Slovenija

Močan veter, nalivi in strele

Ljubljana/Maribor/Celje, 25. 07. 2007 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, B.J.
Komentarji
4

Čeprav je veter odkrilval hiše, podiral drevesa, strele pa zanetile več požarov, neurje ni povzročilo večje škode.

Toča je največ škode povzročila vrtninam in sadnemu drevju.
Toča je največ škode povzročila vrtninam in sadnemu drevju. FOTO: POP TV


Na Gorenjskem je neurje, ki je pozno popoldan zajelo območje celotne regije, gasilcem naložilo kar nekaj dela. Tako je v kampu v Podljubelju močan veter tabornikom odnesel šotore. Zato je 20 otrok in 14 odraslih potrebovalo pomoč civilne zaščite in tržiške občine. V Žireh je neurje na treh hišah odkrilo del strehe. Na Bledu je močan veter podrl drevo, ki je padlo na električni daljnovod. S stavbe podjetja Color v Medvodah pa je močan veter skoraj odtrgal reklamni pano.

Posledice neurja v Zagrebu
Posledice neurja v Zagrebu FOTO: dnevnik.hr

Z neurjem so prišle tudi nevihte in strele so zanetile več požarov. Tako je strela udarila v hlev v Spodnji Lipnici v občini Radovljica, zaradi česar je zagorelo ostrešje gospodarskega poslopja. Na Ledenicah v občini Žiri pa je strela zanetila požar v gozdu, ki so ga prav tako gasilci kmalu uspeli pogasiti.

Zgornjo Gorenjsko prizadela toča


Ponekod, zlati na območju Zgornje Gorenjske, je neurje prineslo tudi točo. Kakšno škodo je ta vremenska ujma povzročila na kmetijskih površinah, še ni znano. Ni pa mogla povzročiti velike škode na koruzi in na žitih, ki so večinoma že požeti. Prav tako tudi ne na krompirju, ki je tik pred pobiranjem. Več škode pa je lahko prizadejala povrtninam, ki so še v aktivni fazi rasti, in na sadnem drevju, so povedali na Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj. Ob tem so dodali, da ima večina kmetov svoje posevke zavarovane pri zasebnih zavarovalnicah, ki bodo škodo pokrile, medtem ko občine ne morejo več pomagati kmetom s povračilom škode, saj se od letos takšno dvojno financiranje izključuje.

Silovito neurje je včeraj zvečer zajelo tudi hrvaško glavno mesto Zagreb in okolico. Veter je zrušil več deset dreves, ki so povzročila škodo na avtomobilih in odnesel nekaj streh. V neurju pa sta se ranili tudi dve osebi, ena huje, druga lažje.


Na mariborskem koncu nič hujšega

Nekaj preglavic zaradi močnega dežja in vetra so imeli predvsem v občinah Slovenska Bistrica, Ruše in Hoče-Slivnica. V slednji je okoli 19. ure zaradi močnega dežja zalilo kletne prostore stanovanjske hiše v Radizelu ter skladiščne prostore trgovine in kletne prostore stanovanjskega bloka v Slivnici.

V zgodnjih večernih urah je mariborski center za obveščanje prejel obvestilo o podrtem drevesu na cesti med Spodnjo novo vasjo in Leskovcem v občini Slovenska Bistrica. Med naseljema Črešnjevec in Vrhloga se je podrlo drevo. V občini Ruše je v večernih urah zaradi močnega vetra drevo nevarno ogrožalo stanovanjsko hišo v Bistrici ob Dravi. Zaradi udara strele pa je zagorelo drevo v občini Miklavž na Dravskem polju.

Na celjskem območju je veter podiral drevesa, v občini Žalec je podrto drevo poškodovalo avtomobil.
Na celjskem območju je veter podiral drevesa, v občini Žalec je podrto drevo poškodovalo avtomobil. FOTO: Jani Dolinšek


Na celjskem veter podiral drevesa

Nekaj škode so vročinska neurja povzročila tudi na širšem celjskem območju. Močan veter je razkril del strehe na telovadnici pri osnovni šoli na Polzeli, v Celju pa je polomil drevesne veje, ki so nato poškodovale streho objekta. Veter je tudi podrl drevo na lokalno cesto Bukovžlak-Proseniško v občini Celje, na parkirnem prostoru v Kasezah v občini Žalec pa je podrto drevo padlo na vozilo. O podrtih drevesih poročajo tudi z Vranskega, Zavodnja v občini Šoštanj in Levca v občini Žalec.

Na območju Severne Primorske je neurje z močnim vetrom v občini Tolmin delno odkrilo streho na stanovanjski hiši. V občini Nova Gorica je na cesto Čepovan-Lokve podrlo drevo. Močno deževje pa je zalilo kletne prostore hiše v Spodnji Idriji.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24-rs-6
25. 07. 2007 19.58
...posledice globalnega segravanja ni kj; v zemeljski atmosferi je vedno več toplogrednih plinov, ki absorbirajo toploto,ki jo oddajata zemlja in sonce;... skratka: toplota je oblika energije, in te energije je v zraku vse več, katere posledica so potem nenadni ekstremni pojavi...
lebdim@email.si
25. 07. 2007 17.57
res, skratka zadnje čase so samo ekstremi ... od ekstremne vročine do nalivov in toč ter gromov ... ni več normalno vse skupi ...
goso
25. 07. 2007 14.45
Sej je blo za pričakvat, po taki vročini. Gre ogromen vode u luft. Pol pa pač nek dol pade. Sam da nuben ne ve kje bo. Pa ka mine 100 let je zmeri za prčakvat de bo neki ka na usakih 100 let pride , tud pršlo. A smo mel tud 2 m snega u Lublan?
srecnii
25. 07. 2007 13.25
sem iz bližine ŽIROV in ne pomnimo takega neurja v tako kratkem času. lp