Slovenija

Občasno bo še deževalo, burja bo čez dan slabela

Ljubljana, 04. 10. 2024 06.07 | Posodobljeno pred 8 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
7

Danes bo oblačno z občasnimi padavinami. Ponekod bo pihal severni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo čez dan slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, v Zgornjesavski dolini okoli 4, na Primorskem do 17 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Zaradi obilnih padavin in močnih sunkov vetra je bilo že v četrtek in v noči na petek največ težav v zahodnem in jugovzhodnem delu države ter na posameznih območjih na Koroškem.

Opozorilo ARSA za petek
Opozorilo ARSA za petek FOTO: Arso

Oranžno opozorilo velja do dopoldneva, ko se bo vreme v osrednji in jugozahodni Sloveniji umirilo. 

Krka in njeni pritoki so v četrtek zvečer počasi še naraščali in poplavljali na območjih pogostih poplav. V srednjem toku bo naraščala predvidoma do dopoldneva, v spodnjem toku pa do popoldneva. Poplavljene površine se bodo postopno povečevale, pri čemer lahko Krka v spodnjem toku poplavi v širšem obsegu, opozarja agencija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obeti

V soboto bo sprva oblačno, ponekod bo občasno še rahlo deževalo. Popoldne se bo v zahodnih krajih oblačnost trgala. Jutranje temperature bodo od 6 do 11, v alpskih dolinah okoli 2, najvišje dnevne od 9 do 15, na Primorskem ob šibki burji okoli 17 stopinj Celzija.

V nedeljo bo sončno z meglenim jutrom. V ponedeljek bo na vzhodu še delno jasno, drugod se bo oblačnost povečala. Zapihal bo jugozahodnik, topleje bo.

Prometna opozorila

Na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom je prepovedan promet druge stopnje, torej za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Na regionalni cesti Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava–Ajdovščina je prepovedan promet prve stopnje, torej za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Cesta čez prelaz Vršič je prevozna samo za osebna vozila z verigami. Zaprta je cesta Strmec–Mangart.

Kjer se ob sneženju sneg oprijemlje vozišča in je vozišče zasneženo, je obvezna zimska oprema.

Močna burja podirala drevesa, oglasne panoje in poškodovala daljnovod

Na Primorskem so močni sunki vetra težave povzročali že v četrtek. V Brdih se je zaradi vetroloma na več lokalnih cest prevrnilo drevje, otežen je bil dostop do nekaterih stanovanjskih objektov, poroča uprava za zaščito in reševanje. 

Podobno je bilo tudi v okolici Nove Gorice, kjer so bile zaradi podrtih telekomunikacijskih drogov in utrganih kablov na delu pristojne službe.

Na območju Ajdovščine je močna burja prevračala ograje, reklamne panoje, podirala drevesa in prevrnila avtomobilsko prikolico. Zaradi podrtih dreves na območju celotne občine Ajdovščina, ki so ovirala promet, je bilo aktivirano dežurno Cestno podjetje Kolektor in občinska služba Komunala Ajdovščina. Podrti so bili telekomunikacijskih drogovi, nekaj kablov se je utrgalo, poroča uprava.

Pri naselju Komen je močan veter poškodoval daljnovod, v Postojni pa je zaradi močnega vetra delno odtrgalo obrobo strehe večnamenskega objekta. Gasilci PGD Postojna so s pomočjo avtolestve odstranili visečo obrobo, ki je ogrožala mimoidoče. Podrta drevesa so promet ovirala tudi v občini Vipava.

"Ob 18.43 je na Partizanski cesti v Sežani močan sunek vetra poškodoval napis na trgovskem centru. Gasilci ZGRS Sežana so s tehničnim posegom odstranili večjo visečo črko na nadstrešku objekta," navaja uprava za zaščito in reševanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Narasla Kolpa

Na jugovzhodu države je bilo medtem več težav zaradi obilnih padavin. Ob 20.15 je v naselju Učakovci, občina Črnomelj, narasla reka Kolpa ogrožala stanovanjski objekt, na kopališču v Metliki pa je narasla reka Kolpa ogrožala, da odplavi dva nastanitvena zabojnika, ki se uporabljata za gostinsko dejavnost. Gasilci PGD Metlika so zabojnika preventivno privezali za drevo ter na varno pospravili lesene mize in stole.

 Medtem so na Koroškem v manjšem obsegu imeli težave zaradi meteorne vode, ki je ogrožala več objektov, več dreves se je na območju občine Slovenj Gradec podrlo na ceste, prav tako v Zrečah. V Žalcu je podtalnica vdrla v kleti objektov, v Celju pa se je sprožil zemeljski plaz in delno zasul ulico.  

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Francelj Biberi
04. 10. 2024 08.59
+2
Šponal kot pri norcih. Ampak spet se ni sešlo po planu.
PomisliNaSonce
04. 10. 2024 09.08
+1
Moncsa
04. 10. 2024 08.16
+4
Veter je pihal okrog polnoči do 130km/h pri Podnanosu. Sistem burja: "Na območju Rebrnic, kjer so bili zabeleženi največji sunki (do 190 km/h), so po zraku leteli tudi kamenje in deli poškodovane signalizacije."
PomisliNaSonce
04. 10. 2024 08.39
+1
Energijsko podrejanje v vsem svojem sijajo. Izklop emega od dveh daljnovodov včer zvečer okrog 22h iz in preko Krškega preko posavsko zasavskega hribovja mimo Ljubljane vse do in preko gorenjske...čezmejno energijsko podrejanje pa seveda sledi temu...
jedupančpil
04. 10. 2024 08.42
-2
PomisliNaSonce
04. 10. 2024 08.45
+2
Spet sistemčki k seb prihaja na napačnem koncu.
Francelj Biberi
04. 10. 2024 08.58
+2