
Plaz v Kokri zasul hiše FOTO: Bobo

Najhuje je bilo v zaselku Podlebelca, kjer sta potok z nanosi in večja količina kamenja in peska, ki je prigrmela izpod Kalškega grebena, poškodovala več hiš, most in cesto, nanosi so spremenili tudi tok reke Kokra. Hudourniška voda je škodo na objektih povzročila tudi v dolini pod Suhadolnikom. Kot je danes v izjavi za javnost pojasnil preddvorski župan Rok Roblek, je večja količina skal in drobirskega toka v spodnjem delu zaselka Podlebelca poškodovala deset objektov, nekaj jih je trenutno nevseljivih. V ujmi ni bil nihče poškodovan, tri hiše pa so evakuirali.

Roblek je povedal, da so se že v nočnih urah prebili do prvih hiš in tako vsaj delu prebivalstva omogočili dostop do agregatov in pitne vode, saj je neurje poškodovalo tudi infrastrukturo. V času nočne intervencije so preddvorski prostovoljni gasilci pomagali tudi onemogli osebi, do katere zaradi neurja reševalci niso mogli dostopati. Gospo s srčnim obolenjem so nato z reševalnim vozilom odpeljali v Ljubljano, je povedal župan.

Preko noči so vzpostavili dežurno službo, ki je skrbela za neprestano čiščenje vodotokov, da se voda ne bi znova začela razlivati po vasi. Odpravljanje posledic neurja ponoči ni bilo mogoče, so pa štab civilne zaščite, gasilci in druge interventne službe na delu že od ranega jutra, da se mehanizacijo pridejo do vseh objektov.

Šele dan je povsem pokazal razsežnosti škode. Po Roblekovih besedah je torej poškodovanih deset objektov, osem huje, dve hiši pa sta poškodovani do te mere, da nista primerni za bivanje in je vprašljiv njun nadaljnji obstoj. Natančnejša razsežnost posledic neurja bo znana tudi po pregledu stanja, ki ga bodo opravili s pomočjo helikopterja.

V Stari Fužini je zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša. Zgorela sta del pročelja in del ostrešja. Gasilci PGD Stara Fužina in Bohinjska Bistrica so požar pogasili. Gorski reševalci s postaje GRS Bohinj so medtem na grebenu Vratca-Vogel reševali pet mladoletnih skavtov, ki so zaradi slabega vremena obtičali. Podhlajene skavte so oskrbeli in pospremili do terenskih vozil, s katerimi so jih nato prepeljali v dolino.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V občini Domžale je v času neurja močan veter odkril nekaj streh stanovanjskih objektov, meteorna voda pa je zalila nekaj kletnih prostorov, garaž in stanovanjskih objektov. Tudi v občini Mengeš je meteorna voda zalila nekaj kletnih prostorov, garaž in stanovanjskih objektov.

V Ljubljani je močan veter podrl nekaj dreves, meteorna voda pa je zalila nekaj objektov. 

Lokalna cesta Dravograd-Trbonje znova zaprta

Nočni močni nalivi in nevihte so na Koroškem največ težav povzročili v občinah Dravograd in Muta, nekaj tudi drugod v regiji. S pomočjo gasilcev in ostalih služb so bile razmere obvladljive, je ocenil regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Zasutih in neprevoznih je nekaj lokalnih cest.

Ponoči je zemeljski plaz zaprl tudi promet na glavni cesti Dravograd-Radlje ob Dravi v naselju Vrata, cesta je zdaj odprta izmenično enosmerno, je povedal župan Občine Dravograd Anton Preksavec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V dravograjski občini je bilo v nočnem neurju največ težav zaradi naraslih hudournikov in zasutih lokalnih cest, voda je zalila kleti več objektov, nekaj dreves je bilo podrtih. Na terenu so bile ekipe gasilskih društev, pogodbeni izvajalci in delavci komunalnega podjetja, ki so ponoči deloma sanirali razmere, danes pa z odstranjevanjem posledic neurja nadaljujejo, je povedal Preksavec.

Potem ko so jo pred enim mesecem prvič odprli za ves promet po ujmi avgusta lani, je ponovno zaprta lokalna cesta Dravograd-Trbonje, a župan ocenjuje, da bi lahko delavcem podjetja Voc Celje prevoznost, vsaj polovično, uspelo vzpostaviti še danes.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Občine Solčava, Laško in Mozirje prizadelo hudo neurje

Kot je povedala solčavska županja Katarina Prelesnik, so v Logarski dolini reševali dva planinca, plaz pa je zasul cesto proti slapu Rinka v Logarski dolini. Težave so tudi zaradi številnih hudournikov. Cesta proti slapu Rinka je od Logarskega kota naprej zaprta za promet. Na njej je veliko kamenja, ki ga bodo v naslednjih dneh po navedbah županje skušali odstraniti. Reka Savinja ni preveč narasla, tako da je ostala v strugi.

Z močnim neurjem so se soočili tudi v Občini Laško. Kot je povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Laško Matej Špiler, je Savinja ostala v strugi, težave pa so jim povzročile meteorne vode, ki so zalile tamkajšnji dom starejših in Thermano Laško, tako da je bilo treba črpati vodo.

Tudi državna cesta Celje-Zidani Most je bila poplavljena, prav tako nekaj podvozov. Poplavljena je bila tudi dovozna cesta proti Zdravilišču Laško. Posledice neurja pa so gasilci že sanirali.

Mozirski župan Ivan Suhoveršnik je dejal, da je bilo v petek zvečer najhuje v naselju Lepa Njiva, kjer je hudournik Ljubija zasul cesto, poplavljene pa so tudi tri hiše. Škoda je precejšnja, je ocenil. Pristojne službe so že na terenu in odstranjujejo kamenje s ceste v Lepi Njivi.

Zalilo prostore Gorenja

Nekaj nevšečnosti je neurje povzročilo še v občinah Velenje in Šoštanj. Kot je povedal občinski poveljnik velenjskih gasilcev Simon Šumah, se je neurje v Velenju začelo okoli 22. ure. Voda je zalila več podhodov, iz enega izmed njih je bilo treba izvleči vozilo, zalite so bile kleti, zabeležili so tudi udar strele.

Med neurjem so opravili 26 intervencij, veliko težav so imeli na območju podjetja Gorenje, kjer je bilo poplavljenih več proizvodnih hal in kuhinja. V intervencijah je sodelovalo 27 gasilcev iz 56 gasilskih društev.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Šoštanj Vojko Bricman pa je povedal, da so imeli zaradi neurja 16 intervencij, v katerih je sodelovalo 18 gasilcev s približno sedmimi vozili. V šoštanjski občini je bregove prestopil potok Florjanščica in zalil okrog deset hiš, ki so bile poplavljene že v lanski avgustovski ujmi. Šoštanjski gasilci so bili na terenu do tretje ure zjutraj.

Danes dopoldne bo še deževalo, čez dan pa bodo padavine postopno ponehale. Proti večeru se bo jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 stopinj, na Primorskem pa okoli 30.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (449)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KVAJSTABO
22. 07. 2024 16.01
+2
Na takih območjih sploh nebi smele stati stanovanjske hiše. Če že, kakšna vikendica... Sicer je pa kriva občina ker je prostor kategorizirala zazidljivim. Če pa že vedo kakšno je stanje, zakaj dovolijo prizidkov in dozidav. Treba je ljudem reči, da teren ni pravšnji in jim pomagati najti primeren plac, tudi z občinsko zemljo- zamenjava.
jedupančpil
21. 07. 2024 13.15
+2
polhn kufer mam jest ze teh novic; to ni nekaj kar bi izumli vceraj; in pk mam ldi k nic ne naredijo prebentivno, kokodakajp pa cez drzavo!
slovenka62
20. 07. 2024 21.47
-3
Kuštravc in priležnica gresta na dopust.Ju nič ne zaustavi.Tudi plazovi ne.
Samo12
21. 07. 2024 12.15
+3
A boš dala kopriva pobudo za referendum, da politiki ne smejo na dopust? Pri leznica pa bi ti rada bila od velikega, sam ne pali na moške tipe
MasteRbee
20. 07. 2024 21.28
+2
Kakšen evro od 10 milijard je pa ostal?
Samo12
21. 07. 2024 12.21
+3
Misliš 10 milijard od Covid? Nic ni ostalo, imamo pa neuporabne golfe in toalet papir z elastiko.
ZIPPO
20. 07. 2024 20.17
+0
Mah, ubogi ljudje. Eno leto po poplavah narejenega praktično nič! 300 HIŠ po 500 tisoč eur(številka pretirana) = 150 milijonov od 400+ milijonov. KOLIKO HIŠ ŽE STOJI???? Toliko o obljubah Predsednika Vlade RS.
Tami69
20. 07. 2024 20.05
-4
Sta se Tina in njen fant že kaj javila s terena?
Samo12
21. 07. 2024 12.14
+4
Sta samo ni bilo prenosa, ker se je ancka direkt javljala iz co
Buča hokaido
20. 07. 2024 19.47
+6
Vedno je za vse kriva vlada. Kaj pa občinarji v teh krajih? Poznam nekaj teh ljudi v Solčavi. Vse v lasten žep.
Kollerik
20. 07. 2024 21.19
+6
O tem se ne sme govorit... Glavno, da se po vladi se. je...
gengsta1234
20. 07. 2024 19.27
+5
Spet nc ne bodo dubili od drazave oni rajs dajejo ukrajincom briga goloba za svoje ljudi
mario7
20. 07. 2024 19.25
+5
Se bo zbirala dobrodelna pomoč? Seveda. holop jo bo dal Ukrajini.
fljfo
20. 07. 2024 19.08
+3
Golob se je vrhunsko odrezal pri lanskih poplavah....Ni šment, da se tudi tokrat ne bo...🤣
omega _v6
20. 07. 2024 18.44
-1
Nič ne bo z pomočjo!! Prišli se bo slikat vladajoči in to bo vse kaj bodo storili!! Če bomo zbirali denar bodo tega razdelili nevladnikom Nike in Zlatka!! Ni denarja za poštene Slovence je pa koliko hočeš za migrante in palestino!!
Groucho Marx
20. 07. 2024 19.14
+2
Na Palestino je kuštrava troživka že pozabila. Zdaj so aktualni ZDA, Ukrajina, oboroževanje, Izrael....
St. Gallen
20. 07. 2024 18.40
-7
kolesarji niso v dezju nikoli kolesarili
Samo12
20. 07. 2024 18.16
+4
Sektaši bi že skakali po skladiščih in narekovali kdo mora dobiti sluzbo za obnovo in svetovalci na terenu. Spomnimo videoposnetkov
BeGood
20. 07. 2024 18.05
+0
Ubogi ljudje, sploh zdaj, ko se že iz izkušenj po lanskoletnih poplavah ve, da ne bo kaj prida pomoči države. Pa še prostovoljni prispevki bodo šli večinoma mimo njih. Upajmo vsaj, da so imeli nepremičnine zavarovane.
Samo12
20. 07. 2024 18.12
-1
Saj ni sekta na oblasti da bi šli prispevki mimo njih v kveder
Groucho Marx
20. 07. 2024 18.23
+0
Prav imaš, Samo12. Prispevki gredo v luksuzne nepremičnine in vozila koalicijskih strankarskih aparatčikov.
Samo12
20. 07. 2024 18.32
+0
Prejšnje koalicije, res je. Zato pa ke prejšnja in nikoli več ne bo koalicija
Groucho Marx
20. 07. 2024 19.13
-1
😅🤣😅 Hahaha, nice try, sektaš Samo12. Vemo, kdo so žiberti in mali kradelji in zakaj se jih golobja sekta boji preiskovat. 👌
Jernej Sekirnik
20. 07. 2024 18.02
+1
golob bi lahko pomagal sam od pokradenih milijard od časov GEN-ija...ne pa da samo mi zbiramo
Samo12
20. 07. 2024 18.11
+4
Pa ient pa z denarjem od orožja, vozil, DARS, svetovalcev
PomisliNaSonce
20. 07. 2024 18.01
+1
Daljbovodi od včer popildne vsi v pogonu. Južna polovica tišči ciklonsko toploto gor, severna polovica anticiklonsko mraz dol. Ima da se oblak frtga, da pada...poka, lomi in seka.
SDS_je_poden
20. 07. 2024 19.14
+1
Hahaha, sonček pa vremenski izrazi... Poba dej vzemi tablete, čim prej.
Samo12
20. 07. 2024 17.55
+2
Lažne obljube goloba? Saj se ima čas dve leti! Pa poglejmo obljube pacienta: slo bo druga Švica. Dejanja sekte, da to doseže ( niti en ni zlagan, vse preverljivo na netu): orožje, vozila, zemljišča, stanovanja, nepojasnjen vir denarja, plačevanje in polaganje gotovine na racune, krediti iz BiH, svetovalci, stiskanje jajc sodnikom, neustavni odloki, neracionalno Narocanje cepiva, zapiranje na občine, medtem, ko si ke elita čistila bazene na morju, Telekom, DARS, davčni svetovalci, plačevanje volitev iz občinskih proračunov, sendviči, toalet papir z elastiko, neuporabni golfi, akvareli v kleti, pravnomočne obsodbe, banane, puščanje upokojencev brez udravniške pomoči, ker se njihovo življenje izteka, fantje iz Kajmanski otokov, polet s helikopterjem na Triglav na državne stroske, privat letalo iz morja, nezakonita preiskava preko 200 ljudi, delitev preko 8000€ Covid dodatkov izbranim skupinam, najdlje zaprte šole v Evropi, Volvo, financiranje NoreTV, izpraznjen je pokojninske blagajne in spust za 27%, intervjuji za ru medije, plezanje po zlebovih, nastanek dvoživk v zdravstvu, križarjenja z zdravniški mi lobisti, kadrovanje na vseh javnih ustanovah, … res ima sekta kaj za pokazat, medtem na zalost niti ene dobre stvari za narod. Ko bo Logar nagnal pacienta v pokoj naslednje leto junija bo veliko boljše in lepše. Pa se referenčni glas, kjer bo lahko dejansko narod odločil, katere zeli v parlamentu
Rožle Patriot
20. 07. 2024 18.04
+0
VRHUNSKI REZULTATI "SVOBODE" --- -- KOLIKO OBLJUB, ŠKODE IN LAŽI --- 1. Ukinili so Muzej slovenske osamosvojitve. --- 2. Ukinili so nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. --- 3. Spremenili so zakon o dohodnini tako, da je prinesel nižje plače in višje davke. --- 4. Uvedli so zakonsko podlago, da nam lahko tajno sledijo brez sodne odločbe. --- 5. Ne upoštevajo potreb in gmotnega položaja upokojencev. --- 6. Ne upoštevajo potreb občin po ustrezni višini povprečnine. --- 7. Izvajajo politični pritisk na vodstvo RTVS in Ustavno sodišče RS. --- 8. Z interventnim zakonom za skrajšanje čakalnih dob so se čakalne vrste še podaljšale. -- 9. Za številne nujne investicije v zdravstvu so izgubili evropska sredstva. --- 10. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje so spremenili v obvezni zdravstveni prispevek. --- 11. Obljubili so 3000 stanovanj na leto, a zgradili niso niti enega. Vsa novozgrajena stanovanja so projekti prejšnje vlade. --- 12. Obljubili so kakovost in dostopnost domov za starejše, a dosegli daljše čakalne vrste zaradi kadrovskega primanjkljaja ob praznih kapacitetah domov. --- 13. Košarica cen hrane naj bi se znižala, a v praksi so cene tudi do 30 odstotkov višje. --- 14. 50.000 kmetov ni prejelo pomoči zaradi visokih cen energentov. --- 15. Vračajo globe in razveljavljajo postopke za prekrške, storjene v času epidemije covida-19. --- 16. Ob 4-kratnem povečanju števila nezakonitih prehodov meje odstranjujejo ograje na meji. --- 17. Nedopustno usmerjajo policijo glede javnih shodov in tako ustrahujejo kmete. --- 18. Ukinili so urad za demografijo s sedežem v Mariboru. --- 19. Ustavili so izvedbo del na projektih državnih cest. --- 20. Zmanjšali so sredstva za železniško infrastrukturo. --- 21. Sprostili so sporni projekt graditve kanala C0. --- 22. Niso preprečili visokih cen pogonskih goriv in energentov. --- 23. Prepočasi so ukrepali pri pomoči gospodarstvu. --- 24. Daleč najbolj konkreten oz. viden rezultat je prestavljanje t. i. časovnic. --- 25. Po letu dni dajanja obljub so obljubili, da ne bodo več obljubljali. --- 26. Tina Gaber je počistila vso konkurenco v parlamentu --- 27. Tik pred uveljavitvijo zakona o evidencah v igri tudi zamrznitev ------ 28. Nakup stavbe vredno 1,7 milijona evra, odšteli kar 7,7 milijona evra, ---- 29. Novi Ministrici za kmetijstvo so "podtaknili" preveliko izobrazbo, saj se sama ni zavedala kaj bere z lista --- 30. Davkoplačevalci plačujemo 2000 evrov mesečne najemnine, Golobu in njegovi partnerici za luksuzno stanovanje v LJ ---- 31. Emilija Stojmenova Duh nabavila prenosnike za 6,5 milijona evrov, ki niso uporabni niti za kalkulator! 32. Z novim ministrom za okolje in prostor -- .. -- Nad ključnim vodonosnikom se bo gradil kanal brez presoje vplivov na okolje! ------ ŽIVELA SVOBODA !!! PLEŠITE !!!
Samo12
20. 07. 2024 17.55
+2
Sms iz kvedra za koprive in trole: na chatu čimveč ljudi, komentirajte VS sprosti sedanji vladi, čimveč omenjat Ukrajino, elitna stanovanja in racune. Dodatni napotki sledijo
Groucho Marx
20. 07. 2024 18.25
-2
😅🤣😅🤣 Fanatični sektaš Samo12, hočeš reči, da si pravkar dobil sms.
Samo12
20. 07. 2024 18.33
+1
Dobro ves o katerem sms govorim in kdo ga ke dobil vse v sekti ter od koga
Important notice
20. 07. 2024 17.50
+3
To ni niti prvi, niti zadnji plaz v vasi Kokra. Sprašujem se, kako to, da ljudje, kljub temu, da vedo za redne plazove, še vedno zidajo na tem področju. Ob odločitvi za gradnjo hiše morajo upoštevati, da jim jo lahko zasuje blato in kamenje.... Potem pa jok in stok in škripanje z zobmi!
cefre
20. 07. 2024 17.37
+6
Pr tako nizkotnih komentarjih, kot jih imajo nekateri, pa se človek res ne čudi, da je Siol komentiranje ukinil! Nekaj kulture pa vse eno ne bi škodilo nikomur!
Fregasto
20. 07. 2024 21.21
Siol je komentarje ukinil, ker so razkrinkavali lažnive članke.